Test

Dansk Oscar-vinner i HD

I I en bedre verden, eller Hævnen som den heter på dansk, møter vi blant annet den unge Christian som begynner på ny skole og bestemmer seg for å ikke akseptere bøllenes oppførsel. Christians handlinger skaper konsekvenser som får større ringvirkninger enn han kunne ane.

Filmen

I en bedre verden har skutt gullfuglen – eller rettere sagt to gullfugler: Den vant både Golden Globe og Oscar for Beste utenlandske film, og regissør Susanne Bier kan dermed smile bredt for at sin film har fått slik anerkjennelse.

Så er det en god film, da? Ja, det er den helt klart. I en bedre verden makter å engasjere og skape den ugne magefølelsen, og alle filmer som får til slikt er verdt å applaudere. Dette er mest gjeldende i første halvdel av filmen, når den tar opp interessante problemstillinger ved samfunnet.

Les også: Blu-ray-utgivelser i mars

Det er denne vågale tematikken, sammen med den usedvanlig sterke skuespillerprestasjonen til unge William Jøhnk Nielsen som spiller Christian, som er filmens store styrker. Hva skal vi gjøre med bøllene? Vil vold bare avle vold, eller må man virkelig si i fra på et visst tidspunkt?

Dessverre for filmens del faller mye av denne tematikken gjennom i filmens andre halvdel, når politisk korrekthet og moralrelativismen kommer og tar over showet – sammen med en vant dose med melodrama.

Mange filmer er slik: De begynner lovende med uvante prinsipper og forfriskende tematikk, før de alltid må plassere seg innenfor trygge rammer før filmen er ferdig. I en bedre verden er heller ikke noe unntak her.

Et eksempel på dette er at Christians handlinger selvfølgelig slår tilbake på ham selv, med filmens mest pinlige øyeblikk som involverer to joggere og en bil, uten at jeg skal avsløre mer. Dette blir rett og slett for enkelt og lettvint, og virker fordummende på den innledende problematikken filmen tar opp.

For I en bedre verden vender selvsagt til de såre og lengselsfulle menneskene og stiller disse i sentrum, men dette har da blitt gjort mange ganger før. Filmen ville ha fått toppkarakter hvis den hadde fortsatt sin modige linje helt ut, men det gjør den altså ikke.

Nå høres kanskje dette i overkant negativt ut, men det er bare en refleksjon over hvor mesterlig I en bedre verden kunne ha blitt. Når den likevel fremstår som svært god, vitner det fremdeles om et uhyre dyktig håndverk og engasjerende fortelling.

Skuespillerprestasjonene er som sagt fremragende, og dramatikken er på sitt beste fabelaktig og opprivende. I en bedre verden er dermed verdt å se for de som har sansen for gode dramaer.

Teknisk

Video

I en bedre verden blir presentert i AVC-enkodet bilde i Full HD 1080p med sideforhold 16x9 2.53:1. Bildet på denne utgivelsen er nydelig gjengitt i HD. Skarphet og detaljenivå er uovertruffent og viser hvor kraftig Blu-ray som audiovisuelt medium er. Her ser vi filmen akkurat slik filmskaperne må ha sett den for seg, med en vanvittig sterk detaljerikdom i for eksempel bilder av en skog eller en åker.

Fargepaletten på denne utgivelsen virker naturlig og balansert, og ser ut til å være en trofast reproduksjon av filmens opprinnelige visuelle uttrykk, med varme og jordlige farger i Afrika til litt kjøligere nyanser i Danmark. Filmen er så å si fullstendig støyfri, ikke engang filmatisk korn er å spore i bildet. Enkelte innstillinger har mørke og ensfargede områder, og disse pleier å vise merkbare korn eller støy, men dette er umerkbart på denne filmen. Bildet i I en bedre verden får dermed toppkarakter.

Audio

Lyden i I en bedre verden blir presenter i det tapsfrie lydformatet DTS-HD Master Audio 5.1. Lyden er som man kan forvente av en profesjonell film – rik, levende, klar, subtil og strålende gjengivelse av klang og oppløsning. Som dramafilmer flest er I en bedre verden sterkt frontaldominert, uten at dette har noe negativt å si for opplevelsen.

I filmens auditive surround-rom finner vi som vanlig diverse bakgrunnslyder og ambiens, ofte akkompagnert av musikk eller utvalgt instrumentering. Lyden befinner seg som nevnt stort sett i front, og disse kommer frem på en sterk måte uten spor av artefakter eller feil. Alt fra lyse toner til dype frekvenser har fått en korrekt reproduksjon, med diverse eksplosjoner som observerbare bevis for det sistnevnte.

Om dialogen er hørbar eller ikke er stort sett umulig å si, ettersom dansk er fullstendig uforståelig, men ut i fra Mikael Persbrandts svensk å dømme, høres det temmelig klart ut.

Ekstramateriale

  • Interview with Susanne Bier
  • Deleted Scenes
  • Trailer

Konklusjon

I en bedre verden er en svært god film som har fått en fantastisk utgivelse på Blu-ray hva lyd og bilde angår. Når det gjelder ekstramaterialet er ikke dette en like imponerende utgivelse, men hvis ikke slikt bryr deg så er denne utgaven helt klart verdt et kjøp.

PS: Skjermbildene er ikke nødvendigvis en helt nøyaktig representasjon av hvordan filmen faktisk ser ut på Blu-ray.

Les også
Vi elsker ugler!
Les også
Nå kan du forhåndsbestille Extended Edition av Ringenes herre
Les også
Søtere blir det ikke
Les også
80-tallet vender tilbake
annonse