Til hovedinnhold
TestUkens utvalgte apper - uke 31

Se ukens utvalgte apper

Apper du må ha og apper du bør styre unna.

Ukens utvalgte apper

Vi i Amobil-redaksjonen tester hver eneste uke et stort antall ulike apper. Ikke alt er like bra. For at du skal slippe å lete gjennom store mengder "søppel" plukker vi hver uke ut både godbitene og appene du bør styre unna. I tillegg finner vi frem en app av den sjeldne sorten.

Her er ukens app-anbefalinger:

Ukens anbefalte:

AirDroid

Format: Android
Pris: Gratis

Vi har sjelden sett en mer komplett app en Airdroid.

Airdroid.

Nå lurer du selvsagt på hva AirDroid gjør. Svaret er at den gjør nesten alt.

Les også om Shoutr, en langt mer spesialisert app.

Frem og tilbake er like langt

Sannsynligvis hjelper denne forklaringen deg like mye som "God dag mann økseskaft". AirDroid er rett og slett en app som lar deg koble til og kontrollere telefonen din fra PC-en.

Nå lurer du kanskje på hvorfor i all verden dette er nyttig, men det er det flere grunner til. For det første slipper du å bruke kabel eller Bluetooth. Her kan du nemlig koble telefonen enkelt til PC-en via det trådløse nettet du sannsynligvis allerede er tilkoblet.

For å svare på neste spørsmålet før det kommer, dette er praktisk i mange situasjoner. Et eksempel er hvis du vil overføre en fil mellom telefon og PC.

Ikke bare kan det være greit å slippe å sende mail til seg selv, men hvis filen er stor er det mulig at det ikke lar seg gjøre heller.

Problemet med mange forskjellige standarder og måter å koble ting sammen på er at de kan være kronglete å bruke. AirDroid bare virker uten at du må installere noe spesielt på PC-en (eller Mac-en) og er suverent enkelt å bruke.

Når du har installert AirDroid på telefonen, går du bare inn på en web-adresse fra PC-en din, og du er i gang. Stort enklere blir det ikke.

Sannsynligvis sitter du foran PC-en store deler av dagen, og like sannsynlig bruker du telefonen din jevnlig i løpet av en dag. Med AirDroid kan du for eksempel sende SMS fra PC-en.

Det ligger også noen funksjoner relatert til sikkerhet her, som å finne igjen telefonen hvis den er mistet. Du kan også se telefonens kamera fra PC-en, slik at du her har ditt eget overvåkningskamera om du skulle trenge det.

Apper som overrasker oss med flere funksjoner enn det vi hadde sett for oss, samtidig som de er enklere å bruke enn vi hadde trodd, og i tillegg ser gjennomført bra ut, vokser ikke på trær. AirDroid er en slik app, og vi har derfor ingen problemer med å anbefale denne appen.

Last ned til Android »

På de neste sidene kan du lese om ukens mest kuriøse app og en app du bør sky som pesten. Sjekk også ukens spill!

SkyLib

Ukens kuriøse:

SkyLib

Format: Android
Pris: Gratis

En app som hjelper deg å spare penger med et bærekraftig tilsnitt, og som også har et sosialt aspekt, høres jo ut som en god idé. Selv om navnet kanskje høres litt svevende ut, så er SkyLib en slik app.

SkyLib.

SkyLib er en app som hjelper deg med å låne eller låne bort tingene dine. Du kan i prinsipp låne hva du vil, fra bøker og filmer til verktøy eller hva det måtte være.

Mange gjenstander - potensielt

Gjenstandene kan deles inn i flere tusen kategorier, så det er i det hele tatt få begrensinger på hva du kan låne.

For at appen skal virke optimalt, fordrer det at du legger inn de forskjellige tingene du kan tenke deg å låne ut, slik at andre faktisk kan få vite at du har akkurat det de er ute etter. Selvsagt kan du selv bestemme hvem som skal kunne se hva du låner ut, om for eksempel bare dine venner eller venners venner skal kunne låne av deg.

For at du skal kunne låne ting av andre, må du selv ha lagt ut minst tre gjenstander for utlån.

Du kan også lage grupper og dele ting innenfor disse. Vi ser for at dette kan være praktisk hvis du for eksempel har en hobby du deler med andre bekjente. La oss si du driver med frimerkesamling, og du kan da låne akkurat den spesialpinsetten du trenger av dine venner i frimerkegruppen din.

Les også: Denne plagsomme appen deler det du ikke vil

Denne appen kunne potensielt blitt uoversiktlig å bruke, men etter et halv minutt så har du kontroll på hvordan appen virker. Selv om noen skjermbilder nok kunne vært polert noe, så er appen i det store og det hele oversiktlig og enkel å bruke.

Vi savner et par ting. SkyLib kan også brukes på nett, og her har du blant annet mulighet til å se brukere på et kart. Dette fant vi ikke i appen.

Vi synes også det var litt rart at vi ikke fikk til å velge blant bildene som allerede lå på telefonen da vi skulle legge til bilder av gjenstandene, men måtte ta bildet der og da. Vi skal ikke utelukke at dette skyldes en inkompabilitet med akkurat vår telefonmodell.

Videre savner vi et bedre rangerings- og tilbakemeldingssystem på de ulike brukerne, slik at det blir enklere å vite hvem man kan ta sjansen på å låne ut den dyre Makita-drillen sin til.

Om SkyLib er nyttig for deg, bestemmes i stor grad i hvor mange andre i nærheten som bruker appen. Appen i seg selv er det lite å si på.

Last ned til Android »

Klikk deg videre til neste side for å lese om appen som aldri burde sett dagens lys.

Pappatid

Styr unna denne:

Pappatid

Format: iPhone og Android
Pris: 1.000.000,-

Pappatid er en app som skal hjelpe deg å finne på ting sammen med andre pappaer som har perm. Bak denne appen står departementet med det klingende og minste felles multiplumnavnet Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Vi tillater oss å ha det litt gøy med denne appen. For eksempel koster den selvsagt ikke 1 million kroner å laste ned. Neida, denne appen har du allerede betalt over skatteseddelen.

Pappatid.

Prisen i seg selv er det ikke mye å si på. Hvis en app ikke skal lages av ildsjeler, men være gjennomarbeidet og gjennomført i alle ledd, så trenger ikke 1 million være en ublu pris. Spesielt ikke når apputviklingen skal ut på anbud, tilbud skal leveres, retningslinjer skal følges og rygger skal dekkes. Da løper gjerne timene løpsk før en eneste brukeropplevelseekspert har begynt å tenke igjennom hvordan denne appen skal virke og hva den skal gjøre.

I dette tilfellet synes vi vel at du har fått lite for skattepengene dine, noe som gjenspeiler seg i kommentarene denne appen får av brukerne. Det er ikke ofte, spesielt ikke for apper med en syv-sifret prislapp, at man ser så lav vurdering og så mange kritiske tilbakemeldinger.

Udekkede behov?

Før man begynner å tenke på hvordan løse de tekniske utfordringene når man lager en app, bør man imidlertid tenke igjennom hva denne appen faktisk skal gjøre.

Våre grunnleggende behov er for det meste dekket her til lands. Å kritisere appen for at den løser problemer som ikke finnes, vil derfor være litt søkt. Uansett så påstår vi, på tross av hva departementet mener, at denne appen egentlig ikke dekker noe behov som faktisk fantes i stor grad fra før, eller i det minste behov som ikke allerede var dekket.

Hvis pappaer hadde hatt store problemer med å fylle tiden sin under pappapermen, så hadde sannsynligvis noen allerede laget en app for nettopp dette uten statlige midler.

Mye av kritikken denne appen har fått går på hva staten skal bruke pengene våre på og blande seg inn i eller ikke. Vi kan nok være tilbøyelige til å være enig med de som mener at noen ting må man faktisk klare på egenhånd, som å stå opp om morgenen, legge ned doringen etter bruk eller komme seg på kafé uten bistand fra oven.

Dette har imidlertid lite med selve appen å gjøre, så vi skal ikke legge oss mer borti akkurat dette.

Appen har en pent og enkelt design, slik du forventer fra apper i denne prisklassen. Problemet er at appen gjør liten nytte for seg.

Selv i landets tettest befolkede område fant vi ikke en eneste aktivitet. Noe av grunnen til dette er nok at man kan velge at en aktivitet kun skal være synlig for sine venner.

Og da er hele vitsen med appen borte. Gjøre avtaler med folk man kjenner finnes det langt mer brukte og bedre verktøy for allerede, og selv vi nordmenn-vet-best forstår at vi nok ikke klarer utkonkurrere for eksempel Facebook ved å bruke en million på en app.

Appen har en egen seksjon for lesestoff. Synd at akkurat denne delen av appen, som nok kan være nyttig for mange, er den som ser dårligst ut.

Vi kan ikke dy oss for å nevne at pappaperm nå offisielt heter fedrekvote. Hvis man har så god tid (eller så mye penger å bruke på at konsulenter skal finne det ut) at man kan bruke ressurser på å gi ting (eller departement) nye navn når de gamle navnene fungerer helt fint, så bør man kanskje bruke tiden på andre ting. Og da ikke nødvendigvis å lage en pappaperm-app.

Det er sikkert en og annen kultursjef og rektor, unnskyld, resultatenhetsleder, som er enige med oss i akkurat dette.

Last ned til iPhone »
Last ned til Android »

Gå videre til neste side for å lese om ukens anbefalte spill

Ukens spill

Ukens spill:

Halo: Spartan Assault

Format: Windows Phone
Pris: 49 kroner

Last ned Halo: Spartan Assault: Windows Phone

Halo, med Master Chief i spissen, er kanskje den viktigste spillserien Xbox og Microsoft har. Nå beveger den seg over i mobilformat, og det gjør den bra.

Den største forskjellen på dette og tidligere spill i Halo-serien, er synsvinkelen. Denne gangen ser man skrått ovenfra og ned, litt som i Diablo. Du beveger soldaten med venstre tommel, mens du med den høyre sikter og skyter. Kontrollen fungerer greit, men det tar litt tid å bli komfortabel med siktingen.

Halo på telefon? Ja takk!

Grafikken i spillet er bra, og veldig tro til serien. Hvis du tidligere har vært innom et Halo-spill, vil du nikke gjenkjennende både til verdenen du befinner deg i, soldatene du kjemper ved siden av og våpenene. De ulike typer fiender du møter på er også lett å gjenkjenne. Den autentiske følelsen gjør at denne definitivt kjennes ut som et spill verdig sitt navn.

Spillets kuntige intelligens er dårlig, og kan til tider ødelegge litt av opplevelsen. Fiendene du møter reagerer kun om du beveger den innenfor en viss radius, noe som kan utnyttes til din fordel flere ganger. Utover dette er de 25 nivåene varierte, og det er en rekke ulike oppgaver du sendes ut på.

I tillegg til dette er det irriterende at man ikke får tilgang på alt spillet har å tilby uten å måtte bruke mer penger. 49 kroner er dyrere enn gjennomsnittet, og i tillegg da stenge ut våpen og evner bak en betalingsvegg kjennes unødvendig ut.

Halo: Spartan Assault er verdig Halo-navnet, noe som er et sikkert kvalitetstegn i seg selv. Til tross for visse irritasjonsmoment er dette et morsom og underholdende skytespill.

Ukens spill er levert av Gamer.no.
Her finner du ytterligere ni spillanbefalinger.

Se også Amobils oversikter over essensielle mobilapper:

Les også
Facebook slipper ny app
Les også
Her er våre app-favoritter fra året som gikk
Les også
Apper til Android og iOS: Se ukens utvalgte apper
Les også
Facebook lager en app du aldri får prøve
Les også
Ukens utvalgte apper: Se ukens utvalgte apper
Les også
Ukens utvalgte apper: Sjekk disse appene
Les også
Ukens utvalgte apper til Android, iOS og Windows Phone: Se ukens utvalgte apper
annonse