Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCorsair Force GT 120 GB

Vi tester Corsairs nye flaggskip

Corsair tar på seg den røde drakta og vil yppe med SSD-eliten.

Introduksjon

Da SandForce annonserte sin nye SSD-kontroller tidligere i år, så vi et massivt hopp i ytelsen til disse små søte tassene. Vi møtte kontrolleren første gang da vi testet OCZ Vertex 3, og senere lillebroren Agility 3 240. Marvel og Intel har også prøvd seg, men de kan foreløpig ikke møte ytelsen SandForce(SF) har levert.

Det er i stor grad OCZ som har lansert SSD-er med den nye kontrolleren, men nå begynner andre fabrikanter å komme på markedet. En av disse er OCZs argeste konkurrent, Corsair.

Corsair har vært frempå i SSD-verdenen tidligere, og levert flere spennende produkter. I år begynte med med Force 3-serien. Nå er endelig flaggskipet på markedet – Corsair Force GT.

Under årets CeBIT-messe fikk vi ta en rask kikk på Force GT. Vi fikk faktisk tatt de første bildene av enheten, som senere gikk verden rundt. Men nok om det, Force GT er helt klart noe du legger merke til i en verden som er preget av sorte enheter – den er knallrød.

Vi har fått inn 120 GB-modellen til test, en liten kjekkas som koster 2000 kroner. Det er en hundrelapp mer enn OCZ Vertex 3, men fort 200 kroner mindre enn Vertex 3 MAX IOPS.

Følg med videre, så går vi Force GT etter i sømmene.

Takk til Corsair som sendte SSD-en til test.

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD

Spesifikasjoner

Force GT er en SSD som er 9,5 mm tykk, og vil dermed ikke passe i de særeste bærbare maskinene som krever en maksimal tykkelse på 7 mm. To små klistremerker sladerer på deg om du åpner SSD-en for å ta en kikk på innsiden. Blåser du i dette, er det fire små skruer som må løsnes før du får se godsakene.

På innsiden finner vi en SandForce SF-2281-kontroller og totalt 16 minnebrikker, åtte på hver side av kretskortet.

Kontrolleren ble vi godt kjent med da vi testet Vertex 3, i den testen har vi en noe dypere gjennomgang enn det vi nå vil ta for oss. SF-2281 er SandForce sin «mainstream»-kontroller, noe som i praksis betyr at produsenten retter den inn mot alt annet enn bruk i servere og andre mer kompliserte løsninger. Det er Corsair selv om har flikket på den tilhørende programvaren som styrer kontrolleren.

Force GT blir da, med denne kontrolleren, en SSD som jobber over SATA 6 Gbit/s-grensesnittet. Det betyr i praksis at SSD-en kan motta og sende vekk data dobbelt så raskt som tidligere.

Minnebrikkene er produsert på 25 nm av Micron, som en del av IMFT-samarbeidet (Intel and Micron Flash Technologies). Modellnummeret er 29F64G08CBAAB, kanskje lite oversiktlig, men det kan fortelle mye interessant.

Hver minnebrikke er på 64 Gb (fjerde og femte tall), noe som betyr 8 GB per pakke. Den lille B-en på slutten av navnet forteller at det er snakk om synkront minne, nærmere bestemt følger det ONFi 2.0-standarden. Kort og greit minne med høy kvalitet, selv om det koster noe mer enn asynkront minne, som isåfall hadde blitt symbolisert med en A. Asynkront minne benyttes i Force 3-serien til Corsair.

16 minnebrikker hver på 8 GB betyr at Force GT 120 GB har 128 GB fysisk lagringsplass. De siste 8 GB er reservert til SandForce sitt sikkerhetssystem «RAISE». Med RAISE kan en hel minnebrikke dø, samtidig som alle dataene dine fortsatt er intakte. Det er slags internt RAID-system.

Testoppsett

Merk at alle resultater i denne testen ble oppdatert november 2009, altså etter at flere av de originale testene ble publisert. Videre har vi per april 2011, oppdatert selve testbenken.

Testkonfigurasjon -
Maskinvare-
HovedkortAsus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
ProsessorIntel Core i7 2500k
RAMG.Skill Ripjaws DDR-3-1600 PC3-12800 8 GB
StrømforsyningChieftec Nitro Series 750W
SkjermkortAMD Radeon HD 5670
HarddiskSamsung HD501LJ
Programvare-
OperativsystemMicrosoft Windows 7 Pro

IOmeter - AS SSD

IOmeter

Antallet IO-operasjoner ved tilfeldig lesing av 4 Kb skal være ett av de områdene Corsair har satset hardest på. De skilter med 85 000 IOPS, noe som er et betydelig hakk over de 60 000 kontrolleren er designet for.

Force GT klarer faktisk noe mer enn dette, rett under 87 000 IOPS er verdien vi til slutt lander på. Dette tallet er i seg selv meget imponerende, men det blir raskt klart at høy leseytelse går på bekostning av skriveytelsen. Der ender vi på 13 500, et lite hakk under de konkurrerende modellene fra OCZ.

Med det sagt så er vi imponert over hvor mye SSD-en klarer å klemme unna ved lesing, men vi skulle gjerne sett at skriveytelsen var noe bedre. Det er tross alt sistnevnte som er mest kritisk. Det er imidlertid slik at Force GT er langt bedre enn konkurrentene på lesing, så det veier tyngst mot høyre.

Over til forsinkelsestidene fra den første IOmeter-testen vi kjørte, klarer Corsair seg godt. De havner riktig nok midt på grafen, men tallene er av den gode typen.

Når vi kjører arbeidsstasjons-testen vår, som er en god miks med skriving og lesing av forskjellige filstørrelser, blir ett faktum klart. Force GT er kongen på småfiler, slik som de operativsystemet og alle programmene dine skriver i bakhånd. Det har de trolig oppnådd ved å ofre ytelsen ved blandet kjøring, for da triller de et godt stykke ned på grafen. Den noe billigere Agility 3 ligger høyere og Vertex 3 er i dette tilfellet overlegen.

AS SSD Benchmark

I AS SSD kjøres det en rekke skrive- og lesetester, som til slutt mates sammen til en sammenlignbar poengsum. I løpet av testen ser vi at Force GT 120 GB leser rundt 520 MB/s, men den skriver bare 170 MB/s sekvensielt. Blander man forsinkelsestider og tilfeldig skriving inn i regnestykket, ender vi opp med 509 poeng. Force GT plasserer seg her i det øverste sjiktet, men når ikke helt opp til OCZs konkurrerende produkter.

PCmark Vantage - ATTO

PCmark Vantage

PCMark Vantage simulerer en rekke vanlige arbeidsoppgaver du gjør på maskinen din, slik som oppstart av Windows Vista, flytting av bilder og videoredigering. Totalt sett kommer Force GT meget godt ut her, med over 51 000 poeng. «Allrounderen» Agility 3 hever seg et godt hakk over, mens OCZs flaggskip Vertex 3 er å finne under dagens testkandidat.

Klikk for større versjon

Over til de individuelle testene som utgjør den totale poengsummen, ser vi at en relativt laber måling for Windows Media Center gjør det største utslaget. Her skiller det hele 364 MB/s mellom de to rivalene.

ATTO disk Benchmark

Siste test ut blir ATTO, programmet som skriver og leser en rekke filer til SSD-en. Resultatet gjenspeiler den raskeste målingen, og viser i stor grad nøyaktig hva Force GT er kapabel til. Testkandidaten tikker inn med rett i underkant av 560 MB/s lesing, og tilsvarende nesten 520 MB/s skriving. Totalt sett meget gode målinger, helt på nivå med Agility 3, men bedre enn Vertex 3.

Konklusjon

Med Force GT 120 GB sklir Corsair rett til topps i dagens SSD-verden. Med en SandForce-kontroller innabords yppes det her med de med de store gutta. Corsair leverer mye ytelse, samtidig som SSD-en ikke har en pris som er helt bak mål.

Det første som slår oss når vi testet Force GT, er at produsenten har prioritert enkelte oppgaver ganske drastisk fremfor andre. SSD-en kan tygge unna hele 87 000 IOPS ved lesing av 4 Kb, noe som er betydelig mer enn konkurrentene. Skrivingen gjør de det heller ikke så verst på.

Selv om Corsair viser at de er overlegne på akkurat denne typen arbeid, faller Force GT 120 GB litt i rekkene når det kommer til blandet arbeid. Den er for all del fortsatt veldig rask til slike oppgaver, det er bare slik at enkelte konkurrenter gjør det bedre.

Når det kommer til tradisjonell overføring av filer, typisk at du drar og slipper filer inn og ut av SSD-en, gjør testobjektet en meget god jobb. Den kan klemme unna hele 560 MB/s ved lesing, og nesten 520 MB/s ved skriving. Slike resultater er i det absolutt øverste sjiktet for ytelsen dagens SSD-er klarer å levere.

Corsair Force GT 120 GB koster i skrivende stund nøyaktig 2000 kroner. Det er en hundrelapp mer enn OCZ Vertex 3 og fort tre hundrelapper mer enn Agility 3.

Force GT 120 Gb er for all del en knakende god SSD, men vi føler foreløpig at den er hundrelappen for dyr. Vi sier foreløpig, for prisen vil etter all sannsynlighet synke et lite hakk om ikke så alt for lenge. Den er tross alt klin ny akkurat nå, og OCZ ser ut til å ha justert prisene sine i juni. Med på kjøpet får du for øvrig også en ramme som konverterer en 3,5"-brønn til 2,5", noe OCZ ikke leverer.

Arbeider du mye med kontoroppgaver og styrer unna de noe tyngre tingene, som bilde- og videoredigering, er Force GT kongen på haugen. Det er for slik bruk vi virkelig vil anbefale denne SSD-en.

Den faller imidlertid litt tilbake når det gjelder blandet kjøring, da kan OCZs konkurrerende produkter være et valg som serverer mer ytelse. I samme slengen skal det også påpekes at retur-statistikk fra Frankerriket, som er det eneste vi har klart å finne, gir Corsair et forholdsvis godt utgangspunkt når det kommer til holdbarhet.

annonse