Til hovedinnhold
TestPortable Power Bank

Flatt batteri? Her er løsningen!

Dette smarte nødbatteriet lader nesten alt, og det varer "evig".

Det fins mange ting i verden som er nyttige uten å være spesielt spennende. Nødbatterier er i denne kategorien. De kan være veldig nyttige, men de gjør bare én enkelt ting – de lader telefonen din til du får tak i et støpsel. I dag har vi testet unntaket fra denne regelen.

Det er muligens på sin plass å forklare påstanden. Portable Power Bank gjør nemlig ikke så mye mer enn andre nødbatterier – den lader tingene dine. Det som gjør at denne likevel er spennende er måten den gjør det på og mengden utstyr den støtter.

Les også: – Vi satser ikke på batteri

Litt større enn en stor telefon

At dette er et litt spesielt produkt innenfor sin kategori avsløres med en gang vi ser på den. For det første er den relativt stor sammenliknet med andre nødbatterier. Du vil sannsynligvis ikke ha denne saken i bukselommen, men en stor jakkelomme eller en liten veske burde ha nok av plass til den.

Batteriet har litt større flate enn en stor trykkskjermtelefon, og den er omtrent dobbelt så tykk. Det veier 240 gram, og er dermed rundt et hekto tyngre enn mange av dagens mobiler.

Portable Power Bank er altså ikke den mest kompakte saken på kloden, men den er heller ikke katastrofalt stor.

Mange nødladere har traust, kantete og lite ergonomisk design. Denne er et av unntakene.
Portable Power Bank er omtrent like høy og bred som en av markedets største mobiltelefoner, Samsung Galaxy Note.
Portable Power Bank er to til tre ganger tykkere enn en vanlig mobiltelefon.

Massivt batteri

Så, hvorfor trekke rundt på en stor nødlader når det fins mindre varianter? Enkelt og greit fordi det er plass til mer strøm i en stor nødlader. Mye mer strøm. Portable Power Bank har et batteri på 8000 mAh. Det er nok til mer enn fem oppladinger av en gjennomsnittlig mobiltelefon. De fleste vanlige nødladere gir deg såvidt over én lading.

Designmessig ser nødladeren moderne og enkel ut, i motsetning til mange av konkurrentene. Mange av nødbatteriene på markedet ser nærmest litt industrielle ut – med kanter og lite brukervennlig ergonomi.

Byggematerialet er plast, og her fins ingen luker som kan åpnes eller lukkes. Undersiden av klossen er flat, mens kantene og oversiden er svakt buet. De fleste slike nødbatterier har kun én knapp for betjening – så også denne.

Les også: Test av bærbar solcellelader

Informasjonsskjerm

Ved siden av størrelsen er vi nå ved det andre punktet Portable Power Bank skiller seg ut på. Den har nemlig en skjerm. Skjermen er verken stor eller i farger, men den viser deg det viktigste – hvor mye strøm du har igjen. Dette er en langt bedre løsning enn det mange av konkurrentene stiller med. Normalen i sjangeren er nemlig dioder som signaliserer ... ett eller annet ved å blinke, eller ved å lyse i en bestemt farge.

Tilkoblingene finner vi på den ene kortsiden av nødladeren, og dette er det tredje punktet den skiller seg ut på. Hva sier du til to USB-utganger og én universaltilkobling? Det vanlige på andre nødladere er én enkelt USB-kontakt, eller en kontakt med en eller annen merkelig standard som bare passer ledningen som følger med.

De to USB-tilkoblingene kan levere ulike mengder strøm. Den ene er laget primært for mobiltelefoner, mens den andre er laget for nettbrett som krever litt mer futt. Universaltilkoblingen bruker en vanlig likestrømskontakt av typen du finner på batterieliminatorer. Det følger med kabler til å putte i som gir deg overganger til USB og til en del vanlige enheter.

Les også: Samsung lover batteri hele dagen

Hold tunga rett i munnen

Det er et par ting ved tilkoblingene som ikke er helt intuitive. Det er nemlig ikke bare å plugge i hva som helst, eller så mye som du vil her.

Den første hovedregelen er at du ikke kan koble til to nettbrett samtidig. Bruksanvisningen sier at sikkerhetskretsene i nødbatteriet vil koble fra, og at du risikerer å skade det. Noen grunn er ikke oppgitt, men vi har opplevd at nødladere kan bli ganske varme – og vi regner med at dette kan skyldes fare for overoppheting.

Du kan heller ikke bruke alle tre utgangene samtidig – bare to om gangen.

Det følger med et stort utvalg kabler og tilkoblinger for bruk med utstyr som ikke lades via USB-kontakt.

Velg voltstyrke selv

Det mest kompliserte ved bruken av nødbatteriet er universalutgangen. Her må du nemlig velge voltstyrke selv, og du risikerer å skade enheten du kobler til om du velger feil. Generelt tåler elektriske dingser 10-15 prosent avvik i voltstyrke, men blir avstanden fra optimal spenning større enn det risikerer du å skade dingsen.

Til sist kan du heller ikke lade nødladeren mens den lader ut. Du vil sannsynligvis ikke støte på spesielt mange situasjoner der det er ønskelig. Hvis du kan lade nødladeren, er du sannsynligvis i nærheten av et vanlig veggstøpsel, og der kan du jo lade både nødladeren og telefonen din hvis du vil.

Alene om funksjonene

Det oppleves som bittelitt komplisert å skulle holde styr på voltstyrker selv. Likevel foretrekker vi å ha muligheten – dette er nemlig noe av det som gjør denne laderen så allsidig. Her kan du koble til nettbrett som ikke lades via USB-kabel i det hele tatt, så som Acers Iconia-brett og Motorolas Xoom-serie.

Det følger med en kort og enkel bruksanvisning som forteller deg hvilke voltstyrker og kontakter som er riktige til de ulike enhetene som støttes. Innholdet i bruksanvisningen er lettfordøyelig, men med vår testenhet var heftet bare på engelsk.

Les også: Nå kommer batterikongen

En av de beste i sitt slag

Vi rakk å lade et utvalg dingser flere ganger i testperioden, og det fins ingen tvil om at dette er et av de kraftigste nødbatteriene vi har vært borti. Kobler du til et nettbrett kan du likevel ikke forvente stort mer enn én til to oppladinger – men så fins det heller ikke spesielt mange andre nødladere som er laget for å drive så strømkrevende ting som en iPad eller en Galaxy Tab.

Den føles solid, men litt stor og tung. Vi synes den er enkel i bruk, og mesteparten av tiden forholdt vi oss bare til USB-kontaktene, selv om vi måtte prøve universalkontakten også.

Med en utsalgspris på 1200 kroner er Portable Power Bank dyrere enn nødladere flest. Vanligvis får du en nødlader mellom 200 og 500 kroner. Til gjengjeld får du her mange flere muligheter. Skjermen gjør at den er enklere i bruk, og størrelsen på batteriet gjør at du fint kan ha strøm på smarttelefonen din gjennom hele teltferien.

Med dagens strømsluk av noen smarttelefoner trenger alle en nødlader, og Portable Power Bank er en av de beste i sitt slag.

Les mobiltipset: Holder ikke batteriet ditt dagen ut?

Mer om
annonse