Tek.no

Test Corsair Force LX 512 GB

Dette er SSD-en du bytter ut harddisken med

Har du bare en harddisk i maskina?

Varg Aamo, Hardware.no/Vadim Sadovski, Shutterstock 141118885
Varg Aamo
8 Juli 2014 16:30

Introduksjon

Det er lenge siden sist Corsair kom med noe som passet i vår SSD-testbenk, men med den nylige lanseringen av den rimelige Corsair Force LX-serien får vi nå et gjensyn med selskapets lagringsenheter.

Tidligere har SSD-ene deres vært veldig raske, men også veldig dyre – men dét er noe dagens testmodell skal snu opp ned på. Vi har nemlig fått tak i en Corsair Force LX 512 GB SSD, som er myntet på deg som i dag sitter med en harddisk i maskinen, og som har latt være å oppgradere til SSD fordi det har vært for dyrt.

Splitter ny innmat

Corsair Force LX 512 GB SSD: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Som oftest når vi får en ny SSD i hus har den en velprøvd kontroller ombord, gjerne en SandForce-variant, kanskje med ny fastvare som nyheten. Corsair går en annen vei, og under lokket på dagens testmodell skjuler den rykende ferske fire-kanals SM2246EN-kontrolleren fra Silicon Motion seg.

Corsair Force LX 512 GB SSD.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Denne kontrolleren så dagens lys i fjor høst, og kan skilte med både lavt strømforbruk, sanntids 128- eller 256-bits kryptering, og et vell av andre små finesser. På papiret skal den også la Corsair-SSD-en vi tester i dag skyfle unna data i et greit tempo, så at vi ikke har sett den før later ikke til å være noe slags minus.

Minnebrikkene er det Intel-Micron-samarbeidet IMFT som står bak, og de åtte 64 GB-brikkene med MLC-NAND er bygd på 20 nm produksjonsteknikk.

Corsair har valgt en Silicon Motion-kontroller og minne fra Intel Micron. 256 MB DRAM hurtigminne fra Nanya er også på plass.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Høy fart på lavt budsjett

Sammenliknet med de toppspesifiserte SSD-ene vi har hatt til test det siste året er kanskje ikke Corsair Force LX så veldig imponerende. En skrivehastighet på 450 MB/s ligger et godt stykke bak de rundt 550 MB/s vi har begynt å bli vant med, og det er til gjengjeld farten på den aller raskeste enheten på 512 GB – de mindre enhetene er, som med alle SSD-er, en god del tregere.

Likevel er det enormt mye raskere enn noen tradisjonell snurredisk kan skilte med, og når vi ser på lesehastigheten er den oppgitt til høyst respektable 560 MB/s. Dermed ser det ut til at Corsairs nyeste legger seg midt mellom den grisebillige SanDisk Ultra Plus, og den raske og rimelige Samsung 840 EVO.

Prismessig legger Corsair seg også i akkurat samme nabolag, med en prislapp på 1100 kroner for modellen på 256 GB.

Samtidig brukes all plassen på minnebrikkene til lagring, i stedet for Samsung sin løsning med å reservere en god del plass for å simulere SLC-minne – en løsning som gir svært god ytelse på raske operasjoner, men som ikke duger like godt når man skriver til enheten i mer enn fem minutter (Ekstra).

Myntet på hvermannsen

Mens entusiaster med fyldige lommebøker stort sett har flyttet seg over til SSD-er for lenge siden, i alle fall hva gjelder hvilken enhet de skal kjøre operativsystemet, spill og programmer fra, er det fremdeles harddisker som gjelder for folk flest.

At Corsair ønsker å fri til disse er veldig tydelig: Esken, markedsføringsmateriellet og selv nettsidene deres er nesten klinisk renset for vanskelige forkortelser, kryptiske spesifikasjoner og tall som ikke forteller vanlige PC-brukere stort.

I stedet forteller de om de tingene som betyr noe for folk flest: Du kan bruke denne SSD-en både på raske SATA III-kontakter og på gårsdagens hovedkort, den kan puttes i både bærbare og stasjonære PC-er, og den har støtte for alle vanlige teknologier. Slik svarer de på spørsmålene som noen tar for gitt, men som andre kan lure nok på til å la være å oppgradere likevel.

Ofte betyr slike enkle fremstillinger at ytelsen ikke er så mye å juble over, men for å finne ut om det stemmer for Corsair sin del skal vi dytte den inn i vår testbenk, og gå i gang. Vår testenhet er som sagt på 512 GB, men en litt tregere 256 GB-modell samt en enda tregere 128 GB-modell er også mulig å få tak i.

Les også