Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia X6

Design og menyer

Så langt har alle Nokia-telefoner med trykkskjermer vært fryktelig like. Formen på X6 er dermed i all hovedsak lik den man ser på 5800 Xpressmusic eller på 5230.

Vi observerer noen små forskjeller i formen langs sidene på telefonen, men den største forskjellen på det fysiske nivået er det skjermen som står for. X6 er Nokias første telefon med kapasitiv skjerm.

I motsetning til de andre trykkskjermmodellene fra Nokia er det dermed heller ikke noen myk hinne over selve skjermen, og det virker som om X6 er laget med tanke på at skjermen skal tåle mer.

Skjermen på X6 er ikke montert som en fordypning i en ramme, slik den er på alle de andre trykkskjermvariantene fra Nokia. Den går heller i flukt med oversiden på telefonen og de tre fysiske tastene nederst på forsiden.

Samtalen blir relativt kort om man ringer noen for å snakke om de fysiske knappene på X6. Foruten menytast og svar-/legg på-tast finner vi volumbryter, kameratast og av-/på-tast som fysiske taster på telefonen.

Fra Finland med... plast

Her er det lite annet enn plast å skue. Plasten ser i og for seg grei nok ut, foruten at den nok slites vesentlig raskere enn metallchassier - eksempelvis det man finner på HTC Legend.

Les test av HTC Legend »

Det er muligens ikke slik at hvermannsen tar av og på batteriluken fryktelig ofte. Likevel må det bemerkes at etter et titalls ganger av og på, i forbindelse med bytting mellom telefoner i redaksjonen, har bakluken raskt blitt knirkete og det virker rett og slett ikke som om den sitter skikkelig på.

Alle kroker og hengsler som skal holde luken på plass er tilsynelatende der de hører hjemme, så dette later til å være en lite optimal konstruksjon. For øvrig virker telefonen å være solid satt sammen.

Fortsatt utdatert operativsystem

Telefonen kjører Nokias etterhvert velbrukte menysystem S60. Systemet baserer seg på Symbian, og det får gjerne trekk for å føles noe utdatert i forhold til konkurrerende systemer som Android eller Iphone OS.

Av særhetene operativsystemet har vært kjent for er blant annet lite intiutiv skrolling i menyene. Dette er rettet opp i Nokia X6. Her fungerer menyene stort sett på samme måte over hele lista.

I applikasjonsmenyen der vi fra tidligere versjoner av operativsystemet er vant til å mer eller mindre ufrivillig åpne applikasjoner etter hvert som vi skroller har det nå blitt enkelt og greit å finne frem.

Operativsystemet føles fortsatt litt bakstreversk i forhold til Android og Iphone OS, men det hjelper veldig på at brukervennligheten kommer seg - selv om X6 ellers kjører det samme gamle settet ikoner og menyer vi har sett tidligere. Ikonene er spredt ut over et rutenett som standard, men man kan også velge å ha menyen i listeform med linjer nedover på skjermen.

En av grunnene til at S60 oppleves som gammeldags i 2010 er at systemet er til dels rotete. Under innstillingene for personliggjøring av telefoen har man et valg for temaer - mens man kan klikke på startskjerm og snuble rett i valget tema for startskjerm.

Videre er de fleste vant til at nettlesersymbolet er globusen, og med navnet "Internett" i menyen forventer vi strengt tatt å komme rett på nett via dette valget. Det er ikke lenger tydelig, slik det var tidligere, at det er snakk om en mappe med internettrelaterte funksjoner og programvare i.

Det oppleves også som bakstreversk å måtte velge oppkobling i et kjør. Android og Iphone OS løser dette utmerket ved at telefonen automatisk velger trådløst nettverk der det er tilgjengelig. Nokia X6 lurer alltid på hva slags tilkobling man skal bruke.

Selv ikke om man legger til og kobler opp til et tilgangspunkt for trådløst nettverk - for så å gå direkte til nettleseren får du fortsatt valgene mellom å bruke mobilnett eller å "Søke etter WLAN". Velger man å søke etter trådløst nett viser det seg at man allerede er tilkoblet. Voldsomt knotete.

Med aktiv hvilemodus kan telefonen vise kalenderoppføringer eller musikkspilleren rett på skrivebordet. En annen fiffig detalj er at øvre del av skrivebordet har menyvalg. Trykker man øverst til høyre får man opp status for tilkoblinger og meldinger. Trykker man på klokken kommer man inn i klokkeapplikasjonen. I det hele tatt er det flere små forbedringer i nyeste utgave av S60.

Det er også positivt at navigering i menyene svært raskt unnagjort. Vi opplever i det hele tatt svært få pauser i navigeringen på Nokia X6. Om man skulle klage på noe i denne sammenheng måtte det være at telefonen bruker forholdsvis lang tid på å bli klar fra oppstart.

Lang oppstarttid er for såvidt ikke noe særegent for X6, men X6 blir tilsynelatende klar en god stund før den faktisk kan brukes til noe. Det betyr som regel fryktelig mye stotring rundt i menyene etter oppstart.

Holder mål på det grunnleggende

Tekstmeldinger går unna i en fei med alfanumerisk tastatur i portrettmodus og fulltastatur i landskapsmodus. Fulltastaturet har litt små taster, ettersom skjermen her ikke er av de største.

Lydkvaliteten under samtale er upåklagelig og volumet blir høyt nok til at man hører hva som foregår selv med mye støy rundt, som i bråkete bygater eller på fest.

I esken

  • Nokia X6
  • Batteri
  • Hodetelefoner
  • USB-kabel
  • Bruksanvisning

Teknologi og funksjoner

På teknologifronten har Nokia X6 det meste vi forventer fra en telefon i denne prisklassen. Her fins både super-3G og trådløs nettverkstilkobling, og dermed har telefonen hurtig internett de fleste tettbygde steder.

Vi finner også GPS-mottaker og karttjenesten Ovi Maps som har blitt helt gratis å bruke. Her får man fullverdige GPS-funksjoner med blant annet taleguiding til bilbruk og oppdaterte kart.

Tjenesten fungerer fint i utlandet også, men vær obs på at dersom man ikke laster ned kartene før man tar fatt på turen kan navigeringen likevel ende opp med å koste en del penger. Ovi Maps laster nemlig ned kart underveis dersom disse ikke ligger på telefonen fra før. Heldigvis kan kartene forhåndsnedlastes i Nokias PC-programvare.

Elendig nettleser

Der telefonens menysystem er svært responsivt og det meste går unna i en fei er nettleseren en annen historie. Denne oppleves som en smule treg og uregjerlig. Selv på svært enkle mobiltilpassede sider virker det som om den henger etter.

Helt fraværende er den kjappe og intuitive responsen vi kjenner fra flere konkurrerende produkter. Selv nettleseren i Nokias egen E52 ble opplevd som betydelig kjappere i responsen enn det vi finner her. E52 har riktignok lavere skjermoppløsning å fordele kreftene utover, men likevel.

Les test av E52

På raske trådløse tilkoblinger blir innholdet lastet ned og vist ganske kjapt. På super-3G bruker telefonen derimot godt med tid på nedlastingen. Av en eller annen grunn velger den ofte å laste ned mesteparten av siden før den viser den.

Det har blitt ganske vanlig å ta ned deler av nettsidene for fremvisning, slik at brukeren har noe å se på mens resten av siden laster ned. Nettleseren i X6 gjør også dette, men det virker som om det kun er siste rest av nettsidene som kan vente. Ved flere forsøk inn mot fullstørrelse nettsider laster telefonen ned omkring tre fjerdedeler av siden før noe som helst vises på skjermen.

På denne telefonen er alternative nettlesere bortimot obligatorisk. Ytelsen øker betraktelig med både Opera Mobile og lettvekteren Opera Mini.

E-post uten veiviser

Den senere tiden har vi vært greit fornøyde med Nokias automatiske oppsett for e-post. Konseptet har gått ut på at man har lagt inn e-postadresse og passord i en veiviser som fikser de øvrige innstillingene for deg.

Til tider har det blitt litt mye av det gode, og på enkelte telefoner er det nærmest umulig å sette opp en e-postkonto uten å gå via denne hjelperen. Litt upraktisk når den tidvis ikke fant ut av ting.

Stort sett er dog en god veiviser en bra ting å ha. X6 har veivisere for noen av de vanligste gratis e-posttjenestene på nettet, mens andre e-postkontoer pent må settes opp detalj for detalj, med spørsmål om alt fra porter til hvorvidt sikker tilkobling skal brukes.

Man har som regel tilgang på disse detaljene, men veiviseren vi tidligere har sett på Nokia-telefoner forenkler prosessen veldig i forhold til dette.

Selve e-postleseren fungerer forholdsvis greit. Den viser innboksen linjevis nedover, men den viser ikke HTML-formatert e-post. En annen innsigelse mot e-postleseren er at skrolling plutselig kun foregår ved hjelp av skrollelinjen til høyre.

Forsøker man å skrolle nedover i e-postvisningen ved å dra på selve teksten resulterer dette i at teksten blir merket og man får spørsmål om å kopiere teksten. Mulighet til å kopiere er alltid en god ting, men vi trenger tross alt fortsatt skrolling vesentlig oftere enn kopiering. En upraktisk løsning.

Kontorfunksjoner

I X6 finner vi også Quickoffice, men det er kun en vingeklippet versjon som bare kan lese Office-dokumenter som følger med. Ønsker man også å redigere dokumenter må man kjøpe lisens for dette. Det er imidlertid relativt enkelt og man gis muligheten til å gjøre det ved forsøk på redigering av dokumenter. Dermed gjøres oppgraderingen i en håndvending.

Quickoffice kan i utgangspunktet vise Powerpoint-presentasjoner, regneark fra Excel og dokumenter i Word-format. Lisens på full applikasjon koster rundt 120 kroner.

Klarer man seg med forholdsvis enkel tekstbehandling er Nokias vante notatapplikasjon en grei redningsplanke. Den fungerer greit til enkle skriverier, men den gir ikke mulighet for formatering av teksten og filene lagres som ren tekst.

Kalenderen i S60 er i kjent stil lettfattelig og oversiktlig. Man kan legge til mange typer hendelser og dersom aktivt skrivebord er valgt vil disse vise seg på telefonens hjemmeskjerm når de nærmer seg.

Kontaktlisten i S60 har blitt oppdatert med Ovi Chat, en av de mange Ovi-tjenestene Nokia leverer. Forøvrig er kontaktlisten slik vi kjenner den. Her har vi flere muligheter for alternativ sortering og vi kan opprette ulike grupper. I motsetning til nyere Android-telefoner kan ikke kontaktlisten i X6 synkronisere mot sosiale tjenester.

Nokia X6 er i det hele tatt ikke spesielt søkklastet med kontorapplikasjoner. Dette er likevel en smarttelefon, og utvalget på Nokias Ovi Store er økende, så man kan til en viss grad bøte på dette selv.

Multimedia

X-serien til Nokia følger opp den gamle Xpressmusic-serien, og det er følgelig å forvente at X6 hevder seg på denne fronten. Her skuffer den ikke.

Telefonen har 16 gigabyte intern lagring, som holder til forholdsvis store mengder musikk. Det går også svært raskt å overføre musikk til telefonen via USB-kabel. Vi er vant til at dette tar langt mer tid enn med X6.

Vi merker først hvor mye musikk vi faktisk har overført når mobilen skal oppdatere spillelistene. Et tusentalls filer tar relativt lang tid å få inn i systemet. Heldigvis har telefonen mye plass. For de fleste vil det ikke være behov for å oppdatere den i denne størrelsesorden veldig ofte.

Lyden i musikkspilleren er god og naturtro. Instrumentseparasjonen grei, men ikke den beste, og telefonen klarer å drive vanlige hodetelefoner såvel som avslørende ørepropper med overbevisning.

Man bør styre unna de mest krevende hodetelefonene til X6. Alt i alt kommer den likevel godt ut på lydsiden, og telefonen fikk også en svært hederlig plassering i vår test av musikkmobiler for en stund siden.

Grusomme spill

Det følger med en del spill til denne telefonen. For å gjøre en kort historie enda kortere - ingen av disse er noe særlig tess, og det første spillet du finner på Ovi Store vil sannsynligvis være bedre.

I all hovedsak oppleves spillene som trege og uinspirerte. Noen av spillene er forsøksvise kopier av klassikere til konsoll og PC. Her kan vi nevnte blant annet Guitar Rock Tour 2 og Spore. Begge konseptene fungerer svært bra på plattformene de hører hjemme på - men mindre bra på en telefon.

Diamond Twister er en kopi av Popcaps spill Bejeweled. Spillet er i utgangspunktet et fantastisk konsept, men utgaven vi finner på X6 er føles langt mindre umiddelbar, og juvelene vi skal flytte er små.

Vi får også æren av å trykke oss gjennom en hel haug intetsigende snakkebobler som skal etablere en slags historie for spillet som i praksis er en utgave av fem på rad.

Generelt sett kan man si at grafikk, musikk og forsøk på å gjøre relativt dårlig håndverk interessant har gått ytterligere i veien for spillbarheten til spillene. Nokia kunne spart seg å legge ved disse spilltitlene på X6.

Video

Skjermen har grei oppløsning og kvalitet til videofremvisning og telefonen har også helt grei formatstøtte, til tross for at Div X-støtte glimrer med sitt fravær.

Etter en kjapp konvertering til mpeg4 i riktig oppløsning for skjermen til X6 får vi videovisning til å virke, og det hele flyter i greit tempo og ser bra ut.

Videoopptak på telefonen foregår i oppløsningen 640 x 480 piksler, og opptakene skjer med tredve bilder i sekundet. Dermed skulle det være duket for helt greie filmopptak, selv om det ikke kan kalles HD-video.

Resultatene blir middels gode, men heller ikke mer. Det er forholdsvis mye komprimeringsstøy å spore i bildet, også når vi velger høyeste kvalitet.

Kameraet duger.

Kurant kamera

Kameraet tar forholdsvis gode bilder. Det kan erstatte de enkleste kompaktkameraene, men må melde pass i forhold til dyrere saker.

Fargegjengivelsen er ganske god og bilder tatt i dagslys blir godt brukbare, men kameraet gir seg, som vanlig, svært fort når mørket faller på.

Det målte detaljnivået i kameratesten vår er forholdsvis godt, men om det ikke var for relativt tydelig overoppskarping av bildet kunne vi sannsynligvis sett flere detaljer

Alt i alt er bildekvaliteten fra kameraet godkjent og litt til for en telefon som ikke markedsføres først og fremst som kameratelefon.

Konklusjon

Nokia X6 er en av finnenes toppmodeller, og den er foreløpig den eneste som kan skilte med kapasitiv skjerm. Dermed er X6 den første Nokia-telefonen som klarer seg med en lett berøring, mens alle de andre trykkskjermmodellene fra Nokia må trykkes på.

I tillegg har den det meste av teknologier. Her finner vi trådløst nettverk, super-3G og GPS-mottaker. Nokia satser tungt på navigering for tiden, så Ovi Maps med kostnadsfri guiding er forhåndsinstallert på telefonen.

God på multimedia

Som arvtager til Xpressmusic-serien forventer man at X6 gjør det dugelig bra på musikk og multimedia. Her oppfyller telefonen forventningene våre med glans. Den håndterer musikk på en god måte, også dersom man investerer i andre hodetelefoner enn de som følger i esken.

Kameraet gir svært gode bilder til at det dreier seg om en telefon som ikke først og fremst markedsføres som kameratelefon. Dyrere kompaktkameraer kan den ikke erstatte, men øyeblikksbildene blir gode så lenge lyset spiller på lag. Videoopptak blir derimot ikke like gode.

Bra på det grunnleggende

På basisfunksjonene gjør X6 det godt. Lydkvaliteten under samtale er svært god, og den responsive berøringsfølsomme skjermen gjør at tekstmeldinger går unna som olja lyn.

Av proffunksjoner har telefonen blant annet støtte for Exchange-e-post og visning av Office-dokumenter. Man kan ikke redigere Office-dokumenter på X6 uten å kjøpe fullversjonen av Quickoffice som følger med.

Hva e-postfunksjonen angår er det verdt å nevne at den sedvanlige veiviseren som finner innstillinger også for mer eksotiske e-postadresser er borte. Her må man kjenne innstillingene som kreves, og det er derfor noe mer kronglete å sette opp e-postkontoen.

Fortsatt rotete operativsystem

Menyene på Nokia X6 er svært raske og en utålmodig sjel vil neppe finne nevneverdig å klage over her. Det vi ikke liker er dog at innholdet i menyene er lite konsekvent plassert.

Et konkret eksempel er valget for temaer under innstillinger. Rett under finner vi valget for oppsett av startskjerm - her finner vi valget tema for startskjerm. Slik er systemet for en stor del over det hele. Det er rett og slett litt vanskelig å vite hvor ting kan ligge - ikke fordi funksjoner er direkte feilplassert, men fordi det ikke er entydig hvor saker og ting burde høre hjemme hen.

Lite responsiv på nett

Nettleseren i X6 er et kapittel for seg. Den er svært treg i nesten alle sammenhenger og opplevelsen likner overhodet ikke på den vi får av menysystemet forøvrig. På X6 er en alternativ nettleser å betrakte som obligatorisk. Opera for Symbian fungerte utmerket på telefonen.

Kort sagt

Kort sagt opplever vi X6 som en relativt blandet opplevelse. Noen ting lyser den på, som eksempelvis multimediebiten. Skjermen er også følsom og responsiv der programvaren henger med.

At telefonens menyer blir tilgjengelige lenge før telefonen faktisk er i stand til å reagere er et irritasjonsmoment. Det samme er det at programvaren ikke alltid fungerer som forventet. Vi opplever også enkelte bugs i programvaren ved at telefonen innimellom henger seg opp - eller da et stillbilde vi nettopp hadde tatt med kameraet hang fast over videofremvisningen.

Alternativ

Om man tåler høyere pris og større skjerm er Sony Ericsson X10 et svært godt alternativ. Her får man enda bedre multimedieegenskaper kombinert med operativsystemet Android.

Blir prisen på X10 for stiv, eller skjermen for stor, er X10 Mini et knallgodt alternativ som får plass i alle lommer. Billigere er den også.

Er man mer opptatt av byggekvalitet og design er muligens HTC Legend et bedre valg, uten å koste veldig mye mer.

annonse