Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIn Win Tòu

Dette glasskabinettet er som en skinnende juvel

In Win stiller med det blankeste kabinettet vi noensinne har sett.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Introduksjon

In Win er en skikkelig ringrev innen kabinettindustrien, og har mange spennende kabinetter på samvittigheten. De har nok kommet litt i bakpå i de seneste årene, men det hindrer dem på ingen måter i å komme med særdeles sprelske påfunn.

En av de drøyeste kreasjonene vi har sett på lenge kommer nettopp fra In Win, og det er Tòu. Tòu betyr gjennomsiktig på kinesisk, og det er ikke uten grunn at kabinettet har fått det navnet. Til vanlig er kabinettet dekket av speilblanke flater, men om du skrur på det interne LED-lyset vil hele kabinettet åpne seg opp, og du ser lett hva som er på innsiden.

I tillegg til å være speilblankt er de forskjellige veggene delt opp i en rekke mindre felter, som har fått litt forskjellig vinkel i forhold til hverandre. Det skaper en illusjon om at det er en diger fasettslipt edelsten av et kabinett.

Bla om til neste side, så kikker vi nøyere på hva Tòu kan by på »

Spesifikasjoner: Tòu -
MaterialerAluminium og herdet glass
Fargernaturfarget
KjølemuligheterFront: 1 x 120 mm Topp: 3 x 120 mm Vifter inkludert: 1 x 120 mm i front, 3 x 120 mm i topp
Utvidelsesplasser1 x 5,25" 3 x 3,5" 2 x 2,5"
Ekspansjonsspor7
Støttede hovedkortATX, mATX
Eksterne tilkoblinger2 x USB 3.0 Mikrofon og hodetelefon
StrømforsyningATX, ingen praktisk lengdebegrensning
DimensjonerHøyde: 58,5 cm Bredde: 25,8 cm Dybde: 64,5 cm
VektIkke oppgitt
PrisCa. 6000 kroner

Takk til Komplett.no som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Solid kasse

Særdeles godt pakket inn.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Tòu kommer i en ekstremt diger eske, langt større enn det man skulle tro ut fra spesifikasjonene på kabinettet. Med en gang du begynner å pakke ut varene skjønner du hvorfor. På innsiden av pappen er det brukt fete finérplater for å beskytte kabinettet. Disse platene blir igjen holdt fra hverandre via de tradisjonelle isoporklossene, men også via egne avstivere som går gjennom klossene.

Grunnen til den voldsomme polstringen er at alle sideveggene på kabinettet er laget i herdet glass. Herdet glass tåler riktignok en del, men når det først går galt så går det gjerne i skikkelig knas. Derfor er det greit å være på den sikre siden.

Selve kabinettet har skikkelige løftehåndtak, så det er en smal sak å få det ut av kabinettesken. Vel ute merker vi oss at kabinettet er ganske tungt, selv om det ikke er så alt for stort. Glass er som kjent relativt tungt, og med glassvegger som er tre millimeter tykke blir det en del kilogram til sammen.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Sideveggene er ekstremt blanke, det er som å se i et speil. Disse små speilene er igjen skrudd fast til aluminiumsrammen med digre tommelskruer. På den ene siden er det et varselmerke om at det er herdet glass, og at aktsomhet bør utvises.

Toppen av kabinettet har et noe underlig mønster, og her er glasset helt fraværende. Mønsteret gjør at du får en rekke store hull med rette kanter, og på innsiden av dette igjen finner vi et grovmasket gitter. Bak dette igjen ser vi tre digre vifter, som skulle kunne gjøre sitt til å fjerne alt av overskuddsvarme fra kabinettet.

På fronten av kabinettet ser vi et digert hull i nederkant. Det bryter litt med designen, men det er åpenbart at dette er plassen til det optiske drevet.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Rett over hullet til det optiske drevet har du et felt med diverse tilkoblinger for slikt som USB-enheter og lydprodukter. Her finner du også omstartsknappen. Dette feltet skriker også litt, da det har en helt annen design enn resten av kabinettet.

Over dette feltet finner vi påknappen. Skjønt, det er ikke en knapp i tradisjonell forstand, men et trykkfølsomt område som fungerer som en knapp. I tillegg har du felt for å justere både lysstyrken i det interne LED-lyset, samt viftenes rotasjonshastiget. Felles for alle disse kontrollfeltene er at de er så følsomme at det holder med å holde fingeren noen millimeter unna glasset for at et trykk skal registreres.

Gode kjølemuligheter

Kabinettet har godt med muligheter for kjøling. I fronten er det godt med åpninger der luften kan komme inn, og det er også en vifte der som hjelper til med sirkulasjonen. Helt i toppen av kabinettet er det som nevnt tre vifter, og mulighet til å plassere en radiator med en lengde på 36 centimeter.

Skikkelig speilblankt.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Baksiden av kabinettet er også ganske luftig, slik at det kan slippes ut varmluft også der.

Ankepunktet med et såpass luftig kabinett, der det vil være et skikkelig undertrykk, er at det kommer støv inn på alle kanter.

Enkel kabelføring

Når du tar av den høyre sideplaten, sett forfra, kommer du til bak hovedkortbrettet. Her er det relativt godt med plass, og en rekke med perforeringer i rammeverket gjør det lett å trekke kabler i skjul.

En lekker kabelføring er ekstra viktig i et såpass åpent kabinett. Når du skrur på LED-lyset vil innsiden vises frem i all sin prakt, og da er det essensielt at det ikke ligger kabler på steder der kabler ikke hører hjemme.

Med det samme vi er inne på kabelføring. På baksiden av kabinettet er det også en glassplate, og for å koble til ting som skjermen din og et tastatur må du av med denne platen. Det gjør det veldig tungvindt å skulle koble til og fra enheter.

Se hvordan det ble da vi puttet komponenter inn i kabinettet »

Installasjon

Frem med litt verktøy

Det er på tide å montere inn litt maskinvare i kabinettet, og noe av det første vi pleier å starte med er hovedkortet. Men før vi kommer så langt må vi av med sidedørene. Siden disse er av glass er vi litt mer nervøse enn vi pleier, ,em sammen med kabinettet kommer det også to vakuumpumper som du kan feste på sidedøren og bruke som håndtak.

Harddiskene blir hengende i "løse luften".Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Med sidedørene av er det bare å montere distansestykkene, som heldigvis er i metall. Så snart distansestykkene er kjørt inn i hovedkortbrettet er det bare å smette varene på plass.

Før vi setter inn noen andre komponenter er det strømforsyningen som står for tur. Denne plasseres på vanlig sted, nederst i kabinettet. For å feste denne må du av med bakplaten på kabinettet, og denne bakplaten kan du egentlig la være av helt til du er ferdig med all montering

Kablene strekkes lett til de stedene rundt om i kabinettet som trenger strøm.

Enkel montering av harddisker

Harddiskene i dette kabinettet monteres med fire skruer på hver sin lille hylle. Det er ikke verdens enkleste løsning, men den ser utrolig lekker og ren ut så snart ting er koblet opp. Harddiskene blir stående vinkelrett på den samme platen som hovedkortet er montert på. Selve kontaktene til harddisken blir da koblet til fra baksiden av denne platen, og resultatet er at det nærmest ser ut som at harddisken svever inne i kabinettet.

Optiske enheter skyver du enkelt på plass, før du fester dem skikkelig fast med et passende antall skruer. Ekspansjonskort festes på vanlig måte, med en skrue eller to.

Nå som alt er på plass, ser vi hvordan kabinettet yter i vår termiske test »

Termiske egenskaper

Tòu kommer med fire vifter ferdig installert, og noen flere er det ikke plass til. Dersom du ønsker råere kjølig er det mulig å plassere en diger radiator for et vannkjølingsoppsett helt i toppen av kabinettet.

For å teste de termiske egenskapene har vi et fast rituale som vi går gjennom. Det første vi vil ha er "Load" for prosessoren, hvilket representerer 30 minutter med Prime95 kjørende i totalt fire instanser, for maksimal varmeutvikling. Her får vi også systemtemperaturen.

Deretter lar vi skjermkortet kjøre med Crysis Warhead benchmarking-verktøyet på høyeste innstillinger. Helt avslutningsvis kjører vi harddisktesten til PCMark et par ganger, og noterer oss høyeste temperatur som blir oppnådd. Romtemperatur holdes rundt 22°C.

Prosessortemperaturen er helt grei i dette kabinettet, og vi ser at den havner midt på treet. Det hjelper helt klart med tre hissige vifter rett i overkant av prosessorkjøleren.

Skjermkorttemperaturene viser mye av det samme. Likevel merker vi oss at skjermkortet aldri blir veldig varmt, faktisk blir skjermkortet hakket varmere i de fleste andre kabinetter.

Harddisktemperaturen er faktisk blant de lavere vi har målt. Nå er det ikke nødvendigvis negativt med en varm harddisk. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og oppdaget av disker som holdt mellom 38°C og 40°C havarerer langt sjeldnere enn både varmere og kaldere enheter, så vi vet ikke helt om vi liker å ha de så kalde som det vi ser i dag.

Helt til slutt merker vi oss at temperaturen på systemet legger seg i den varmere delen av skalaen, uten at de er faretruende høye av den grunn.

Støy

De medfølgende viftene spinner ganske så behersket ved normal bruk. Men dersom du plasserer fingeren i nærheten av viftesymbolet foran på kabinettet våkner de til live.

Problemet med viftene er at de enten spinner på en særdeles lav hastighet, eller på full guffe. På full guffe overdøver de selv de drøyeste skjermkortvifter, og det ble slengt flere kommentarer inne på testrommet under selve testperioden. Her skulle vi gjerne sett en løsning med flere trinn.

Dermed er vi ferdige med prøvelsene, og på neste side konkluderer vi testen »

Konklusjon

Tòu blir virkelig en skinnende edelsten når du har på LED-lyset i mørket.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

In-Win Tòu er et av de drøyeste kabinettene vi har testet, om ikke det drøyeste. Dette er noe for de med spesielle interesser, og overhodet ikke til hvermannsen. Et slikt kabinett er noe man enten elsker eller hater, og vi har en mistanke om at brorparten her til lands vil høre til sistnevnte gruppe.

Det er tilfeller der dette kabinettet hadde vært grisekult, men da må det også få komme til sin rett. I en futuristisk setting, gjerne stående på en egen pidestall eller sokkel, der tror vi dette kabinettet hadde gjort seg. Stående under et skrivebord nede i en mørk kjeller har vi i alle fall ingen tro på.

Monteringen i Tòu er relativt grei, men alle glassveggene gjør monteringen til en litt mer omstendelig prosess enn det som er tilfelle på de aller greieste kabinettene.

Dyrt og støyende

Støynivået med viftene på full guffe er helt utrolig, og langt over det vi synes er akseptabelt. Heldigvis får du da også en relativt god kjøling.

Den integrerte viftekontrolleren kan riktignok brukes til å sette ned hastigheten på viftene, men den har bare to trinn, slik at du må velge mellom full fart og mye støy, eller lav hastighet og lite støy. Noen mellomtrinn hadde absolutt vært å foretrekke.

Et stort ankepunkt med kabinettet, sånn om du først liker utseendet, er prisen. 6000 kroner er særdeles mange penger for et kabinett, siden du kan få en komplett datamaskin for samme summen.

Kabinettet er ikke veldig stort, men heller ganske midt på treet i størrelse. Likevel har det blitt liten plass til maskinvare på innsiden. Tre harddisker og én optisk enhet er ikke mye å skryte av, men samtidig er det nok for veldig mange.

Totalt sett vanker det ingen anbefaling på Tòu, til det er prisen alt for høy og kabinettet for spesielt. Derimot ser vi for oss at det for enkelte kan være kabinettet de alltid har drømt om, da det er fullt mulig å bygge en grisetøff vannkjølt datamaskin i dette kabinettet.

Det finnes flere stilsikre kabinetter på markedet, blant annet dette fra SilverStone »

+ Lekker design
+ Godt sammenskrudd
+ Pent berøringspanel i front
+ Mulighet til å skru LED-lys av og på


- Alt for dyrt
- Liten plass internt

annonse