Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung M110

Telefonen som tåler juling

Vi har mishandlet Samsungs første fukt- og støtsikre mobiltelefon.

Design, skjerm og menyer

M110 er ikke spesielt bred.
...men ikke spesielt tynn heller.
Tastene er gode.
Batteridekselet er festet med en skruløsning. Dette gjør at dekselet ikke faller av uten videre.
Skjermen ble ødelagt av et fall fra stor høyde.

Etter at Siemens sa takk for seg har det vært et hull i markedet for telefoner som tåler vann og slag. Sonim XP1 og Nokia 5500 Sport er telefoner som har forsøkt å fylle gapet, og nå kommer Samsung.

Selskapets nye modell M110 er den aller første Samsung-telefonen i Norge som er laget for å tåle en smell. Den har en fornuftig størrelse, og en spesifikasjonsliste som er bedre enn Sonim XP1 sin.

Gummi og plast

Utsiden av telefonen er laget i gummi og hardplast, noe som gjør at den føles veldig solid. Dette er rett og slett en telefon du får lyst til å være uforsiktig med. Vi kan umiddelbart si at dette er en telefon som virkelig er laget for å tåle en smell.

Ifølge Samsung skal M110 også tåle en vannsprut. At den ikke tåler å bli dyppet i vann er det liten tvil om, siden vann kan trenge seg inn ved høyttalerne foran og bak telefonen. I tillegg ser det ut til at vann kan trenge inn i hullet som brukes til hodesett, datakabel og lader.

Sprut-, slag- og støvsikker

M110 er IP54-klassifisert, noe som betyr at Samsung lover at telefonen skal motstå at partikler og støv trenger inn, og at den skal tåle vannsprut fra en hvilken som helst vinkel uten å ta skade av det.

Noe av det Samsung har foretatt seg er å gi batteridekselet en fysisk lås som du må låse opp med en mynt eller lignende. Dette sørger for at faren for at dekselet faller av om du mister telefonen i bakken minimeres.

Gode taster

Tastene på telefonen er godt markerte med opphøyninger. Dette gjør det enkelt å føle seg frem til taster uten å måtte se på tastaturet. Tastene har videre god motstand, og lager ikke noe høy kneppelyd når du trykker på dem.

Meny- og funksjonstastene under skjermen har ikke en slik opphøyning som nummertastene, men de er hver for seg store nok til at du ikke trykker feil i hytt og pine. Vi syns alt i alt at M110 har veldig gode taster.

Alt i alt er vi mer enn godt nok fornøyde med utformingen av telefonen. Dette er fullt på høyde med Sonim XP1, og langt bedre enn Nokia 5500 Sport.

Støt- og fuktsikring

Vi hadde som vanlig planer om å utsette M110 for ekstreme påkjenninger, men telefonen tok dessverre kvelden før vi hadde kommet skikkelig i gang.

Under testperioden behandlet vi M110 særdeles røft, og den gikk ofte i bakken. Den ble også utsatt for bruk i regnvær.

Men da vi slapp telefonen i bakken fra omtrent fire meters høyde knuste skjermen. Dette er kanskje ikke spesielt imponerende for en telefon som er laget for å tåle en ekstra trøkk. Likevel skal det nevnes at dette kan skje de fleste telefoner av denne typen, da et uheldig fall kan knuse skjermen, som er laget i glass.

Vi så uansett ingen god grunn til å kjøre over telefonen med bil.

Den tåler utvilsomt mye mer enn en vanlig mobiltelefon, men den er langt mer skjør enn Sonim XP1.

Vann har mulighet til å trenge inn i telefonen bak dette dekselet.
Skjermen er veldig liten i forhold til resten av telefonen.
M110 er verken spesielt stor eller spesielt liten. Sammenlignet med Siemens M75 (til venstre) og Nokia N81 ser du lett at skjermen er knøttliten.
Telefonen leveres også i grønn.

Nitrist skjerm

Det første som slår deg når du får M110 i hende er at skjermen på telefonen er latterlig liten. Og det er den virkelig. Med en størrelse på småhumoristiske 1,5 tommer er det altså ikke duket for surfeopplevelser, bildetitting eller e-post.

Gammel teknologi

Videre er skjermen laget med eldgammel CSTN-teknologi, som gir et blast skjermbilde med lav oppdateringsfrekvens.

Oppløsningen er på 128 x 128 piksler, noe som sikkert hadde vært imponerende for fem år siden.

Menyer fra en annen tid

Og mens vi snakker om gode gamle dager, så har Samsung virkelig vært i det nostalgiske hjørnet når de har bestemt seg for menysystem. Her får du nemlig noe som er farlig likt det som fantes i Samsung-telefoner som E330 og andre fra den gylne 2003-2004-æraen.

Det kan rett og slett virke som om Samsung har rasket sammen noe gammelt skrot de har hatt liggende på et overskuddslager, og laget en telefon for å kvitte seg med det.

Heldigvis gjenspeiles den gamle teknologien i prisen. 1200 kroner for en telefon som tåler bank er nemlig ikke mye, så da er det lett å tilgi Samsung den tafatte skjermen og de eldgamle menyene.

Tungvint i bruk

Dog er det mye som savnes, og vel så mye som kunne vært løst smartere.
Ta for eksempel tastelåsen. Trykker du feil tast når du skal åpne telefonen må du pent vente i fem sekunder før du får forsøke igjen. Videre må du sitte og stirre på en beskjed om at tastelåsen er skrudd av i tre sekunder før du får bruke telefonen. Dette er så irriterende at det er til å få mark av.

Skal du sjekke hva klokken er? Da må du faktisk vente de fem sekundene på å låse opp telefonen, og tre sekunder til for å lese av tastelåsen er skrudd av. Til sammen tar det altså fra tre til åtte sekunder bare å sjekke klokken.

Kunne dette vært løst mindre elegant? Nei, vi tror ikke det gitt.

Ringe ELLER vibrere

Utover dette registrerer vi at Samsung nok en gang har klart å lage en telefon som ikke kan vibrere og ringe samtidig. Her må du velge én av delene, eller at den først vibrerer og så ringer. Dette fjaset trodde vi Samsung var ferdige med.

Utover disse irritasjonsmomentene er det greit å bruke telefonen. Menyene er like enkle å forstå som i 2004, selv om det tok oss litt tid å forstå at Bluetooth-funksjonen ligger under ”programmer” og at kalkulator og vekkerklokke ligger under ”alarm”.

Vi syns for øvrig telefonen duger fint til SMS, selv om det ikke er noen utpreget meldingstelefon verken for ungdom eller proffer.

Er det bra nok?

Du får altså en telefon med knøttskjerm, gammeldagse menyer og ulogiske begrensninger om du kjøper en M110. Men det er egentlig ikke så fryktelig dårlig, sammenlignet med Sonim XP1, som heller ikke er så bra spesifisert.

Det er dessuten viktig å ta prisen i betraktning. 1200 kroner er ikke allverden i denne klassen telefoner.

Alt i alt er M110 en helt grei telefon å bruke, men den har en sur eim av gammel teknologi over seg.