Test

Test: Samsung Omnia 2

Test: Samsung Omnia 2

Testresultater

Stor og god skjerm, raske nettforbindelser, FM-radio, TV ut, støtte for DivX, fingervennlige menyer.
Kjedelig design, kameralinsen er ubeskyttet, ikke multitouch, ikke FM ut.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Vi har testet Samsung Omnia 2, en mobiltelefon med imponerende egenskaper. Men det er ikke designen som imponerer. Telefonen ser ut som en hvilken som helst billig plastmobil fra Samsung, riktig nok med en større skjerm enn de fleste i søskenflokken. Det er synd, for Omnia 2 fortjener bedre.

Design

Under skjermen er det en kubeformet tast, og to symboler som antakelig illustrerer telefonrør. Den høyre av disse har i tillegg symbolet som viser at det er her du slår apparatet av og på.

På toppen av telefonen er det utgang for 3,5mm jack, og et lite plastlokk som skjuler Micro-USB-kontakten. På venstre side av telefonen er det en volumtast, mens det på høyre side er en lås-tast og en tast for kamera. På baksiden finner vi et kamera som tar bilder med fem megapiksler oppløsning. Linsen har ikke annen beskyttelse enn at den ligger noe dypere i telefonen enn den sølvfargede rammen som omkranser både linsen og kameralyset.

Materialvalget i chassiset er sort plast. Skjermen er dekket av et plastglass som er litt for lett å ripe opp. Et lite merke over skjermen viser at telefonen har 16GB internt minne. Det er det hele.

Ikke ripesikker

Telefonen er relativt stor, men med en glatt overflate og avrundede hjørner ligger den godt i lommen. Det følger med et kunststofftrekk som gir telefonen ekstra beskyttelse, men trekket er tettsittende, og vil oppleves som i veien når du skal besvare et anrop. Vi forsøker å være flinke til å bruke det, men må medgi at vi ikke alltid tar oss bryet med å tre telefonen inn i dette futteralet.

Samsung Omnia 2 har resistiv skjerm, hvilket betyr at den mangler støtte for multitouch. Det betyr også at den krever et visst trykk før den gir respons, i motsetning til kapasitive skjermer, hvor det holder med lett berøring.

Forvirrende grensesnitt

Menyene i Omnia 2 er fingervennlige. I tillegg til standard Windows Mobile-grensesnitt har Samsung lagt på noe som minner om deres Cube-grensesnitt fra mobiltelefoner som Jet. Holder ikke det, så kan du også bruke Samsungs TouchWiz-grensesnitt med Widgets på Omnia 2.

Til å begynne med er de mange grensesnittalternativene mer til forvirring enn til gagn. Først etter en tids bruk begynner vi å venne oss til de ulike måtene å veksle mellom programmer på.

Skjermresponsen er bra, og forskjellen på Omnia 2s resistive skjerm og responsen på en kapasitiv skjerm er ikke så stor. Grafikken glir pent, men telefonen kan være litt treg om vi åpner krevende funksjoner som bildegalleri.

Samtale

Lydkvaliteten i Samsung Omnia 2 er meget god. Den har to mikrofoner for å kunne vaske bort bakgrunnsstøy fra samtalene våre. I praksis fungerer dette greit, i alle fall så lenge omgivelsene ikke støyer alt for mye. I støyende omgivelser er det som oftest et større problem å høre enn å bli hørt.

Radiofølsomheten i Omnia 2 er det heller ikke noe å utsette på. Vi opplever ikke at telefonen dropper ut ved overgang mellom 2G og 3G.

AMOLED

Skjermen på Omnia 2 har høyere oppløsning enn skjermen på Omnia HD. Beggehar AMOLED-skjermer som bruker mindre strøm og gir bedre lesbarhet enn ordinære TFT-skjermer. Men Omnia 2 kan ikke reprodusere like mange farger som Omnia HD kan. Her går grensen ved 64 000 farger, mot Omnia HDs 16 millioner.

I praksis skal det mye til at du ser denne forskjellen. Begge spiller DivX, og når vi kjører en film med mange detaljer ser vi ikke forskjell på bildene. Det kan imidlertid virke som om Omnia 2 (Windows-mobilen) sliter med å kjøre filmen like jevnt som Omnia HD. Begge har 800 MHz prosessor, men Omnia HD kjører Symbian operativsystem, og har altså lavere skjermoppløsning. Begge har dedikert grafikkaksellerator.

Nettleseren fra Opera fungerer bra på denne mobiltelefonen, og det lar seg også gjøre å oppgradere til versjon 10 fra Operas hjemmesider. Enkelte vil nok savne multitouch når det skal zoomes, men enfinger-zoomen på Omnia gir så rask og presis zooming at savnet av multitouch ikke er påtrengende.

Kamera

Kameraet i Omnia 2 kan filme med 720x480 punkter og 24 bilder per sekund. Resultatet blir slett ikke så verst forutsatt at du har godt lys. I svakt lys er det nesten håpløst å filme. I støyende omgivelser, som på en konsert, sluker mikrofonen alt som er av lyd. Resultatet er at lyden på opptakene skurrer så vi knapt kan høre hva som foregår. Med normalt lydnivå blir lyden også akseptabel.

Som stillbildekamera overrasker Omnia 2 positivt. Her blir det brukbare bilder selv i innendørsbelysning, og i godt lys utendørs er det ikke noe problem å ta bilder som tåler å skrives ut til fotoalbummet. Kameraet har ikke blits, men to lysdioder som gir en viss hjelp i enkelte situasjoner. Rekkevidden på lyset er imidlertid dårlig, så noe kveldskamera kan dette knappest kalles.

Kameraet har alle de avanserte funksjonene vi forventer på en toppmodell, som geomerking, bildestabilisator,ansiktsgjenkjenning (ser hva som er et ansikt, ikke hvem sitt ansikt det er) smilebilde og WDR (Wide Dynamic Range).

Kontor

Dette er en businessmodell, og den kommer selvsagt med en rekke programmer for synkronisering av kontakter, avtalebok, kalender, gjøremål og e-post. Den synkroniserer trådløst mot Exchange Server, og kan også brukes for å opprette eller redigere de vanligste Office-formatene.

Kontaktliste, samtalelogg og meldingsinnboks har praktisk talt ubegrenset kapasitet. I alle fall om du begrenser nedlastingen av vedlegg. Omnia 2 produseres med 2, 8 eller 16 GB mine, men i Norge vil du bare få kjøpt 16GB-versjonen. I tillegg kan du bruke MicroSD-kort med opp til 32GB minne.

Å skrive meldinger på tastaturet (Omnia 2 har bare skjermtastatur) fungerer greit, i alle fall med litt trening. Skjermen krever at du er litt mer bestemt enn når du taster på iPhone. Her er heller ikke egne taster for ÆØÅ, men en trykk-og-hold-løsning som gir disse tegnene som alternativer på A- og O-tastene.

Du kan aktivere XT9 (ordbok) for å autokorrigere eller bruke ordforslag, noe som reduserer behovet for å hente frem norske bokstaver ved å trykke og holde.

Samsung Omnia har flere kontorprogrammer, som den nevnte Office-pakken, visittkortleser, kalkulator og omregningsverktøy. Den har selvsagt også Active Sync, med tilgang til trådløs synkronisering av alle Outlook-data. Bruker du ikke Outlook, eller om du får epost på en server som ikke er Exchange Server, så kan du velge flere andre løsninger. Du kan ogsåta backup via programmet Microsoft My Phone. Dette gir automatisk lagring av telefonbilder, kontakter, kalender, oppgaver, SMS og en del annet innhold som ligger på mobiltelefonen. Den tar ikke backup av e-post, men så sleter den heller ikke meldinger fra e-post-serveren.

Fritid

Men om Omnia 2 er en mobiltelefon for businessbrukere, så betyr det på ingen måte at den ikke også er godt egnet som underholdningsmobil. Kameraet er nevnt, men vi kan også ta med at den har TV-utgang og DLNA som gir trådløs tilgang til filene fra andre mediespillere eller TV-er som støtter denne overføringsteknologien. Systemet virker begge veier, slik at innhold fra en PC kan spilles trådløst på mobiltelefonen. Forutsetningen er at begge enheter er tilkoblet det samme nettverket.

Samsung Omnia 2 er heller ikke noe dårlig valg for den som vil spille spill på mobiltelefonen. I utgangspunktet er det ikke mange spill installert, men flere kan lastes ned fra Internett. Da vi pakket opp Omnia 2 hadde den spillene Asphalt 4 (blispill vi styrer ved å vende på telefonen), terningkast, Bubble Breaker og kabal, i tillegg til spillet Crayon Physics.

GPS

Samsung har vært rause med å legge til GPS-navigasjon i sine modeller, og Omnia 2 er intet unntak. Programmet Route66 finnes på minnekortet som ligger i esken, og innstallerer seg på mobiltelefonen så snart vi setter kortet i mobiltelefonen. Her er det ingen lisens å betale, med mindre du ønsker enkelte tilleggsfunksjoner som kan kjøpes fra applikasjonen.

 Telefonen har ingen skjermpenn, slik forgjengeren hadde. Selv om Omnia 2 har menyer vi kan betjene med fingrene, så er det enkelte situasjoner der pennen kommer godt med.

Konklusjon

Alt i alt er Samsung Omnia HD en telefon med mange glimrende egenskaper. Den er rask, har god nettleser og fungerer bra som lommekontor. Den har underholdningsfunksjoner som kan få mange av konkurrentene til å blekne, og den har en skjerm som er god under alle lysforhold.

For businessbrukere er det verdt å merke seg at telefonen har en enorm batterikapasitet. Mobiler med store trykkfølsomme skjermer har ikke alltid kunnet skryte av å være strømsnille. Men det er Omnia 2.
 
Kjedelig design, tastatur uten norske tegn og manglende støtte for multitouch trekker litt ned, men ikke mer enn at vi gir telefonen terningkast fem.

Her kan du se noen eksempelbilder tatt med Omnia 2: