Til hovedinnhold
TestApp-tips:

Her er ukens anbefalte apper

Vi har appen som får deg til festen, og en som får deg i farten. I tillegg til matallergiker-appen.

iStockPhoto

CheckContent

Vi i Amobil-redaksjonen tester hver eneste uke et stort antall ulike apper. Ikke alt er like bra. For at du skal slippe å lete gjennom store mengder "søppel" kommer vi hver lørdag fremover til å finne frem til fem beste appene vi har testet i løpet av uken.

Her er ukens app-anbefalinger:

CheckContent

Format: iPhone og Android
Pris: 35-37 kroner

OPPDATERT: CheckContent opplyser nå at de vil fjerne kravet om å legge inn telefonnummer og fødselsdato i neste oppdatering, samt at norsk vil bli standardspråk.

Nærmere 40 prosent av den norske befolkning har en eller annen form for allergi, og matallergi eller matintoleranse er helt klart noe mange er rammet av. Appen CheckContent er ment å være et praktisk hjelpemiddel for de som i det daglige sliter med å holde styr på hvilke varer som inneholder for eksempel nøtter eller gluten.

Med denne appen kan du søke opp- eller skanne tusenvis av norske matvarer for å sjekke om de inneholder et eller flere av de vanligste allergenene. Foruten nøtter og gluten kan du også finne ut hvilke matvarer som er fri for bløtdyr, egg, fisk, lupin, melk, peanøtter, selleri, sennep, sesamfrø, skalldyr, soya og sulfitter. CheckContent er utviklet av en kommersiell tilbyder, og koster derfor penger. Databasen kontrolleres imidlertid av Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) og Norsk cøliakiforening (NCF), noe som fungerer som en kvalitetssikring av tjenesten. Helt, helt, 100% sikker på at informasjonen stemmer kan du dessverre ikke være, men med denne appen virker det som om du lettere kan ta de sikre valgene når du skal handle trygge matvarer.

Merkelig registrering

Du må registrere deg e-post-adresse, mobilnummer og utrolig nok også fødselsdato. Vi forstår overhodet ikke hvorfor fødselsdato er nødvendig, og det er heller ikke nevnt i brukervilkårene. Her skrev vi derfor inn en fiktiv dato, som tilsynelatende ikke kan endres i etterkant via appen. Vi skulle helst hatt muligheten til å bruke denne helt appen anonymt, men det er tydeligvis lagt opp til at du skal kunne motta relevant informasjon om nye produkter på e-post (og kanskje SMS?). Vi savner en god begrunnelse for å måtte registrere seg for å bruke akkurat denne appen, for det kommer ikke tydelig frem i vilkårene.

Under innstillinger bør du forresten velge norsk som språk i stedet for standardvalget engelsk. Hvorfor alt står på engelsk til å begynne med aner vi ikke. Dette kan virke litt forvirrende første gang du starter appen, ettersom databasen tilsynelatende gjelder matvarer som selges i Norge. Når både "Språk" og "Innhold Språk" står på "Norwegian", går alt så meget bedre...

Nyttig nå, og vil bli enda bedre

Utviklerne bak CheckContent har tatt på seg en stor oppgave. Det er slik at de fleste matvareprodusenter helst vil unngå å dele hvilke ingredienser det er er i produktene sine, av forskjellige årsaker. Heldigvis er det slik at denne databasen inneholder over 7200 varer, og det er også mulig for brukerne å legge inn varer som ikke finnes. Nye forslag vil altså bli kontrollert av NAAF eller NCF.

Med fiktiv allergi for gluten, fisk og bløtdyr har vi navigert rundt i appen og funnet varer som enten er trygge eller som må unngås. Som oppslagsverk fungerer appen veldig bra, og særlig scanneren virker nesten forbausende bra; Den finner alt fra pastillesker til lomper. For en allergiker tror vi dette vil være et uvurderlig verktøy som bare vil bli bedre etter hvert som det kommer flere brukere. Jo større databasen blir, jo bedre vil også appen bli. Samtidig var det egentlig ingen relevante matvarer vi ikke klarte å finne via appen mens vi testet den. Vi likte spesielt godt at det dukket opp en "alternativer"-knapp enkelte ganger hvor et produkt inneholdt en type allergen. Noen av alternativene virket fornuftige, mens andre ikke nødvendigvis var til stor hjelp, men vi likte funksjonen. En annen seksjon med stort potensial er fanen for oppskrifter og nyttig informasjon. Eksempelvis kan du finne en liste over matvarer som ikke inneholder gluten, og en annen liste over ting som gjør det. Noen veldig få oppskrifter ligger også tilgjengelig, og det virker som om det vil komme flere etter hvert.

At appen koster over 30 kroner får heller være; Er du allergiker vil dette være en liten pris å betale for denne typen hendig hjelp.

Flere bruksmuligheter?

Som nevnt har utvikleren allerede tatt på seg en stor jobb ved å lage en slik database og tilrettelegge for allergikere. Vi tror imidlertid at den lett kunne utvides til å luke ut produkter med sukker (diabetes) eller for eksempel vise vise kalorifattig mat eller matvarer uten karbohydrater (slanking) i samme oversikt. Problemet foreløpig er vel at det gis for lite informasjon om næringsinnhold fra produsentene, og at det dermed er vanskelig å kvalitetssikre informasjonen. Poenget vårt er at databasen til CheckContent allerede er såpass bra at det ikke skulle store endringer til før tjenesten ville vært aktuell for veldig mange flere mennesker.

Det eneste som gjør oss litt skeptiske er at vi blir tvunget til å registrere oss; Attpåtil med fødselsdato og uten noen god forklaring på hvorfor; så dette håper vi utvikleren gjør noe med raskt. Til målgruppen, altså matallergikere, velger vi til tross for dette å anbefale CheckContent allerede nå. Dette fordi appen i seg selv fungerer veldig bra til formålet, samt at når Norges astma- og allergiforbund og Norsk cøliakiforening stoler på utvikleren tillater vi oss å gjøre det samme.

Kjøp til iPhone (35 kroner)

Kjøp til Android (37 kroner)

På neste side kan du lese om drinkmikser-appen Mixology

Mixology

Format: iPhone og Android
Pris: Gratis (finnes også i betalbar, reklamefri versjon)

Enten du har en uventet fest og lite i barskapet, eller vil imponere med flotte drinker, finnes det apper som kan hjelpe deg. En av disse er Mixology.

Mixology.

Mixology er kort fortalt en stor samling med oppskrifter på drinker. Ikke alle drinkene er like originale (eller gode, antar vi), men her finnes det noe for nesten enhver smak.

Les også om Nigella Lawsons matapp

Surpriseparty

Nesten uansett hvor skralt utvalget i barskapet er, vil du finne en drinkoppskrift du kan bruke her.

Du kan selvsagt søke og bla blant alle oppskriftene også, men muligheten for å hake av hvilke ingredienser du faktisk har og så få aktuelle oppskrifter, liker vi spesielt godt.

Du kan også se alle drinker som har en bestemt ingrediens om du ønsker det.

Perfekt er denne appen ikke. Vi savner bilder og ikke minst tilbakemeldinger fra brukerne med et ratingsystem på de forskjellige drinkene. Som oppslagsverk er det derimot ikke noe å si på Mixology.

Last ned til iPhone »

Last ned til Android »

På de neste sidene kan du lese om en uunnværlig app for deg som reiser kollektivt og den kanskje beste frittstående appen for synkronisering mot Exchange. .

NSB

Format: iPhone, Android og Windows Phone
Pris: Gratis

Hvis du reiser med NSB, bør denne appen være fast inventar på mobilen.

NSB.

NSBs app er en nesten komplett app for deg som skal reise kollektivt, enten du benytter deg av NSBs tilbud, eller om du reiser med Ruter i Stor-Oslo.

Alt du trenger for å reise med toget

Vi har tidligere testet Ruters app for å kjøpe enkeltbilletter til kollektivtrafikken i Oslo-området.

Les testen av RuterBillett her.

Vi holder fortsatt en knapp på at Ruters app er enklest å bruke. Til gjengjeld er NSBs app vesentlig mer omfangsrik.

Når du i tillegg like gjerne kan kjøpe billetter til Ruters ruter som NSBs kollektivtilbud, er det NSBs app du skal velge hvis du kun vil bruke én app til å kjøpe billetter.

Les også: Denne appen står folk i kø for

Noe som imponerte oss var at billetter vi hade kjøpt på nett automatisk dukket opp i appen. Ingen grunn til å stå i kø i billettluker eller ved billettautomater lengre, med andre ord.

At appen i tillegg finnes til alle de tre store plattformene, viser at NSB tar dette seriøst. Så da er det bare å vente på at de blir like proffe til å få togene frem i tide.

Last ned til iPhone »
Last ned til Android »
Last ned til Windows Phone »

Touchdown

Format: iPhone og Android
Pris: 140,-

Veldig mange av oss har jobb-mailen også på telefonen, men ikke alle er like klar for å la IT-avdelingen få full kontroll over telefonen.

Touchdown.

TouchDown løser dette, som et eget program for synkronisering med Exchange. Her kan du beholde full sikkerhet på e-post og jobb-info uten å låse hele telefonen.

For Exchange

Vi har testet Touchdown i en periode på flere måneder, og er godt fornøyd.

En app som dette må selvsagt fungere helt stabilt, og vi har ikke opplevd problemer av noen art selv om vi har brukt appen aktivt hver dag.

Det er selvsagt en liten ulempe at du må inn i en egen app for å sjekke jobb-e-posten, men i praksis er det knapt flere tastetrykk for deg.

Med Touchdown slipper vi å taste PIN-kode hver gang vi skal inn på telefonen, men trenger bare å gjøre dette når vi skal lese jobb-e-post eller sjekke jobbkalenderen.

Slik blir IT-avdelingen fornøyd og sikkerheten opprettholdes, samtidig som det ikke forkludrer din daglige bruk av telefonen.

Kontaktene i Touchdown synkroniseres heldigvis til telefonens vanlige kontaktliste, slik at disse er tilgjengelige på linje med vanlige kontakter når du bruker telefonen.

Vi kan også legge til at denne appen har forskjellige navn avhengig av plattform. Til Android-telefoner heter den Touchdown for Smartphones, med for deg som har iPhone er det Touchdown for iOS som gjelder. Den finnes også i en variant for eldre telefoner.

Last ned til iPhone »
Last ned til Android »

annonse