Test

Vidunderlig avslutning for Toy Story

Anmeldelse

Andy skal snart dra avgårde til college og har med andre ord blitt for gammel for Woody, Buzz, Jessie og alle de andre kjente og kjære leketøyene. Ved et uhell blir de sendt avgårde til en barnehage, som på det ytre virker herlig og harmonisk – men hva lurer egentlig bak fasaden?

Toy Story 3 følger opp Toy Story fra 1995 og Toy Story 2 fra 1999. Regissør er Lee Unkrich (medregissør på Toy Story 2, Monsters, Inc. og Finding Nemo), mens budsjettet var på svimlende 200 millioner dollar. Filmen tjente likevel inn dette på kino alene, med en inntekt på over 1 milliard dollar! I rollene finner vi igjen Tom Hanks, Tim Allen og Joan Cusack, med Ned Beatty og Michael Keaton blant nykommerne.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Enda et fantastisk eventyr

Hvor skal man begynne? Det er omtrent alltid så mye positivt å si om Pixar-filmene at man ikke riktig vet hva man skal starte med. Hva med for eksempel det rørende forholdet mellom lekene og Andy, eller de heseblendende actionsekvensene? Eller kanskje alle de utrolig morsomme øyeblikkene eller finurlige karakterene? Eller hva med det velskrevne manuset? Lista kan fortsette i nesten det uendelige.

Å komme med en tredje film i Toy Story-serien over ti år etter forrige kapittel er temmelig modig, og filmskaperne har valgt å løse det store spennet i tidsrom med å gjøre Andy til en ung mann på vei til selvstendighet og college, og dette er et ypperlig trekk. På den måten får lekene et nytt, aktuelt dilemma og nye problemer å forholde seg til. Som et eventyr er dette både spennende og en bitteliten dose uforutsigbart, og det gjør seg for en avslutning av den fargerike trilogien.

Flott balanse

Toy Story 3 makter å balansere mellom flere emosjonelle ytterpunkter, ofte i én og samme scene. I det ene øyeblikket får vi underholdende action, så ler vi oss skakk før vi deretter kan få en real klump i halsen. Filmen er både rørende og morsom uten at det føles som en billig tåreperse. Å kunne slippe fra seg barndommen er vel noe de fleste voksne kan kjenne seg igjen i, og dette gir et ekstra følelsesmessig stikk fra filmens side. Og det fungerer.

Ved siden av en fantastisk, og nå fullendt, fortelling, får vi selvsagt se og høre briljanse innen de tekniske sidene også. Alle materialer virker så troverdige og så levende, og skuespillerne som står bak stemmene makter å skape liv der det ikke finnes – å animere. All kudos til både filmskapere og skuespillere, for dette er et fremragende stykke arbeid rikelig med tematikk, teknikk, underholdning og fortellerglede som vil gjøre mange mennesker glade i mange år fremover.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Toy Story 3 er en vidunderlig film fylt til randen med kvalitet på alle nivåer – animasjonene, musikken, lydbildet, skuespillet, historien, humoren og, ikke minst, det emosjonelle aspektet. Filmen er hva film handler om, å skape liv og røre av lys og skygger på en skjerm, og den får det til på en fabelaktig måte.

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!