På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
En usedvanlig lettvint lagringsboks
Med den automatiserte Drobo 5N går det meste av seg selv.
Innhold
Drobo 5N
Drobo er kanskje ikke noe stort navn her i Norge, men på den andre siden av Atlanterhavet har det over de siste ti årene vært en del blest rundt de sorte lagringsboksene. Faktisk såpass mye at produsenten Data Robotics med tid og stunder døpte seg om til Drobo, Inc. fordi produktserien var blitt så kjent.
Det spesielle med Drobo har fra første stund vært enkel og sikker lagring – uten at det ene skal gå på bekostning av det andre. I motsetning til tradisjonelle NAS-er med vanlige RAID, kan du med en Drobo fritt mikse forskjellige harddiskstørrelser og sømløst ekspandere eller krympe «RAID-et» med flere, færre, større eller mindre harddisker.
Og skulle en harddisk ryke, kan den fint erstattes med en ny uten at alt innholdet forsvinner.
Ikke akkurat ny
Dagens testobjekt heter Drobo 5N og har allerede rukket å være på markedet i fire år. Samtidig er det faktisk Drobos nyeste NAS rettet mot forbrukere. Joda, de har også nyere lagringsbokser, men da i form av eksterne harddisker uten nettverksmuligheter (DAS).
På tross av at vi ikke snakker om ferskvare har vi likevel valgt å teste dette produktet, ettersom det fremdeles er i salg og vi aldri tidligere har fått teste en Drobo. Dessuten er det jo slik at lagringsenheter som dette ikke akkurat blir umoderne over natten, vi har da eldre bokser enn dette i full vigør.
Drobo 5N har et solid skall av sort metall med avrundede kanter og veier inn til 3,9 kilogram på vår vekt. Hele sulamitten føles solid, og i front sitter «døra» som holdes på plass med magneter. Bak denne finner vi plass til fem 3,5-tommers harddisker.
Denne NAS-en byr også på noe vi ikke har sett på andre NAS-er vi har testet, nemlig plass til en liten mSATA SSD. Du må ikke sette inn en slik, men en slik «Hot Data Cache» kan hjelpe til med å gi bedre og jevnere ytelse.
For ordens skyld nevner vi at testen ble gjennomført med en slik SSD på 128 GB innabords.
På NAS-ens bakside finner vi strøminntak, gigabit LAN-port, plass til kensingtonlås og strømknapp.
Drobo 5N skiller seg sånn sett ut fra andre NAS-er ved å ikke ha en eneste ekstern port ved siden av LAN – ikke engang USB. Her har du altså ingen måter å hente ut eller legge til data uten å gå via nettverket, og du kan ikke utvide kapasiteten med en ekstern harddisk.
Nå vil nok fem brønner holde lenge for de fleste hjemmebrukere, men det kan så avgjort ha sine fordeler med eksterne muligheter – eksempelvis til enkel sikkerhetskopiering.
Bevares, det finnes fremdeles flere måter å sikkerhetskopiere både til og fra Drobo 5N på, men samtlige må da gå via en annen datamaskin og nettverket eller Internett.
En annen ting er at NAS-en da heller ikke kan brukes til å dele en USB-skriver på mange brukere, men når sant skal sies har vel de fleste moderne skrivere også innebygd Wi-Fi.
Helt skrueløst
Som nevnt er Drobo ment å være enkel, og derfor trenger du heller ikke rote i skuffen etter en stjernetrekker når du skal sette inn eller bytte ut en harddisk. Her er det hverken diskrammer eller andre merkelige måter å feste harddiskene på.
Med Drobo 5N trenger du bare å skyve hver enkelte disk rett inn i sin luke. Vel inne holdes de på plass av en fjærbelastet sperre – veldig kjapt og veldig enkelt.
Ulempen med et slikt system er at de enkelte rammene ikke kan låses, men det er uansett ikke normalen på NAS-er ment for hjemmet.
En annen ting er at det gir færre muligheter for bruk av demping eller gummipakninger mellom disk og fester. Derfor er heller ikke Drobo 5N spesielt støysvak, med både vibrasjoner, disksus og vifte som støykilder.
Strømforbruket vil naturlig nok være avhengig av hvor mange disker den brukes med. Fylt helt opp ligger den typisk mellom 40 og 50 watt.
Enkelt og automatisk
At harddiskene hverken trenger skruer eller rammer gjør det altså enkelt å sette inn og skifte harddisker på Drobo 5N, og det er egentlig bare begynnelsen på hvor enkelt det er å få Droboen til å fungere.
Med denne NAS-en er poenget at du som bruker ikke skal behøve å hverken tenke eller gjøre noe aktivt for at den skal fungere optimalt. Du trenger ikke velge mellom filsystem, ha en plan for RAID og bruk av harddisker, si ja til ny fastvare eller manuelt be NAS-en sette i gang med gjenoppretting etter et diskkrasj.
Her tar Droboen valgene for deg, og går helt automatisk i gang med å gjøre det den mener er best.
Poenget ser ut til å være at du som bruker ikke skal være nødt til å tenke eller gjøre noe aktivt for at NAS-en skal fungere optimalt.
Der du på en «vanlig» NAS eksempelvis bør ha en eller annen strategi på bruk av disker for å unngå bortkastet lagringsplass, eller kanskje må logge deg inn på NAS-en for å sette i gang gjenoppretting etter et diskkrasj, vil Droboen automatisk knekke i gang med den mener er best.
Dette setter dog også noen begrensninger. Når en ny harddisk settes i, blir den automatisk lagt til oppsettet med de andre diskene. Du kan altså ikke ha flere volumer i samme NAS. Det er heller ikke noen mulighet for kryptering.
Men du har valget mellom å kjøre én eller to harddiskers redundans.
Ifølge Drobo driver også NAS-en med dataskrubbing i bakgrunnen når den ikke har så mye annet å sysle med. Dette er noe som gjerne må settes i gang manuelt på andre NAS-er.
Alt i alt tenker vi at dette er en boks du kan sette opp og deretter glemme at du har den – helt til du trenger mer diskplass.
Hvorvidt dette er en fordel eller en ulempe vil være helt avhengig av brukeren. Noen trives med manuelle operasjoner, å ta valg og ha kontrollen selv. For andre vil Drobos automatiserte metoder langt på vei være å foretrekke.
Mye enkelt, noe komplisert
For å sette opp Droboen første gang er du nødt til å gjøre dette gjennom programmet Drobo Dashboard. Programmet finnes for Mac og Windows.
Mens NAS-er flest administreres gjennom en nettleser, er Drobo helt avhengig av Dashboard for å eksempelvis legge til mapper eller brukere. Det står seg ikke helt mot funksjonaliteten og grensesnittet vi finner hos NAS-produsenter som Asustor, Qnap og Synology, men for mange vil det holde fint.
Etter at Droboen først er satt opp, er det dog ikke påkrevd å ha Dashboard kjørende. Selve NAS-boksen er dessuten utstyrt med lys som både kan skifte farge og blinke, og det gjør at du med et blikk kan se om det er et problem og/eller om du begynner å slippe opp for lagringsplass.
I tillegg er det mulig å sette opp NAS-en slik at den varsler deg på e-post dersom det skulle oppstå problemer med harddisker eller noe annet, så egentlig trenger du ikke tenke noe på Dasboard-programvaren i det daglige.
Akkurat det å sette opp e-postvarsling er for øvrig ikke for nybegynnere – du må skrive inn alle data og innstillinger til serveren som skal brukes selv – så ikke alt ved en Drobo er like enkelt og automatisert.
I tillegg til dette satt vi opp ekstern tilgang, men det var en mer guidet prosess. Appen DroboPix prøvde seg til og med på registrering gjennom mobilkameraet og en QR-kode, noe som jo er skikkelig smart og brukervennlig.
Begrenset med apper
Drobo 5N støtter flere «apps» eller tilleggsmoduler som også installeres fra Dashboard. Dette inkluderer myDrobo, som gjør det enkelt å få kontakt med NAS-en uansett hvor du er, og således lar deg bruke den som en privat nettsky.
Mediaapper som FireFly, MiniDLNA og Plex er apper som vi kan tenke oss kan glede de fleste med en viss musikk- og/eller filmsamling, men utvalget er utvilsomt dårligere enn det vi ser hos flere av konkurrentene.
Drobo har heller ingenting for overvåkning, og ligger ikke spesielt langt fremme når det gjelder mobile apper. DroboPix overfører automatisk alle bilder du tar til NAS-en, men fungerer kun for iPhone og iPad i skrivende stund.
Hovedmobilappen Drobo Access, som gir deg tilgang til alle områder på NAS-en din bruker normalt sett har tilgang på, må du faktisk punge ut med en tier for å få. Det føles ganske gnient når du først har kjøpt en NAS til nærmere syv tusen kroner.
Heldigvis kan du også få (gratis) tilgang gjennom en nettleser, selv om det på langt nær er like elegant.
Men noen dedikerte apper for musikk- eller filmavspilling har du altså ikke, med unntak av Plex, der du også må betale for å få låst opp den funksjonaliteten. De fleste hovedkonkurrentene har gjort dette bedre.
Apropos konkurrenter – ettersom Drobo 5N ikke har noen utganger kan den heller ikke kobles rett til en TV eller monitor og brukes som et eget mediesenter, slik som er tilfelle med mange modeller fra Asustor og Qnap.
Konklusjon
Drobo 5N er en NAS som er svært lett å like. Måten du fritt kan dytte inn og bytte ut harddisker uten å ofre størrelse en eneste tanke, er svært befriende. Riktignok lar Synology deg velge noe lignende med SHR (Synology Hybrid RAID) og Netgear har sin egen X-RAID2, men like fritt er det ikke.
NAS-en er ikke den kjappeste i klassen, men er i våre øyne god nok for vanlig hjemmebruk. Og ettersom den kan bruke en liten SSD som mellomlager bør i det minste skrivehastighetene kunne holde seg høye uansett hvor mye harddiskene stokkes om på.
At nesten alt gjøres automatisk gjør at du slipper å tenke på vedlikehold, og sikkerheten er ikke bare ivaretatt med én eller to diskers redundans, men også en intern batteripakke som holder NAS-en lenge nok i gang til å få lagret alt skikkelig i tilfelle strømbrudd.
I tillegg vil Drobo 5N straks gjenopprette redundansen hvis en disk skulle ta kvelden – du trenger ikke engang å bytte ut den dårlige harddisken hvis det er nok plass på de andre.
Samtidig fører all denne automatiseringen til at du ikke får noe særlig med valg. I mange tilfeller vil det riktignok fungere veldig bra, ettersom Drobo som regel tar de valgene som passer best for majoriteten av brukerne, men samtidig blir det da vanskelig å bruke Droboen på en annen måte.
NAS-en lar deg eksempelvis ikke dele opp diskene i flere grupper, kryptere noe av innholdet eller velge noe annet enn Drobos proprietære BeyondRAID.
Appene gir deg riktignok noe fleksibilitet og tilleggsfunksjonalitet, men utvalget er ikke spesielt imponerende i forhold til hva du får hos en del av konkurrentene.
På tross av sin fremskredne alder og klare mangler vil likevel Drobo 5N være et supert produkt for de som i hovedsak er ute etter en boks som skal holde en ukjent mengde data, slik at man enkelt kan utvide kapasiteten etter hvert.
Samtidig vil nok en del NAS-brukere irritere seg grønne av mangel på kontroll, eksterne porter og det beskjedne utvalget av tilleggsfunksjonalitet.
Prisen på 7000 kroner ligger dessuten to-tre tusenlapper over det du må gi for «vanlig» firebrønns NAS med minst like god ytelse og flere funksjoner. Så hvis du ikke har noe i mot å holde NAS-en ved like og ønsker valgfriheten velkommen, vil du nok bli lykkeligere med en slik.
Men da mister du altså en intern diskbrønn og dette med automatiseringen. Er du ute etter en NAS du kan sette opp, fylle med disker, putte i et skap og ikke ofre en tanke på nærmest årevis, vil trolig Drobo 5N passe deg midt i blinken.
Drobo 5N
En automatisert NAS for deg med fokus på lagringsplass fremfor funksjonalitet.
Fordeler
- +Full automatikk
- +Innebygd batteri
- +Ikke noe stress med skruer
- +Fri miks av harddisker
- +Kan «bygge ned» redundansen til færre disker
- +Plass til mSATA SSD for mellomlagring
Ting å tenke på
- —Ingen krypteringsmuligheter
- —Ingen USB-port
- —Ikke spesielt stillegående
- —Kun ett volum
- —Noe begrenset funksjonalitet i forhold til andre NAS-er
Tester og ytelse
«Krasjtest»
Under våre NAS-tester pleier vi alltid å nappe ut en disk fra RAID-et boksen er satt opp med. Dette både for å sjekke at den takler brasene dersom en harddisk skulle ryke, og fordi vi da kan måle hvor lang tid det tar før den kan bygge opp RAID-et igjen. Det er jo ønskelig at den bruker så lite tid som mulig i gjenoppbyggingsmodus.
Men med deres «BeyondRAID» spiller ikke Drobo på samme lag. Den passer på redundansen ved filnivå og ikke blokknivå, noe som betyr at tiden den vil bruke på «gjenoppbygging» vil komme helt an på hvor mange og hvor store filer som har mistet redundansen. Dette vil være helt avhengig av de enkelte diskenes historikk, størrelse og fylningsgrad.
Det eneste som da er sikkert er at gjenoppbyggingstiden vil variere fra gang til gang.
Noen skikkelig krasjtest har vi altså ikke fått kjørt på Drobo 5N, men vi har hatt muligheten til å fritt sette i og fjerne harddisker av hjertens lyst. Her har vi ikke møtt på noen problemer, uansett hva slags størrelse det har vært snakk om eller rekkefølge vi har gjort ting i.
Å gå fra få disker til mange er uproblematisk, og vi har – gjennom å fjerne én og én disk – gått fra fire harddisker til kun én.
Og alt dette med å utvide plassen eller gjenopprette redundans er altså noe Droboen gjør helt automatisk.
Forbi RAID
Redundant og skalerbar lagring over flere disker uten å måtte tenke på størrelser og diskantall høres kanskje litt for godt ut til å være sant. På sett og vis er det også det. Drobo har nemlig ikke fått dette til med tradisjonelle RAID-nivåer, men ved å utvikle sin egen proprietære løsning: BeyondRAID.
Men med det unntaket at det sørger for reduntant lagring, har det ikke så veldig mye å gjøre med det vi vanligvis tenker som RAID i det hele tatt.
For der et vanlig RAID fungerer på blokknivå, holder BeyondRAID kontroll på hver enkelte fil. Med to disker vil den speile filene (som RAID 1), med flere disker blir fil- og paritetsdeler spredd ut over så mange disker som mulig – omtrent som med RAID 5. Eller RAID 6 dersom du ønsker 2-diskers redundans.
Å eksempelvis migrere fra RAID 1 til RAID 5 er som regel ikke noe problem med andre NAS-er heller, men med Drobo kan du fint gå den andre veien også. Straks en disk ryker eller fjernes og systemet skjønner at den ikke lenger har redundans, vil den prøve å rette opp i dette.
Det betyr at Droboen vil – såfremt det er plass – straks gå i gang med å stokke om på innholdet for skape redunans igjen. Noe slikt går ikke i et vanlig RAID, der er du nødt til å få på plass en ny disk før RAID-et kan bygges på nytt.
En annen fordel med Droboen er at ettersom den vet hvilke filer og deler av filer den må holde styr på, trenger den ikke nødvendigvis bruke så lang tid på oppbyggingen. Dette i motsetning til et vanlig RAID som ser alt på blokknivå og derfor må gå gjennom hele disken uansett.
Hvis diskene ikke er spesielt fulle, kan da BeyondRAID fikse biffen på langt kortere tid enn det tar å gjenoppbygge et tradisjonelt RAID.
Ytelse
Drobo er ikke spesielt glade i å snakke om hva slags maskinvare som sitter i produktene deres, men i Drobo 5N sitter det visstnok en firekjernet ARM-prosessor og en gigabyte med RAM.
I tillegg har altså Drobo 5N plass til en mSATA SSD som «Hot Data Cache» eller mellomlager om du vil. Da denne kan brukes som skrivebuffer vil en slik kunne sikre jevnere skrivehastigheter, samtidig som den kan holde ofte brukte systemfiler slik at NAS-en oppleves som raskere. Vi ser ingen grunn til at man ikke skal ønske å benytte seg av en slik SSD, så vi har da også brukt en slik under testen.
Som sammenligningsgrunnlag har vi hentet testresultatene fra noen av testene vi har hatt med firebrønns NAS-er. For å gjøre det mest mulig rettferdig ga vi da Drobo 5N en ren installasjon med fire harddisker, slik at den fikk muligheten til å stripe dataene over alle disse for potensielt bedre leseytelse – som det skulle vært RAID 5 med like mange harddisker.
NAS-ene vi har testet mot er Netgear ReadyNAS 214, Qnap TS-451 og Synology DiskStation DS414. Sistnevnte er riktignok over tre år gammel, men nå skal vi jo huske at Drobo 5N faktisk er enda eldre.
Intel NAS Performance Toolkit 1.71
Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.
Droboen holder koken helt fint under slikt som avspilling, opptak og behandling av større filer, men henger litt etter de beste når det kommer til kopiering av mange filer av mindre størrelse.
Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Med innholdet fordelt over fire disker er i hvert fall leseytelsen på topp, og skrivehastigheten er vi heller ikke skuffet over.
ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, ser også her at den ligger litt bak teten.
Vanligvis tester vi også ytelsen mot en kryptert mappe, samt overføringshastigheten når vi kobler en disk til NAS-en over USB. Ingen av disse testene lar seg gjøre med Drobo 5N. Den har nemlig hverken USB-port eller støtte for kryptering.
Drobo 5N
En automatisert NAS for deg med fokus på lagringsplass fremfor funksjonalitet.
Fordeler
- +Full automatikk
- +Innebygd batteri
- +Ikke noe stress med skruer
- +Fri miks av harddisker
- +Kan «bygge ned» redundansen til færre disker
- +Plass til mSATA SSD for mellomlagring
Ting å tenke på
- —Ingen krypteringsmuligheter
- —Ingen USB-port
- —Ikke spesielt stillegående
- —Kun ett volum
- —Noe begrenset funksjonalitet i forhold til andre NAS-er