Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAMD Radeon R7 260X og MSI Radeon R9 280X

Endelig er AMD ute med nye skjermkort, og vi har testet dem

Kan disse hjelpe AMD med å komme tilbake i leken?

Introduksjon

Nylig introduserte AMD sin splitter nye familie med skjermkort, som skal ta over for den ærverdige Radeon HD-serien. Nykomlingene vil gå under navnene Radeon R7 og R9, som vil rette seg mot henholdsvis dagligdags bruk for helt ordinære brukere, og mer intensive bruksområder for de skikkelige entusiastene.

Den aller heftigste modellen kommer til å hete Radeon R9 290X, og dette er fortsatt et lite stykke unna. Mens gjettingen om AMDs råeste går høyt, kan vi imidlertid fortelle at akkurat nå har AMD endelig lansert alle de andre R-kortene sine, og vi har fått noen av disse inn til test.

Det minste som duger...

Denne tassen heter Radeon R7 260X, og bør kunne levere greit i stue-PC-en.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Aller først ut er en søt liten sak ved navn Radeon R7 260X. Dette er det minste av de nye skjermkortene som ser ut til å kunne duge til noe mer enn en innebygd grafikkløsning, i våre øyne, og skal ifølge AMD få en prislapp på 139 dollar i USA.

Ikke særlig strømsulten - én enslig 6-pins PCIe-strømkontakt er alt som skal til.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Erfaring tilsier at dette gir en norsk utsalgspris på 1100 kroner, som igjen vil si en hundrelapp eller to dyrere enn Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X OC. AMD har dog drevet og satt ned prisene på Radeon HD 7000-serien en stund, for å tømme lagrene før R-familien gjør sitt inntog.

Akkurat Radeon R7 260X er ikke helt forskjellig fra Radeon HD 7790-kortet heller, så lenge man ser på de tekniske detaljene. Utenpå er det likevel en ganske annen krabat enn Sapphire-kortet vi testet, med en vekt på bare 428 gram, og ytre mål på 173 x 111 x 34 millimeter.

På minstemann får du både HDMI, DisplayPort og to DVI-utganger.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Selv velger AMD å sammenlikne dette kortet med toppmodellen fra 2009, Radeon HD 5870, som i dagens syntetiske tester faktisk leverer noe svakere ytelse enn dette budsjettkortet for hvermannsen – og som heller ikke har støtte for like mange teknologier. Radeon R7 260X får nemlig, som det eneste kortet vi tester i dag, innebygd AMDs nye lydprosessor på skjermkortet – som vi skal komme tilbake til i en egen sak.

...og det største som er lansert

MSI Radeon R9 280X stiller i en litt annen kategori med sin Twin Frozr IV-kjøler.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På motsatt ende av skalaen finner vi Radeon R9 280X. Dette kortet er det aller heftigste som lanseres i dag fra hele R-familien, og akkurat vår modell kommer fra MSI.

Anbefalt pris på standardversjonen fra AMD er 299 dollar, som erfaringsmessig betyr 2400 kroner i Norge – men noe sier oss at MSI nok vil kreve en smule mer for sin råtass.

MSI-kortet er også noe mer glupsk, og krever en 8-pins strømkontakt i tillegg til en 6-pins.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Med sin 772 gram er det langt fra et av de tyngste kortene vi har testet, men utseendet på kortet gjør at vi nesten begynner å innbille oss at det føles tyngre ut. De ytre målene er 267 x 130 x 35 millimeter, og kortet vil dermed passe fint inn i alle ordinære ATX-kabinetter, og å samkjøre flere slike i CrossFire vil ikke være et problem.

MSI slenger også med en god del tilbehør, og vi setter særlig pris på overgangen mellom DisplayPort og MiniDisplayPort.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Ser vi på det tekniske, likner dette kortet mest på et Radeon HD 7970 GHz Edition med noen oppjusteringer. Dette er egentlig en trend med alle kortene i AMDs R-familie så langt; man tar en eksisterende grafikkprosessor, og så tilpasser man kortet rundt slik at det fungerer litt bedre.

Dette med å bruke grafikkprosessorer om igjen er for øvrig ikke noe nytt, og Nvidia gjorde akkurat det samme med sin GeForce GTX 700-serie nylig – hvor kun de absolutt aller heftigste modellene også inneholder en helt ny kjerne.

Noen litt for slappe

For AMD sin nye R-serie er spennet av nye skjermkort som lanseres likevel større, helt fra Radeon R7 240, som vi ikke egentlig forstår hvorfor eksisterer, og altså helt opp til Radeon R9 280X.

For å raskt gå gjennom hele serien kan vi starte på bunn. Minstemann, som altså heter R7 240, får 320 streamprosessorer, og en klokkehastighet på inntil 780 MHz. Minnet på dette vil være enten én gigabyte GDDR5-minne, eller 2 GB DDR3.

Nestemann ut er flere hakk mer sofistikert, men fortsatt ikke stort kraftigere enn et skjermkort integrert i prosessoren. Radeon R7 250 deler lillebrorens to mulige minneoppsett, men får 384 stream-prosessorer, og er klokket til 1050 MHz.

Den siste midt imellom

MSI sin Radeon R9 280X er ikke så tung at den trenger en bakplate. AMD lanserer R9 280X som en hard konkurrent til Nvidias GeForce GTX 760.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det siste kortet i familien, helt til Radeon R9 290 kommer ut, er en mellomting mellom de to modellene vi tester i dag. Dette heter naturlig nok R9 270X, og AMD lanserer dette som en konkurrent til Nvidia GeForce GTX 660.

Påstanden er at AMDs nylansering skal være inntil 45 prosent raskere enn erkerivalens nå temmelig aldrende modell i Hitman: Absolution på Full HD og med ultrahøye kvalitetsinnstillinger. Samtidig skal storebroren som vi tester i dag først og fremst ta rotta på Nvidias GeForce GTX 760.

For de mer teknisk interesserte er det flere detaljer i tabellen under, og dessuten skal vi komme tilbake med flere saker om AMDs nylanseringer i tiden som kommer – ikke minst når flaggskipet i familien blir lansert. Nå er det dog på tide å starte selve testingen vår:

Bli med over på neste side, så måler vi syntetisk ytelse »

ModellSapphire Radeon HD 7790 OCAMD Radeon R7 260XMSI Radeon R9 280X TwinFrozr IVAMD Radeon HD 7970 GE
GrafikkprosessorBonaireBonaireTahitiTahiti XT
Kjernefrekvens1075 MHz1100 MHz1050 MHz1000 MHz
Boost-frekvens1075 MHz1100 MHz1050 MHz1000 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)6400 MHz6500 MHz6000 MHz5500 MHz
Minnemengde1024 MB GDDR52048 MB GDDR53072 MB GDDR53072 MB GDDR5
Minnebusbredde128-bit128-bit384-bit384-bit
Streamprosessorer89689620482048
Transistorer2,08 mrd.2,08 mrd.4.31 mrd.4,31 mrd.
TMU5656128128
ROP16163232
Typisk forbruk-115 W-250 W

Ytelse, syntetisk

3DMark

F i r e S t r i k e

Tidligere har vi testet med det syntetiske testprogrammet 3DMark 11, så vel som 3DMark Fire Strike-testen. Sistnevnte har vært tilgjengelig og i drift lenge nok til at vi nå stoler skikkelig på resultatene den gir, så fra og med i dag legger vi 3DMark 11 på hylla.

Vår aller første ytelsestest er likevel en stabil og bred test, som gang på gang kan reprodusere målinger med svært lav variasjon. Programmet går løs på datamaskinen med en rekke forskjellige verktøy, og de forskjellige spesifikke testresultatene gis til slutt uttrykk for i en poengsum.

Her lander vårt AMD Radeon R7 260X – ikke overraskende – omtrent midt mellom de to andre stue-PC-kortene i vårt utvalg. Nvidia GeForce GTX 650Ti Boost er litt raskere, men har også en noe høyere pris enn dagens lille testmodell.

På motsatt ende av tabellen, altså helt øverst, finner vi vår MSI Radeon R9 280X. Et solid forsprang på AMDs forrige toppmodell, AMD Radeon HD 7970 GHz Edition, er faktisk litt overraskende, mens det ned til Nvidias forrige flaggskip, GeForce GTX 680, er enda mye lengre.

Syntetiske tester er én ting – bli med på neste side, så starter vi noen spill »

Ytelse, spill - del 1

Battlefield 3

@ U l t r a , D X 1 1

Vi starter spilltestene med gode, gamle Battlefield 3. Spillet ble lansert allerede mot slutten av 2011, men benytter en hel del av DirectX 11-funksjonene. Det er likevel ikke så fryktelig krevende for maskinvaren, og på de nyeste skjermkortene måler vi stort sett høye FPS-verdier.

Selv om Battlefield 4 byr på enda lekrere grafikk med riktig maskin, tar vi ikke dette inn i testrutinene med det første. All erfaring tilsier nemlig at de første månedene et spill er ute gjøres det endringer som påvirker ytelsen, og dermed ville ikke resultatene hatt særlig lang holdbarhet.

På Full HD-oppløsning gjør ikke vårt Radeon R7 260X det spesielt mye bedre enn Sapphire sitt Radeon HD 7790. Det er igrunn litt skuffende, men på motsatt side av skalaen finner vi på nytt storebroren i et ganske mye mer positivt lys. Over 86 FPS i gjennomsnitt er et fint hopp opp fra AMDs forrige toppmodell, og som konkurrent mot Nvidias GeForce GTX 760 klarer Radeon R9 280X seg svært bra så langt.

Når vi skrur oppløsningen opp til 2560 x 1600 piksler ender våre to testobjekter på akkurat samme rangering som før, men marginene er litt annerledes. Det kraftigste skjermkortet vi tester i dag får et mindre forsprang på AMD Radeon HD 7970 GHz Edition enn ved Full HD, mens minstekortet vårt øker sin avstand til Sapphire-modellen betraktelig.

Faktisk er resultatet AMD Radeon R7 260X gir oss på denne deltesten nesten godt nok til å kunne kalles spillbart, selv om det fremdeles hakker ganske mye. Ettersom vi altså kjører med alle kvalitetsinnstillinger dratt helt opp i taket er det høyst respektabelt.

Metro 2033

@ V e r y H i g h , D X 1 1 , 1 6 x A F , 4 x M S A A , P h y s X , D O F

Det andre spillet vi tester er Metro 2033. Spillet kom ut så tidlig som første kvartal 2010, og har nå rukket å få seg en oppfølger, men er like fullt fremdeles et spill hvor selv de aller råeste skjermkortene som slippes sliter overraskende mye.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig, og i denne testen har vi dratt innstillingene ut til det fulle. 16 x AF, 4 x MSAA og PhysX aktivert bør virkelig sette skjermkortene vi tester på prøve – selv i Full HD.

Når vi starter opp Metro 2033 rykker umiddelbart vårt MSI-skjermkort oppover på tabellen, og leverer i likhet med Radeon HD 7970 GHz Edition en bedre bildeflyt enn hva PNY sitt fabelaktige GeForce GTX 770 får til. Marginene er imidlertid ikke spesielt store mellom de to beste AMD-kortene, og på bunnen ser vi et liknende bilde mellom de to svakeste – som kun skilles ad av drøyt et halvt bilde i sekundet.

Med det samme vi skrur oppløsningen opp til 2560 x 1600 piksler blir imidlertid situasjonen litt lysere for begge våre testmodeller. Mens Sapphire Radeon HD 7790-kortet vårt knakk fullstendig sammen i denne deltesten, klarer AMD Radeon R7 260X fint å henge med i svingene – utvilsomt godt hjulpet av at det har 2 GB minne, akkurat som Nvidia GeForce GTX 650Ti Boost.

Også i den øvre enden av tabellen ser det lyst ut for AMD, og vår MSI-Radeon tar faktisk ganske greit innpå forspranget som Nvidias ordinære toppmodell, GeForce GTX 780, nødvendigvis vil ha i de fleste tester. R9 280X sin uttalte hovedmotstander, GeForce GTX 760, ligger dermed naturlig nok svært langt bak i denne testen.

Sniper Elite V2

@ U l t r a , D X 1 1 , C o m p u t e S h a d e r s , H i g h A d v a n c e d S h a d o w s

Vår tredje test er en smule ferskere enn Metro 2033, og kom ut i 2012. Sniper Elite V2 er navnet, og spillet er tidvis ekstremt krevende for skjermkortene. Dette er akkurat hva vi ønsker oss, og for å understreke dette har vi også her kjørt alt av innstillinger til maks.

Dette er et spill som tidligere i stor grad har favorisert AMD-kort, med «Gaming Evolved»-teknologi kun disse kan utnytte. Dermed er det en god motsats til Metro 2033, som skal kunne gi Nvidia-baserte skjermkort en dytt med sitt medlemskap i «The way it's meant to be played»-klubben.

Denne gangen går det ikke fullt så bra for vårt Raden R9-skjermkort, som ender på en femteplass på tabellen – det svakeste resultatet så langt. I tillegg til PNY sin variant går også standardmodellen av GeForce GTX 770 forbi, så vel som Nvidias gamle flaggskip, GeForce GTX 680. Det er imidlertid svært hårfine forskjeller vi ser her, og dagens toppmodell i Radeon-serien ligger fortsatt hakket foran AMDs forrige flaggskip.

På vant, fast plass nest nederst på tabellen finner vi også AMD Radeon R7 260X, som igjen leverer et resultat syltynt hvassere enn hva Radeon HD 7790 presterer.

På høyeste oppløsning forblir bildet omtrent det samme. Den eneste utviklingen på tabellen er at Nvidias GeForce GTX 680 leverer et ørlite grann dårligere i forhold til de nærliggende Radeon-modellene, og dermed faller bak dagens testmodell levert av MSI.

Bli med videre for å se hvordan dagens testmodeller gjør det i nyere spill »

Ytelse, spill - del 2

Hitman: Absolution

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A

Hitman: Absolution var et av de mest krevende spillene som kom ut i 2012, i alle fall hva grafikk angår. Glacier 2-motoren spillet kjøres på ble designet fra grunnen av til denne lanseringen, og den leverer virkelig sakene.

Spillet byr på komplett implementering av alt DirectX 11 har å by på, og gir mulighet til å skru detaljnivåene opp til nær sagt uante høyder – noe vi selvfølgelig har gjort. Akkurat som Sniper Elite V2 er Hitman: Absolution dessuten også med i AMD sitt «Gaming Evolved»-program, så vi regner med å se resultater som tipper i AMD-baserte skjermkorts favør.

Når vi starter Hitman: Absolution med Full HD-oppløsning ser vi på sett og vis en reprise av resultatene vi fikk i Metro 2033. MSI Radeon R9 280X Twin Frozr ender på en andreplass, ikke skrekkelig langt bak Nvidias flaggskip, men like full bare knepent foran sin egen teknologiske forgjenger – AMD Radeon HD 7970 GHz Edition.

Også nederst på rangeringen ser vi antydninger til liknende resultater som vi fikk i Metro 2033, men kun på høyeste oppløsning. Her leverer nemlig vårt AMD Radeon R7 260X et klart bedre resultat enn sitt teknologiske opphav, altså Radeon HD 7790.

Når vi så skrur oppløsningen opp til 2560 x 1600 piksler blir det enda mer interessant på bunnen. I den øvre halvdelen av tabellen skjer den nemlig ikke stort, men lengre ned klarer vårt AMD Radeon R7 260X for første gang i dag å karre seg opp forbi Nvidias GeForce GTX 650Ti Boost – om nå enn med knappest mulige margin, og kun dersom vi ser bort fra minsteverdiene fra målingen.

Far Cry 3

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A , S S A O : H D A O , E n h a n c e d A t c M S

Far Cry-serien er kjent for vakre strender, svaiende palmetrær, flammer og eksplosjoner. Med slike omgivelser, sammen med en rekke spektakulære effekter, burde spillet kreve sitt av maskinvaren, og for å være sikre på dét har vi skrudd alle innstillinger til topps også her.

Med 1920 x 1080 pikslers oppløsning blir konkurransen fra PNY sin overklokkede GeForce GTX 770 for sterk for vårt Radeon R9 280X, som faller ned til en tredjeplass på listen. Heller ikke junior, R7 260X, klarer å holde på sin plassering fra forrige test, og ender i Far Cry 3 på nytt på sin vante plass nest nederst.

I motsetning til Radeon HD 7790 klarer imidlertid vårt Radeon R7 260X å holde koken når vi skrur oppløsningen opp til høyeste nivå, og vi synes egentlig at drøyt 10 FPS er svært så respektabelt. Selv om det ikke er spillbart, går det tross alt fint an å slå av litt kantutjevning i spillets innstillinger, og dermed få en grei bildeflyt selv på denne enormt høye oppløsningen.

Også storebroren, Radeon R9 280X, klarer seg bedre på denne oppløsningen, sammenliknet med konkurrentene. Andreplassen blir såvidt sikret, med en margin på 0,04 FPS mot PNY sitt GeForce GTX 770 på tredjeplass.

Company of Heroes 2

@ M a x , A A : H i g h , T e x : H i g h e r , S n o w : H i g h , P h y s : H i g h

I dag forsvinner Civilization V fra våre rutiner, ettersom Company of Heroes 2 har modnet nok til at vi stoler på resultatene det leverer. I vår ytelsestest av spillet fant vi ut at det slurper i seg maskinkraft for å kunne tegne opp et vell av teksturer, eksplosjoner, flammer og røyk, samtidig som det stadig er en fryktelig snøstorm på ferde. En meget god kandidat til å seigpine alle grafikkort som finner veien inn i testbenken vår, altså.

Mens det for de aller fleste skjermkort hakker og står i når vi fyrer opp dette spillet selv på vanlig Full HD-oppløsning, klarer både vårt AMD Radeon R9 280X og dets nære slektning Radeon HD 7970 GHz Edition seg bra på denne testen. Gjennomsnittlige FPS-verdier holder riktig nok bare til henholdsvis andre- og tredjeplass, men de to Radeon-slektningene kan skilte med de desidert høyeste minsteverdiene på tabellen.

Det betyr at mens det selv for Nvidias GeForce GTX 780 blir noen partier under spilling som er for krevende til å opprettholde flyten i bildet, suser disse to AMD-kortene uforstyrret videre. Det samme kan naturlig nok ikke sies for vårt Radeon R7 260X, men over 19 FPS i gjennomsnitt er betydelig bedre enn hva rivalen fra Nvidia, GeForce GTX 650Ti Boost, er i stand til å levere.

Når vi som siste spilltest kjører oppløsningen til værs, vises det imidlertid tydelig at det fortsatt er GeForce GTX 780 som er toppsjiktets konge – og denne gangen også når det gjelder minsteverdiene. Med en prislapp på over det dobbelte av hva vi forventer vil bli veiledende norsk pris for et standard AMD Radeon R9 280X er dog ikke det så rart.

Dermed er en ny andreplass for vår kraftigste testmodell i dag en meget hyggelig prestasjon for AMD og MSI. Nederst på tabellen finner vi dessuten på ny ut at Radeon R7 260X har halt i land atter en plassering like foran GeForce GTX 650Ti Boost.

Dermed er ytelsestestene avsluttet, men før vi konkluderer skal vi se på hvordan effektforbruket og temperaturene har vært underveis »

Effektforbruk og temperatur

Til å begynne med måler vi strømforbruket. Her ser vi hvor mange watt datamaskinen trekker fra stikkontakten når skjermkortet kjører for fulle mugger, og de to testmodellene legger seg omtrent akkurat hvor vi forventet å finne dem ut fra ytelsen de har levert.

Vi synes riktig nok det er litt pussig at AMD Radeon R7 260X trekker mer strøm enn GeForce GTX 650Ti Boost, men en forskjell på 3 watt er så liten på denne skalaen at det frister å kalle den ubetydelig, eller som et resultat av en feilmåling.

På den annen side er MSI Radeon R9 280X Twin Frozr det nest største strømsluket i utvalget, etter Nvidia GeForce GTX 780 – og her er også forskjellen bare 3 watt. Til sammenlikning er det 33 watt ned til hva et PNY GeForce GTX 770 XLR8 OC trenger for å levere resultater på omtrent samme nivå som dagens Radeon R9-kort.

Når vi ser på temperaturene får vi en rangering basert på gjennomsnittet mellom hvor varme kortene blir ved belastning og hvile. Dette er også den første og eneste listen i hele dagens test hvor de to skjermkortene våre legger seg helt inntil hverandre – noe vi finner overraskende.

Ettersom begge to er i den kaldere enden av skalaen forteller dette oss først og fremst at MSI har disket opp med en svært fin kjøler med sin fjerdegenerasjons Twin Frozr-løsning, mens AMD sin egen vifte ikke imponerer fullt så mye – kortet er tross alt blant de tre svakeste i alle ytelsestester, og da gjør det seg å bare bli fjerde kaldest.

Dermed er vi også ferdige med alle våre tester og målinger.
På neste side tar vi et tilbakeblikk, og konkluderer ut fra hva vi har sett »

Konklusjon

Dagens testmodeller er de to nylanseringene AMD Radeon R7 260X og Radeon R9 280X. Mens førstnevnte skal være en allsidig og rimelig kandidat til stue-PC-en og spillmaskinen for folk flest, er sistnevnte siktet direkte inn mot entusiastene.

AMD Radeon R7 260X.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Etter å ha testet begge kortene må vi få lov til å si at AMD sin nye familie med skjermkort later til å treffe ganske godt på målet. Radeon R7 260X leverte på nivå med GeForce GTX 650Ti Boost, og dersom kortet i tillegg viser seg å få en pris noen hundrelapper lavere ser vi for oss at det kan slå veldig godt an.

MSI Radeon R9 280X Twin Frozr IV.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
MSI byr på DVI, HDMI og to MiniDisplayPorts, så vel som et særegent luftehull.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Samtidig er den teknologiske arven etter AMD Radeon HD 7970 GHz Edition svært godt synlig i resultatene fra Radeon R9 280X-kortet vårt. Resultatene kortet har levert har vært langt høyere opp på alle tabeller enn noe GeForce GTX 760 kan håpe å nå, og selv GeForce GTX 770 har måttet vike plass i våre tester.

AMD har med R7 260X servert en spenstig liten krabat til stue-PC-er, men vi er spente på å se hva norsk pris blir.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Usikkerhet rundt prisene

I tillegg til knallgod ytelse har vi sett behagelige temperaturer på begge kortene, og den anbefalte utsalgsprisen i USA for AMD sine egne modeller er svært behagelig for både R7 260X og R9 280X. Dermed har vi åpenbart lyst til å gi begge dagens testmodeller vår varme anbefaling, men vi velger å avvente litt før vi eventuelt gjør dette.

Med sin Twin Frozr-vri på den splitter nye Radeon R9 280X har MSI kommet med en verdig utfordrer.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

For Radeon R7 260X sin del er det nemlig bare en hundrelapp eller to som skiller det fra GeForce GTX 650Ti Boost, og Nvidia-kortet leverer bedre ytelse på nesten alle tester – samtidig som det er kaldere. Dersom endelig pris til slutt viser seg å bli akkurat den samme, vil vi altså heller valgt GeForce-kortet.

Når det gjelder vårt Radeon R9 280X fra MSI er usikkerheten enda større, ettersom Twin Frozr-kortene som oftest koster en god slump penger mer enn referanseutgavene av samme kort.

Dersom dette påslaget blir på så mye som en tusenlapp for dagens testmodell, er det greiere å velge et overklokket PNY GeForce GTX 770, til tross for at dette fortsatt koster flere hundre kroner mer enn hva vi fikk beskjed ville være anbefalt norsk pris. Det kan imidlertid endre seg raskt.

AMD er tilbake i leken

At AMD sin nye skjermkortfamilie kommer inn i markedet som en utfordrer, hvor Nvidia sin GeForce GTX 700-familie sitter og venter på selskap, gjør nemlig at erkerivalen kanskje kan komme til å svare med å sette ned sine priser. Dette bidrar også til usikkerhet rundt hvorvidt disse kortene kan anbefales.

Én ting er vi likevel helt sikre på etter dagens test. Nå har AMD sittet på sidelinjen noen måneder og sett på det ene nye GeForce-kortet etter det andre bli lansert, og de er lystne på revansje. Med skjermkort som disse er selskapet igjen på vei inn i leken, og det skal bli svært spennende å se hvordan Radeon R9 290-kortene kommer til å duge, med sin splitter nye grafikkprosessor ombord.

Hvis dagens oppfriskede modeller er noen indikator, kommer det i alle fall til å bli moro.

+ Svært solid ytelse
+ Meget effektiv kjølere
+ Svært stillegående

- Ingen spesielle

Les også
Lenovo slipper slank spillbæbar
Les også
De nye Kaveri-prosessorene skal være 20 prosent kraftigere
Les også
Slik fungerer Nvidias nye spillteknologi
Les også
AMD mener de ikke kopierer Nvidia
Les også
Her er den første norske prisen på AMDs toppkort
Les også
Så mye minne trenger du til helt vanlig bruk
Les også
Her er ryktene om AMDs kommende toppmodell
Les også
Nvidia kutter i skjermkortprisene
Les også
Her er bildene av de nye Radeon-kortene
Mer om
annonse