Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Disse VR-brillene fungerer med de fleste mobiler

Og er mye bedre enn de billigste pappbrillene.

Vi har tidligere testet både de superavanserte Oculus Rift-brillene og billige VR-briller i papp fra Google og Clas Ohlson. Det er ingen tvil om at Oculus Rift gir en helt annen opplevelse enn pappbrillene.

Selv om Oculus Rift nå er mulig å bestille, koster de nesten 7000 kroner. Det finnes imidlertid en mengde VR-briller i prisklassene imellom Google Cardboard og Oculus Rift. 4Smarts VR Spectator er et slikt produkt.

Passer de fleste mobiltelefoner

Brillene er laget i svart hardplast, men delen du har mot hodet er dekket av skumgummi så brillene skal være behagelige å ha på seg.

Festereimene kan justeres så de passer de fleste.

Når du skal bruke dem må du åpne lokket foran og feste mobiltelefonen din ved hjelp av noen klemmer på innsiden av lokket. Klemmene er fjærbelastet og laget slik at telefonen automatisk sentreres.

VR-brillene passer til mobiltelefoner med skjerm mellom 3,5 og 5,7 tommer. Vi prøvde dem med både en iPhone 6S og en Android-telefon av typen Huawei Mate S. Sistnevnte har en 5,5-tommers skjerm. Begge deler fungerte fint, bortsett fra at Mate S hadde volumknapper og av/på-knapp på siden – og dermed hendte det at festeanordningen klemte knappene hvis vi ikke var nøye med plasseringen av telefonen. Ifølge produsenten skal også Samsung Galaxy Note 4, med 5,7-tommers skjerm, passe i brillene.

Litt tungvint justering

Når telefonen er på plass, kan du justere linsene som sitter foran hvert øye så bildet blir skarpt. Dette er litt tungvint, siden du må vri på hvert linseelement slik at det skrus inn eller ut. Hos andre modeller vi har testet har vi kunnet gjøre dette fra utsiden, men med 4Smarts VR Spectator er du nødt til å ta av deg brillene før du kan justere fokus. Dermed må du skru litt, ta på deg brillene og sjekke om skarpheten er ok, hvis ikke ta av deg brillene og justere litt mer.

Mobiltelefonen plasseres i en klemme på innsiden.

Det er også mulig å justere avstanden mellom linsene foran øynene. Dette gjøres ved hjelp av to små skyvekontrollere som sitter på toppen av brillene – og kan altså gjøres uten at du må ta av deg brillene.

Vi synes brillene er mer behagelige å ha på seg enn Google Cardboard-brillene, og det skal kanskje ikke så mye til. Du må bruke et minutt eller to på å få justert stroppene slik at brillene sitter optimalt – men når det er gjort kan du ha dem på en stund uten at de blir ubehagelige.

Dette kan du bruke dem til

For å bruke VR-brillene er du selvfølgelig avhengig av apper som støtter VR. Da deles skjermbildet i to, slik at ett bilde vises til hvert øye. Det finnes VR-apper til både iOS og Android, blant annet kan vi anbefale appen VRSE som finnes til begge plattformene. Det finnes også en rekke spill – bare gjør et søk på App Store eller Google Play.

Skarpheten justeres ved å vri hver av linsene. Det betyr at du må ta av deg brillene for å justere.

I november annonserte Google VR-støtte også i YouTube, foreløpig kun på Android. Det betyr at hvis du bruker YouTube-appen på Android og finner en VR-video, kan du trykke et Google Cardboard-ikon for å splitte skjermbildet i to og aktivere VR-modus.

Vårt søsternettsted TU.no har en egen seksjon med 360-graders videoer som både kan ses på en PC- eller mobilskjerm i vanlig 2D – eller som VR-video. Her finner du en nærmere forklaring på hvordan du bruker TU VR med ulike typer VR-briller.

Forholdsvis rimelige

Vi synes disse VR-brillene er en god oppgradering fra pappbrillene, men de er på langt nær like gode som mer proffe varianter – som Oculus Rift, eller Samsungs Gear VR. Sistnevnte virker imidlertid bare med Samsung Galaxy S6/S6 Edge, og er forholdsvis kostbare.

4Smart VR Spectator koster 182 kroner hos MyTrendyPhone, og er dermed forholdsvis rimelige. Selskapet har en fysisk butikk på Majorstuen i Oslo, men om du har tenkt å bestille på nett bør du passe på at du ikke kommer over 350 kroner totalt inkludert frakt – hvis ikke får du norsk merverdiavgift på toppen av prisen. Produkter bestilt på nettet sendes nemlig fra Danmark.

Lyst på noe heftigere? Nå får du kjøpt Oculus Rift i Norge »

Les også
LG 360 VR: LG gir oss mobil VR på en annerledes måte
Les også
Nå kan du se massevis av VR-innhold på Samsungs mobiler uten VR-briller
Les også
Uventede problemer for Oculus Rift
Les også
Disse VR-brillene trenger verken en mobil eller PC for å funke
Les også
Lei av en liten PC-skjerm? Ta på deg VR-brillene og få en gigantisk skjerm du kan dele med venner
Les også
Kan disse smarte VR-brillene hamle opp med selveste Google Cardboard?
Les også
Slik ser Googles nye og minimalistiske VR-briller ut
Les også
– En burger og ett sett VR-briller, takk
Les også
Du forsvinner i din egen verden når du tar på deg VR-briller, men Facebook vil gjøre det sosialt
Les også
Vinn en Galaxy S7 Edge med tilbehør
Les også
Brukte Google Glass for å finne ut hva du ser på når du er på restaurant
Les også
Google skal trolig lansere sin egen Oculus Rift-konkurrent
Les også
Så mye koster Oculus Rift-brillene
Les også
Nå kan du endelig bestille Oculus Rift-brillene
Les også
Nvidia: Så kraftig grafikkort må du ha for VR
Les også
Nå kan du finne VR-videoer på YouTube
annonse