Tek.no

Test

Den perfekte Blu-ray?

Vegard Ottervig
27 Okt 2010 10:27

Anmeldelse

Familien Jones – med pappa Steve, mamma Karen, samt de nesten voksne tenåringsbarna Jenn og Mick – flytter inn i et nytt, rikt nabolag og får en umiddelbar effekt på naboer og klassekamerater. Ingen er så hippe og kule som dem, ingen har like fancy ting som dem og ingen er like populære eller vellykkede. Men det er noe med dem som ikke stemmer helt. Er de virkelig så perfekte som de fremstår som?

Den perfekte familien – eller The Joneses på originalspråket – er en dramakomedie regissert av den relativt ukjente tyskeren Derrick Borte. I rollene som den perfekte Jones-familien finner vi David Duchovny, Demi Moore, Ben Hollingsworth og Amber Heard. Den perfekte familien hadde et budsjett på mellom 5 og 10 millioner dollar og fikk en begrenset utgivelse på kino, hvor den spilte inn totalt 5 millioner verden over.

Spennende idé

Den perfekte familien starter som et lite mysterium, men det blir raskt klart at det ikke er dette som er fokuset i filmen. Presentasjonen av familien er likevel elegant og spennende utført og fungerer som et godt anslag som skal få oss til å bli interesserte i å se på filmen i utgangspunktet. Grepet på regi og historiefortelling er derfor stabilt og friskt utført, noe som heldigvis blir holdt gående gjennom hele seansen.

Vi blir vitne til en temmelig brå utvikling av det lokale samfunnet etter at Jones-familiens kulturelle slagkraft setter inn, og dette blir ofte vist ved hjelp av den alltid like artige presentasjonsformen montasje. Den bakomliggende planen bak Jones-familiens tilstedeværelse er en spennende, om enn litt kynisk idé og kommer godt frem i denne filmen. Men fortellingen er heller ikke nådig i sin kritikk av opplegget.

Litt lite troverdig

Kritikken av materialisme og megakonsum er ikke akkurat subtil i Den perfekte familien, noe vi blir vitne til gjennom de mange negative konsekvensene av Jones-familiens bølgeeffekter av kjøpemani som de planter inn i naboer og venner. I tillegg sliter protagonistene selv med de åndelig tomme forbrukerlivene sine, og forsøker hver for seg å bryte ut av den åndsfattige tilværelsen. Dette er både positive og negative sider ved filmen.

Det sterkt overdrevne materialistlivet som alle plutselig gir seg hen til er muligens nødvendig for å få til en økonomisk og effektiv fortelling i løpet av en 1,5 timer lang film, men blir også lett for karikert og lite troverdig. Men den interne kampen til familiemedlemmene fungerer også som en god utviklingskurve som vi både kan forstå og leve oss inn i. Derfor slipper Den perfekte familien unna med sine mer tåpelige sider, ettersom filmen tross alt er underholdende og spennende å følge med på fra start til slutt.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Den perfekte familien er ingen perfekt film, men den er en flott komedie som fungerer greit i sin kritikk av overdreven materialisme og det tomme forholdet til ting og tang som omgir oss. Det som er morsomt er virkelig morsomt, mens det som er overdrevent blir nettopp for lite troverdig. Totalt sett er filmen derfor en god underholdningsopplevelse.

Les også