Test: Nokia 5310 Xpress Music

Test: Nokia 5310 Xpress Music

Testresultater

Lekker design, mange funksjoner, god musikkspiller, FM-radio.
Mangler 3G. Kamera uten lys eller autofokus. Liten navigasjonstast.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Designen er tøff, med en bred ramme som skrår ned fra fronten på mobilen. I siden av skjermen er rammen i farget ripesiret aluminium, og i det fargede feltet til venstre for skjermen finner vi egne knapper for musikkstyring.

Ellers er mobiltelefonen i koksgrå plast, med sorte taster og en sort ramme om skjermen.

5310 XpressMusic er det vi kaller en bartype-mobil. Det betyr at du har alt i ett stykke, uten flipplokk eller hengsler av noe slag. Normalt vil denne type mobiler være større enn foldemobilene, fordi du skal ha plass til både skjerm og tastatur på fronten. 

Taster

Nokia har løst utfordringen på en fin måte. Telefonen er slank og lett, med avrundete hjørner. Tastaturet er gjort så stort som plassen tillater, og tastene er en anelse konvekse, noe som gjør det greit å skille dem vertikalt. Navigasjonstasten ligger som en liten firkant rundt valgtasten, og til sammen utgjør disse telefonens kontrollfelt.

På så liten plass er det ofte mer hensiktsmessig med en godt markert joystick. Den glatte overflaten på tastene og den trange navigasjonstasten er utvilsomt telefonens svake punkt. 

MMS-meny

Skal du skrive meldinger vil du oppdage at telefonen har en ny menylinje i bunnen av meldingsfeltet. Denne menyen lar oss legge til ulike elementer i meldingen, og gjør det veldig enkelt å sende MMS.

Skjermen er liten, men har god oppløsning. Du får like mye informasjon i dette skjermbildet som på den nesten dobbelt så store skjermen på N95 8GB. Men om du er skjelven på hånden eller sliter med synet kan det bli for smått. 

Kamera

Funksjonaliteten til 5310 er det lite å utsette på. Her finner du det meste du kan trenge, i alle fall om du tenker musikkmobil. Kameraet mangler lys, og høyeste oppløsning er 2 megapiksler. Det har heller ikke noen fokusfunksjon, og reaksjonstiden fra du tar ett bilde til det er klar for neste kan være en tålmodighetstest.

Dette er med andre ord ikke mobiltelefonen for fotoentusiasten. Bildene holder like vel til mobilbruk. Det er først når du henter dem opp på en større skjerm eller skriver dem ut på papir at du virkelig ser begrensningene

Musikk

Som navnet tilsier er dette en mobiltelefon laget for musikk. Den kommer med utgang for 3,5 mm hodesett, og leveres også med et håndfrisett der du kan koble til dine egne hodesett. De medfølgende pluggene er imidlertid ikke mye tess. Hodesettet fom følger med har ingen kontrollknapper for musikken. 

Musikk-knappene på siden av skjermen gir rask og enkel tilgang til musikkspilleren. Knappene virker selv om du er inne i andre programmer, med unntak av i spill og kameramodus. Da kommer meldingen ”ikke tillatt” opp på skjermen om du trykker på musikktastene. Bruker du radioen vil musikk-knappene virke som kanalvekslere.

I spillmenyene har du de vanlige valgene, med mulighet for å hente frem alle sangene i en lang liste som er sortert alfabetisk. I tillegg kan du finne frem til spillelister, eller hente musikk sortert etter artister, album eller sjanger. Har du videoklipp på telefonen finnes disse som egen kategori i mediebiblioteket.

I tonekontrollen kan du velge mellom ulike forhåndsinnstillinger for pop, rock, klassisk osv, i tillegg til at du kan sette to egne sett med innstillinger. Det er bra, fordi det gir deg mulighet til å justere lydbildet slik at det passer til din smak i forhold til musikken og det hodesettet du bruker. 

Klokkeradio

Telefonen har også innbygget FM-radio med RDS, og du kan sette radioen som ringelyd til alarmen dersom du ønsker å bli vekket til nyheter, eller du vil at favorittprogrammet skal komme på automatisk.

Du må ha hodesettet tilkoblet for at radioen skal virke, men bruker du telefonen som klokkeradio slipper du å sove med ørepluggene på. Lyden fra alarmen kommer fra høyttaleren på telefonen.

Telefonen har separate kontakter for USB, hodesett og lader. Det betyr at den kan lades mens hodesettet er tilkoblet. 

Surf

Skal du surfe på nett har du flere muligheter. I tillegg til den vanlige nettleseren har 5310 XpressMusic den hendige nettleseren Opera Mini preinstallert. Bruker du denne kan du surfe langt billigere, fordi den henter tilpassede versjoner av vanlige nettsider. 

Skal du bruke telefonen til nedlasting av musikk fra nettet, så vil du kanskje savne at den ikke har 3G. Det betyr samtidig at du ikke kan bruke den til videosamtale, og at streaming av TV eller filmsnutter bare kan skjemed nokså lav kvalitet. Til gjengjeld blir telefonen mer stabil, og batterikapasiteten øker i forhold til tilsvarende mobiler med 3G. 

Widsets

Nokia 5310 kan også kjøre såkalte ”widsets”, som er miniprogrammer med oppdatert informasjon fra Internett. Det krever at du installerer programmet WidSets til mobilen, noe du kan gjøre direkte fra telefonens meny. 

Deretter laster du ned de informasjonsrutene du måtte ønske, enten det gjelder oppdaterte nyheter, værvarsel, klokke, spill, børskurser eller hva du måtte finne. Utvalget av widsets øker stadig. Vi lastet ned og kjørte en håndfull ulike varianter på 5310 MusicXpress. Nedlastingen gikk raskt nok, selv om dette ikke er 3G-telefon. Men igjen oppdager vi at vi ønsker oss en større skjerm. 

Spill

Spillene på mobiltelefonen er Snake III (Ny versjon av den velkjente Nokia-klassikeren), City Blox (stable etasje for etasje på skyskrapere) og Music Guess. Det siste spillet er en slags gjettelek der du skal kjenne igjen fragmenter av musikken i mobiltelefonen din. Vi syntes telefonen ble forlangsom til Snake, med treg respons på tastetrykkene våre. I de andre spillene fungerte det bedre, men den lille styreknappen er ikke ideell for spill.
Alt i alt er dette en mobiltelefon som er rimelig priset, har bra egenskaper og et tiltalende utseende. Den er ikke raskest, men rask nok for normal bruk. Vi mener 5310 XpressMusic absolutt er god nok til å fortjene terningkast 4.
Les også:
- Nokia 5610 Xpress Music - En musikkmobil til begjær
- De beste musikkmobilene
- Samsungs musikktelefon F330 er lansert

Bildeeksempler

Testresultater

Lekker design, mange funksjoner, god musikkspiller, FM-radio.
Mangler 3G. Kamera uten lys eller autofokus. Liten navigasjonstast.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Lekker design, mange funksjoner, god musikkspiller, FM-radio.
Mangler 3G. Kamera uten lys eller autofokus. Liten navigasjonstast.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse103.8 x 44.7 x 9.9 mm
Vekt71 gram
Standby-tid300 timer
Taletid5 timer 20 minutter
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portJa Ja, microUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingLiten navigasjonstast, glatt overflate
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraIngen dedigert kameraknapp, ikke lys
Bildegjengivelse inneBrukbart i godt innelys
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning2 mp
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse320x240, 31,5x41,5mm
Fargedybde16 millioner
Minne-
Minnekapasitet30 MB
Støtte for minnekortKrysse av
Nettverk-
UMTSBytt
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkLekker og anvendelig musikkmobil
PrisklasseMedium/lav
MenynavigeringGode menyer og snarveier
BrukervennlighetLitt små taster, ellers svært anvendelig
DesignSlank og smal med spennede materialbruk
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Les også
Nokia 5310 nå også i rosa
Les også
Sjarmør med turbomotor
Mer om
annonse