Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAMD Radeon R9 290X

AMDs heftigste Radeon er det kraftigste skjermkortet vi har sett

Erkerivalens beste blir brutalt knust i vår test.

Introduksjon

Etter å ha holdt oss på pinebenken i nesten en måned, har nå AMD selv omsider avduket sitt aller heftigste nye skjermkort på ordentlig. Alle spesifikasjonene er offentliggjort, butikkene har begynt å få sine eksemplarer til salg, og rundt om i de tusen redaksjoner testes varianter kortet, ved navn Radeon R9 290X, til det ytterste.

Ved siden av at vi loves rå spillytelse, støtte for neste generasjons spill, og ikke minst muligheten til å spille i 4K-oppløsningen (Ekstra) med kun ett skjermkort, har AMD gjort en rekke mindre justeringer på dette kortet.

AMD Radeon R9 290X.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Disse strekker seg fra små detaljer – som at signalet ut til skjermen er heldigitalt, og gamle VGA-skjermer dermed ikke lenger er støttet – til at CrossFire-kontaktene på toppen av skjermkortet er vekk.

Mye mer nytt enn bare ytelse

En 8-pins strømkontakt, og en 6-pins, må til for å mate dette kortet med strøm.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Dette betyr ikke at du ikke skal kunne koble sammen flere av disse råtassene; forklaringen er istedet at AMD vil gjøre livet enklere for de som har lyst til slikt.

Informasjonen kortene må utveksle for å samkjøres perfekt vil med Radeon R9 290X og enkelte av dets slektninger heller fraktes via PCIe-sporet, som fjerner behovet for eksterne broer og koblingspunkter.

CrossFire-kontaktene er borte, fordi de ikke er nødvendige mer. En annen, nesten usynlig nyhet, er den lille bryteren på kanten av kortet – som lar deg skifte mellom VBIOSene kortet kommer med.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Like i nærheten av de manglende «fingrene» for CrossFire sitter det også en bitteliten, nesten usynlig bryter. Denne lar deg veksle mellom de to innebygde BIOS-versjonene på skjermkortet, som går under navnene «Quiet» og «Uber».

Førstnevnte skal kunne by på heftig ytelse i alle spill, men vil prioritere å holde viften gående på et lavere støynivå. Sistnevnte er naturlig nok det stikk motsatte – mer ytelse, og mindre kompromisser.

Knallharde spesifikasjoner

DVI-utganger, DisplayPort og HDMI er fast takst, men nå forsvinner støtten for VGA-kontakten.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Selve skjermkortet stiller dessuten med hele 2816 streamprosessorer, 512-bits minnebus og 4096 MB minne under panseret.

176 teksturenheter er litt færre enn hva erkerivalens flaggskip, Nvidia GeForce GTX 780, kan stille med, men til gjengjeld har AMD spedd på med hele 64 rasterenheter – noe de forteller skal gjøre sitt for spilling i 4K-oppløsning.

Kjernefrekvensen er oppgitt til å gå «opp til» 1000 MHz, og effektiv minnehastighet skal tilsvarende gå «opp til» 5 GHz.

Med slike spesifikasjoner er det ikke rart at AMDs erkerival Nvidia svetter litt, da deres ubestridte ledelse i toppsjiktet den siste tiden nå ser ut til å få en seriøs utfordring. For noen dager siden lanserte de derfor GeForce GTX 780 Ti uten videre pomp eller prakt, etter alt å dømme for å komme dagens nylansering i forkjøpet.

I dagens test av Radeon R9 290X skal vi svar på om Nvidia faktisk har grunn til å være engstelige. Før vi går i gang kan vi dessuten nevne litt annet snadder AMD har pakket inn i Radeon R9 290X, så som integrert lydprosessor, støtte for enda flere skjermer på én gang, og støtte for både DirectX 11.2 og AMD Mantle.

For de ekstra teknisk interesserte er det flere detaljer om dagens testobjekt i tabellen under, sammenliknet med både AMDs gamle flaggskip, MSI Radeon R9 280X, og Nvidia GeForce GTX 780.

Nå klarer vi dog ikke styre vår nysgjerrighet for ytelsen dette kortet kan levere, og for hvordan de tekniske spesifikasjonene oversettes til ytelse i spill og programmer. Derfor starter vi testingen, og allerede i første test får vi noen temmelig spesielle resultater:

Bli med over på neste side, så sjekker vi syntetisk ytelse på Radeon R9 290X »

Teknologi vi synes å ha hørt om

Det er imidlertid slett ikke bare et skjermkort som er nytt fra AMD i disse dager, og flere av nyhetene deres virker mistenkelig likt ting vi har sett fra noen andre tidligere. Vi har nemlig fått høre om flere teknologier som likner mistenkelig på både Nvidias GPU Boost 2.0, Nvidia Grid, og GeForce Experience.

Vi tok derfor en svipptur til London og spurte AMD hva dette skulle bety – og det kan du lese mer om på Hardware Ekstra:

Ekstra: Derfor mener AMD at de ikke kopierer Nvidia »

ModellNvidia GeForce GTX 780AMD Radeon R9 290XMSI Radeon R9 280X TwinFrozr IVAMD Radeon HD 7970 GE
GrafikkprosessorGK110Hawaii XTTahitiTahiti XT
Kjernefrekvens863 MHz-1050 MHz1000 MHz
Boost-frekvens900 MHz1000 MHz1050 MHz1000 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)6008 MHz5000 MHz6000 MHz5500 MHz
Minnemengde3072 MB GDDR54096 MB GDDR53072 MB GDDR53072 MB GDDR5
Minnebusbredde384-bit512-bit384-bit384-bit
Streamprosessorer2304281620482048
Transistorer7,1 mrd.6,2 mrd.4.31 mrd.4,31 mrd.
TMU192176128128
ROP48643232
Typisk forbruk250 W--250 W