På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne HP-maskinen ypper med MacBook Pro
Ny ultrabook er både elegant og gjennomført.
Innhold
Innledning
Da vi fikk titte på HPs nye datamaskiner under en visning i høst var det klart at noe hadde endret seg. Borte var de engang så «kule» sirkelmønstrene og de store klistemerkene, dessuten var plasten byttet ut med barskt aluminium på de fleste modeller. Maskinene stod nå barføtt igjen foran oss med bare den mest essensielle utrustningen.
HP har nemlig bestemt seg for å satse annerledes på utformingen. Der det tidligere fantes en type design og uttrykk for hver serie maskiner selskapet produserte, er det nå én eneste mann, Stacy Wolff, som på toppen utformer hele HPs bærbarportofølje med fokus på gjenkjennelighet og enhetlig design.
Dette er noe Apple har vært svært gode på lenge, men om HPs nye Spectre 13 er representativ for hva om måtte komme i fremtiden, kan det Cupertino-baserte selskapet vente seg kraftig konkurranse om kundene fremover.
Vi har fått inn Spectre 13 – selskapets nye Ultrabook med design som går i strupen på MacBook Pro Retina og både har innmat og funksjoner nok til å utfordre de andre Ultrabook-produsentene i prisklassen – til en skikkelig gjennomgang.
Lovende last
Vektnålen stopper på 1,48 kilogram, og med sine 1,5 høydecentimeter er Spectre ikke av de aller mest kompakte bærbare på markedet.
Under aluminiumsdekket finner vi en prosessor fra Intel av typen i5-4200U som er klokket til 1,6 GHz og inkluderer grafikkdelen som går under navnet HD Graphics 4400. Nå er ikke kraften kjent for å gnistre ut av denne kombinasjonen, men så er det også helt andre ting som gjør Spectre interessant:
I det siste har vi nemlig sett at flere maskinprodusenter har kommer på banen med mer minne og lagring. Dette gjelder denne gangen også HP, som byr på åtte gigabyte med minne og en SSD på 256 gigabyte. Dette er komponenter som skulle holde godt nok for de fleste bruksområder hvor en ultraportabel er aktuell.
Skjermen er av den høyoppløste sorten med IPS-panel, som med sine 2560 x 1440 piksler gir et mye skarpere og riktigere bilde enn de typiske 1920 x 1080 piksel-skjermene vi er vant med fra tidligere år. Berøringsteknologien har selvsagt også funnet seg til rette i den 13-tommer store skjermen.
Overføring av filer på lokalnettverket og strømming av høyoppløst video skulle være en enkel sak med det trådløse 802.11ac-nettverkskortet, og trådløs mus og eksternt tastatur kan også kobles til, da nyeste Bluetooth-standard er med ut av boksen.
I skrivende stund koster Spectre 13 deg omtrent 11 150 blanke kroner ifølge vår Prisguide. Prisguide er også stedet for å finne de komplette spesifikasjonene.
Testmaskinen har vært på lån fra HP.
I bruk
HP har med sin Spectre 13 satt sammen en svært lekker maskin. Den anodiserte og lett børstede aluminiumskroppen har fått en trøffelbrun utførelse samtidig som den er nesten helt fri for andre distraherende elementer. For å toppe selve lokket har HP prydet det med en logo i gulllakkert metall, noe som er med på å gi et eksklusivt utseende for alle som skulle treffe på den. Selv innsiden og undersiden av maskinen beholder den minimalistiske og rene utformingen, men da i en noe lysere drakt.
Rundt pekeplaten finner vi en elegant sølvlist, og etter forsøk både på å bende og trykke, kan vi konstatere at vi har med en solid maskin å gjøre, som verken knirker eller gir etter på noen som helst måte.
Aluminiumen gir Spectre en virkelig solid følelse, som selv om det tynger maskinen noe ned, absolutt ikke hindrer deg i å ta med denne nette bærbare ut på hverken lange reiser eller raske møter. Vekten på 1,48 kilogram er etter vår mening bare med på å understreke at HP har valgt kvalitetsmaterialer. Aluminiumlaget synes vi virker noe tynnere enn hva Apple bruker i sine MacBooker, uten at dette trenger å være noe negativt for Spectres tilfelle.
Om du stadig har hendene fulle, kan vi dessuten berolige deg med at du enkelt kan løfte opp lokket med bare én hånd mens basen holder seg helt i ro, noe som nok også er takket være de gode føttene under maskinen, som hindrer maskinen i å skli unna. Banalt kanskje, men en funksjon som faktisk ikke er en selvfølge hos disse ofte lette maskinene. Skjermlokket holdes på plass av magneter, og går igjen med et behagelig smekk.
Når det kommer til programvare fant vi med unntak av pesten McAfee antivirus, svært lite ferdiginstallert rusk fra HP. For en gangs skyld slår de også et uventet slag for kvalitetsprogramvare, der de gir bort fullversjonen av Adobes flotte bildebehandlingsprogramvare Lightroom med hver maskin. Slikt liker vi.
Sprakende farger
Skjermen på Spectre 13 er feiende flott og byr på så mange piksler at du nesten ikke kan skjelne hver enkelt. Oppløsningen på 2560 x 1600 piksler er ikke best i gata, men holder i massevis for å formidle et sprakende bilde med forholdsvis lite refleksjoner og lite lysblødning.
Enda bedre kunne det likevel blitt om HP hadde latt oss stille lysstyrken over de knappe 205 nits vi klarte å presse ut av den. Det gløder altså ikke av skjermen, så om du planlegger å bruke Spectre i godt opplyste lokaler med direkte lyskilder mot skjermen, kan den svake lysstyrken by på problemer.
Vi opplever skjermen som god, med sprakende men naturlige farger. Denne oppfatningen deler dog ikke vårt kalibreringsverktøy med oss, som slakter panelet HP har puttet i Spectre. Med mindre du står på lønningslisten til et selskap som driver med grafiske produksjoner eller er en hobbyfotograf som liker å redigere og jobbe med bilder, er dette likevel ikke noe de fleste vil oppleve som negativt.
Ved berøring gynger skjermen minimalt takket være en god skjermhengsel som lar deg bøye den omtrent 130 grader bakover.
Behagelig å bruke
Som ultraportable flest kan Spectre betjenes på tre forskjellige måter; med tastaturet, pekeplaten og den berøringsfølsomme skjermen.
Tastaturet får generelt godkjent, der det stiller med store og behagelige taster som har godt med høyde under seg. HP har likevel forbedringspotensiale her, da du av og til kan føle støtene forplante seg utover basen og høre en litt hul lyd når en tast treffer bunnen.
Tastaturet ser unektelig lekkert ut der fargen går i ett med kroppen, men effekten dette gir i skumringen er dessverre litt uheldig. For mens baklyset fungerer godt i stummende mørke, kan det i halvmørket være en ulempe å ha på da lyset nesten går i ett med fargen på tastaturet. Dermed blir det vanskeligere å se omrisset av tegnene enn om baklyset er av. Kan vi ønske oss sorte taster til neste gang?
En del taster er også utelatt for å få plass til tastaturet, så om du vil savne funksjonstaster som Page Down, Home og Insert må du være obs. Som på mange andre bærbare slår også HP et slag for å binde de nordiske landene tettere sammen ved å inkludere et felles nordisk tastatur, eventuelt bare for å spare noen skillinger.
Den siste tingen vi merker oss er at tasten for å aktivere baklyset alltid lyser. Små indikatorlys lyser også når trådløse nettverket er aktivt, og et eget lys indikerer at maskinen er på. Unødvendig eller kjekt, det er opp til deg å avgjøre.
Pekeplaten er ganske spesiell. Den er nemlig ekstra bred og har to striper på siden med en gummiert tekstur. Disse brukes for å vise Charmsmenyen hvor du kan åpne strømstyringen, valgpanel, søkefunksjonalitet og startmeny. Dette kan du likevel gjøre vel så enkelt på en hvilken som helst annen Windows 8-bærbar, og vi sliter derfor med å se poenget.
Når det er sagt er pekeplaten av glass veldig behagelig. Den har en glatt overflate og er stor nok til å gi fingrene dine godt med danseplass når de skal foreta presis navigering, jevn rulling eller panorering. Det eneste vi ikke liker er den hakkete forstørrelsesfunksjonen, som ødelegger helhetsinntrykket litt.
Berøringsskjermen med ti-punkt berøringsstøtte er en fryd. Vi navigerer presist frem og tilbake mellom apper, og ruller opp og ned i nettleseren uten verken lagg eller andre forstyrrelser. På startskjermen sveiper og forstørrer vi, og det hele går flytende for seg på den glatte skjermflaten.
Ingen overraskelser
Få Ultrabooks har imponert oss med portutvalget sitt, noe heller ikke Spectre 13 klarer. Vi finner få overraskelser, og kun de nødvendigste portene er med.
Langs venstre side finner vi en USB 3.0 port, sammen med en SD-minnekortleser og en inngang for hodetelefonene dine.
Over på den høyre siden finner du den siste USB 3.0-porten på maskinen, sammen med muligheten for å sende ut bildet ditt via enten en Mini Displayport eller en voksen HDMI-port. Vi setter pris på at alle porter er av full størrelse, og at adapterstyret dermed holdes til et minimum.
I tillegg er maskinen utstyrt med et innebygget web-kamera som tar opp i 720p, og en mikrofon slik at du enkelt kan gå igang med videosamtaler.
Lar seg ikke hisse opp
Når du bruker maskinen til lette oppgaver som tekstbehandling, surfing på Internett eller lett bildebehandling, holder viften seg i absolutt ro. Men når du virkelig tyner den med arbeid som videkonvertering eller 3D-spill, hører du etter noen minutter det jevne suset fra viften. Denne blir likevel aldri plagsomt høylytt, og sjansen er stor for at du klarer å ignorere lyden etter en liten stund.
På støyfronten kommer Spectres noe tykkere utforming til sitt rette, da den varme luften forsvinner ut grillene i knekken mellom skjermen og tastaturet. Vi mistenker at mer rom inne i maskinen, sammen med større luftekanaler, i det lengre løp kan være en bedre prioritering enn å på død og liv skrelle av de siste 2 – 3 millimeterne av maskinen – som absolutt er tynn og elegant nok som den er.
Akkurat seig nok
Vi tar som alltid produsentenes oppgitte batteritid med en stor klype salt og fyrer i gang våre to batteritester. Under testene satte vi lysstyrken til så nær 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig da dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk. I tillegg deaktiverer vi den adaptive lyssensoren for å få et representativt sammenligningsgrunnlag for alle maskinene vi tester.
Vi starter med å snurre vårt faste 720p-filmklipp i VLC igjen og igjen, helt til det fulladede batteriet i maskinen takker for seg.
Når maskinen igjen har kommet til sine fulle 100 prosent er det bare å gå i gang igjen med «Work Battery life»-testen fra Futuremark, som simulerer vanlige kontoroppgaver som tekstbehandling og nettbruk.
Resultatene viser at Spectre holder koken i omlag 5 timer og 15 minutter, noe som er helt på linje med de fleste av konkurrentene. Når det er sagt, så lurer vi litt på om ikke HP burde sneket inn et enda større batteri, da de tross alt har mer plass å boltre seg på i Spectres aluminiumkropp enn hva for eksempel Acer har i sin S7.
Vi er ikke helt sikre på om vi ville tatt sjansen på å ta med oss den ellers flotte maskinen på en lang forelesningsdag eller på kontoret, uten å pakke med oss laderen. Om du passer litt på hva du bruker den til kan det likevel gå greit, og 7– 8 timer med tekstredigering tror vi nok er innenfor rekkevidden.
Ytelse
For å møte Hewlet Packards Spectre 13 på testlabben har vi valgt ut et trekløver som alle har lignende spesifikasjoner og ligger i samme prisklasse.
Med åtte gigabyte minne og 256 gigabyte SSD-lagring er Spectre likt utrustet som Acers Aspire S7, Lenovos Yoga 2 Pro og Apples MacBook Pro Retina 13. Her stopper derimot likhetene, for mens de to førstnevnte begge har en i7-4500U-prosessor på 1,8 GHz med integrert Intel HD 4400-grafikk, finner vi i sistnevnte en i5-Core i5-4258U-prosessor som er klokket til 2,4 GHz og har integrert Iris 5100-grafikk.
Spectres 1,6 GHz i5-4200-prosessor kommer altså noe til kort i forhold til overnevnte, men istedet for å bare se på spesifikasjonstabellene, sjekker vi om tallene har noe å si i praktisk ytelse:
Systemytelse
Første testen ut er Cinebench 11,5. Her brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med én prosessorkjerne og én prosesstråd, og deretter med alt den har av muskler.
ATTO sjekker lagringsmediets ytelse på filer fra 512 byte til 8 megabyte, og gir oss kort og greit maksimal overføringsytelse. ATTO konkluderte med at Spectre 13 sin SSD skriver med en hastighet på 448 MB/s og leser med en hastighet på 505 MB/s. Den har med andre ord ingen råtass-SSD innabords, men opplevd ytelse er likevel nokså god både ved oppstart og avslutting av Windows, samt programmer.
I videokonverteringsprogrammet Handbrake satte vi så i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time. Dette er en ganske hard oppgave for en prosessoren, som i dette tilfellet viser at den ikke har vært noe satsningsområde fra HP sin side.
Spillytelse
Nå braker de fire sammen i syntetisk spillytelse. Det vil si at ulike standardiserte måleprogrammer skrider til verks på lekre Spectre og gir karakter for hvordan den behandler grafikk.
Aller først setter Cinebench grafikkortets OpenGL-modus på prøve. Under simuleringen må grafikkkortet vise en mengde geometri i form av nesten en million polygoner. I tillegg kommer et stort antall teksturer og effekter som gjennomsiktighet, lyssetting og skygger.
Deretter kjører vi to ulike tester i 3DMark 2013, nemlig Cloud Gate og Fire Strike. Disse simulerer henholdsvis normal og kraftig påkjenning på maskinen ved hjelp av ulike effekter som lys, skygger og vind, og teknologier som tesselering og DirectX 11.
I spilltestene våre legger Spectre seg nøyaktig der den er forventet å ligge. På en ultraportabel av denne kalibren kan du altså regne med å kunne dra frem noen eldre klassikkere fra tid til annen, mens du nok må dempe litt på forventningene til mer moderne slagere. Om du først og fremst er på utkikk etter å spille de aller nyeste og mest krevende DirectX 11-titlene, bør du naturlig nok heller gå for en spillbærbar enn en ultraportabel.
Konklusjon
Alt i alt har HP snekret sammen en skikkelig snasen maskin for de som stiller høye krav til byggekvalitet og bruksopplevelse. Kvalitetsfølelsen er hele tiden til stede, og selv om vi ser hvor HP har hentet noe av inspirasjonen fra, vil både fargevalg og utforming garantert gi den noen lange blikk.
Spectre 13 er ikke den tynneste, letteste eller kraftigste ultraportable maskinen i klassen, men for prisen av noen millimeter og gram ekstra, får du både mer minne og mer lagringsplass en mange andre kan tilby i et like solid og elegant skall. Spectre 13 virker gjennomtenkt på de aller fleste områder, og navigasjonen, med berøringsskjermen som høydepunkt, er veldig god.
Det vi savner er en mer lyssterk skjerm og en noe sprekere prosessor for å virkelig tygge seg igjennom de seigeste oppgavene som av og til melder sin ankomst. Samtidig bidrar prosessorvalget til å holde temperatur og viftestøy i sjakk, så om du ikke stiller svært høye krav til ytelse kan dette tale til Spectres fordel.
Som en maskin med mye minne og lagringsplass er ikke prisen direkte avskrekkende, spesielt ikke når vi tar aluminiumutførelsen med i ligningen.
Spectre 13 drar altså i land vårt anbefalt-merke, om enn så vidt. Vi har nemlig Lenovos gode Yoga 2 Pro, som både har sterk ytelse og spennende bruksområder, ferskt i minne. Vi vet samtidig at Apples sprekere Retina MacBook Pro, som også har høyere oppløsning på skjermen, bare ligger en tusenlapp unna i pris.
+ Mye minne og lagringsplass
+ Nøyaktig pekeplate og oversiktelig tastatur
+ Lite støy
+ God berøringsskjerm
+ Elegant design
+ Solid konstruksjon
- Ikke av de sprekeste maskinene
- Batteriet kunne vart lenger
- Lyssvak skjerm
- Baklyset i tastaturet fungerer dårlig i halvmørke rom
Se bildene fra da vi pakket opp Spectre 13 »