Tek.no

Test Corsair Force GT 120 GB

Vi tester Corsairs nye flaggskip

Corsair tar på seg den røde drakta og vil yppe med SSD-eliten.

22 Juli 2011 21:00

Introduksjon

Da SandForce annonserte sin nye SSD-kontroller tidligere i år, så vi et massivt hopp i ytelsen til disse små søte tassene. Vi møtte kontrolleren første gang da vi testet OCZ Vertex 3, og senere lillebroren Agility 3 240. Marvel og Intel har også prøvd seg, men de kan foreløpig ikke møte ytelsen SandForce(SF) har levert.

Det er i stor grad OCZ som har lansert SSD-er med den nye kontrolleren, men nå begynner andre fabrikanter å komme på markedet. En av disse er OCZs argeste konkurrent, Corsair.

Corsair har vært frempå i SSD-verdenen tidligere, og levert flere spennende produkter. I år begynte med med Force 3-serien. Nå er endelig flaggskipet på markedet – Corsair Force GT.

Under årets CeBIT-messe fikk vi ta en rask kikk på Force GT. Vi fikk faktisk tatt de første bildene av enheten, som senere gikk verden rundt. Men nok om det, Force GT er helt klart noe du legger merke til i en verden som er preget av sorte enheter – den er knallrød.

Vi har fått inn 120 GB-modellen til test, en liten kjekkas som koster 2000 kroner. Det er en hundrelapp mer enn OCZ Vertex 3, men fort 200 kroner mindre enn Vertex 3 MAX IOPS.

Følg med videre, så går vi Force GT etter i sømmene.

Takk til Corsair som sendte SSD-en til test.

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD

Spesifikasjoner

Force GT er en SSD som er 9,5 mm tykk, og vil dermed ikke passe i de særeste bærbare maskinene som krever en maksimal tykkelse på 7 mm. To små klistremerker sladerer på deg om du åpner SSD-en for å ta en kikk på innsiden. Blåser du i dette, er det fire små skruer som må løsnes før du får se godsakene.

På innsiden finner vi en SandForce SF-2281-kontroller og totalt 16 minnebrikker, åtte på hver side av kretskortet.

Kontrolleren ble vi godt kjent med da vi testet Vertex 3, i den testen har vi en noe dypere gjennomgang enn det vi nå vil ta for oss. SF-2281 er SandForce sin «mainstream»-kontroller, noe som i praksis betyr at produsenten retter den inn mot alt annet enn bruk i servere og andre mer kompliserte løsninger. Det er Corsair selv om har flikket på den tilhørende programvaren som styrer kontrolleren.

Force GT blir da, med denne kontrolleren, en SSD som jobber over SATA 6 Gbit/s-grensesnittet. Det betyr i praksis at SSD-en kan motta og sende vekk data dobbelt så raskt som tidligere.

Minnebrikkene er produsert på 25 nm av Micron, som en del av IMFT-samarbeidet (Intel and Micron Flash Technologies). Modellnummeret er 29F64G08CBAAB, kanskje lite oversiktlig, men det kan fortelle mye interessant.

Hver minnebrikke er på 64 Gb (fjerde og femte tall), noe som betyr 8 GB per pakke. Den lille B-en på slutten av navnet forteller at det er snakk om synkront minne, nærmere bestemt følger det ONFi 2.0-standarden. Kort og greit minne med høy kvalitet, selv om det koster noe mer enn asynkront minne, som isåfall hadde blitt symbolisert med en A. Asynkront minne benyttes i Force 3-serien til Corsair.

16 minnebrikker hver på 8 GB betyr at Force GT 120 GB har 128 GB fysisk lagringsplass. De siste 8 GB er reservert til SandForce sitt sikkerhetssystem «RAISE». Med RAISE kan en hel minnebrikke dø, samtidig som alle dataene dine fortsatt er intakte. Det er slags internt RAID-system.

Testoppsett

Merk at alle resultater i denne testen ble oppdatert november 2009, altså etter at flere av de originale testene ble publisert. Videre har vi per april 2011, oppdatert selve testbenken.

Les også