Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Roccat Arvo

Introduksjon

Den tyske produsenten Roccat har bygget produktene sine rundt et lite mysterium som finner sted i Finland. Når du kjøper et Roccat-produkt får du tilgang til mer informasjon, men noe svar på dette mysteriet har ikke kommet helt enda. Dette er riktig nok bare en liten tilleggsting som følger med produktene, det er det harde produktet som virkelig teller.

Roccat produserer diverse inputprodukter, slik som musepekere, tastaturer, headset og tilhørende produkter slik som musematter og kabelholdere. Vi har tidligere testet tre produkter fra den kanten. Kone var en god mus, men det gikk ikke like bra med Kova. Valo var et stort tastatur med ufattelig mange muligheter, men selv ikke det var nok for å trekke Roccat helt opp. Ting var rett og slett ikke gjort riktig.

I dag er det tastaturet Arvo som har funnet veien til oss. Dette er et kompakt spilltastatur, noe som kort fortalt betyr at den midtre delen av et normalt tastatur, er klemt inn på det numeriske tastaturet. Vi tar en nærmere kikk!

Takk til Roccat som sendte produktet til test

Installasjon og oppsett

Tastaturet kobles til maskinen på helt normal måte. Én USB-kabel puttes inn i en ledig kontakt, og vips så er du i gang. Det er alltid kjekt å legge inn programvaren, selv om du riktig nok ikke er pålagt å gjøre dette.

Klikk for større versjon

Alle innstillingsmuligheter du har på dette tastaturet får du tilgang til via et enkelt bilde i programvaren. Et bilde av tastaturet gjør det litt lettere for deg å forstå hvilke knapper du redigerer, men merkingen på tastaturet i seg selv er god nok. Du kan også deaktivere enkelte taster, taster som fort avbryter spillingen om du er så uheldig trykke uten å ha intensjoner om å gjøre det.

Klikk for større versjon

Tastaturet har fem ekstraknapper, markert med tre korte streker. To av disse ligger i det numeriske tastaturet, mens de tre siste tastene ligger lokalisert under mellomromstasten. Disse kan du redigere til en rekke ting, slik som bildet over viser.

Det ligger en rekke ferdige oppsett av makroer inne i systemet, til fire relativt populære spilltitler. Du kan så klart sette opp dette selv om ønskelig, alternativt legge til snarveier, multimediataster eller en liten nedteller. Sistnevnte er en ganske så enkel og til tider nyttig funksjon. Du spesifiserer hvor lang tid det er snakk om, trykker på knappen, og får en klar nedtelling på de 5 siste sekundene. Dette kan være nyttig i flere spill, om man mot slutten av en runde kanskje vil sette inn det siste store støtet. Dette er nok spesielt aktuelt i de fleste FPS-spill, slik som i Battlefield, Counter Strike eller Call of Duty.

I bruk

Tastaturet veier litt mer enn normalt, og ligger derfor godt mot de fleste underlag. Dette er et kompakt spilltastatur, og vi kommer til å vurdere produktet ut i fra akkurat dette. Vi vil dermed ikke trekke for at det normale midtpartiet nå er klemt inn på det numeriske tastaturet, men vi vil se på hvor godt dette er gjennomført.

Det er ingen spesielle ergonomiske trekk å merke seg ved dette tastaturet. Det har ikke flater til å hvile håndleddene, og tastaturet er ikke kurvet. Det er snakk om en plastkonstruksjon hele veien, plast som er av den relativt myke sorten.

Ser vi tastaturet fra siden, ser vi ikke noe unormalt. Stigningen mot baksiden er slik den skal være, og to støttebein lar deg heve det enda litt til.

Tastene i seg selv er semihøye, og både tastene og trykkingen kan omtales som myk og behagelig. Avstandene i mellom tastene er ikke spesielt stor, men vi skal ikke nekte for at diverse former for møkk fortsatt vil finne veien ned.

Det er på den numeriske delen av tastaturet at de fleste unormalitetene i forhold til et vanlig tastatur kommer frem. Med "mode"-knappen aktivert, fungerer det hele som et normalt numerisk tastatur. For å ta i bruk ekstra-, pil- og de øvrige tastene som er markert med liten skrift, må denne slås av. Du kan dermed ikke bruke piltastene og tallene samtidig, men slik er det på kompakte tastaturer.

Funksjonstastene er plassert et lite stykke over resten av tastaturet, og samtidig er de senket. Tastene er også i seg selv litt mindre enn normalt, og de sitter tett hele veien. Feiltrykk kan skje, men at det skal være et stort problem tror vi virkelig ikke.

På tastaturets venstre side er alt som normalt, så lenge man bemerker seg Esc-tasten sin noe unormale plassering og utforming. Arvo byr på noe få andre tastaturer kan skilte med – tommelknapper. Disse utgjør tre av totalt fem ekstraknapper, og har en god plassering i forhold til begge tomlene dine.

Indikatorlys er på plass, på Caps- og Mode-knappen. Videre lyser også piltastene når de er aktive. Det er med andre ord snakk om betydelig mindre lys enn hva vi ble møtt med da vi testet Valo.

Da vi testet Valo opplevde vi ikke den generelle bruken av tastaturet som spesielt god. Ting var ikke plassert riktig, og hvis det er én ting man ikke endrer på i tastaturverdenen, så er det QWERTY-delen. Når det kommer til dagens testkandidat er tilstandene så absolutt tilbake til det normale. Så lenge du er inneforstått med at dette er en kompakt enhet, opplever vi ingen spesielle problemer med bruken. Vi er faktisk ganske så positivt overrasket.

Det skal riktig nok nevnes at det krever en god tilvendingsperiode å gå fra et fulltastatur til en kompakt versjon. Jeg har ikke tall på hvor mange HTML-tagger som ikke ble lukket i denne artikkelen, fordi det numeriske tastaturet ikke var aktivt. Men, til spilling opplever vi det hele som ypperlig meget ypperlig.

Konklusjon

Markedet florerer ikke akkurat av kompakte tastaturer, og ytterst få av de kommer i en spillervennlig versjon. Roccat Arvo er et slikt tastatur. Det er kompakt, og det kommer med et par ekstra taster. Totalt sett er vi ganske fornøyd med det produktet Roccat har levert denne gangen, Arvo er slettes ikke et ille produkt.

Noe som er obligatorisk for alle spilltastaturer, er muligheten til å trykke inn et lass med taster samtidig. Arvo har denne egenskapen, og selv under aktiv spilling opplever vi ingen problemer med at spillet ikke responderer fordi for mange taster er aktive samtidig. I samme slengen er det verd å trekke frem at vi ikke merker noen spesiell negativ forskjell mellom dette kompakttastaturet, og et vanlig tastatur, under spilling.

Da vi testet forgjengeren til dette tastaturet, Valo, var tastene generelt sett plassert på "feil" sted, noe som til og med gjorde normal skriving til en anstrengelse. Vi ble nok derfor hakket mer fornøyd når dagens testprodukt fungerer så godt som det gjør, selv om ting nå bare er normalt. Tastene responderer godt og riktig, samtidig som det hele føles mykt og godt. På en annen side synes vi tastaturet gir fra seg litt mer lyd enn ønskelig.

Kompakte tastaturer byr generelt på en liten utfordring når man skal vende seg til det nye brukermønsteret, så vær klar over dette før du eventuelt kjøper produktet. Samtidig vil vi trekke frem at Roccat har gjennomført sammenslåingen av det numeriske tastaturet og midtpartiet av et tastatur på en helt grei måte. Dette er tross alt et tastatur beregnet for spillbruk, men jobber du mye med HTML-koder eller dype Excel-ark til vanlig bør du nok styre unna.

Roccat Arvo koster fra rundt 700 kroner og oppover. Dette er mye penger for et tastatur, men det skal sies at de fleste dedikerte spilltastaturer ligger i dette sjiktet. Prislappen ligger uansett over der vi gjerne skulle ha sett den.

Vi vil anbefale Roccat Arvo som et dedikert kompakt spilltastatur

+ God respons i tastene
+ Mykt og behagelig
+ Funksjonelle tommelknapper
+ Godt for spilleren
+ God programvare


- Litt høy lyd fra tastene
- Egner seg kun til det er laget for

Les også
Tastatur med innebygd datamaskin
Les også
Microsoft Arc Keyboard
Les også
Ace of Sweden Edge 3200
Les også
Microsoft Lifecam HD-5000
Les også
Microsoft Sidewinder X4
Les også
Keysonic KSK-8003UX
Les også
Numerisk tastatur fra Targus
Les også
Keysonic KSK-6001ULEX
Les også
Mionix Naos 5000
Les også
Logitech G110
Les også
Cooler Master Storm Sentinel Advance
Les også
Roccat Kova
Les også
Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000
Les også
Microsoft Sidewinder X3
Mer om
annonse