Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsrock FM2A85X-ITX

Dette passer perfekt til medieserveren

Skal du bygge snerten filserver eller mediasenter?

Sindre Eldøy - Hardware.no

Spesifikasjoner

Er du på jakt etter en maskin til enkelt og variert bruk, bør du sjekke ut AMDs FM2-plattform. Vi har tidligere testet prosessoren AMD A10-5800K til nettopp denne plattformen, og latt oss imponere av kurant

ytelse og en god integrert grafikkløsning.

FM2-plattformen egner seg godt for kompakte formater, og et hovedkort i mITX-format har nå funnet veien til testbenken. Kortet heter Asrock FM2A85X-ITX, og har en fysisk størrelse på bare 17 x 17 centimeter.

Tettpakket funksjonalitet

Selv om det er begrenset plass å boltre seg på, har Asrock klart å lage et ryddig og oversiktlig hovedkort.

Asrock FM2A85X-ITX er utstyrt med et PCI Express 2.0 x16-spor. Dette kan du bruke til et eksternt skjermkort for økt grafikkytelse, eller andre ekspansjonskort som lydkort eller trådløse nettverkskort. PCI-Express x16-sporet kan nemlig også benyttes til ekspansjonskort med PCI Express x1, x4 og x8-standarden.

Hovedkortet kan videre skilte med hele syv SATA 3.0-kontakter, som samtlige tilbyr en båndbredde på 6 Gbit/s. Disse styres av AMD A85-brikkesettet, og har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10.

På tilkoblingspanelet finner vi fire USB 2.0- og to USB 3.0-porter, en eSATA-kontakt, nettverkstilkobling og en PS/2-kontakt for tastatur. Videre finner vi diverse kontakter for lyd, og VGA-, DVI- og HDMI-utganger for prosessorens integrerte grafikkløsning.

En 8111E-kontroller fra Realtek styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av en ACL892-brikke fra Realtek, som leverer kurant lyd i åtte kanaler.

Tilbehør

I esken til Asrock FM2A85X-ITX finner vi kun det viktigste av tilbehør.

  • 4 x SATA 6GBit/s-kabler
  • Manual
  • Driver-CD
  • I/O Bakplate

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på BIOS og overklokkingsmulighetene »

BIOS / Overklokking

Oversiktlig BIOS

Asrock FM2A85X-ITX X-Boost.
Asrock FM2A85X-ITX manual OC.

Asrock FM2A85X-ITX er utstyrt med en oversiktlig BIOS med mange justeringsmuligheter.

Under «OC Tweaker» finner du innstillinger som kan justeres for å øke maskinens ytelse. Du kan velge å overklokke systemet manuelt, eller du kan benytte funksjonen X-Boost. Ved å trykke på «X» under oppstart, overklokkes maskinen automatisk.

Ukomplisert overklokking

Vi ville se hvor langt dette hovedkortet kan hjelpe oss med å overklokke prosessoren. Vi startet med å aktivere X-Boost. Prosessoren vår ble da overklokket til 4,2 GHz, ved en arbeidsspenning på 1,34 volt under last.

Når vi gikk over til overklokking med manuelle innstillinger, overklokket vi prosessoren ved å øke prosessorens multiplikator og arbeidsspenning. Resultatet var en arbeidsfrekvens på 4,5 GHz ved en arbeidsspenning på rundt 1,5 volt.

Hvor mye du klarer å overklokke prosessoren din, avhenger i stor grad av hvilken kjøler du bruker, og hvor heldig du er med prosessoreksemplaret ditt.

Bli med til neste side, så sjekker vi ytelsen »

Ytelse

Testkonfigurasjon -
Maskinvare-
HovedkortAsrock FM2A85X-ITX Asus F2A85M-Pro
ProsessorAMD A10-5800K
RAM2x4 GB 1600 MHz 9-9-9-24, 1,5v
StrømforsyningCorsair AX850W
SkjermkortGainward GTX580
HarddiskWestern Digital 640 GB Black Edition
OperativsystemWindows 7

Vi har i denne testen sammenliknet Asrock FM2A85X-ITX med FM2-modellen F2A85M-Pro fra Asus. I likhet med dagens testkort er denne modellen basert på AMDs A85X-brikkesett.

Ved hjelp av programmet CPU-Z ser vi at Asrock FM2A85X-ITX kjører 0,2 MHz under spesifisert bussfrekvens.

Ved måling av minnets båndbredde og responstid havner Asrock FM2A85X-ITX litt under konkurrenten fra Asus, uten at det stor differanse mellom testkortene.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan vi få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4d. Mens kortene gir identisk ytelse i prosessortesten, trekker Asus igjen det lengste strået i programmets OpenGL-test.

I x246 HD Benchmark plasserer ser vi igjen marginal forskjell mellom testkortene. Asrock leverer noe lavere ytelse enn modellen fra Asus.

I PCMark Vantage havner Asrock FM2A85X-ITX igjen i nedre del av grafen. I dette programmet vil varierer ytelsen litt hver gang en kjører testene, selv på samme maskin. Vi kan derfor ikke utelukke at forskjellene vi ser her stammer fra ytelse-avvik i selve programvaren.

Med en runde Far Cry 2 i en oppløsning på 1680 x 1050 piksler ser vi at hovedkort for samme sokkel har temmelig lik ytelse også i spill. Asrock FM2A85X-ITX leverer 0,6 flere bilder per sekund enn testmodellen fra Asus.

Heller ikke en runde med Battlefield: Bad Company 2 i 1920 x 1080-pikslers oppløsning byr på store overraskelser. Kortene yter i praksis identisk, med en differanse på snaue 0,3 bilder per sekund.

Bli med til siste side, så oppsummerer vi det vi i dag har sett »

Konklusjon

Asrock FM2A85X-ITX.
Asrock skiller seg med sine syv SATA 3.0-kontakter fra andre modeller med mITX-størrelse.

Asrock FM2A85X-ITX er med sitt kompakte mITX-format et godt utgangpunkt om du planlegger å bygge en liten og snerten maskin. AMDs FM2-plattform, som dette hovedkortet byr på, har dessuten spennende prosessormodeller, med kurant ytelse og en habil integrert grafikkløsning.

Spennende funksjonalitet

Dette er det første hovedkortet vi har sett i mITX-format som har hele syv SATA-kontakter. Dette gjør hovedkortet ekstra spennende for deg som har ønsker om en liten og kompakt filserver eller mediasenter med stor lagringskapasitet.

Her ser vi for oss at dette hovedkortet er perfekt for kabinettet Fractal Design Array R2 som vi har testet tidligere. Dette har nemlig plass til seks 3,5-tommers harddisker og en enhet på 2,5-tommer.

Asrock FM2A85X-ITX støtter selvsagt prosessorens integrerte grafikkløsning, og er utstyrt med skjermutgangene VGA, DVI og HDMI. Er du ikke fornøyd med ytelsen den integrerte grafikkløsningen tilbyr, har kortet et PCI Express x16-spor slik at du kan bruke et dedikert skjermkort. PCI Express-sporet kan selvsagt også brukes til andre løsninger, som dedikert lydkort eller trådløst nettverkskort.

Hovedkort påviker ikke ytelsen i særlig grad – den avgjøres i all hovedsak av prosessor, minnemoduler, skjermkort og lagringsmediet. Det viktigste når du velger hovedkort er derfor å finne en kort med funksjonalitet som passer deg.

Asrock FM2A85X-ITX koster i skrivende stund rundt 800 kroner. Det er dermed ikke blant de billigste hovedkortene for FM2-plattformen, men vi synes prisen er helt kurant. Synes du mITX-formatet virker spennende og at funksjonaliteten passer ditt bruk, er vi ikke i tvil om at Asrock FM2A85X-ITX kan anbefales.

+  Snerten formfaktor
+  Overklokkingsvennlig
+  Mange SATA-kontakter


-  Ingen spesielle

Alternativer

Har du behov for plass til flere ekspansjonskort, kan du sjekke ut modellen F2A85M-Pro fra Asus. Vil du ha et hovedkort med mITX-format, men vil ha en prosessor fra Intel, bør du se nærmere på modellen GA-Z77N-WIFI fra Gigabyte.

annonse