Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGalaxy Note 10

Pennen som koster 2.000 kroner

Galaxy Note 10 er for lik S10, synes vi.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Det er rart å skrive det, men akkurat nå er det nesten hele 8 år siden Samsung startet å lage Note-telefoner. Første telefon i serien het simpelthen bare «Galaxy Note», og var med sin 5,3 tommer store skjerm gedigen da den kom. Ja, den ble faktisk beskrevet som et lite nettbrett, og av mange kritisert for å være helt uhåndterlig. I dag vil slike beskrivelser nok vekke latter hos mang en mobilentusiast, all den tid nær sagt ingen telefoner i dag lanseres med noe stort under 6 tommers skjerm.

Nettopp det gjør også Samsungs splitter nye Galaxy Note 10-telefon, som kan skryte av en 6,3 tommers Dynamic AMOLED-skjerm. Så skal det nevnes at tommene mellom nyeste Note 10 og gamle Note ikke er direkte sammenlignbare; skjermaspektet er annerledes. Dagens telefoner er nemlig sjeldent bredere enn sine eldre slektninger – de ekstra tommene hentes i lengde-retningen.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med en oppløsning på 2280 x 1080 piksler har Note 10 et skjermaspekt på noe uvanlige 19:9, og en pikseltetthet på 401 piksler per tomme (ppi). Skjermen er nesten heldekkende i alle retninger, med en litt større leppe i bunnen og et sentrert hull i skjermen til frontkameraet. Hvis du allerede har lest testen vår av Galaxy Note 10+ vil nok dette neppe overraske deg, ettersom de to telefonene er nær sagt identiske.

La oss derfor starte med å forklare hva som faktisk er ulikt her, og deretter gå gjennom hva som gjør at en mindre Note-telefon har livets rett. I tabellen under kan du se spesifikasjonsforskjellene mellom Samsungs toppmodeller uthevet:

ProductSamsung Galaxy Note 10Samsung Galaxy Note 10 Plus SM-N975F/DS 512GBSamsung Galaxy S10 Plus
Skjermstørrelse og type6,3 tommer, Dynamic AMOLED6,8 tommer, Dynamic AMOLED6,4 tommer, Dynamic AMOLED
Oppløsning2280 x 10803040 x 1440 3040 x 1440
Størrelse: 15,1 x 7,18 x 0,79 cm16,23 x 7,72 x 0,79 cm15,76 x 7,41 x 0,78 cm
Minne:8 GB12 GB8 GB / 12 GB
Intern lagringsplass (størrelse)256 GB, ikke plass for MicroSD512 GB, plass for MicroSD128/512/1024 GB, plass for MicroSD
Kamera: 12 MP, dual pixel, OIS, f/1.5-2.4, 12 MP Tele f/2.4 OIS, 16 MP vidvinkel f/2.212 MP, dual pixel, OIS, f/1.5-2.4, 12 MP Tele f/2.4 OIS, 16 MP vidvinkel f/2.2, Time of Flight/DepthVision-sensor12 MP, dual pixel, OIS, f/1.5-2.4, 12 MP Tele f/2.4 OIS, 16 MP vidvinkel f/2.2
Frontkamera: Enkelt frontkamera, 10 MP f/2.2Enkelt frontkamera, 10 MP f/2.2Dobbelt frontkamera, 10 MP f/1.9 + dybdemålende 8 MP f/2.2
Diverse: Hurtiglading, trådløs lading, trådløs strømdeling, IKKE hodetelefonkontaktHurtiglading, trådløs lading, trådløs strømdeling, IKKE hodetelefonkontaktHurtiglading, trådløs lading, trådløs strømdeling
Penn? S-Pen med BluetoothS-Pen med Bluetooth-
Pris: Fra 9.690 kroner10.990 kroner og 12.290 kronerFra 8.000 kroner

Det er altså i all hovedsak fem forskjeller på Note 10 og Note 10+. At skjermstørrelsen er ulik er nokså åpenbart, men at Note 10+ har hele 12 GB minne mot 8 GB hos Note 10 er ikke like lett å vite. 3.500 mAh mot 4.300 mAh i batterikapasitet er heller ikke noe Samsung snakker spesielt høyt om, ei heller at Note 10 ikke har minnekortplass eller fancy Time of flight-sensor i kameraet. Ja, også er selvsagt prisen ulik.

Se mange bilder av Note 10 under:

Foruten dette er de to telefonene mer eller mindre identiske, så Note 10 fremstår mest av alt som et frieri til de kundene som enten vil betale minst mulig for en telefon med penn eller trenger en mindre og mer håndterlig talatut. Ja, også slipper du unna Bixby-knappen, som har vært forhatt helt siden den ble introdusert med Galaxy S8. Bra, Samsung!

Fantastisk pennefunksjonalitet

Pennen er nyttigere enn noensinne før.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

La oss starte med det viktigste, og det som tross alt gjør Note til Note: pennen. Denne er i år bedre enn noensinne før, og er telefonens desidert sterkeste kort på hånden. Utnytter du funksjonaliteten fullt ut vil du definitivt få glede av den, og nå er dette langt lettere enn før. Hvorfor? Jo, fordi pennen for første gang har et eget batteri som lades opp trådløst i lommen i telefonen, og også har blåtannoppkobling, akselerometer og gyroskop. Dermed kan den brukes som fjernkontroll, via sveiping og klikking på den påmonterte knappen.

Dette er svært nyttig, og på flere måter enn man først skulle tenke seg. Skal du vise en presentasjon på jobben, sier du? Vel, smell en skjermkabel i USB Type-C-porten, og bruk pennen til å sveipe og klikke deg mellom slides.

Det samme gjelder Album-appen, der du kan klikke en gang for neste bilde og to ganger for forrige bilde. Å holde inne knappen fungerer som en snarvei, som standard rutet til kameraet. Og jepp, nesten alt i kameraappen kan også styres fra pennen, så du slipper å ta bilder av vennene dine uten å ha deg selv med i bildet.

I tillegg kan pennen selvsagt brukes til å navigere rundt på telefonen med hansker i kaldt, norsk vintervær, og med en batteritid på opptil 12 timer skal du bruke den rimelig hardt for å gå tom.

Du kan skrive notater på den avslåtte skjermen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Noe annet du kan bruke penne til, er å ta notater. Dette med skriftgjenkjenning har lenge vært litt så som så, men i år sitter det virkelig som støpt. Selv de mest uforståelige kråkereir av ord- og bokstavsammensetninger plukkes opp av telefonen, gitt at du skriver noenlunde kontrollert. Enkelte ting lar seg ikke gjøre, eksempelvis orddeling ved linjeskift.

Ved håndskrevne notater har i alle fall undertegnede en tendens til å nå enden av arket før ord er ferdige titt og stadig, og da er muligheten til å brekke ordet hendig. Note 10 synes ikke det, og setter seg på bakbena. Et annet problem er at skjermen er nokså liten og glatt, slik at det å skrive beint kan være utfordrende.

Utfordrende må det også sies å være å tegne med pennen. Overhodet ikke fordi pennen er dårlig eller programvaren underutviklet; heller fordi det å tegne på en så liten skjerm, som man også må stabilisere med den andre hånda, er svært strevsomt. Det skal også nevnes at man i digital tegning gjerne operer med mange «layers», slik som i eksempelvis Photoshop, og på Android-fronten finnes det få velutviklede programmer for slikt.

Vil du lese mer om pennen? Vel, ta en titt på testen av Note 10+ da vel!

Briljerer på underholdningen, men surt med minijack-mangel

Som beskrevet er det en stor og fin skjerm vi har med å gjøre her. Samsungs Note-modeller har alltid vært utstillingsvinduer for selskapets nyeste og beste AMOLED-teknologi, og der Note 10 tar bittelitte ørlitegrann rotta på S10-modellene er på lysstyrke. Det er ikke mye om å gjøre, altså. But it's something.

For å få unna formalitetene: fargene, kontrasten og den generelle bildekvaliteten er på absolutt toppnivå, og med bred HDR-støtte får du virkelig utnyttet panelets styrker til dets fulle ved serie- og filmtitting. Så synes undertegnede at kamerahullet godt kunne holdt seg i hjørnet av skjermen som på S10-modellene, ettersom midtplasseringen gjør det noe mer merkbart ved helskjerminnhold. Nuvel.

Ingen minijack på Note 10.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det jeg nok vil få større gjenklang for hos de bredere massene er sytingen du nå vil bli vitne til: de har fjernet hodetelefoninngangen. Samsung har som én av svært få mobilprodusenter tviholdt på denne, også i S10 og S10+. Note 10 markerer slutten, og i og med at Samsung heller ikke legger ved overgang i esken.

Med en telefon som ikke lenger har hodetelefoninngang kan du fort få, vel, tilkoblingsproblemer. Slike generasjonsbytter er aldri særlig pene eller forbrukervennlige, men det hadde hjulpet om Samsung hadde lagt ved den fordømte overgangen.

Det skal sies at det følger med USB Type-C-propper av ålreit kvalitet, men det er jo ikke noe å direkte hoppe i taket av hvis du allerede eier gode, kablede hodetelefoner du nå må ut og kjøpe tilleggsutstyr til for å få til å funke. Og med en prislapp som nærmer seg 10.000 kroner synes vi godt Samsung kunne kostet på seg dette. Så trøster vi oss litt med at den eksterne lyden fra telefonen i alle fall er fortreffelig.

Går så det griner, men One UI er et irritasjonsmoment

At Note 10 er en rask telefon er en selvfølge. Dette er Samsungs absolutte flaggskip (vel, om du ikke regner med den konsept-aktige Galaxy Fold, da), og da hører det ypperste av maskinvare til.

One UI er ikke perfekt.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vi skal ikke bruke plass på ytelsestester her, dog. Hvis du vil vite hvordan telefonen yter i syntetiske tester kan vi nemlig gledelig melde om at den er mer eller mindre identisk med sin storebror.

Det betyr i praksis at den er helt i toppsjiktet av hva vi kan forvente av toppmodeller i dag, spesielt hva angår enkjernersytelse. For alle formål er både Note 10 og Note 10 Plus bittelittegranne raskere enn S10 og S10 Plus, men å hevde at du merker dette i praksis ville vært å lyve.

I bruk er Note 10 en rask telefon, som kjører spill og applikasjoner lik Petter Northug typisk pleide å gå skispurten mot målstreken. Med andre ord: det går i et forrykende tempo.

Note 10 er veldig rask, også fingeravtrykksleseren er bedre her enn i S10.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det som derimot ikke alltid går i et forrykende tempo er One UI, Samsungs relativt nye programvaresystem. Som Samsungs grensesnitt alltid har vært preget av er også brukeropplevelsen Note 10 leverer resultatet av et stort og omfattende stykke programvare som ikke alltid oppfører seg som det skal. One UI spenner ofte bein på seg selv i form av blindveier, rare feilmeldinger og apper som ikke responderer eller oppfører seg som de skal.

Varslinger er heller ikke Note 10s sterke side, og det merkelige er at vi da ikke snakker om den generelle varslingsbehandlingen. Telefonens innebyggede apper har nemlig svært mye de har lyst til å meddele oss, og det føles som om telefonen fortsatt driver og setter seg selv opp i ny og ne selv dagesvis etter at den har blitt innarbeidet i undertegnedes liv. Det er ikke verre enn å åpne varslingene eller ignorere dem, men en ren og klussfri brukeropplevelse kan vi ikke gi Samsung ros for.

«Same, same, but different» på kamerafronten

Kameraoppsettet er identisk med S10, men nå med nattmodus.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Kameraoppsettet her er nøyaktig det samme som på Galaxy S10 og S10 Plus. Mens Note 10 Plus faktisk har en liten nyvinning i form av en ny Time of Flight-sensor som også kan brukes til dybdefotografi er det de samme tre linsene som på de vanlige toppmodellene vi finner her. Og dett er dett.

Ikke at det er så veldig ille altså; kameraene er gode de. Her får du både vanlig vidvinkelkamera, et ultravidvinkelkamera og et telefotokamera. Det første og siste kameraet har dessuten optisk bildestabilisering, og hovedkameraet har dertil variabel blenderåpning som Samsungs toppmodeller også tidligere har kunnet skryte på seg.

Se mange bilder fra Note 10 under:

Bildene du får fra alle sensorene er gode, selv om Note 10 nok ikke kan hevde seg helt mot Huaweis P30 Pro, for eksempel. Dette går på helt enkle ting som autofokus på ultravidvinkelen, makrofotografering og skikkelig zoom (2x her mot 5x hos Huawei). Samsung har imidlertid fått på plass en nattmodus, og sammen med bildekvalitet i toppsjiktet jevnt over er det absolutt en prisverdig opplevelse.

Videoopplevelsen fra Note 10 er eksempelvis blant det beste du kan finne for tiden, og Samsung skal ha skryt for at sanntidsbildet du får i kameraappen er svært nære det du faktisk får i retur når du knipser. Dette er noe Apple har vært gode på lenge, og som ikke alle andre har fått til helt. Samsung er svært nære eplenes opplevelse her.

Frontkameraet er også godt, om enn litt merkelig plassert i midten av toppdelen av skjermen. En sidestilt plassering er å foretrekke, ikke minst fordi hullet da dekker mindre viktig innhold i de fleste tilfeller. Men det blir å pirke veldig.

Frontkameraet er kurant.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Kort og godt: det er gode kameraer detta her. Men det er tross alt nøyaktig samme kamaeraer som i både S10, S10+ og Note 10+, så du kan lese i bøtter og spann om dem i testene av disse telefonene om du så skulle ønske.

Konklusjon – En dårligere utstyrt Galaxy S10 med penn og høyere prislapp

Så, burde du kjøpe en Galaxy Note 10? Vel, det avhenger av kun en ting og en ting alene: trenger du pennen? Vel, hvis svaret er ja, så kjøper du en Note 10. Dette er i praksis en litt mer kantete Galaxy S10+ med en penn, selv om prosessoren på papiret er bittelitt raffere. I praksis ville vi tillagt dette null vekt.

Note 10 er en snål kombinasjon av spesifikasjoner, og kan dessverre ikke anbefales per nå.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Pennen er og blir Note-seriens store styrke, spesielt i år når ingenting annet er virkelig annerledes. Ja, du mister jo faktisk også et helt frontkamera ved å gå for en Note 10 kontra en S10+. Samtidig har pennen blitt svært mye mer nyttig i år, så argumentet for å bruke den og kjøpe en Note bare for pennens skyld har aldri vært sterkere.

Håndskriftgjenkjenningen har aldri vært bedre, den kan fjernstyre apper, den har mer funksjonalitet enn noensinne og notatfunksjonen er som alltid svært nyttig. Ja, også har den faktisk god batteritid nå.

Det samme kan ikke sies om selve Note 10. Batteriet er betydelig mindre enn i S10+, til tross for at skjermen er et knepp større og prosessoren kraftigere. Dette er noe av det mest skuffende med Note 10; den varer rett og slett ikke så lenge som man skulle forvente. Du klarer deg fint gjennom en dag, men langt fra like komfortabelt som ellers. Også er det kjipt at MicroSD-plass ikke er å finne her, samt at minijacken er borte. Alle disse tre tingene teller sterkt i favør av S10+.

Kort og godt er konklusjonen denne: skal du ha en penn, kjøper du en Note 10+ og får batteritid, MicroSD-kortplass og større skjerm. Skal du ikke ha en penn, kjøper du en S10+ og får det samme pluss en minjack-inngang. Note 10 gir per i dag lite mening å kjøpe, gitt prisen, synes vi.

Samsung Galaxy Note 10
8
Meget bra

Samsung Galaxy Note 10

8
Meget bra
sitatNote 10 er en fabelaktig telefon, men pennen er det eneste som skiller den fra Galaxy S10.
annonse