Tek.no

Test AMD Radeon R7 260X og MSI Radeon R9 280X

Endelig er AMD ute med nye skjermkort, og vi har testet dem

Kan disse hjelpe AMD med å komme tilbake i leken?

Varg Aamo, Hardware.no
Varg Aamo
8 Okt 2013 06:00

Introduksjon

Nylig introduserte AMD sin splitter nye familie med skjermkort, som skal ta over for den ærverdige Radeon HD-serien. Nykomlingene vil gå under navnene Radeon R7 og R9, som vil rette seg mot henholdsvis dagligdags bruk for helt ordinære brukere, og mer intensive bruksområder for de skikkelige entusiastene.

Den aller heftigste modellen kommer til å hete Radeon R9 290X, og dette er fortsatt et lite stykke unna. Mens gjettingen om AMDs råeste går høyt, kan vi imidlertid fortelle at akkurat nå har AMD endelig lansert alle de andre R-kortene sine, og vi har fått noen av disse inn til test.

Det minste som duger...

Denne tassen heter Radeon R7 260X, og bør kunne levere greit i stue-PC-en.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Aller først ut er en søt liten sak ved navn Radeon R7 260X. Dette er det minste av de nye skjermkortene som ser ut til å kunne duge til noe mer enn en innebygd grafikkløsning, i våre øyne, og skal ifølge AMD få en prislapp på 139 dollar i USA.

Ikke særlig strømsulten - én enslig 6-pins PCIe-strømkontakt er alt som skal til.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Erfaring tilsier at dette gir en norsk utsalgspris på 1100 kroner, som igjen vil si en hundrelapp eller to dyrere enn Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X OC. AMD har dog drevet og satt ned prisene på Radeon HD 7000-serien en stund, for å tømme lagrene før R-familien gjør sitt inntog.

Akkurat Radeon R7 260X er ikke helt forskjellig fra Radeon HD 7790-kortet heller, så lenge man ser på de tekniske detaljene. Utenpå er det likevel en ganske annen krabat enn Sapphire-kortet vi testet, med en vekt på bare 428 gram, og ytre mål på 173 x 111 x 34 millimeter.

På minstemann får du både HDMI, DisplayPort og to DVI-utganger.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Selv velger AMD å sammenlikne dette kortet med toppmodellen fra 2009, Radeon HD 5870, som i dagens syntetiske tester faktisk leverer noe svakere ytelse enn dette budsjettkortet for hvermannsen – og som heller ikke har støtte for like mange teknologier. Radeon R7 260X får nemlig, som det eneste kortet vi tester i dag, innebygd AMDs nye lydprosessor på skjermkortet – som vi skal komme tilbake til i en egen sak.

...og det største som er lansert

MSI Radeon R9 280X stiller i en litt annen kategori med sin Twin Frozr IV-kjøler.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På motsatt ende av skalaen finner vi Radeon R9 280X. Dette kortet er det aller heftigste som lanseres i dag fra hele R-familien, og akkurat vår modell kommer fra MSI.

Anbefalt pris på standardversjonen fra AMD er 299 dollar, som erfaringsmessig betyr 2400 kroner i Norge – men noe sier oss at MSI nok vil kreve en smule mer for sin råtass.

MSI-kortet er også noe mer glupsk, og krever en 8-pins strømkontakt i tillegg til en 6-pins.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Med sin 772 gram er det langt fra et av de tyngste kortene vi har testet, men utseendet på kortet gjør at vi nesten begynner å innbille oss at det føles tyngre ut. De ytre målene er 267 x 130 x 35 millimeter, og kortet vil dermed passe fint inn i alle ordinære ATX-kabinetter, og å samkjøre flere slike i CrossFire vil ikke være et problem.

MSI slenger også med en god del tilbehør, og vi setter særlig pris på overgangen mellom DisplayPort og MiniDisplayPort.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Ser vi på det tekniske, likner dette kortet mest på et Radeon HD 7970 GHz Edition med noen oppjusteringer. Dette er egentlig en trend med alle kortene i AMDs R-familie så langt; man tar en eksisterende grafikkprosessor, og så tilpasser man kortet rundt slik at det fungerer litt bedre.

Dette med å bruke grafikkprosessorer om igjen er for øvrig ikke noe nytt, og Nvidia gjorde akkurat det samme med sin GeForce GTX 700-serie nylig – hvor kun de absolutt aller heftigste modellene også inneholder en helt ny kjerne.

Noen litt for slappe

For AMD sin nye R-serie er spennet av nye skjermkort som lanseres likevel større, helt fra Radeon R7 240, som vi ikke egentlig forstår hvorfor eksisterer, og altså helt opp til Radeon R9 280X.

For å raskt gå gjennom hele serien kan vi starte på bunn. Minstemann, som altså heter R7 240, får 320 streamprosessorer, og en klokkehastighet på inntil 780 MHz. Minnet på dette vil være enten én gigabyte GDDR5-minne, eller 2 GB DDR3.

Nestemann ut er flere hakk mer sofistikert, men fortsatt ikke stort kraftigere enn et skjermkort integrert i prosessoren. Radeon R7 250 deler lillebrorens to mulige minneoppsett, men får 384 stream-prosessorer, og er klokket til 1050 MHz.

Den siste midt imellom

MSI sin Radeon R9 280X er ikke så tung at den trenger en bakplate. AMD lanserer R9 280X som en hard konkurrent til Nvidias GeForce GTX 760.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det siste kortet i familien, helt til Radeon R9 290 kommer ut, er en mellomting mellom de to modellene vi tester i dag. Dette heter naturlig nok R9 270X, og AMD lanserer dette som en konkurrent til Nvidia GeForce GTX 660.

Påstanden er at AMDs nylansering skal være inntil 45 prosent raskere enn erkerivalens nå temmelig aldrende modell i Hitman: Absolution på Full HD og med ultrahøye kvalitetsinnstillinger. Samtidig skal storebroren som vi tester i dag først og fremst ta rotta på Nvidias GeForce GTX 760.

For de mer teknisk interesserte er det flere detaljer i tabellen under, og dessuten skal vi komme tilbake med flere saker om AMDs nylanseringer i tiden som kommer – ikke minst når flaggskipet i familien blir lansert. Nå er det dog på tide å starte selve testingen vår:

Bli med over på neste side, så måler vi syntetisk ytelse »

Les også