Test

Teknomonster for særlig interesserte

Teknomonster for særlig interesserte

Testresultater

Mange funksjoner, GPS, TV-ut, Wi-Fi, norske taster, menyene kan tilpasses
Stor, tung og dyr. OS som foreløpig gir begrenset tilgang til applikasjoner. Ikke kapasitiv skjerm.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Vi skal ikke bruke mye tid på å diskutere om Nokia N900 er en mobiltelefon, eller en liten datamaskin basert på Linux. Vi konkluderer med at den er begge deler, og overlater til Nokia å forklare hvorfor de mener dette ikke er en mobil.
Vi har hatt god tid til å teste Nokia N900 nå, ettersom det i disse dager er seks måneder siden vi fikk produktet mellom hendene. Da ble vi lovet en større programvareoppdatering, og valgte å utsette testen. Den første oppdateringen kom i januar, og en ny større oppdatering er visst nok på trappene. Denne har imidlertid latt vente på seg, og Nokia kan ennå ikke si når den vil bli lansert. Dessuten er vi blitt lovet at N900 skal gå fra operativsystemet Maemo til det nye MeeGo, angivelig i løpet av mai.
Vi får heller komme tilbake til dette når oppdateringen er klar. Eksemplaret vi beskriver i denne testen er en Nokia N900 med programvareversjon 2.2009.51-1. Når en nyere versjon foreligger skal N900 oppdatere seg automatisk.

Design

Designmessig er Nokia N900 ingen perle. Den er tykk, stor, tung og svart. Fronten er helt uten taster. Skjermen er stor, men det ser ut som om den kunne vært trukket enda lenger ut mot kantene.
Skyver vi skjermen opp, så får vi tilgang til et qwerty-tastatur med tre rader. Det betyr at svært mange av tastene har dobbeltfunksjoner. Til sammenlikning har Samsung Omnia Pro fire rader, mens HTC Pro 2 har hele fem. Til tross for at Nokia har valgt langt færre taster, så har begge de nevnte modellene større taster enn N900. Tastene er litt stive, men de er konvekse (høyest på midten), og det er ikke vanskelig å treffe dem. Men det er mer anstrengende å skrive mye på N900 enn det er på telefoner som har litt større taster.
Skyvemekanismen er presis, men vi kan ikke vinkle skjermen opp. I stedet kan vi vippe ut en fot på baksiden av telefonen, slik at den blir stående i vinkel om vi setter den på bordet. Siden Nokia har definert dette som en datamaskin, og ikke en mobiltelefon, så er det kanskje heller ikke til å undres over at N900 primært skal brukes i landskapsmodus. 

I hver ende har N900 en kraftig innbygget høyttaler. På venstre side er det kontaktpunkt for MicroUSB, mens det på høyre side er en 3,5 mm AV-utgang. Fra denne kan N900 kobles til en TV med kompositt-inngang. Kabelen du trenger følger med. På høyre side er det også en fjærbelastet skyvetast som vekker telefonen når den er gått i dvale.

På toppen finner du volumtast, av/på-tast og kamera-tast. Her finnes også et IR-øye, om du skulle ha bruk for den slags. Før du blir alt for frustrert kan det være verdt å nevne at dette bare er en sender. N900 kan ikke motta noe som helst via IR.

Bak på N900 finner vi et stort sort batterilokk med et mindre skyvedeksel som beskytter kameraet. Står telefonen i standby vil kameraet bli aktivert når du åpner dette dekselet. Chassiset virker solid, om enn ikke særlig vakkert.

Ikke telefontaster

Det er flere ting ved N900 som skiller den fra andre tastaturmobiler. Blant annet mangler den standard telefontaster, de såkalte rør-tastene. Skal du bruke N900 som mobiltelefon må du først starte telefoniprogrammet på telefonen. Når du bruker N900 som telefon kan du holde den i landskaps- eller portrettmodus etter eget ønske. Skjermbildet roteres automatisk.

Vi kan slå opp i kontaktene og ringe dem, men vi kan ikke sende meldinger fra telefonapplikasjonen. Da må vi åpne et annet program, som heter Samtaler. Dette programmet gir tilgang til SMS og tjenestene Ovi (Nokia), Skype, Google talk, Jabber og SIP (legg inn innstillingene fra din SIP-leverandør).

Skriv eller skroll

Når vi skal legge til en kontakt som mottaker for SMS må vi rulle gjennom hele kontaktlisten med fingerstrøk. Om kontakten din er nummer 500 i adresseboka, blir det skrekkelig mye å bla igjennom. I den ordinære kontaktlista er det indeksering så du kan gå direkte til en bokstavgruppe, men det er det ikke i SMS-menyene.

Du kan likevel unngå blaingen ved å skrive inn de første bokstavene i kontaktens navn på tastaturet.

Åpner du kontaktlista fra applikasjonen "Kontakter", så gir listen atskillig flere valg. På hver kontakt finner vi opplysninger om alle telefonnumre personen har, i tillegg til fødselsdag, epostadresser, hjemmeadresse, nettside og notater. Vi kan til og med se kontaktens adresse på et kart. Det finnes også programvare som kan flette informasjon fra sosiale nettsteder inn i kontaktlista, men denne programvaren følger ikke med.

En annen pussighet ved N900 er at den ikke lar oss sende MMS. Nå gjør det kanskje ikke så mye, ettersom vi enkelt kan dele innhold på andre måter, enten via Nokias eget Share on Ovi, eller via e-post eller sosiale nettsteder.
Den nyeste programvaren til N900 støtter også Exchange Server på en grei måte. Problemet med å koble til en Exchange Server 2003 er nå borte.

Netleser

Nettleseren i N900 er rask, og nå er det også kommet en Firefox-versjon som virker brukbart på N900. Den har riktig nok ikke like mange ekstrafunksjoner som Firefox for PC, så streaming av NRK eller TV2 nett-TV virker fortsatt ikke. Nettleseren er funksjonsrik, men mye langsommere enn de vi finner på iPhone eller Android-mobiler. Det er ganske greit å zoome inn og ut på nettsidene, selv om vi ikke kan bruke to fingre som på iPhone eller HTC Dream. I stedet zoomer vi ved å tegne sirkler på skjermen.

Nettleseren har støtte for skikkelig flash, men det mangler plugger som lar oss spille av medieinnhold i de formatene TV2 og NRK-bruker.

N900 har TV-utgang, så skjermbildet kan hentes opp på en større skjerm.

Medieserver

Mediefunksjonene er gode, og du kan spille filmer i DivX uten videre konvertering. Telefonen ser også medieserverne i nettverket, og kan spille innhold (film, video og bilder fra disse). Det er enkelt å navigere i mediespilleren, og vi finner de innstillingsmulighetene vi forventer. Med 32 GB minnekapasitet er det plass til mye musikk og mange filmer på N900. Og holder det ikke med 32 GB, så kan du sette i et minnekort.

Kameraet tar helt greie bilder med 5 megapiksler oppløsning. Noen skikkelig blits er det ikke, men et par diodelys gjør brukbar nytte på begrenset avstand. Kamerafunksjonene når du fra skjermen, og innstillingene er enkle.
Videokameraet er også greit nok for filming av små snutter. Delingen av filer er enkel, selv om du altså må klare deg uten MMS.

GPS

Som andre smarte Nokia-mobiler har også N900 innbygget GPS. Men seks måneder etter at telefonen kom, er det fremdeles ikke navigasjon på den. Nå kan du imidlertid laste ned et program fra Ovi Butikk (Sygic) som gir både navigasjon og by-guider på N900. Men det koster penger. Vi får bare håpe at Nokia kan videreutvikle sitt eget system med Ovi Maps til å virke på samme måte på N900 som det gjør på andre Nokia-modeller.
I dag virker det omtrent på samme måte som Google Maps, med mulighet for å få opp en rute på kartet, men uten guidet instruksjon.

Telefoni

Telefonegenskapene er greie nok. Lyden er det ikke noe å utsette på. De innbygde høyttalerne er kraftige nok til at du kan bruke telefonen i en passiv holder i bilen, og føre en samtale uten ekstra håndfriutstyr. Om du har en bil som støyer mye, så kan et håndfrisett likevel være å foretrekke. Nokia N900 har støtte for Bluetooth, og fungerer utmerket med trådløse hodesett. Pluggene som følger med gir også god lyd, og her finnes en funksjonell fjernkontroll på kabelen.

Butikk

Nokia har klart å utvide tilbudet i Ovi Butikk noe, men fremdeles er tilgangen til smarte programmer milevis etter konkurrentene. Spillene er få og enkle, og vi savner en rekke programmer som vi er blitt vant til å bruke på andre mobiltelefoner. Til gjengjeld kan vi bruke web-applikasjoner som Google Docs på en måte vi ikke kan med vanlige mobiler. Men utvalget i Ovi-butikk vil antakelig bli atskillig bredere på sikt.

Grensesnitt

Brukergrensesnittet er basert på en trykkfølsom startskjerm der du kan plassere miniprogrammer (Widgets). N900 har opp til fire slike skjermer som du når ved å trekke skjermbildet til side med fingeren. Siden dette er en resistiv skjerm, så kreves det et visst trykk. Det hele glir derfor ikke like glatt og elegant som på mobiler med kapasitiv skjerm. Vi savner også multitouch, og siden N900 ikke har kapasitiv skjerm vil dette heller ikke kunne legges til med en senere oppdatering av programvaren.

Det er flere programmer installert på N900 når du pakker den opp av boksen. Så veldig spennende er programmene imidlertid ikke. Her er de vanlige programmene som kalkulator, notater, filbehandling, PDF-leser, RSS-leser og skisser, for å nevne noe. I tillegg finnes noen spill, mulighet for å ta sikkerhetskopi, Facebook, Amazon (netthandel), Ovi kart (uten navigasjonsmulighet)

Øverst i skjermbildet er en statuslinje som gir informasjon om batteristatus, nettforbindelse og tid. I tillegg finnes det her en snarvei som åpner et skjermbilde med miniatyrbilder av programmer som kjører i bakgrunnen. Og at programmene faktisk kjører i bakgrunnen ser vi på miniatyrene, som oppdaterer seg i takt med aktiviteten i det gjeldende programmet.

Taster vi på en tilsvarende snarvei i miniatyroversikten, så dukker det opp en mer tradisjonell ikonbasert meny der alle programmene på N900 er tilgjengelig.

Konklusjon

Nokia N900 er spekket med teknologi, men det krever en del å bli venner med brukergrensesnittet. Navigasjonstast, en tast som tar deg tilbake til startskjermen, og ikke minst telefontaster, ville gjort N900 mer anvendelig. Men om du tar deg tid til å sette deg inn i hvordan grensesnittet er bygget opp, vil du ganske snart finne frem uten problemer.

Når vi ikke kaster oss over Nokia N900 er det først og fremst fordi den ikke virker med tjenester som Wimp og Spotify, og at den mangler en god navigasjonsløsning. Om telefonen står på hjemmeskjermen kan vi åpne en kontaktoppføring ved å skrive på tastaturet, åpne oppføringen og velge telefonnummeret i oppføringen. Alternativt kan kontaktliste eller telefonapplikasjon kjøres fra menyen, eller vi kan la dem gå i bakgrunnen og hente dem frem ved behov.

Vi får oss ikke til å pakke vekk våre andre smartmobiler til fordel for en teknokloss som kan mye, men som mangler funksjoner vi forventer at en mobiltelefon i denne prisklassen skal ha.