Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTromsø Pad 9.7 Life

Tromsø-nettbrettet holder ikke mål

Ulogiske tasteplasseringer, svak lyd i høyttalerne og for høy pris gjør at vi ikke anbefaler dette nettbrettet.

Einar Eriksen

Design, skjerm og menyer

Oppdatert: I den opprinnelige testen skrev vi at nettbrettet hadde bakside av plast, men det viser seg at det er feil. Baksiden er av metall – men lakken virker mykere og får lettere riper enn metallbaksiden på for eksempel iPad.

Det har gått hett for seg i diskusjonstråden som hører til artikkelen vi skrev om to studenter som lagde sitt eget nettbrett, som nå har blitt en hel portefølje. Se alle på tpad.no.

Produktbilde.Foto: Produsentbilde

I artikler i Nordlys og NRK sies det at studentene selv hadde utviklet og designet nettbrettene de selger, og i kommentarfeltet i avisa Nordlys sier en av studentene at de har utviklet nettbrettet siden 2011 med penn og papir, både på komponentnivå, funksjonsnivå og designnivå.

Det tok ikke lang tid for Amobils forumbrukere å finne en rekke bilder av kinesiske nettbrett som så prikk like ut som Tpad, og det ble stilt spørsmålstegn ved om dette virkelig var et egendesignet produkt. Men studentene forteller at de blant annet har gjort endringer på blant annet plassering av mikrofon og wifi-antenne, samt en del andre forbedringer.

I konkurranse med de store

Det er Tromsø Pad (forkortet til T-pad) 9.7 Life vi har fått inn til test. Den koster 2490 kroner i skrivende stund, og er dermed ikke noe billig-nettbrett. Dette er omtrent samme prislapp som Samsung Galaxy Tab 2 10.1 uten mobilnettilkobling eller Samsung Galaxy Tab 2 7.0 med mobilnettilkobling. Eventuelt kan du få en Asus Transformer Pad TF300T til denne prisen.

Toppmodellene koster imidlertid fort fire tusenlapper, så Tromsø Pad legger ikke lista så høyt som for eksempel Acer med sin Iconia Tab A510 eller Samsung Galaxy Note 10.1.

Nesten kvadratisk skjerm

Mens de fleste nettbrett i dag har en skjerm i bredskjermformat for filmtitting som snus til en vertikalt avlang skjerm for lesing, har 9.7 Life en skjerm i 4:3-format. Det er ingen stor ulempe i vanlig bruk, hverken til lesing eller nettsurfing, men hvis du skal se på film på nettbrettet mister du mye av skjermstørrelsen fordi filmer gjerne er i 16:9-format. Da får du sorte striper øverst og nederst på skjermen.

Nettbrettet er ikke noen lettvekter. Riktignok er den bare 7 prosent tyngre enn Galaxy Tab 2 10.1, men så har sistnevnte samtidig en større skjerm.

På den ene siden av 9.7 Life er det volumtaster og, av en eller annen grunn, en fysisk hjem-tast. På den ene nærliggende siden er av/på-tasten som også brukes til aktivering og deaktivering av skjermen. Her finner du også ladekontakt av en proprietær type, en HDMI-port, en USB on-the-go-port, en vanlig USB-port og et spor for minnekort.

I bakvendtland...

På samme side finner du også to høyttalere, bare et par centimeter fra hverandre. Hvorfor disse ikke heller er plassert på hver sin side, kan man jo spørre seg.

Vi er litt forvirret når det kommer til hva som er opp og ned på nettbrettet. Etter volumtasten å dømme er alle portene og av/på-tasten plassert på bunnen sammen med minnekortporten, ladeinngangen og høyttalerne. Det er litt merkelig plassering av av/på-tasten, så vel som at kameraet som er rettet mot deg da er plassert nederst i høyre hjørne. Volumtasten er også da plassert nederst på høyre side i stedet for den mer tradisjonelle løsningen oppe til venstre. Dette virker ikke helt riktig. Når vi snur nettbrettet er plasseringene litt mer logiske, men da fungerer volumtasten helt motsatt. Nedover gir mer lyd, oppover gir mindre lyd.

Når vi kjører programvare som insisterer på å kjøre "rett" vei på skjermen, viser det seg at det faktisk er slik at av/på-knappen og alle portene er i bunnen av nettbrettet, og det samme gjelder kameraet som vender mot deg. Volumtastene er plassert nederst på nettbrettes høyre side. Dette er helt på trynet plassering i forhold til alle andre nettbrett. Løsningen ville vært å snu skjermen og volumtastene.

Dette er altså bunnen av enheten, med blant annet en av/på-tast som også aktiverer og deaktiverer skjermen..Foto: Einar Eriksen

Vi trodde først baksiden var laget i metall-lakkert plast, men det viste seg at det faktisk var snakk om metall – antagelig aluminium. Men metalldekselet virker mykere og får lettere riper enn metallet som er brukt i for eksempel Apples produkter.

På baksiden er det påstemplet "T-Pad Life" og noen nettadresser. I tillegg står der blant annet "Developed in Norway by Insentiva AS" og "Made in China". Et kamera uten blits er plassert i nærheten av det ene hjørnet.

Baksiden er laget i metall.Foto: Einar Eriksen

Usolid ladeplugg

Ladepluggen er en tynn pinne som skal stikkes inn i nettbrettets ladehull. Da vi ladet nettbrettet i 60 centimeters høyde fra bakken falt det ned på gulvet på et tidspunkt, og da vi plukket det opp hadde ladepluggen knekt.

Fallet virket ikke hardt, og det var ikke langt til bakken. Det kan tenkes at nettbrettet landet på en spesielt dårlig måte, og at dette bare skjer i ett av tusen fall. Det kan også tenkes at det var en svakhet i ladepluggen i vårt testeksemplar som ikke omfatter andre eksemplarer.

Ingen konklusjoner trekkes på bakgrunn av fallet, men det må nevnes at pluggen bare er omtrent tre millimeter tykk og for det meste består av plast mens strømlederne er veldig tynne.

Ikke sylskarp skjerm

Skjermoppløsningen i T-Pad 9.7 Life er på 1024 x 768 piksler, ifølge spesifikasjonene, noe som er noe mindre enn de fleste nettbrett med skjermstørrelser i samme gate. På en skjerm med høyere oppløsning får du en bedre oversikt, og du får en følelse av at skjermen er sylskarp i forhold. Hvitfarge vises bedre på de fleste nettbrett, mens den her blir litt gulaktig.

Vi kjørte et program som gir systeminformasjon fra enheten, og der står det at oppløsningen er 768 x 976. Det er altså mulig at selve skjermen har oppgitt oppløsning, men vår testenhet ser ut til å kjøre på en noe lavere oppløsning enn oppgitt i spesifikasjonene. Forskjellen er imidlertid hårfin.

Vi vil ikke si at skjermen er plagsomt uskarp, men oversikten er ikke like bra som i konkurrenter med 10.1 tomers skjermer - ikke bare på grunn av størrelsesforskjell, men først og fremst på grunn av forskjellig oppløsning.

Skjermen er av IPS-typen, slik at du får rask respons på berøring og fargene vises omtrent like bra i alle vinkler. Skjermen må også sies å være fargesterk, og i sollys er den på nivå med toppmodeller med en kraftig skjermbelysning.

Jelly Bean

Android OS 4.1.1 Jelly Bean er operativsystemet i bunnen. Systemet er i bunn og grunn det samme som vi finner på en rekke andre nettbrett, uten noen store overraskelser.

Det vil si at menyene er brukervennlige, og for nybegynnere er veien til mestring av menyene enkel. Samtidig har du mange muligheter. Google lar deg installere alle applikasjonene du måtte ønske fra hvor som helst og du kan endre på eller bytte utseendet på menyene hvis du vil.

Litt overraskende er at det er svært få applikasjoner i menyen når du tar nettbrettet i bruk. Vi synes imdidlertid det bare er en fordel. Mange nyere nettbrett har så mange ikoner i menyene som vi aldri bruker at det er unødvendig vanskelig å finne frem. Dette er et blankt ark, og du må selv laste ned applikasjonene du trenger og har lyst på. En inkludert Office-pakke er det vi i all hovedsak savner, men det kommer vi tilbake til på neste side.

I låseskjermen kan du dra til høyre for å kun låse opp, oppover for å låse opp og begi deg ut på et Google-søk eller til venstre for å låse opp og starte kameraet.

Nederst til venstre er det en tilbaketast, en hjemtast og en fleroppgavetast. Videre bortover på bunnlinjen er det volumtaster, av en eller annen grunn. Helt til høyre finner du som vanlig en klokke som du kan trykke på for å se varslinger eller for å komme deg til innstillingsmenyen. I Android 4.1.1 får du også snarveier direkte til Wi-Fi, deaktivering og akrtivering av autorotasjon av skjermen, lysstyrkejustering og volumjustering. I tillegg kan du velge å slå av/på notifikasjoner.

Selv om nettbrettet stiller med standard Android-menyer, er det ikke helt likt andre Android-nettbrett vi kjenner. Andre produsenter legger gjerne sitt eget menysystem på toppen, for å gi en egen annerledes brukeropplevelse enn du får hos konkurrentene. Det mest kjente eksempelet er kanskje Samsungs Touch Wiz-menyer.

Menysystemene produsentene legger inn fungerer stort sett helt fint, men de gir vanligvis ikke noen betydelig bedre brukeropplevelse enn det grunnmenyene gir i seg selv. Samtidig sørger det for at produsentene bruker lengre tid på å levere oppdaterte versjoner av operativsystemet. Rene Android-menyer er ingen uting i seg selv.

Teknologi og funksjoner

Minnekortport er på plass.Foto: Einar Eriksen

Brikkesettet i 9.7 Life er ikke noe vi snubler over hver dag. Det kalles Rockchip RK3066, og finnes også i billigbrettet HP Slate 7. Det er basert på 40 nm-produksjonsteknologi i stedet for 28 nm-produksjonsteknologi. Sistnevnte er mer moderne, og gir vanligvis høyere klokkefrekvens, lavere effektforbruk og mindre lekkasje.

Prosessoren i brikkesettet er en 1600 MHz ARM Cortex-A9. Hurtigminnet er på 1024 MB.

Antutu tester prosessorhastighet, minnehastighet og en rekke andre ting som er viktige for hastigheten i tillegg til å fokusere mye på grafikk. Her får vi et helt OK resultat på 11511 poeng. Det er noe bedre enn billigbrettet Andersson ADT 1.0. Førstegenerasjons Samsung Galaxy Tab 10.1 landet på bare 5549 poeng.

I Geekbench får vi resultatet 855 poeng, noe som er bedre enn både førstegenerasjons Galaxy Tab 10.1 så vel som iPad Mini med sine 760 poeng.

Dette er gode resultater, men så må vi også huske at en relativt lav skjermoppløsning gjør skjermen lettdrevet.

God batteritid

Batteriet i T-Pad er på 8000 mAh, noe som er en god kapasitet i forhold til det enheten forbruker. Det er vanskelig å si noe praktisk om batterilevetiden, ettersom den varierer etter hvor mye du bruker nettbrettet, men at den er på høyde med nettbrett av mer kjente merker er det ingen tvil om.

Mangler SIM-kortstøtte og GPS

De fleste toppmodeller kommer i varianter både med og uten mobilnettilkobling. T-Pad 9.7 Life kommer bare uten, men det oppgis at den støtter SIM-kort eksternt via USB-porten. Leverandøren av Tromsø-Pad, Insentiva AS, opplyser at de anbefaler kundene å kjøpe et tvillingkort til sitt eksisterende mobilabonnement og bruke en ekstern 3G-mottaker til nettsurfing når man ikke har tilgang på wifi.

802.11b/g/n som spesifikasjon for trådløst internett betyr at du får god hastighet i hjemmenettverket ditt. Vi opplever litt dårligere Wi-Fi-dekning enn de fleste andre mobile enheter. Bluetooth er selvsagt også om bord.

Det som kanskje burde være like selvsagt er en GPS-mottaker, men det har faktisk ikke 9.7 Life.

Den WebKit-baserte nettleseren fra Google fungerer bra, med en grei fanehåndtering, korrekt visning av de fleste nettsider og rask respons. Ettersom Adobe har sluttet å utvikle Flash for mobile enheter (med virkning fra Android OS 4.1), kan man ikke regne med Flash-støtte i fremtiden.

E-postleseren er oversiktlig og grei.

Ingen inkludert kontorpakke

Mange nettbrett har inkludert kontorpakke som håndterer vanlige Office-formater (hovedsaklig Microsofts varianter). 9.7 Life stiller ikke med forhåndsinstallert Office. En fullversjon av for eksempel QuickOffice (HD) koster deg 110 kroner i Google Play.

Av e-postlesere finner vi en egen Gmail-leser i tillegg til en som håndterer flere kontoer, inkludert Gmail, POP3 og IMAP4. Begge e-postleserne oppleves som oversiktlige og enkle i bruk, og oppsettet av de fleste kontoer går automatisk.

Av andre nyttefunksjoner finner vi klokke, kalkulator, kalender, filbehandler, kart (Google Maps), kontaktliste, talopptaker og stemmesøk. Alle disse kjenner vi også fra andre Android-nettbrett, og fungerer i det store og det hele bra.

Multimedia

Kameraet er veldig dårlig, men nettbrettet har også en styrke eller to på mulgimediafronten.Foto: Einar Eriksen

Et nettbrett er noe som veldig få egentlig trenger. De fleste har nok allerede en mobiltelefon og en datamaskin når "behovet" for nettbrett melder seg. Derfor er kanskje underholdningsbiten noe av det aller viktigste.

Som videospiller er det skjermen vi stiller oss skeptiske til. Formatet gjør at du får svarte områder av betydelig størrelse oppe og nede på skjermen. Samtidig er det litt merkelig at begge høyttalerne er plassert på samme side. Vi er faktisk usikre på om brettet har stereolyd, men det er uansett knekkende likegyldig. Det oppleves som mono uansett fordi høyttalerne er plassert nesten helt inntil hverandre.

Høyttalerne spiller også veldig svakt, og er omtrent helt ubrukelig både til musikk, film og videosnutter.

Nettbrettet har imidlertid både HDMI-utgang og en vanlig 3,5 millimeters minijack-utgang. Vi prøvde å laste inn en rekke videoer i forskjellige formater, og 9.7 Life spiller av alle de variantene vi prøvde.

Kraftig lyd

Med volum justert på godt over halvveis starta vi en låt med bitrate på 320 kbps. Og det er liten tvil om at lyden er kraftig, for i neste sekund lette vi i panikk etter volumtastene. Som nevnt tidligere er ikke retningen helt selvsagt på dette nettbrettet, så når vi holder skjermen den logiske veien (gal vei) vil volumtasten virke motsatt. Det er også slik at volumtasten ikke endrer virkemåte når vi legger nettbrettet i landskapsmodus. Når vi fant volumtasten endte det med at vi justerte volumet oppover, og den auditive opplevelsen ble heller smertefull. Det gjelder å holde tunga rett i munnen når volumet skal justeres.

Lydkvaliteten er helt storartet. Som nevnt kan nettbrettet levere kraftig lyd, også i relativt krevende øreplugger som undertegnedes testplugger Denon AH-C751. Lyden føles åpen, og lydbildet er ryddig. I stedet for å nesten bare høre vokalisten i et popband og esskornetten i et brassband, får du med deg hele lydbildet og alle detaljer i musikken.

Mangler gyro

Noen gyrosensor fins ikke, noe som kanskje er et savn nå som det dukker opp stadig flere spill der gyrosensoren brukes for å styre. Akselerometer er derimot på plass. Sistnevnte vet bare forskjellen på opp og ned, og merker det når du rister på enheten, mens gyroen registrerer "alle" bevegelser du gjør. For eksempel om du vrir nettbrettet til høyre eller venstre for å sikte på fiender.

Ellers fungerer 9.7 Life bra til å spille på, med en responsiv skjerm og relativt god ytelse. Det forutsetter at du plugger til et sett øreplugger, og ikke bruker de innebygde høyttalerne.

Ubrukelig kamera

Kameraet er nok ikke viktig for så mange i et nettbrett på denne størrelsen, og godt er det. Kameraet i 9.7 Life er nemlig til liten nytte hvis du vil ta et fint bilde. Her kan du forvente bilder med svært uklare detaljer, overoppskarping i kontrastfylte overganger og en hårfin grense mellom overeksponering og undereksponering. Det vi nevner sist her er faktisk et problem i svært mange bilder. Lyse partier på himmelen og snøen på bakken blir helt hvite samtidig som mørkere partier blir helt mørke. I begge tilfeller forsvinner detaljene, men de mørke partiene får i det minste ofte mye bildestøy i forsøket på å gjøre bildet lysere på en kunstig måte.

I klartekst: Bildene er helt på grensen til ubrukelige. De aller fleste mobilkameraer er langt bedre.

Nedenfor kan du se noen eksempelbilder tatt med kameraet i 9.7 Life.

Konklusjon

Foto: Produsentbilde

T-Pad 9.7 Life skal ha blitt designet og utviklet i Norge av to studenter i Tromsø. T-en i T-Pad står for Tromsø.

Billigprodukt

9.7 Life fremstår som et typisk "billigprodukt" fra Kina, selv om prisen ikke er spesielt lav i forhold til hva du får.

Skjermen og volumtastene er montert feil vei i forhold til alt annet, slik som et frontkamera som befinner seg nederst på nettbrettet. Det kan godt hende høyttalerne spiller i stereo, men de er plassert rett ved siden av hverandre i stedet for på hver sin side av nettbrettet.

Skjermen har noe svakere pikseltetthet enn de fleste nettbrett vi er vant med, og viser litt gulaktig hvitfarge sammenlignet med konkurrenter av kjente merker. Formatet er 4:3 i stedet for et mer moderne bredskjermformat, og dermed får du et bredt svart felt oppe og nede på skjermen når du ser film. I andre sammenhenger synes vi formatet fungerer helt fint.

Kameraet er en sørgelig historie. Bildene får ofte både overeksponerte og undereksponerte områder samtidig. Digital lysforsterkning gir mye bildestøy og overoppskarping sørger for merkelige linjer mellom kontrastfylte områder. De fleste mobilkameraer er langt bedre.

Vi savner et innebygd gyroskop. Stadig flere spill bruker denne kontrollmetoden. Videre savner vi også innebygd GPS.

Mange nettbrett leveres i én variant med SIM-kort og én variant uten. 9.7 Life kommer kun uten SIM-kort, og dermed må du holde deg innenfor trådløsnettet når du skal surfe eller bruke mobilen som modem.

Ikke bare sorgen

9.7 Life overrasket oss i ytelsestestene. Prosessoren og hurtigminnet gjør det bra. Grafikkbrikken får det riktignok lett med en såpass svak oppløsning, men resultatet er at alle spillene vi testet kjører uten problemer.

Videre er skjermen presis nok til vanlig bruk, og lydkvaliteten ut av minijackutgangen er veldig god.

Høy pris

Nettbrettet koster for øyeblikket det samme som Asus Transformer Pad Transformer TF300T, som er lynraskt og svært funksjonsrikt. I tillegg er kvalitetsfølelsen av en helt annen verden i Asus' konkurrent.

Et annet alternativ til samme pris er Samsung Galaxy Tab 2 med 10.1 tommers skjerm uten 3G. Her får du også bedre kvalitetsfølelse, bedre skjerm i bredskjermformat og bedre innebygde høyttalere.

En enda ferskere variant er i samme prisklasse er Asus Nexus 7 med syv tommers skjerm og 3G. Versjonen med 32 GB koster en hundrelapp mindre enn T-Pad 9.7 Life i skrivende stund.

Legger du på en femhundrelapp får du deg en Sony Xperia Tablet S som tåler vannsprut.

Skal du ha et virkelig billig nettbrett, anbefaler vi Andersson ADT 1.0, som ligger på halve prisen av 9.7 Life.

Alt i alt ser vi egentlig ingen god grunn til å velge T-Pad foran alternativene.

Nettbrettet er utlånt av Insentiva AS, og fås kjøpt via tpad.no.

annonse