Test: Sennheiser MM 450 - Trådløst for den kresne
Sennheisers nye hodesett for mobiltelefoner og PC-er med innebygget Bluetooth er utstyrt med en innbygget mikrofon som gir klar lyd ved samtaler. I tillegg har den aktiv støyreduksjon, som gjør at du kan stenge ute omgivelseslyden. Hodesettet har også en funksjon som lar deg slippe igjennom stemmer når det er nødvendig.
Sennheiser Travel MM450 har en bøyle som går over hodet. Bøylen er leddet like over øreklokkene, slik at disse kan vendes innover og brettes sammen til en størrelse som gjør det mulig å få dem ned i den medfølgende reisevesken. Men selv sammenbrettet er settet litt for stort til at vi kan bære det i lommen. Det følger også med en del tilbehør, som overganger til flyseteunderholdning, jack og mini-jack og plugger som lar oss bruke laderen i land med en fremmed støpselstandard.
Behagelig
Klokkene på MM450 er ikke så store at de omslutter hele øret. Fordelen med små klokker er at hodesettet ikke virker så klamt og tett. Det gjør også at hodesettet tar mindre plass. Til gjengjeld vil mindre klokker gi mindre rom for elementene, noe som lett går ut over basskvaliteten. Mindre klokker har også en tendens til å lekke mer lyd til omgivelsene enn lukkede klokker gjør.
Øreklokkene har en ganske tykk polstring, og hodesettet er behagelig å bære.
MM450 lekker mindre til omgivelsene enn vi hadde fryktet. Vi kan spille svært høyt før lyden blir påtrengende for andre. Men siden klokkene er små er det også viktig å plassere dem riktig på øret. Sitter de for høyt blir mye av bassen borte, og med MM450s små elementer trenger bassen all den hjelp den kan få.
Lydbildet er bra, og vi har ingen problemer med å stille volumet så høyt at det blir ubehagelig. Hvor høy vi kan spille avhenger også av lydkilden vi bruker. Når vi skrur opp lyden på MM450 mens den er koblet til en Nokia N900 må vi regulere opp lyden både på telefonen og på hodesettet for å få fullt volum.
Avansert
Vi har sett bluetooth-hodesett med enklere brukergrensesnitt. Her er det en del knapper som har flere funksjoner, avhengig av om du trykker, trykker og holder litt, eller trykker og holder lenge. Vi måtte ty til bruksanvisningen i et forsøk på å få en oversikt over de mange mulighetene hodesettet gir. Bruksanvisningen følger med på CD. I tilegg finnes en hurtig-guide på papir, men denne forklarer egentlig svært lite.
En av knappene som har flere slike funksjoner er knapen som er merket NoiseGuard. Et raskt trykk på denne, og vi aktiverer ”snakk igjennom”-funksjonen. Da blir musikken borte, mens mikrofonen fanger opp lydene i omgivelsene og sender dem til høyttalerne. Kjekt om du sitter og hører på musikk når flyvertinnen kommer med kaffetrallen. Nå foretrekker vi av ren høflighet å ta av hodesettet når vi snakker med noen, men det er altså ikke lenger nødvendig.
Et lengre trykk aktiverer eller deaktiverer NoiseGuard, som er betegnelsen på hodesettets støyfilter.
Støyfilteret virker ved at lyder utenfra sammenliknes med lyden til høytaleren. Deretter produseres et motsignal som gjør at støyen reduseres betraktelig.
Ikke for iPhone
Hodesettet kan være paret med fem lydkilder. Når settet skrus på leter det først etter kilden som sist ble brukt. Finnes den ikke denne, så fortsetter den med å søke etter de andre partnerne.
Med de fleste mobiltelefoner fungerer MM450 helt utmerket. Men ikke alle mobilprodusenter følger de samme standardene, og et eksempel på en slik ukurant mobiltelefon er iPhone. Her hører vi musikken og kan stille volum. Men vi kan ikke bytte låt eller spole i låtene. Bruker vi ”snakk igjennom”-funksjonen kommer musikken ikke tilbake når vi er ferdige.
MM450 og iPhone er en såpass dårlig match at vi ikke vil anbefale hodesettet til denne telefonen.
Vi har ikke problemer med telefoner fra Nokia, Samsung, Sony Ericsson, nyere HTC eller LG. Nå kan vi ikke gi noen garantier for at M450 vil virke med alle modeller fra disse selskapene. Med ulike operativsystemer kan den enkelte produsent ha gjort endringer på enkelte modeller. Vi har testet med hell mot Windows Mobile, Android og standardoperativsystemene til alle de største mobilprodusentene. På flere av modellene kan vi også starte musikkspilleren direkte fra hodesettet uten å måtte gå via grensesnittet på mobiltelefonen (gjelder ikke iPhone og Maemo-mobilen N900).
Vi har testet en rekke hodesett både med og uten aktiv støydemping, og med og uten Bluetooth. Men det foreløpig svært få hodesett som har både Bluetooth og aktiv støydemping. I vår testdatabase finnes for øyeblikket bare én annen slik modell, og det er Nokia BH-905.
Best, men dyrest
Lydmessig er de to temmelig like, dog med et lite overtak til Sennheiser. Vi synes nok at Nokia er litt hvassere på støydemping, og at Nokias hodesett er enklere å betjene og har en bedre design. Til gjengjeld har Sennheiser bedre batterikapasitet, bedre talekvalitet og er mer behagelig å bruke over tid. Vi kan også spille høyere med Sennheser før det generer andre, og vi får ikke den samme vakuumfølelsen når støydemping er aktivert.
MM450 har utskiftbart batteri, men batteriet er proprietært, og noe ekstra batteri følger ikke med.
Du kan selvsagt velge å kjøpe reservebatteri, men for de fleste vil det nok være uaktuelt å bytte batteri før det gamle eventuelt begynner å svikte.
Batteriet lades via en Micro-USB-port, og full lading tar ca tre timer. Etterpå kan du bruke hodesettet åtte timer sammenhengende med NoiseGuard aktivert, eller du kan bruke det i opp til 20 timer som vanlig trådløst hodesett.
Når batteriet er flatt kan du fremdeles bruke hodesettet som vanlig hodesett med kabel. Den avtakbare kabelen følger med, og kan være grei å pakke med på flyturen. Det er nemlig ikke ale flyselskap som godtar at vi bruker Bluetooth under flygningen.
Med lav vekt, solid byggekvalitet, god lyd og bra funksjonalitet er Sennheiser MM450 et hodesett for den kresne. Når vi først har satt oss inn i de ulike tastenes funksjoner er settet også enkelt å bruke. Bluetooth-tasten kan aktivere talestyring og repetere anrop, mens NoiseGuard-tasten brukes når vi vil ha ”snakke igjennom”-funksjonen aktivert, eller vi vil skru støyfilteret av eller på.
Vi synes nok prislappen på ca 3000 kroner er vel stiv, men vil du ha det beste ut av mobilmusikken din, så er du kanskje også villig til å grave dypt i lommeboka.