Til hovedinnhold

Platt mishandlingsdrama

En ung vennegjeng i New York på 60-tallet havner på ungdomsanstalt etter at de ved et uhell sender en pølsevogn utfor en trapp og skader en eldre mann. En av vokterne på anstalten, Sean Nokes (Kevin Bacon), skal sørge for å gi dem et uforglemmelig opphold og fordriver tiden med jevnlig tortur og seksuell mishandling av de forsvarsløse ungdommene.

Senere, i voksen alder, støter to av vennene på Nokes i en café og benytter anledningen til å få sin etterlengtede hevn, men vil de frikjennes i det påfølgende rettsdramaet?

Sterkt, men svakt

Sleepers forteller den angivelig sanne historien til Lorenzo Carcaterra, som skrev romanen ved samme navn og som også er en av hovedpersonene i filmen.

Hvorvidt historien er en korrekt gjengivelse av de faktiske forhold bestrides visstnok av andre parter, men det er uansett en sterk beretning som her rulles ut av regissør og manusforfatter Barry Levinson.

Mishandlingstematikken er såvisst ikke uten en viss historisk relevans, og filmen har således et viktig samfunnskritisk tilsnitt. Overgrepsskildringene er effektive og opprivende, og Kevin Bacon gjør en djevelsk god figur som den samvittighetsløse gjerningsmannen.

Filmen har også ellers et meget imponerende ensemble av skikkelser som Brad Pitt, Robert De Niro og Dustin Hoffman, og alle leverer solide prestasjoner.

Det som gjør at Sleepers mister mye av slagkraften er for det første at selve historien, sterk og viktig som den er, rett og slett føles ganske uinteressant. Filmen fremstår litt som en tørr og distansert oppramsing av hendelsesforløpet med figurer som egentlig aldri kommer oss ordentlig nært, selv om skuespillerne som sagt gjør sitt for å vekke dramaet til live.

Livsløst rettsdrama

Mye av skylden for dette har nok det faktum at selve rettssaken mot de to drapsmennene tar opp mye av filmen, og det er også her hele filmens spenningsmoment og dynamikk ligger. For all del, rettsprosessen er for så vidt smått engasjerende, men ikke stort mer enn i en tilfeldig valgt episode av en eller annen advokatserie på TV.

De Niro i rollen som prest som vitner falskt og Hoffman som de tiltaltes advokat gjør det litt mer interessant, men når dramaet i filmen i grunnen koker ned til det som skjer i rettsalen, blir både hele foranledningen litt irrelevant og den følelsesmessige slagkraften heller svak.

Teknisk

Video

Bildet gjengis i VC-1-kodek i full 1080p-oppløsning og med størrelsesforhold 2.35:1. Sleepers ble laget i 1996 og begynner dermed å dra litt på årene, men på langt nær nok til at bildekvaliteten skulle ta merkbar skade. Skarpheten er god, men fargegjengivelsen er ikke perfekt, og særlig hudfargene skiller seg noen ganger ut som unaturlige med en tydelig "solbrent"-faktor.

Ellers fremstår bildet som brukbart rensket for urenheter, og sortnivået og kontrasten er helt upåklagelig.

Audio

Lyden gjengis i DTS-HD Master Audio 5.1, og tale dominerer lybildet. Sleepers har utstrakt bruk av dramatisk og urovekkende bakgrunnsmusikk som trer godt frem i lydbildet med god bassbruk og riktig volum. Filmen har også fortellerstemme som fremstår som klar og ren.

Dialogen har av og til en tendens til å drukne litt i det øvrige lydbildet med tidvis dårlig volum og klarhet, men dette skyldes neppe overføringen til Blu-ray-formatet.

Konklusjon

Sleepers er på en måte en film som skulle funke på papiret; historien i seg selv er sterk og skuespillerstallen er upåklagelig. Likevel har den noe anonymt og konvensjonelt ved seg som gjør at den store følelsesmessige responsen uteblir. I tillegg er den generelle tekniske kvaliteten midt på treet, og utgivelsen kommer også uten ekstramateriale.

Dermed er det vanskelig å gi Sleepers på Blu-ray en uforbeholden anbefaling, i alle fall om du ikke er blant fansen av intense rettsthrillere, for det må jo filmen i det minste sies å være.

annonse