Tek.no

Test

Test av Harman/Kardon GPS-810

16 Mar 2009 06:00

Test av Harman/Kardon GPS-810

Testresultater

Harman/Kardon er best kjent for sine Hi-Fi produkter, men har også GPS-er i produktutvalget sitt. Denne GPS-en er vi svært ambivalente til, for på den ene siden har den høy ytelse og gode funksjoner, på den andre siden er den aller svakest på navigasjonen. Det skyldes altfor dårlige kartdata.
Les flere artikler:
- Stortest av GPS for bil (hovedartikkel)
- Test av Blaupunkt TravelPilot 500
- Test av Harman/Kardon GPS-810
- Test av Garmin Nüvi 765
- Test av Garmin Nüvi 5000
- Test av Mio Moov 580
- Test av Navigon 7210
- Test av Navigon 8110
- Test av Tomtom GO 930 Traffic
- Test av Tomtom XL Europe 22
- Slik har vi testet bil-GPS
Praktisk navigasjon
Vår testenhet hadde enten en svært gammel eller en svært forenklet kart- og adressedatabase innebygd. Som den eneste GPS-en i denne testen klarte den å gjøre en grov bom, da den ledet oss omlag 400 meter unna den ene adressen i Bærum. Adressen i andre enden påsto enheten ikke eksisterer, og bommet følgelig med cirka 120 meter. Adressen på Smestadlokket påsto den også ikke finnes, og bommet med 80 meter. Den tvang oss i det minste ikke ned i tunnelen. Disse tre feilene er ganske uakseptable fordi alle disse adressene er gamle, og skulle vært lagt i databasen for flere år siden. Dette blir straffet hardt i vår poenggiving for adresser og presisjon.
I tunneltesten fulgte den med inni tunnelen, men den ikke klarte å treffe avkjørselen.
I testen der vi kjørte feil med vilje, oppdaget og korrigerte den ruten på 7.75 sekunder. Det er et utmerket resultat.
Da vi testet adresser i Bodø og på Tretten, påsto den at en gammel adresse i Bodø ikke finnes, og plasserte den feil i gata. Ny gate med kun veinummer lå ikke inne, det gjorde heller ikke en ny gate med veinavn. Den fant fint fram til adressen på Tretten, og den valgte riktig adkomst.
Skjerm og tale
Grafikken og kartfremstillingen på skjermen er svært ren og lettlest. Den har svært rask oppdatering av skjermbildet i veikryss og rundkjøringer, og det er ikke antydning til hakking når bildet skal dreies for å følge bilen gjennom kryssene. Automatisk zoom og perspektiv når man nærmer seg kompliserte kryss og andre veikonstruksjoner, i kombinasjon med dynamiske piler, gjør det svært enkelt å finne riktig fram.
Taleanvisningene er litt i overkant masete med flere beskjeder som «teller ned» når vi nærmer oss et kryss. Dette blir spesielt plagsomt når kryssene kommer tett etter hverandre. Til gjengjeld er den svært presis.
Brukervennlighet og design
Det er ikke norske tegn på tastaturet, man må i stedet bruke A,E og O for de norske tegnene. Adressesøket begynner svært bra, der bokstaver gråes ut etter hvert som adressen staves. Når det er få mulige gater kommer en liste med de resterende alternativene opp, i stedet for å tvinge oss til å skrive alt helt ut. Noe som er mye mer negativt, er lange gater. Da må vi selv velge hvilket postnummer som husnummeret hører til. Dersom vi velger feil postnummer, vil GPS-en påstå at adressen ikke finnes. Dette er et fryktelig irritasjonsmoment ved adressesøket
Menysystemet er veldig enkelt og greit, med alle innstillinger og funksjoner på samme menynivå. Det gjør innstillinger og betjening svært enkel og rett fram. Det er forsåvidt en nødvendighet, fordi det finnes ikke mye hjelp innebygd i enheten.
For trafikkmeldinger finnes en FM TMC mottaker innebygd som fungerer bra. Den legger inn både lister og kartmerkinger der hendelser er meldt. Antennen er innebygd, slik at det blir minimalt med kabelkaos i bilen. GPS-en har også FM-sender slik at stereoanlegget kan brukes som høyttaler. Det er også Bluetooth innebygd som er klargjort for å bruke GPS-en som håndfrisett for mobiltelefonen. For denne bruken er det også en mikrofoninngang på braketten til GPS-en.
De øvrige innebygde tilleggsfunksjonene er musikkspiller, bildevisning og videoavspiller.
Internett: www.harmankardon.com
Pris: 3 819 kroner.
Design: 6.2
Brukervennlighet: 4.6
Navigasjon: 4.6
Pris: 4.0
Data
Skjerm: 4.3"
Fysiske mål (mm): 127 x 79 x 20
Kartsystem: TeleAtlas
Antall land dekket: 38
Rekalkulering av rute (sek): 7.75

Les også