Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia 5.3

Hei igjen, 2012!

Nokia 5.3 gjør så mye riktig, og én ting så forferdelig galt.

Nokia har lansert et helt lite busslass med telefoner siden de startet å lisensiere ut navnet og patentene sine til det finske moderselskapet HMD Global. Sist ut er Nokia 5.3, som skal konkurrere i den nedre delen av budsjettsegmentet, men fortsatt gi en solid mobilopplevelse.

Det er ikke til å nekte for at Nokia har hatt en «bumpy ride» de siste årene hva gjelder kvalitet på mobilene sine. Enkelte har vi rost opp i skyene, noen har vi slaktet og de aller fleste har vært litt sånn midt i mellom.

Da vi så bilder av Nokia 5.3 var den første tanken umiddelbart at «dette blir nok en vinner», men det første vi tenkte da vi fikk den i hende var litt mer «å ja, den er laget i plast...». Slikt er ofte ikke lett å se på bilder, men hele rammen er i hardplast, og baksiden er laget i et komposittmateriale som skal være ekstra slitesterkt.

Og slitesterkt må vi si at det faktisk er. Nøyaktig hva det er med dette plaststoffet vet vi ikke, men etter flere uker tilbragt i lommer og sekker med både nøkler, andre telefoner og diverse annet skrot slengende rundt er baksiden stadig ripefri.

Det samme kan vi sjelden si om telefoner med glass bak. Dog, det er nok riper her; plasten bare skjuler dem så godt at vi ikke kan se dem.

Fronten har avrundet 2.5D-glass, som har blitt standard i omtrent alle mobiltelefoner de siste årene, og ser relativt ålreit ut. Skjermen har ikke de tynneste rammene hverken langs sidene eller i bunnen (hvor det også er litt ekstra ramme), og i toppen er det et dråpe-innhugg til frontkameraet.

Ganske standard greier i 2020.

Nokia 5.3 Dual SIM (3GB RAM) 64GB
6.5
Helt greit

Nokia 5.3 Dual SIM (3GB RAM) 64GB

sitat"Nokia 5.3 har så mye bra for seg, men så skorter det på ting vi ikke kan tilgi"

Fordeler

 • Krysse av
  Super brukeropplevelse
 • Krysse av
  Ålreite og varierte kameraer
 • Krysse av
  Garanterte oppdateringer gjennom Android One
 • Krysse av
  Slitesterk bakside
 • Krysse av
  Hodetelefoninngang

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke Bluetooth 5.0
 • Bytt
  Ikke hurtiglading
 • Bytt
  Oppløsningen på skjermen hører hjemme i 2012
 • Bytt
  Veldig lav oppløsning på makrokameraet
 • Bytt
  Bygget kun i plast

Se bildegalleriet under for flere bilder av Nokia 5.3:

Tilgi oss først en liten «rant», for dette er ikke greit

Det som ikke er så standard i 2020, og som Nokia presterer å levere her, er en skjerm med 720 piksler i bredden. Det er litt, eh, skuffende. For å utrykke oss mer presist: vi er ikke sinte, vi er bare veldig, veldig skuffet.

Å skjelne enkeltpiksler er en enkel øvelse.

Okay, skjermen er grei den, altså. Den er passe lyssterk og har gode farger. Men siste året Samsung brukte en 720p-skjerm i sin Galaxy S-serie var – hold deg fast – i 2012. Vi skal altså tilbake til tiden da statsministeren het Stoltenberg og Eurovision Song Contest-vinneren sang «Euphoria» for å finne en tid der 720p-skjermer var normen.

Det er helt fullstendig uproblematisk å skjelne enkeltpiksler her, og selv om dette fungerer for vanlig telefonbruk betyr det også at du ikke drar nytte av at serier sendes i stadig høyere oppløsninger, spill støtter flere piksler og at vennene dine deler bilder i stadig høyere oppløsning. Også ser alt på skjermen... litt grumsete ut.

Dette var greit for 8–10 år siden. I 2020 er det helt nærmest uakseptabelt, spesielt i lys av at vi har testet billigere og bedre telefoner med langt høyere oppløsning. Hvorfor Nokia prøver seg på snarveier som dette er for oss uforståelig.

Nokia 5.3 Dual SIM (3GB RAM) 64GB

Nokia 5.3 Dual SIM (3GB RAM) 64GB

Brukeropplevelsen og programvaren er på topp

Nokia 5.3 kommer i flere farger; her er den i svart.

Nokia gjør noe riktig. Mye riktig, faktisk – ikke minst på programvaresiden. Nokia 5.3 leveres med Android 10, men under Android One-paraplyen. Dette betyr at Google garanterer programvareoppdateringer i to år fremover, at det er minimalt med ekstra, unødvendige apper og at programvaren fremstår slik Google lagde den uten noen modifikasjoner.

Resultatet? En lynrask og knallgod brukeropplevelse, selv på litt svakere maskinvare. Dette er en kjent sak per nå, og vi har lite vondt å si om Android One. Telefoner under denne paraplybetegnelsen er som regel også relativt ålreit utstyrt på andre fronter også, og foruten skjermen (som vi ikke skal si mer om) er stort sett alt annet under kontroll.

Reeeen Android.

Batteriet er relativt voksent, og måler drøye 4.000 mAh. Kombinert med den strømgjerrige prosessoren og den lavoppløste skjermen gir dette en batteritid på godt over en hel dag selv med tung bruk.

Litt kjipt synes vi det er at det ikke finnes noen hurtiglading, foruten en generell PD-støtte på 10 watt. Dette er ikke spesielt raskt når det finnes telefoner der ute med 45 watt-lading og QuickCharge-støtte, så her må du fort belage deg på å lade en stund før du kan nappe telefonen med deg.

Android 10 er også den i skrivende stund nyeste Android-versjonen du finner der ute, så du får en toppmoderne platform å boltre deg på. Prosessoren er også ganske ny, og leverer i stor grad varene.

Snapdragon 665 har åtte kjerner, fire småkjappe og fire litt småslappe, og kombinert med 3 GB minne (fås også med 4 GB og 6 GB) er det en trivelig dings å interagere med. Vi hadde ingen problemer med å håndtere mange apper samtidig, bytte mellom disse eller åpne nye programmer – ting som gjerne er akilleshælen til budsjettmobiler.

I syntetiske målinger er selvsagt ikke prosessoren like sterk, og det vises i grafene under:

Verdt å nevne kort er også at det er USB Type-C du bruker for å lade her, og at det også er en hodetelefoninngang å finne i toppen av telefonen. Ja, det følger sågar med et par skikkelig middelmådige ørepropper i esken, med minijacktilkobling.

Samtalehøyttaleren fungerer dessuten greit. Som på alle telefoner. Bunnhøyttaleren? Mono, men høytspillende og uten skingring. Sånn bare for å ha dekket lyden i Nokia 5.3, om du lurte på dét.

Overraskende brukbart kamerasystem

Kameraet er det ikke så fryktelig mye å utsette på.

På kamerasiden må vi si at vi faktisk ble positivt overrasket, og da først og fremst av hovedkameraet. Dette kameraet er jo også det viktigste, og bildene Nokia 5.3 leverer er jevnt over svært kapable. De har god dynamikk, de er sjelden uskarpe og selv i litt dunkle omgivelser går det stort sett greit å bare knipse løs.

Vi gikk blant annet rundt inne på nye Deichman i Bjørvika, og selv her hvor det er ganske mørkt innimellom tok telefonen stort sett gode bilder raskt og smertefritt:

Dette ville ikke vært en setning vi kunne sagt om en budsjettmobil for bare få år siden, men i dag er det mer vanlig. Nokia 5.3 skiller seg derfor ikke så sterkt ut, men at den er minst like god som jevndyre konkurrenter er veldig bra.

På video er dynamikken også god, selv om høylys kan bli litt utbrent til tider. Det verste med videokvaliteten på denne telefonen er imidlertid den totale mangelen på stabilisering, som gjør de fleste videoopptak der du må bevege deg nokså ubrukelige:

I tillegg til hovedkameraet finner vi også tre andre kamera her:

 • Vidvinkelkamera
 • Makrokamera
 • Dybdekamera

Av disse kan kun de to første faktisk brukes selvstendig, mens dybdekameraet først og fremst er der for å etterligne bokeh-effekter og slikt. Det fungerer tålelig greit. Også vidvinkelkameraet gjør susen, selv om du får dårligere dynamikk og trenger mer lys for å bruke det (se bildekarusellen lenger opp for eksempler).

Det som ikke fungerer så bra, er makrokameraet. Som vi har snakket om i tidligere tester også: makrokamera gir kun mening dersom det gir et mer detaljert bilde enn du får ved å simpelthen bruke hovedkameraet og zoome inn. Og i den øvelsen feiler Nokia 5.3 nokså spektakulært:

Makrokameraet er ikke spesielt nyttig.

I praksis vil du aldri bruke makrokameraet foran hovedkameraet, rett og slett fordi detaljnivået fra sistnevnte er bedre selv med zoom ettersom makrokameraet har en oppløsning på skarve 2 megapiksler.

Frontkameraet sliter bittelitt innendørs i bevegelse, men er stort sett solid på dynamikk og skarphet.

Overraskende nok er makrokameraets beste bruksområde faktisk video. Dette er også litt spesielt i seg selv, for det er ekstremt sjelden at man kan bruke andre kamera enn selve hovedkameraet til videoformål – spesielt i budsjettmodeller. Nokia 5.3 lar deg imidlertid bytte mellom vidvinkel, vanlig og makro (ikke mens du filmer), så hvis du alltid har hatt en drøm om å filme maur med ubehagelig detaljnivå har du nå sjansen.

Spøk til side, så er det en kjensgjerning at det kun er hovedkameraet som har noe i nærheten av nok lyssterkhet og kvalitet til at videoene du får ut kan brukes til noe som helst. Både vidvinkelen og makrokameraet plages av mye støy og en enda verre mangel på stabilisering, så vi ville styrt unna om du også skal bevege kameraet under filming.

Frontkameraet fungerer bra, og selv om dynamikken er dårligere enn på hovedkameraet synes vi stort sett at telefonen tar fornuftige valg. Ansiktsdetaljer bevares samtidig som motlys ikke brennes helt ut. Det er et godt kompromiss mellom kvalitet og pris.

Konklusjon

Nokia 5.3 er ålreit, men felles av skjermen.

Så, hva blir enden på visa? Vel, først og fremst at vi ikke synes Nokia 5.3 er verdt det, sånn totalt sett. Du får billigere og eldre modeller som gjør det Nokia greier her bedre, og selv om prisen er lav så trekker både plastkroppen og spesielt skjermen ned. Foruten at alt er litt grumsete og at du ikke kan se video og film i oppløsningen som er tiltenkt, så skalerer faktisk enkelte nettsider og apper dårlig på 720p-skjermer i dag.

Det er utdatert. For lenge siden.

Titter vi videre til ytelsen og brukeropplevelsen har vi lite å utsette, men dette gjelder også alle Android One-telefoner (mer eller mindre). Og selv om Nokia 5.3 for all del er snappy, så er ikke dette alene noe å utmerke seg på i budsjettklassen lengre. Du trenger mer.

Og på byggekvaliteten og skjermen skorter det litt, rett og slett. At vanntetting ikke er på plass er selvsagt også begredelig, men ikke overraskende. Litt overraskende er derimot mangelen på hurtiglading; 10W er maks hastighet her.

Uansett: vi mener det finnes telefoner som gir mer for pengene enn denne. Så ta gjerne en titt på våre anbefalinger under før du bestemmer deg; her har vi plukket ut de telefonene vi mener gir mest for pengene akkurat nå.

Nokia 5.3 Dual SIM (3GB RAM) 64GB
6.5
Helt greit

Nokia 5.3 Dual SIM (3GB RAM) 64GB

sitat"Nokia 5.3 har så mye bra for seg, men så skorter det på ting vi ikke kan tilgi"

Fordeler

 • Krysse av
  Super brukeropplevelse
 • Krysse av
  Ålreite og varierte kameraer
 • Krysse av
  Garanterte oppdateringer gjennom Android One
 • Krysse av
  Slitesterk bakside
 • Krysse av
  Hodetelefoninngang

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke Bluetooth 5.0
 • Bytt
  Ikke hurtiglading
 • Bytt
  Oppløsningen på skjermen hører hjemme i 2012
 • Bytt
  Veldig lav oppløsning på makrokameraet
 • Bytt
  Bygget kun i plast
Elephone U2
En fancy billigtelefon

Elephone U2

Om du ønsker å være med på de heteste trendene, i dette tilfellet rammeløs skjerm og motorisert pop up-kamera, så er dette det beste alternativet du har om du samtidig også vil betale så lite som mulig. Og til prisen får du en fabelaktig skjerm, kapabel opplevd ytelse og en godt bygget telefon.

Huawei Nova 5T (6GB RAM) 128GB
Muligens mest mobil for pengene akkurat nå

Huawei Nova 5T (6GB RAM) 128GB

fra 3025:-

Nova 5T er for en aldri så liten haug av verdi for pengene å regne. Kameraet er fantastisk, men også på andre punkter imponerer mobilen. Den er satt sammen av premiumkomponenter og føles både solig og godt bygget - og til prisen er det vanskelig å se bort fra verdien du får her.

Motorola One Zoom
Det beste Nova 5T-alternativet

Motorola One Zoom

fra 2813:-

Motorola One Zoom ligner mye på Huawei Nova 5T, i dét at den er billig, har fire kamera og er velbygget. Svært rask er den også, og renere Android. Kameraene er imidlertid ikke fullt like gode, spesielt ikke ultravidvinkelkameraet. Den har imidlertid en AMOLED-skjerm, så hvis dette teller tungt for deg kan den være et godt alternativ.

annonse