TestNZXT Hue+

Denne saken skulle egentlig hete «PC-bygging, del 7»

Men det ble til en test av et veldig kult LED-system i stedet.

En lysende idé

Gjennom vårparten og sommeren har jeg fått på plass seks artikler som tar for seg PC-bygging fra det mer teoretiske til praktiske tips.

Les hele serien:

Jeg har utfordret meg selv også. I stedet for min vante «la ledningene slenge»-innstilling har jeg ryddet i kabelrotet og for en gangs skyld fått smått beundrende blikk fra den oppvoksende generasjon.

Vi snakker riktignok om en generasjon flasket opp på moderne spillkonsoller og således knapt vet forskjellen på RAM, CPU og PSU, men poenget er vel at man liker det man ser – selv om det ikke gir noe særlig mening. Akkurat som et moderne kunstverk.

I denne siste delen av min artikkelserie skal jeg ta for meg et ikke helt ukjent triks for å få ting til å se enda lekrere og mer spennende ut, nemlig belysning.

«Ikke helt ukjent» er for øvrig en kraftig underdrivelse – dette har menneskeheten drevet med siden Uggine plantet den sabeltanntigerpelskledte rumpa si ned i en tue med lysbiller og fikk enda flere lange blikk enn vanlig.

Så da mennesket etter hvert fikk mer kontroll på både lys og lykter kunne de praktisk talt farge byen rød – eller i hvert fall deler av den.

At mange av dagens gamingmaskiner – både stasjonære og bærbare – også bruker rødt lys for å tiltrekke seg unge menn(esker) er muligens kun en tilfeldighet.

Vifte med LED

Lys som tiltrekning er en ting, men etter at vi har fått en god del kabinetter hvis sidedører har vindu – eller avslører enda mer med rene glassflater – er faktisk også lys ofte en ren nødvendighet for å kunne se noe.

For slikt som gutterom og LAN-fester er gjerne litt dunkelt belyst, og det er ikke alltid like stas å måtte trekke fram lommelykta for å vise kompisene det nye vannkjølingssettet eller at du har fått et skikkelig heftig grafikkort.

Der er altså ikke kun snakk om «pimping» når vi gir PC-en litt lys, selv om det utvilsomt er den viktigste grunnen.

En vifte jeg hadde liggende har fire blå LED-er og lager litt mer stil i kabinettet.

Som det meste annet kan lyssetting gjøres på den dyre/vanskelige eller rimelige/enkle måten, og tilhørede det siste er bruk av en eller flere vifter med LED-er i en eller annen farge.

I de fleste tilfeller trenger du jo vifter uansett, og når du kjøper et kabinett er det som regel plass til en vifte eller to ekstra.

Det er faktisk ikke sånn at du er pokka nødt til å ha vindu på PC-en for å få glede av LED-belyste vifter.

Ellers er det en smal sak å skru ut en av de medfølgende viftene og stappe inn en mer lysende variant, som i visse tilfeller også kan være mer stillegående.

En LED-belyst vifte vil kunne pynte opp datamaskinen uten for mye dill, og du trenger ikke å strekke noen ekstra kabler – med unntak av den vanlige ledningen til vifta, naturligvis – eller installere andre komponenter.

Ulempen med en slik vifte er at den i de fleste tilfeller kun har én farge å by på. Kjøper du en med blå belysning, så sitter du da med blått selv om du etterpå finner ut at kanskje grønt hadde vært kulere. En annen ting er viftene vanligvis lyser opp seg selv bedre enn resten av kabinettet.

På den annen side snakker vi ikke om de helt store utgiftene her. En kabinettvifte med LED-er koster fra en drøy hundrelapp og vil – eksempelvis sammen med et grafikkort med sine egne lys – gi en relativt diskré belysning av kabinettets indre.