Til hovedinnhold

Holder nye Ipod Nano mål?

Holder nye Ipod Nano mål?

Testresultater

Apple sin nye Ipod Nano er en befrielse i forhold til forgjengerens design. Med tynne former og avrundede sider håper de at verdens mest populære MP3-spiller skal bli enda mer populær. Når de opp denne gangen?
Nytt og tynt design
Det nye designet har flere ganger vært oppe til diskusjon i redaksjonen her. Det er stor uenighet hvorvidt dette er en pen og nett spiller eller om den rett og slett blir for spinkel. Men om du er ute etter en spiller som tar lite plass og som er enkel å ta med på tur så vil det nye designet hjelpe deg på veien. Spilleren er uten tvil slank og for de fleste vil nok det nye designet falle i smak estetisk sett.


Apple sin nye nano er tynnere enn noensinne.
Det eneste vi er litt usikre på er rullehjulet på spilleren. Det stikker så  vidt opp fra selve spilleren slik at du kjenner kanten på hjulet om du drar fingeren over. Dette og i tilegg at hjulet føles litt enkelt medfører at vi er usikre på hvor lenge dette hjulet vil takle å ligge i lommen din sammen med rusk, nøkler og mobiler. Tidens tann vil nok uansett tære på denne spilleren, det må du regne med, men vi frykter at scrollehjulet vil være noe av det første som ryker på denne spilleren.
Brukervennligheten på plass
Funksjonsmessig er vi svært fornøyd med spilleren. Apple har beholdt brukervennligheten som de er godt kjent for, vel og merke hvis du ser bort fra løsningen deres med Itunes. Dette programmet er en historie i seg selv, men for denne testen skal vi overse problemene vi opplever med dette programmet. Det å finne frem i musikken i spilleren fungerer som alltid bra.


Det er ikke uten grunn at Apple er kjent for brukervennlighet. Det viderefører de i sin nye spiller.
Ny bevegelsesfølsomhet
Samtidig har Apple lagt inn et akselerometer i spilleren. Dette betyr at skjermbildet legger seg ned om du snur spilleren horisontalt. Når du gjør dette får du opp en ny funksjon med coverflow hvor du kan bla i album eller artister horisontalt. Dette er en fiffig løsning som vi liker. Det hadde nok fungert enda bedre om skjermen var trykkfølsom, men dette viser at Apple henter inn erfaringer fra andre enheter som Ipod Touch og Iphone og integrerer disse også i sine mindre spillere.


Om du snur spilleren får du opp cowerflow, en funksjon velkjent fra andre enheter fra Apple.
Det vi derimot ikke liker er at om du snur spilleren tilbake igjen hopper du vekk fra musikken du blar i og kommer tilbake til der du var da du gikk inn i cowerflow. Om du da endelig har funnet musikken du ville høre på og så ved et uhell vipper på spilleren må du begynne jakten på nytt. Det hadde nok fungert bedre om enheten lot deg fortsette å søke der du var da du var i cowerflow.
Shake and shuffle
Samtidig har Apple benyttet akselerometeret til en interessant funksjon hvor du kan riste telefonen for å mikse sangene. Om du ikke vil høre på sangen som spilles av så kan du lage en helt ny miks mens du går. Funksjonen fungerte litt variabelt med enheten vi testet. Av og til fungerte den glimrende, andre ganger fikk vi en del sære blikk der vi satt og ristet som gale. Dessverre gikk de ikke an å stille inn denne funksjonen til noe annet, som for eksempel å hoppe til neste sang, men det er uansett en funksjon som er grei å ha for deg som vil oppdage musikken din på nytt.


Om du rister spilleren mikses sangene du har lagt inn. Dette er en fiffig funksjon, men fungerer ikke alltid.
Gjenoppdag musikken
Det å gjenoppdage musikken er ett av Apple sine kjernemål med de nye Ipodene og de har derfor satset hardt på tjenesten Genius. Via denne tjenesten skal spilleren kunne lage kjappe spillelister ut fra en enkelt låt i ditt bibliotek. Tjenesten er absolutt spennende om du ønsker å opprette en ny spilleliste kjapt. Dessverre er det ikke all musikken som er kompatibel med dette. For eksempel hadde spilleren ikke problem med å lage en spilleliste ut fra det norske bandet Samvirkelaget og Madonna. Derimot taklet den ikke musikken til Fat Boy Slim eller Massive Attack. Apple lover tjenesten vil forbedre seg over tid og når den funker så har den god nytte. Du må derimot smøre deg med tålmodighet om din musikksmak ikke er med i systemet enda.


Med funksjonen Genius skal du kunne gjenoppdage din musikk.
Spill, video og bilder
Akselerometerfunksjonen har Apple samtidig tatt i bruk for å utvikle spill til Ipod Nanoen. Foreløpig er det kun ett medfølgende spill som benytter seg av denne muligheten. Spillet Maze, hvor du skal styre en kule gjennom en labyrint, er nok ikke akkurat revolusjonerende. Det viser likevel at Apple ønsker å gjøre mer ut av spilleren enn kun å gi deg musikk.
Foruten musikk og spill kan spilleren vise video og bilder. Skjermen er ikke verdens største, så noen helaftens filmer vil du neppe finne behagelig å nyte på spilleren. Men kortere snutter og musikkvideoer vil du fint kunne nyte på denne skjermen. Kvaliteten er god og filmene ser overraskende bra ut.


Spilleren har liten skjerm, men kan fint brukes for å se korte snutter.
Hvor er utviklingen?
Apple har tydeligvis satset hardt med denne spilleren. Både design- og funksjonsmessig har de gjort en stor innsats for å få en stilren og god spiller. Musikkmessig yter spilleren godt, og med et par gode hodetelefoner vil du slett ikke klage over kvaliteten, heller tvert imot. Likevel mener vi Apple ikke har nådd toppen av sitt potensial her. Vi vil gjerne ha enda flere funksjoner på plass.
Vi skal ikke kreve trykkfølsom skjerm på denne lille spilleren, men muligheter for å ta inn radio og mikrofon slik at spilleren kan fungere som diktafon mener vi det er på høy tid at Apple får på plass i sine produkter. Det fins allerede en rekke gode og designmessig sterke løsninger som er rimeligere enn Apple sine stilige spillere. Om Apple skal følge trenden om å være den største produsenten innen MP3-segmentet bør de helt klart vurdere å ta inn flere funksjoner i spillerne sine.


Musikk og moro, som spill her, er kjekt å ha, men vi vil gjerne se flere funksjoner på Apple sin spiller.
På grunn av dette når ikke Apple helt til topps i vår test. Om du liker Apple sine spillere og er uinteressert i slike ekstra funksjoner, så vil du garantert ikke bli skuffet over denne slanke utgaven av deres mest populære spiller.
Ipod Nano koster 1190 kroner for en utgave på 8GB og 1590 kroner for 16GB. Om du ønsker en rød utgave av spilleren, som vi har testet her, må denne bestilles direkte fra Apple.no.

Bildeeksempler

Mer om
annonse