Tek.no

Test Xiaomi Mi RoboRock S6

RoboRock S6 kan alt det forgjengeren kunne, pluss litt til

Men er det nok til å forsvare den store prishoppet?

Niklas Plikk, Tek.no
10 Aug 2019 16:00

RoboRock-støvsugerne har de siste årene vært blant våre favoritter, med topp ytelse til en lav pris. De startet i 2017 med Xiaomi Robot Vacuum (produsert av RoboRock), etterfulgt av fjorårets fantastiske RoboRock S5 (S50) og i slutten av mai i år var det på tide med nok en oppdatering, som i skrivende stund koster rundt 2000 kroner mer enn forgjengeren.

Dagens testprodukt heter RoboRock S6, og ved første øyekast er det ikke lett å se at det er noe nytt ved den i det hele tatt.

Design og nye funksjoner

Utvendig er RoboRock S6 nesten identisk med forgjengerne. Den er fortsatt like rund som før, like høy, og lidar-tårnet på toppen er fortsatt på plass. Men øyet kan bedra, og RoboRock har heldigvis implementert en rekke forbedringer fra fjoråret vi skal se nærmere på.

Niklas Plikk, Tek.no

Blant annet skal motoren være betydelig stillere denne runden, men med samme sugekraft på 2000 pa. Den skal også ha blitt smartere, noe som vil gjøre utslag på navigeringen og tiden det tar å støvsuge et helt hjem. Den har også fått støtte for å dele inn hjemmet ditt i forskjellige rom via appen, og evnen til å sette forskjellige tidsskjemaer med forskjellige modus til ulike rom, slik at du for eksempel alltid kan få den til å støvsuge kjøkkenet så lydløst som mulig, rett etter du har spist middag.

Batteritiden har også fått en betydelig økning. RoboRock har nå et enormt batteri på 5200 mAh, noe selskapet sier er nok til å støvsuge på stillemodus i 2,5 timer. Du skal ha et ganske stort hus for at den ikke skal klare en hel runde før den må lades opp igjen. Skulle imidlertid det være tilfelle har den fortsatt evnen til å pause rengjøringen, gå tilbake til laderen og lade opp, før den gjør ferdig ryddejobben.

Niklas Plikk, Tek.no

Smartere enn forgjengeren

Det er altså ikke mye nytt ved RoboRock S6, i hvert fall ikke utvendig. De største endringene dukker opp i appen, hvor vi umiddelbart ser forbedringer fra tidligere.

Robotstøvsugeren styres fortsatt via Xiaomi-appen Mi Home, og har du flere produkter fra selskapet er det enkelt å hoppe mellom styringen, eller å få dem til å automatisere ting seg imellom.

Men selv om du bruker samme hovedapp for å kontrollere RoboRock S6, har den andre muligheter enn forgjengeren S5. For å få tilgang til dem alle er du imidlertid nødt til å aktivere «Map Saving Mode», som du finner under Innstillinger og Vacuum settings.

Da vil den lagre et kart over hjemmet ditt mens den støvsuger, og automatisk skape soner der den tror de forskjellige rommene er.

Niklas Plikk, Tek.no

Dette var en funksjon vi likte veldig godt med Roombas nyeste i7-robotstøvsuger, og det er godt å se at Xiaomi følger med i timen. I vårt tilfelle telte den ett rom for mye – den hadde delt inn stuen vår i to rom – men det var en enkel sak å slå dem sammen til ett rom. Man kan også dele opp soner hvis den har gjort motsatt feil.

Endelig rom-for-rom-muligheter

Niklas Plikk, Tek.no

Etter du har delt opp hjemmet ditt i soner, har du plutselig et par nye og veldig hendige muligheter. Du kan blant annet be den om å gå og støvsuge et spesifikt rom, for eksempel i stuen etter en filmkveld med mye popcorn, direkte fra appen. Du trykker bare på sonen/rommet du vil støvsuge, og deretter på «Clean».

En enda nyttigere funksjon er at rommene og sonene nå endelig kan kobles til de tidsbestemte øktene du setter robotstøvsugeren til. I tillegg har du mulighet til å bestemme hvilken modus den skal bruke til hvert enkelt rom. Dette åpner for en hel haug av valgmuligheter vi ikke tidligere har hatt mulighet til. For eksempel kan du be den om å støvsuge under kjøkkenbordet med lavest volum etter middagstid hver kveld, og heller skru opp effekten annenhver dag når den støvsuger hele huset, mens du er på jobb. Du kan imidlertid ikke navngi de forskjellige rommene, noe vi synes er litt dumt. Det hadde for eksempel vært fint å si til en taleassistent "støvsug kjøkkenet", men det går altså ikke.

Akkurat som forgjengeren har RoboRock S6 også muligheten til å automatisk detektere om den er på et teppe, men du er fortsatt nødt til å aktivere det manuelt under innstillinger. Har du det aktivert vil den automatisk sette sugeevnen til maks når den er på et teppe.

Med smartere programvare og rominndeling, har RoboRock S6 også blitt raskere. Det vil si – den kjører ikke raskere, men den har blitt flinkere til å forstå hva som er den mest optimale ruten. Dette lærer den fortløpende, og ifølge produsenten selv skal den etter hvert kunne støvsuge 20 prosent raskere enn forgjengeren.

I vår test virket det som den første runden den tok i huset tok ekstra lang tid, lenger enn med forgjengeren, mens de påfølgende ble gradvis raskere. Forgjengeren støvsugde huset på rundt 32 minutter, mens RoboRock S6 startet på hele 42 minutter, mens mot slutten av testperioden var den nede i bare 24 minutter. Det skal sies at vi i løpet av testperioden satte opp to små «no-go»-soner som gjorde at den støvsugde kanskje en kvadratmeter mindre enn før, men tiden er likevel imponerende.

Begrenset kartlegging i flere etasjer

I hjemmet hvor vi tester robotstøvsugere har vi to etasjer, og med smartere programvare og avanserte sensorer hadde vi håpet RoboRock S6 ville kunne lagre kart over flere forskjellige etasjer. Det skulle nemlig være støtte for «multiple maps». Her ble vi imidlertid skuffet, for det fungerte rett og slett ikke som vi hadde håpet.

Roboten lagrer bare et kart hvis den kan avslutte økten sin i laderen. Vi forsøkte å ha laderen i første etasje som vanlig, men løfte den opp til andre etasje for å ta en runde der. Håpet var at den ville lagre to forskjellige kart, hvor vi kunne definere «no-go»-soner på begge. Det går ikke.

Da den begynte å støvsuge i andre etasje sa den ifra om at den ikke kjente seg igjen, og at den ikke ville ta hensyn til det lagrede kartet den hadde. Via appen kunne man se den registrere de nye omgivelsene, men så fort den var ferdig med jobben sin, og hadde returnert til punktet vi hadde satt den ned, slettet den kartet. Bare det opprinnelige kartet av 1. etasje var lagret.

For det produsenten mener med flere kart er tydeligvis bare forskjellige varianter av hovedetasjen din. Ett kart med rominndeling, ett kart hvor du kan definere egne soner og et kart med «alt». I praksis tenkte vi på dette som ett kart, men det gjorde tydeligvis ikke produsenten.

Like god, men stillere

Niklas Plikk, Tek.no

RoboRock S6 har fått tre litt skjulte forbedringer når det kommer til rengjøringen. For det første består ikke lenger den roterende sidebørsten av små børster lenger. Der det tidligere var et silikonnav som holdt tre forskjellige børster, er nå hele saken laget av silikon og har fem armer. Dette skal være for å øke støvopptaket mens den snurrer, samtidig som det skal være mer skånsomt mot gulvet.

Niklas Plikk, Tek.no

Den andre nyvinningen er at hovedbørsten under nå er fleksibel, og løftes opp hvis den forsøker å gå over ekstra store gjenstander. Ingen av disse endringene gjorde noen særlig forskjell i våre støvsugetester, men spesielt den fleksible børsten kan vi se for oss være nyttig til tider.

Det tredje er at motoren har blitt stillere, selv om den har samme sugekraft som den forrige. Xiaomi skryter av at den er så mye som 50 prosent stillere enn forgjengeren, og ved første gjennomkjøring syntes vi S6 definitivt var stillere enn forgjengeren. Da vi tok frem desibelmåleren var det imidlertid ikke stor endring vi så:

Det varierer altså mellom 2–3 desibel mellom de to modellene. I praksis oppleves det som et lavere volum, og vi vil også si at S6-en har en litt mindre hvinende lyd enn forgjengeren, men noen dramatisk endring synes vi ikke det er. Men alle monner drar, og når den er satt til stillemodus og kjører i et annet rom, vil du ikke tenke over lyden i det hele tatt.

På støvtestene våre, hvor vi sprer ut forskjellige typer smuss i forskjellige størrelser på et lite område på gulvet, gjorde S6-en det omtrent nøyaktig like godt som forgjengeren. Det vil si nesten perfekt score. Den plukket opp 59/60 gram av de større partiklene (ris) og 60/60 gram av de små (sukker). I navigasjonstesten, hvor vi plasserer riskorn 30 forskjellige, faste steder i huset, plukket den opp hver eneste en av dem. Med tanke på hvor god score flere robotstøvsugere har fått i det siste, må vi nok øke vanskelighetsgraden fremover for å kunne skille de beste fra hverandre.

Moppen har blitt bedre

Niklas Plikk, Tek.no

I tillegg til å kunne støvsuge kan RoboRock-støvsugerne også vaske gulvet ditt. Dette gjør du ved å kneppe på en liten vanntank/mopp på undersiden, som automatisk setter robotstøvsugeren i vaskemodus. Den vil deretter dra en våt mopp rundt på gulvet ditt, uten vaskemiddel. Produsenten anbefaler nemlig å ikke bruke vaskemiddel da det kan tette dysene mellom vannkammeret og moppen, akkurat som vaskeroboten til iRobot advarte oss om. iRobot løste dette ved å tilby éngangsmopper med vaskemiddel i selve moppen, men det samme gjør ikke RoboRock.

RoboRock har imidlertid også begynt å tilby éngangsmopper som iRobots vaskerobot, men disse har ikke noen form for vaskemiddel i seg. Når du kjøper RoboRock s6 får du med 20 éngangsmopper, og to gjenbrukbare. Resultatet mellom de to blir veldig likt, og bortsett fra å slippe å grise til hendene med å vri om og vaske den gjenbrukbare moppen, ser vi ikke noen særlig grunn for å gå for éngangsvariantene.

Akkurat som forgjengeren gjør roboten en god jobb med å fordele et jevnt vann-nivå utover gulvet, og vi jukset litt og sprayet vaskespray på noen områder på gulvet som var synlig skitne. Det var nok til å gjøre en helt grei vaskejobb. Husk imidlertid å enten sette opp virtuelle vegger i appen der teppene dine er, eller fjern dem manuelt, hvis ikke vil robotstøvsugeren trolig sette seg fast med moppen på teppet.

Akkurat som forgjengeren synes vi vaskedelen av støvsugeren er en grei bonus, men ikke noe særlig mer enn dét.

Niklas Plikk, Tek.no

Konklusjon

Xiaomi Mi RoboRock S6 er bedre enn forgjengeren på en håndfull punkter, men det føles nesten mer ut som en et produkt som burde ha hatt navnet S5,5 i stedet for S6. For selv om den er bedre er det ikke noen enorme forskjeller her. Den er stillere, men ikke kraftigere. Den er smartere, men ikke så smart som vi kanskje hadde håpet. Vaskemoppen har blitt bedre, men fortsatt ikke noe vi tror mange kommer til å bruke.

Vi digger forgjengeren RoboRock S5, så det er ikke å komme unna at vi liker oppfølgeren også. Den gjør tross alt et strålende produkt litt bedre. Men etter ett år med utvikling hadde vi forventet mer, spesielt når de tar hele 2.000 kroner mer for oppfølgeren. Da vi først begynte å teste Xiaomis robotstøvsugere fikk vi dem tilsendt fra den kinesiske nettbutikken Gearbest, som stort sett solgte dem til en betydelig lavere pris enn man kunne få dem til i Norge. Men i løpet av de siste årene har stadig flere norske butikker begynt å få dem inn i sitt vanlige sortiment, og prisene er nå omtrent de samme. Det betyr at også på Gearbest koster S6 omtrent 2.000 kroner mer enn det du må ut for fjorårets S5.

For all del, du får en veldig god robotstøvsuger hvis du kjøper RoboRock S6 til 6.000 kroner, men du får en nesten like god robotstøvsuger hvis du kjøper RoboRock s5 til 4.000 kroner.

8
Meget bra

RoboRock S6

annonse
Prisjakt
4489 NOK
Sjekk nå
NetonNet
4490 NOK
Kjøp nå
KjellAndCompany
5490 NOK
Kjøp nå
sitat"Bedre enn forgjengeren, men de største innovasjonene uteblir"

Fordeler

 • Krysse av
  Veldig god navigering
 • Krysse av
  Setter seg sjeldent fast
 • Krysse av
  Stillere enn forgjengeren
 • Krysse av
  Bra ytelse
 • Krysse av
  Veldig smart app med mulighet for romdeling
 • Krysse av
  Har vaskemopp og engangsmopper følger med

Ting å tenke på

 • Bytt
  Vaskemoppen har fortsatt begrenset nytteverdi
 • Bytt
  Støvkammeret har en tendens til å lekke litt støv når man tar det ut
 • Bytt
  Ikke så billig som vi hadde håpet
annonse