PC-en som gir deg det beste fra to verdener
Lenovos Yoga setter virkelig press på nettbrettene.
Innhold
Innledning
Lenovos nye bærbare datamaskin kan ved første øyekast se ut som en helt ordinær datamaskin. Så snart du åpner esken, ser og tar på den, forstår du likevel at denne maskinen er noe mer – og kan noe mer.
Et oransje lokk er det aller første du legger merke til på Lenovos nye datamaskin, døpt Yoga 2 Pro. Dette synes vi er både friskt og ganske stilig, da det fungerer som et skikkelig blikkfang i en verden full av hvite, sorte og ikke minst sølvgrå datamaskiner. Både utvendige og innvendige flater er gummiert, noe som gir en behagelig myk overflate og et enda mer særegent ytre.
La oss si det først som sist: Lenovo Yoga 2 Pro er en helt annerledes datamaskin, dog ikke bare i farge- og materialvalg. Yogaen går nemlig inn for å eliminere behovet for å eie både en bærbar datamaskin og et nettbrett. Yoga 2 Pro gir deg nemlig i pose og sekk, for ved å ta et godt tak i skjermen og dreie den helt rundt, sitter du med et fullverdig og kraftig nettbrett i fanget på under to sekunder.
Kraftige saker
Siden Yoga 2 Pro er en Ultrabook er det visse krav til både form og ytelse som den må oppfylle. Yoga-en er derfor bare 1,7 cm tykk, i tillegg til at den bare veier 1,4 kilogram og har en liten og nett lader som ikke tynger deg særlig ned med sine 290 gram. Den lave vekten og den geniale konstruksjonen gjør at skjermen bøyer seg noe om du tar et godt tak i den, men problemet er ikke større enn på andre lignende modeller, og er godt innenfor hva byggekvaliteten angår.
I senter av maskineriet finner vi en ganske potent prosessor fra Intel i form av en Core i7-4500U. I prosessoren finner vi også den integrerte grafikkløsningen Intel HD Graphics 4400, som med seg på laget har åtte gigabyte minne og en 256 gigabyte stor SSD. Her finnes altså kraftige komponenter i mengder.
Det hele toppes av en svært høyoppløst skjerm med hele 3200 x 1800 pikslers oppløsning av typen IPS, som skal gi gode farger og innsyn fra selv de spisseste vinkler. I tillegg er skjermen berøringssensitiv på opptil ti punkter.
Litt synd er det at Lenovo har gitt sin ultraportable nyhet den noe eldre trådløse 802.11n-nettverksstandarden, men nyeste Bluetooth-versjon er i alle fall på plass.
I skrivende stund koster en Lenovo Yoga 2 Pro deg fra 10 500 kroner og oppover, men du kan alltid finne den beste og oppdaterte prisen med vår Prisguide. Modellen vi har testet har en raskere prosessor enn grunnmodellen, og setter deg tilbake omtrent 11 400 kroner om du vil ha den.
Testmaskinen har vært på lån fra Lenovo.
I bruk
Konstruksjonen til Yoga 2 Pro tillater at skjermen enkelt kan bøyes bakover 360 grader og legges mot tastaturets bakside. Ekstra moro er det også at skjermen er både stor og høyoppløst, så om du tolererer at Yoga 2 Pro veier en del mer enn et typisk nettbrett kan du gi bort det du allerede har – for du kommer neppe til å gidde å bruke ditt gamle igjen.
I det såkalte «nettbrettmoduset» deaktiveres tastaturet og du kan rotere bildet på skjermen i den retningen du ønsker. En egen bryter låser bildet vannrett eller horisontalt, og du har også enkel tilgang til dedikerte volumknapper på den ene kortsiden.
Rett under skjermen ligger en Windows-knapp som ved berøring gir fra seg en liten vibrasjon og bringer frem startmenyen med apper, som er en fornøyelse å bruke på den store skjermen.
Yoga 2 Pro kan likevel ikke bare brukes som et nettbrett. Maskinen utnytter sin fleksibilitet til det fulle, og har ytterligere to moduser i tillegg til «Bærbar PC-modus» for teksproduksjon og «nettbrettmodus» for nettsurfing og e-bøker.
Ved film- og bildevisning eller videochat, lar for eksempel «Stativmodus» deg komme nærmere skjermen, mens «Teltmodus» hjelper deg å bruke skjermens berøringsfunksjoner uten at den rører seg det spor. Da står maskinen på hvert sitt ben med minimal berøring mot underlaget, noe som kan være nyttig om du bruker maskinen på kjøkkenet for å vise oppskrifter, eller om du holder på med presisjonsoppgaver hvor rekyl må unngås.
Skiftet mellom alle fire modus går lynraskt ved å dreie skjermen innenfor visse vinkler. Dette trenger du noen ganger begge hender for å gjøre, da bakenden ofte følger med på lasset når du griper fatt i skjermen og drar.
Ypperlig navigasjon
Noe av det aller viktigste med en bærbar datamaskin synes vi er tastaturet og selve navigasjonen. Om ikke denne fungerer tilfredsstillende blir det raskt en kjedelig opplevelse å bruke sin nyanskaffede vidundermaskin. Kraftig prosessor og mye minne kan nemlig bare gjøre så mye for opplevelsen din, og uten bruksglede ender maskinen raskt opp med et godt støvlag på toppen.
Heldigvis synes vi både tastatur, styreplate og berøringsskjermen fungerte ypperlig.
Lenovo benytter på sin Yoga 2 Pro det såkalte «AccuType»-tastaturet sitt. Vi vet ikke om du gjør færre skriveleifer av å taste på dette, men behagelig er det i alle fall. Hver tast har en veldig glatt og litt glanset overflate, og de faller behagelig ned når du plasserer vekt på de. Der hvor mange tynne bærbare tyr til lave og dermed harde taster, har Yoga 2 Pro sine godt med høyde, noe som etter vår mening gir tydeligere og bedre skrivekomfort.
Tangentene er så godt som lydløse og gir bare fra seg små behagelige lyder. I mørket er det godt å vite at bakbelysning bare er et klikk unna, så får det heller være at intensiteten på dette ikke kan reguleres.
Det som krevde litt tilvenning, og som sannsynligvis vil gi deg noen utilsiktede stavefeil i starten, er plasseringen av tastene helt til høyre på maskinen. For å få alle tastene inn på den lille plassen har nemlig Lenovo krympet «Shift»- og «Tilbake»-tastene, i tillegg til å legge til en rekke med taster bak «enter»-tasten. Et enkelt linjeskift eller en krøllalfa kan dermed bli til noe helt annet, og du må fininnstille høyrehånda før du blir helt komfortabel.
«AccuType» eller ei, felles nordisk tastatur må du også leve med, hvor to av tastene har en fin smørje av «ÖØÆ»- og «ÄÆØ»-symboler. Dette liker vi ikke på en Premium-maskin som koster deg over ti høvdinger. Tendenser til gynging kunne vi også kjenne om vi hamret litt ekstra godt på knottene, men ved normal skriving styrer du greit unna.
Flaten som omkranser tastaturet er ikke glatt som hos enkelte andre produsenter, men føles svakt ruglete og mykt. Dette gir et god grep, og eliminerer fingermerker.
Under tastaturet finner vi en forholdsvis liten pekeplate som gjør opp for målene sine ved å være både jevn og presis der musepekeren føyer seg etter dine minste vink. Synd er det bare at forstørrelse og forminsking ikke er så myk som på andre modeller, og er en hakkete opplevelse.
Pekeplatens overflate har det også med å bli rimelig fettete, og etter noen timers bruk kan den ikke ha annet enn godt av en omgang med pussefilla.
Snasen berøring
Når det kommer til den berøringsfølsomme skjermen er dette kanskje maskinens rosin i pølsa. Det at skjermen er berøringssensitiv er ingen nyhet eller overaskelse, men at vi for en gangs skyld ser nytten av funksjonen, er det. Med en så fleksibel og tilpasningsdyktig maskin som Lenovo Yoga 2 Pro er, vil du garantert sette fingeren mot skjermen mer enn bare den ene gangen for å sjekke om du fikk berøringsstøtte på den nye maskinen din – for så å aldri igjen bruke den.
Berøringsfunksjonaliteten kan selvsagt brukes i alle modusene til maskinen, om det er bærbar PC-modus eller stativmodus, men det er ved nettbrettmodus og teltmodus den virkelig briljerer. Både apper og nettsider er flotte og oversiktlige på den store skjermen i disse modusene, og om vi ser bort ifra at maskinen er ørlite for tung til å holdes komfortabelt over en lengre periode, tror vi du vil begynne å surfe nettet og utnytte apper på en helt ny måte etter å ha blitt kjent med denne maskinen.
Berøringsskjermen er presis og glatt, og både panorering og forstørrelse foregår med myke animasjoner.
Yogaen har også enda en mulig navigasjonsmåte som vi med litt trening fikk sansen for. Ved hjelp av webkameraet kan du nemlig bruke hånden din til å bla mellom bildegallerier og lignende, bare ved å veive med den i luften foran skjermen. Ingen berøring nødvendig altså, og det fungerer på minst en meters avstand. Kjekt om du vil sette fra deg maskinen på bordet i for eksempel stativmodus og vise frem bilder til venner.
En innbydende skjerm
Skjermen spiller en ekstra stor rolle på Yoga 2 Pro, hvor den både skal gjøre nytten i nettbrett-modus og under normale PC-oppgaver.
Siden skjermpanelet er av IPS-typen er du sikret godt innsyn uansett hvilken vinkel du bruker maskinen fra, og bilder og tekst får god lesbarhet grunnet den høyoppløste skjermen. Hele 3200 x 1800 bildepunkter er nemlig fordelt på den 13,3 tommer store og blanke flaten.
Mens flere av de bærbare som kom på markedet i fjor skrøt av bedre batteritid, gjør også Yoga 2 Pro dette, men med en viktig forskjell. Lenovo har nemlig ikke gitt maskinen sin en mindre lyssterk skjerm. Hele 324 nits viser våre målinger, noe som er imponerende lyssterkt for en Ultrabook, og bare slås av Apples MacBook Pro Retina-modeller som er tykkere.
Hvordan batteriet takler denne lysstyrken over en lengre periode får så være, men med laderen i nærheten er det uansett godt å ha muligheten til å virkelig sette på sola – noe som kan bidra til å dempe reflekser og gjenskinn i miljøer med andre lyskilder.
Vår kalibreringsprogramvare legger også inn et godt ord for skjermen, som overrasker med et varmere bilde enn hva som er normalt. Annet en at hvitfargen strengt talt ikke er helt hvit, og at gult nærmer seg faretruende lysegrønt, er ikke resultatene så alt for galt for en bærbar PC-skjerm. Som vi ser av fargekartet faller også magenta noe over mot det blå og det røde over mot oransje, men om du merker dette har vi ikke helt trua på – med mindre du driver med seriøs bilderedigering og lignende, men da er nok ikke en bærbar dataskjerm noe for deg uansett.
Smått med kontakter
Som på ultrabooker flest er det smått med plass til porter, men de aller mest brukte er likevel på plass.
På venstre side av maskinen finner vi inngangen for laderen, som kan plugges inn begge veier, og den eneste USB 3.0-porten maskinen kan by på. Videre finner du en mini-HDMI-port samt en åpning som tar imot SD-kortene dine.
Snu maskinen 180 grader og den siste USB-porten dukker frem, dog bare i versjon 2.0 denne gang. I tillegg er det på denne siden du kobler til hodesettet ditt gjennom den 3,5 millimeter store minijack-inngangen.
I toppen av skjermen sitter også både et webkamera som tar opp video i 720p og en mikrofon. Vi savner et full-HD-kamera, men til prisen er det klart Lenovo må ha gjort noen kompromiss.Ikke et imponerende utvalg porter konstaterer vi, men høyresiden byr også på mer enn porter. Her finner du nemlig av- og på-bryteren og en dedikert sikkerhetskopieringsknapp, som med et trykk nå og da gir deg mye bedre trygghet. Da Yoga 2 Pro også kan brukes som et nettbrett kan du også styre volumet fra høyresiden, eller låse skjermrotasjonen med et raskt trykk på egnet knapp.
En anelse hissig
På tomgang gjør Yoga 2 Pro det ganske bra, men har ved et par anledninger dratt igang viften uten noen grunn vi kan sette fingeren på.
Som regel hører vi dog ikke noe til viften, men straks vi åpner en tyngre applikasjon – gjerne en som drar nytte av grafikkbrikken – slår den til. Ekstremt irriterende blir den aldri, men vi har hatt mange tynne bærbare inne til test som har gjort langt mindre ut av seg i spill og under prosessorintensive oppgaver.
Litt støy blir det absolutt, og når vi ser på temperaturgrafene forstår vi hvorfor. Det er trangt om plassen i maskinen, og med en ganske kraftig i7-prosessor balanserer nok maskinen på grensen av hva som er mulig med tanke på effekt vs. kjøling. Mye varm luft genereres av prosessoren, og viften er i minste laget for å klare å effektivt transportere denne ut av maskinen, noe som gjør at den må spinne raskere.
Sett opp mot Microsofts Surface er likevel ikke resultatet så aller verst, da maskinvaren i denne er svakere, men temperaturen omtrent den samme.
Lite batteri
Vi fyrer i gang våre to ulike batteritester. For begge batteritestene setter vi lysstyrken til så nær 150 nits som mulig, noe som er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.
Den første måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp i 720p-oppløsning i mediespilleren VLC, hvor vi ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift.
Deretter er det Futuremark sin «Work Battery life»-test som gjelder. Denne simulerer vanlige kontoroppgaver som tekstbehandling og Internett-bruk, pluss litt multimedia.
Resultatet fra VLC viser fem timer med videounderholdning, mens kontorsimuleringen vår tok knekken på batteriet etter nøyaktig fire timer.
Målingene vi utfører er relativt krevende i forhold til dagligdagse oppgaver som nettsurfing og tekstredigering, så litt ettersom hvordan du bruker maskinen din kan batteriet vise seg å vare en del lengre enn våre målinger viser.
Når det er sagt skulle vi ønske batteriet bød på noe mer enn de 54 watt-timene Lenovo har klart å presse inn i den tynne underdelen av maskinen, da dens ellers så gode nettbrettfunksjonalitet her vil kommer noe til kort mot de dedikerte fjølene som varer og varer.
Ytelse
Utseende og funksjon er én ting, men også ytelsen til maskinen er viktig. Derfor kaster vi vår Lenovo Yoga 2 Pro ut i ytelsestester for både prosessor- og grafikkytelse med mer. Om du er på jakt etter en ny følgesvenn vurderer du ganske sikkert også et knippe andre maskiner, og vi har av den grunn samlet en gjeng som ligner dagens testkandidat for sammenligningens skyld.
Med åtte gigabyte minne og 256 gigabyte SSD-lagring er Acer Aspire S7 likt utstyrt som Yoga 2 Pro. Selve prosessorenheten er også av typen i7 4500U på 1,8 GHz med integrert Intel HD 4400-grafikk. Den superlette Sony Vaio Pro, som ikke veier mer enn 1,05 kilogram, er også utstyrt med overnevnte prosessor.
En av de høyst relevante alternativene til Lenovos Yoga 2 Pro er Microsofts Surface 2 Pro. Denne maskinen kommer med valgfritt klapp-tastatur for bruk på skrivebordet, men fungerer ellers som et nettbrett. Komponentene i Surface 2 Pro skal av papiret være noe svakere enn dagens utfordrer, med sin Intel Core i5 4200U og integrerte HD 4400-grafikkløsning.
Samsung Ativ Book Plus 9 syntes vi det var en fryd å teste, om enn ikke kun på grunn av ytelsen. Motoren er den samme som vi finner i Surface 2 Pro.
Systemytelse
Første testen ut er Cinebench 11,5. Her brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med én prosessorkjerne og én prosesstråd, og deretter med alt den har av muskler.
Videre sjekker ATTO lagringsmediets ytelse, og gir oss kort og greit maksimal overføringsytelse. ATTO konkluderte med at Yoga 2 Pro sin SSD skriver med en hastighet på 499 MB/s og leser med en hastighet på 544 MB/s. Vi ser av grafene at Acers Aspire S7 sine to SSD-er i RAID 0 går Yoga 2 Pro en høy gang på dette området, men om du vil merke noen ytelsesforskjell til daglig tror vi neppe.
I videokonverteringsprogrammet Handbrake satte vi så i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time. Dette er en ganske hard oppgave for en prosessor, men Yoga 2 Pro sin Intel i7 4500U tar den på strak arm.
Spillytelse
Både spillytelse- og syntetisk spillytelse-målingene våre måler prosessorens grafikkdel. Her er resultatene naturligvis svært jevne, da alle maskinene Yoga 2 Pro måles mot kjører Intels integrerte HD 4400 grafikkbrikke.
Cinebenchs OpenGL-test setter grafikkkortets OpenGL-modus på prøve. Under simuleringen må grafikkkortet vise en mengde geometri i form av nesten en million polygoner. I tillegg kommer et stort antall teksturer og effekter som gjennomsiktighet, lyssetting og skygger.
Grunnen til de gode resultatene i Cinebench skriver seg sannsyneligvis til den kraftige prosessoren, som også har en viss finger med i spillet i tillegg til grafikkdelen som er lik.
Vi kjører videre to ulike tester i 3DMark 2013, Cloud Gate og Fire Strike. Disse simulerer henholdsvis normal og kraftig påkjenning på maskinen ved hjelp av ulike effekter som lys, skygger og vind, og teknologier som tesselering og DirectX 11.
I spilltestene våre legger Yoga 2 Pro seg veldig godt an på listen, til tross for at den selvsagt ikke kommer i nærheten av å erstatte en dedikert spillmaskin. Noe eldre titler kan du dog kose deg med på maskinen.
Konklusjon
Lenovo har forvaltet IBM-arven sin særdeles godt opp gjennom årene, og sørger også denne gangen for å fylle sin hittil nyeste maskin, Yoga 2 Pro, full av godsaker. I tillegg til mye minne, en sterk prosessor og godt med lagring, er også skjermen fullstappet med piksler. 3200 x 1800 bildepunkter gjør det til en fryd å bruke maskinen.
Med Yoga 2 Pro har dessuten Lenovo gitt oss en grunn til å faktisk bruke den inkluderte berøringsfunksjonaliteten til skjermen. Yoga er nemlig en spesielt fleksibel bærbar, og ved å vri skjermen i ulike posisjoner kan den brukes på fire forskjellige måter: som en vanlig bærbar, et nettbrett, med basen som fot og i «teltmodus».
Sett bort ifra at den med sine 1,4 kilogram veier noe mer enn dedikerte nettbrett – noe vi dog mener den større skjermen veier opp for – er denne maskinen en solid trussel for nettbrettmarkedet. Med Yoga 2 Pro får du det beste fra to verdener, nemlig sterk maskinvare og et godt tastatur, i tillegg til en super berøringsskjerm for nettsurfing og bruk av kjekke Windows-apper.
Overflaten er av plast, men virker solid og godt sammensatt. Den har en gummiert overflatebehandling som både gir godt feste og virker motstandsdyktig mot fingermerker og skitt. Kombinert med den stilige oransje fargen er den virkelig et blikkfang.
"Yoga 2 Pro er morsom"
Til tross for en litt spesiell tastatur-layout hvor blant annet «Shift»- og «Backspace»-tastene er krympet, har vi sansen for tastaturet. Tastene har godt med høyde og faller behagelig mykt ned ved trykk. Pekeplaten utmerket seg ikke spesielt på noe punkt, men en mer sømløs forstørring og forminsking er blant funksjonene vi etterlyser til neste gang.
Datamaskinen takler fem timers kontinuerlig videoavpilling, noe som er et minimum for denne generasjonen ultrabooker. Den reelle brukstiden vil likevel være dramatisk bedre ved nettsurfing og normale kontoroppgaver.
Temperaturene er helt ok under de fleste bruksområder, men når du ber Yogaen om å ta fatt på en litt seigere oppgave synes vi viften støyer litt i meste laget. Da blir maskinen også ganske varm, selv om du ikke merker så mye til det akkurat der du plasserer håndleddene dine.
Viften har også tendenser til å spinne opp mens maskinen står på skrivebordet eller i nettleseren, noe stadig færre bærbare datamaskiner gjør.
Konklusjon
Lenovo Yoga 2 Pro er morsom å bruke. Dette er dels på grunn av mulighetene den fleksible kroppen gir, og dels grunnet den gode skjermen. I tillegg synes vi Lenovo faktisk har klart kunststykket å sette sammen en rimelig bærbar datamaskin. I samme priskategori skal du nemlig lete godt før du finner en maskin med like mye minne og lagringsplass, som også har en høyoppløst skjerm. At maskinen erstatter nettbrettet ditt kommer da bare som en bonus, og er faktisk en skikkelig godbit.
Om du ikke bryr deg så mye om ren prosessorytelse kan det være greit å sjekke Yoga 2 Pro-modellen med i5-prosessor, som for mange kan gjøre samme nytten som i7-en i vår testmodell. Da blir maskinen enda rimeligere og kanskje klarer også viften å gjøre jobben sin bedre på grunn av lavere varmeutvikling fra prosessoren.
Helhetsinntrykket er overbevisende godt, og selv om vi skulle sett at batteriet varte noe lengre, viften var snillere med ørene og det lynraske 802.11ac-nettverkskortet var på plass, har vi allerede i flere dager forstått at vi har sittet med en vinner på bordet foran oss. Vi kan så absolutt anbefale Yoga 2 Pro, og på grunn av prisen uavhengig av om du på nåværende tidspunkt tror du kommer til å bruke berøringsfunksjonaliteten og de nyttige modusene eller ei.