Tek.no

Test D-Link DIR-890L (AC 3200)

D-Links toppmodell er enkel å like og god på det meste

Denne trebåndsruteren er lett å bruke og har mange gode ekstrafunksjoner.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Innledning

OBS: 11.11.15. Denne testen er nå oppdatert med nye erfaringer etter første publisering i oktober. Etter å ha mottatt en ny ruter fra D-Link viste det seg at feilene vi påpekte på testproduktet, som inkluderte stadige tilkoblingstap og nullstilling ved endring av konfikurasjon i webgrensesnitt, var knyttet til en defekt enhet og ikke speilet den generelle kvaliteten til D-Links DIR-890L-rutere. Karakter er dermed endret fra «6 av 10» til «8 av 10».

I butikkhyllene kan du nå finne flere såkalte «triband»-rutere – eller trebåndsrutere på godt norsk. Mens de fleste rutere inntil nylig hadde kun to bånd – 2,4 GHz og 5 GHz, er enkelte av de nyeste toppmodellene utstyrt med tre bånd. I tillegg til det vanlige 2,4 GHz-båndet er det her to bånd som opererer i området rundt 5 GHz.

Én av disse ruterne er D-Links ypperste, kalt «DIR-890L», som vi nå har testet.

Så hva er egentlig fordelen med en trebåndsruter? Vi skal ta en liten gjennomgang før vi går løs på selve testen.

Bedre håndtering av flere enheter samtidig

De ulike båndene i en trebåndsruter dukker opp som ulike wifi-nettverk, men du kan eventuelt la de ulike båndene ha samme navn – da vil ruteren ved hjelp av en teknologi kalt «Smart Connect», automatisk koble seg til det nettverket som gir best ytelse og passer best til den enheten du bruker.

Produsentene oppgir gjerne at trebånds 802.11ac-rutere har en båndbredde på 3200 Mb/s (megabit per sekund) eller 3,2 Gb/s (gigabit per sekund), men egentlig er dette litt villedende.

Det det er snakk om er nemlig at ruterne støtter hastigheter på opptil 600 Mbps på 2,4 GHz-båndet og 1300 Mbps på hvert av de to 5 GHz-båndene – altså 600+1300+1300=3200. Vi snakker altså om total båndbredde her, og dette er også teoretiske hastigheter som du neppe får i praksis.

D-Link illustrerer egenskapene til, og fordelene ved, å ha flere bånd.

Det de nye trebånds 802.11ac-ruterne skal være spesielt gode på er å takle veldig mange samtidig aktive enheter i wifi-nettet ditt. Bruker du Smart Connect-funksjonen vil ruteren automatisk tildele mobiltelefoner, PC-er og andre enheter det raskeste wifi-båndet, og med den beste hastigheten enhetene støtter.

Mer direkte

Dette betyr at ruteren kan sende separate datastrømmer til flere enheter samtidig, omtrent som om hver enhet hadde sin egen dedikerte wifi-ruter. Dermed deles den totale tilgjengelige båndbredden bedre mellom enhetene i huset ditt.

D-Link DIR-890L sender signalene direkte mot enhetene, ved hjelp av «SmartBeam», eller Beamforming, som teknologien egentlig heter.

Til sist bør vi også nevne beamforming, som er en teknologi som sørger for at radiosignalene fra ruteren ikke går i hytt og pine i alle retninger samtidig, men automatisk fokuserer signalet direkte mot enheter som støtter teknologien. D-Link har for sin modell døpt om teknologien til «SmartBeam».

Obs:

Trebåndsrutere kan være noe tregere enn sammenlignbare tobåndsrutere ved måling av ytelse mot én enkelt enhet i nettverket, noe som kommer av at førstnevnte type er optimalisert for å gi høy ytelse når det er mange samtidige enheter i nettverket. Det kan dermed være et godt valg å gå for en trebåndsruter om man er en storfamilie med flere titalls enheter og samtidige brukere av nettet, og en rask tobåndsruter om man for eksempel bor alene med fem-seks trådløse enheter.

D-Link DIR-890L
8
Meget bra
Helt rått

D-Link DIR-890L

sitat"Lett å like, men forbigås av andre på pris og hastighet."

Fordeler

 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  Lang rekkevidde
 • Krysse av
  SharePort, DLNA og andre medieløsninger
 • Krysse av
  Kan fjernstyres
 • Krysse av
  SmartBeam og Smart Connect-funksjon
 • Krysse av
  Enkelt og intuitivt webgrensesnitt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyrere enn konkurrentene
 • Bytt
  Hastigheten noe svakere enn konkurrentene
 • Bytt
  SmartConnect er litt dum noen ganger

Les også