Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestStøt- og sprutsikre laptoper

Vi dro på krigsøvelse med Toughbook og XFR

Overlevde de én dag i hæren?

Dette er utfordringen

Vi elsker å teste datakomponenter til det ytterste, og denne gangen har vi fått tak i noen av de tøffeste laptopene og minnepinnene på markedet.

Det er på tide å ta en skikkelig test av utstyrets evne til å takle fysiske påkjenninger. De to støt- og sprutsikre bærbare maskinene Panasonic Toughbook CF-31 og Dell Latitude E6400 XFR, samt minnepinnen Corsair Survivor 8 GB ble med på en av hærens tøffeste øvelser denne høsten.

Bla ned for å se video på bunn av siden

Ment for røffe miljøer

Panasonic Toughbook og Dell XFR er bærbare maskiner som begge har en berøringsfølsom skjerm, på henholdsvis 13,1 og 14,1 tommer. Sett ovenifra kan de se ut som normale bærbare maskiner, men ser du dem fra siden ser du hvor pansret og solide de faktisk er. Toughbook er faktisk nesten hele 7,5 cm tykk.

Testet: Panasonic Toughbook CF-31
Testet: Dell Latitude E6400 XFR
Testet: Corsair Flash Survivor USB 3.0

Dette er maskiner som er laget for å tåle en trøkk, de er massive tjukkaser sett i forhold til alt annet. De er bygget av spesialmaterialer som skal ta i mot heftige påkjenninger, hjørnene er rundet av med store gummiklosser og har en skjerm beskyttet av en knallhard plastplate. De er det som kalles «fully-rugged»-bærbare.

De skal tåle både sand- og regnstormer, heftig vinterkulde, de skal kunne bade i søle og gjerne tas med til toppen av verdens høyeste fjell om du føler for det. Noen maskiner tåler til og med skarpe skudd.

Hva med minnepinnen vi har med? Den kan du ta med deg til 200 meters dyp om du vil. En solid aluminiumssylinder beskytter dataene dine fra selv de mest usannsynlige påkjenningene du kan tenke på.

Testet etter boka først

For å teste hva disse produktene tåler må vi selvsagt starte med det produsentene selv lover at de skal tåle. Produktene som er med i testen er alle utstyrt ned bokstaver og tall som forteller hva de er godkjent for.

De to bærbare maskinene fra fra henholdsvis Dell og Panasonic er bærer IP65-sertifisering og har passert MIL-STD-810G-standarden.

På god norsk betyr førstnevnte at maskinene er støvtette og skal tåle vannstråler tilsvarende en brannslange i tre minutter.

Militær-standarden er noe mer krevende og sikter seg inn mot at maskinen skal tåle blant annet fuktighet, råte med soppvekst, den skal ikke ruste, den skal kunne brukes i eksplosive miljøer (f.eks oljeplatformer), tåle vibrasjoner fra skuddsalver, frost og fall mot hardt underlag.

Dell legger også vekt på at maskinen skal kunne tåle å bli skutt på, uten at vi helt vet med hva og hvor, samt et fall fra 120 centimeter. Panasonic skilter ikke med noen ekstra skuddsikkerhet, men skal tåle fall opp mot 160 centimeter

Minnepinnen fra Corsair bærer ingen spesielle sertifiseringer, men produsenten skilter med at den skal være vanntett ned til 200 meter, vibrasjons- og trykkbestandig.

Det er nettopp disse egenskapene vi nå har satt på prøve, for en gang skyld er ytelsen satt til side – her er det ene og alene fysiske påkjenninger som gjelder. Det er kabinettene som skal testes, konstruksjonen, ikke maskinvaren på innsiden.

Denne testen er ikke nødvendigvis den mest vitenskapelige vi har gjennomført, i knall og fall er det mange tilfeldigheter som rår. Vi har utsatt produktene for stadig tøffere påkjenninger, alt fra lett vannsøl til noe av det røffeste utstyret hæren har til disposisjon har blitt brukt. Dette gir et inntrykk at hva maskinene og minnepinnen kan tåle. Forskjellen på produktene var imidlertid såpass stor at vi tror rekkefølgen på pallen ville blitt den samme om vi gjentok testen.

Med oss på testingen hadde vi TV2 Hjelper Deg, som tok med seg kameramann og reporter for å filme det hele. Innslaget kan du også se her:

Dette er utfordringene

  • Væske: Vi heller kaffe over og skyller produktene med vann
  • Fall: Minnepinnen slippes fra fire meter, maskinene fra 120 cm
  • Vintersimulator: Vi legger mobilene i fryseren
  • Røff bruk: Troppeløp med hæren
  • Nedsenkning i vann: Senking én meter under vann i ett minutt
  • Overkjøring: Kjøres over av en CV-90 stormpanservogn

Utrolig nok var det ett produkt som overlevde alle strabasene.

Gå til neste side for å se hvordan det gikk under hver test.

Slik gikk det

1. Fuktighet

Vi søler kaffe, og skyller av med vann

Denne hverdagsutfordringen tålte både maskiner og minnepinne godt. Vi helte kaffe fra en kanne over produktene, før vi etter noen minutter skylte det av ved å helle over en god mengde vann.

En slant vann og kaffe var ingen utfordring for maskinene eller minnepinnen. Foruten et litt klissete tastatur og en skitten skjerm påvirker ikke dette maskinene på en nevneverdig måte. Minnepinnen var knusktørr på innsiden, og fungerer like godt som før.

Panasonic Toughbook CF-31: Bestått
Dell Latitude E6400 XFR: Bestått
Corsair Flash Survivor USB 3.0: Bestått

2. Støt

Vi mister produktene i bakken

De to bærbare maskinene i denne testen skal være støtsikre. For Dell betyr dette at du skal kunne slippe den i bakken fra en høyde på 120 centimeter, uten at det skal påvirke maskinen. Panasonic Toughbook skal tåle noe mer, 160 centimeter.

Vi holdt oss i førsteomgang til 120 centimeter, og slapp begge maskinene i et teppebelagt steingulv. Det høres alt annet enn bra ut når de treffer bakken, men i tråd med produsentenes løfter starter begge maskinene opp etter testen som om ingenting har skjedd.

Minnepinnen til Corsair kommer ikke med en spesifikk lovnad for hvor høyt fall den skal tåle. Det er imidlertid klart at konstruksjonen er temmelig robust, så vi kjørte på med et fall fra fire meter ned i steingulvet.

Minnepinnen spratt rundt på gulvet etter fallet, men fikk ikke en eneste skramme. Innholdet var fortsatt intakt, og vi fant ikke ett eneste hint av at minnepinnen hadde fått røff behandling.

Panasonic Toughbook CF-31: Bestått
Dell Latitude E6400 XFR: Bestått
Corsair Flash Survivor USB 3.0: Bestått

3. Kulde

Maskinene tilbringer natta i fryseren

Hvilke temperaturer bærbare maskiner kan tåle har etter to kalde vintre fått litt fokus. De to maskinene vi har testet har begge berøringsskjerm, som er kjente for å fungere dårligere når kuldegradene kommer krypende. Vi puttet derfor alle produktene i fryseren, for å se om de overlevde en natt i rundt 18 kuldegrader.

De bærbare maskinene i testen skal ikke bare tåle lav temperatur, de skal også tåle frostdannelse. Dette ble det faktisk litt av når vi hentet maskinenen den påfølgende morgenen.

Allikevel fungerte de veldig godt selv det øyeblikket vi tok dem ut av fryseren. Til og med berøringsskjermen responderte godt da maskinene fortsatt holdt i underkant av 20 kuldegrader. Dell-maskinen var en liten stund nesten tappet for batterikapasitet, med det kom raskt tilbake da maskinen fikk varmet seg litt.

Minnepinnen fra Corsair var like seiglivet som før og bærer ingen preg av å ha tilbrakt en natt i fryseren

Panasonic Toughbook CF-31: Bestått
Dell Latitude E6400 XFR: Bestått
Corsair Flash Survivor USB 3.0: Bestått

4. Ekstrembruk

Troppeløp med hæren

Nok med de vanlige øvelsene – det er på tide å gjøre det virkelig tøft for maskinene. Vi tar de med til miljøet der de virkelig hører hjemme, midt på natta kjører vi inn portene til Rena Leir – forsvarets nyeste militærleir.

Vi har alliert oss med Kampeskadronen, en del av hærens taktiske treningssenter. De var mot slutten av en ukelang øvelse, på folkemunne kalt "helvetesuka". Minnepinnen (og telefonene) blir puttet i lommen til hver sin soltat før troppen på 60 – 70 mann gikk ut på et flere kilometer langt troppeløp.

Her måtte soldatene ta seg igjennom kald og våt skog, igjennom myrer, gjørme, bekker og kratt. Rundt dem gikk det av kruttladninger i bakken for å simulere granatnedslag og det ble skutt opp nødpluss samtidig som det ble avfyrt en god blanding av rødfis og skarpt fra et maskingevær 3-4 meter over hodene til troppen.

Maskinene ble trampet på
Troppeløpet bød på harde påkjenninger

Alt i alt fikk både soltatene, minnepinnen og mobilene veldig hard medfart. To mobiler var etter denne testen både gjennomvåte og fulle av jord, men minnepinnen var som før – helt upåvirket.

De bærbare maskinene ble ikke med de fullt utrustede soldatene på selve troppeløpet, men ble lagt på en grusvei der alle skulle passere. En etter en gikk, hoppet og trampet de på maskinene. Skal vi være ærlige ble soldatene litt vel ivrige og ga maskinene hakket mer påkjenning enn hva vi hadde sett for oss.

Dell XFR, som trolig ble trampet på at tre ganger så mange soldater som Panasonic Toughbook, kom igjennom det hele med bare litt skitt og søle på panseret. Et par piksler på skjermen var døde, men ellers fungerte den helt fint. Maskinen startet som normalt, og berøringsskjermen reagerte relativt presist.

Overraskende nok tok Panasonic Toughbook delvis kvelden. Det var ikke mer enn ett tramp som skulle til før den realtivt enkle plastkonstuksjonen bak skjermen ga etter, noe som i sin tur førte til at skjermpanelet sprakk og ble helt ødelagt. Skjermen er riktignok veldig godt beskyttet på fremsiden, men baksiden er et tydelig svakt punkt.

Toughbook-en startet, og nede i det ene hjørnet av skjermen kunne vi se at Windows dro seg i gang. Maskinen fungerte, men uten skjerm er den ikke lenger bærbar – den er avhengig av ekstern skjerm. Eller en god servicerunde. Den falt derfor ut av testen på dette punktet.

Panasonic Toughbook CF-31: Ødelagt skjerm, ikke lenger «bærbar»
Dell Latitude E6400 XFR: Bestått
Corsair Flash Survivor USB 3.0: Bestått

5. Vann

Slippes en meter under vann

Neste test er nedsenkning i vann, én meter i ett minutt. Her har vi ikke tatt med maskinene, rett og slett fordi de på ingen måte er laget for å tåle et bad. Minnepinnen fra Corsair ble imidlertid med, og koste seg på bunnen av et lite høstkaldt vann inne på Rena Leir.

Minnepinnen fungerte helt fint etter en tur i vannet

Minnepinnen hadde allerede vært igjennom mye, og denne testen ville vise om konstruksjonen fortsatt var inntakt.

Det gjorde den med glans. Når testen var over er det fortsatt knusktørt på innsiden, og innholdet var i skjønneste orden.

Corsair Flash Survivor USB 3.0: Bestått

6. Overkjøring

Kjøres over av en CV-90 stormpanservogn

Selv etter fem røffe tester var den bærbare maskinen Dell XFR og minnepinnen Corsair Survivor fortsatt i live – det er jo ikke en måte vi kan avslutte en støttest på, vi må finne bristepunktet. Kunne en laptop eller minnepinne overleve å bli overkjørt at en stormpanservogn? Vi var ikke helt sikre, så vi prøvde.

Her blir det bråk!
Du skal være temmelig uheldig om dette skjer med deg

Her gikk det hardt for seg. Den rundt 25 tonn tunge stridsvognen kom kjørende i høy hastighet på brosteinunderlang, og gjorde tilsynelatende hakkemat ut av testproduktene. Dette var et spektakulært syn på film, spesielt om du tar en nærmere kikk på Dell XFR.

Maskinen ble, ikke overraskende, godt most av påkjenningene. Deler lå spredd utover parkeringsplassen vi brukte, et tastaturmønster var trykt inn i den knuste skjermen og deler av maskinen var regelrett kuttet av takket være de skarpe beltene på vognen.

Ikke overraskende var maskinen dermed helt død. I ettertid fikk vi fisket ut harddisken, og overraskende nok var alt innholdet på den fortsatt i skjønneste orden.

Den store overraskelsen var imidlertid at minnepinnen faktisk overlevde også denne testen. Den hadde for første gang fått noen riper i lakken, og lokket man må skru av hadde låst seg. Med litt hjelp fra noen staute karer fikk vi skrudd den opp og sjekket innholdet – der alt lå helt uberørt.

Dell Latitude E6400 XFR: Knust til små biter
Corsair Flash Survivor USB 3.0: Bestått(!)

Se flere bilder av testingen og hvordan produktene så etter i bildegalleriet under, og bla om til neste side for å se konklusjonen.

Oppsummering og konklusjon

Panasonic Toughbook CF-31

Panasonic Toughbook CF-31. Pris: Rundt 33 000 – 44 000 kroner avhengig av konfigurasjon

Vi hadde virkelig trodd Toughbook skulle tåle mer, men ett eneste tramp på toppen var nok til å ødelegge skjermen til maskinen. Maskinvaren på innsiden fungerte ellers fint, men uten en skjerm er den tross alt ikke lenger en «bærbar».

Med det sagt er det helt klart av Toughbook CF-31 tåler langt mer enn en vanlig bærbar maskin. Knall og fall, vann- og kaffesøl, lave temperaturer og frost er ikke noe problem for den. Den skal faktisk tåle høyere fall enn maskinen til Dell, men et tyngre støt oppå lokket tåler maskinen altså dessverre ikke.

At maskinen har en så klar akilleshæl bak skjermen overrasker oss, og er en klar ulempe. CF-31 er også betydelig mer klumpete enn konkurrenten fra Dell og har en litt kjedeligere skjerm – men den er berøringsfølsom.

Totalt sett en maskin som uten tvil tåler en kraftig støyt, men denne gangen ser vi at den konkurrerende maskinen gjør det bedre.

Se Panasonic Toughbook CF-31 i Prisguiden.

Dell Latitude E6400 XFR

Dell Latitude E6400 XFR. Pris: Rundt 27 000 – 31 000 kroner avhengig av konfigurasjon

Dette er maskinen som uten tvil tålte mest i denne testen. En stor tropp med trampende soldater var ikke nok – det måtte en stridsvogn til før Latitude E6400 XFR kastet inn håndkleet.

I likhet med konkurrenten fra Panasonic er det soleklart at dette er en maskin som tåler veldig, veldig mye. Det er en kompakt maskin med en moderne design, polstret i alle bauger og kanter. Spesifikasjonene tilsier at den tåler lavere fall enn hva Panasonic kan skilte med, men har ingen større svakhetspunkter.

Faktum er at maskinen overlevde ikke bare lav temperatur, litt søl og et fall, men også et stort antall fullt utrustede, trampende, soldater. En 25-tonns stormpanservogn ble, ikke overraskende, for mye, men harddisken var fortsatt inntakt.

Alt i alt er Dell Latitude E6400 XFR en meget robust maskin i et moderne format.

Se Dell Latitude E6400 XFR i Prisguiden.

Corsair Flash Survivor USB 3.0

Corsair Flash Survivor USB 3.0. Pris: 280 kroner for 8 GB, 340 kroner for 16 GB

Minnepinnnen Survivor fra Corsair er testens store overraskelse. Den enkle konstruksjonen er utrolig sterk, og beskyttet innholdet vårt fra selv de mest ekstreme påkjenningene.

Den er litt større enn alle andre minnepinner, men den er fortsatt ikke spesielt svær. Dette er offeret du må gi for å få noe så robust som dette. Med USB 3.0 får du også flyttet datatene dine raskere enn med dagens USB 2.0-minnepinner.

Jevnt over er dette en imponerende minnepinne som tåler det meste, både vann, støt og støv. Alt uten at den koster skremmende mye. Den overlevde alle testene vi utsatte den for, til og med å bli overkjørt av en stridsvogn. Den viser at selv en enkel og billig konstruksjon kan beskytte liten elektronikk – et stort smil fra oss.

Se Corsair Flash Survivor USB 3.0 8 GB i Prisguiden.

En stor takk til Hæren som hjalp oss med å gjennomføre dette prosjektet, samt Dell, Panasonic og Corsair som sendte produkter til testing.

Les også
Seks robuste mobiltelefoner: Hvor mye tåler de råeste støtsikre mobilene?
Les også
Lenovo ThinkPad Edge E420s: Solid og spillvillig ThinkPad
Les også
Laptopen blir som ny for 800 kroner
Les også
Reddet fra skrothaugen!
annonse