Tek.no

Test

Sony Ericsson Aino

Alle foto: Einar Eriksen
Silje Gomnæs
4 Des 2009 14:46

Design og brukervennlighet

Aino er en av Sony Ericssons nye telefoner med fokus på multimedia. Telefonen har ikke Walkman-stempelet på seg, men skal likevel vinne hjertet til mediaelskende mobilbrukere.

Aino er definitivt ikke blant de minste av skyvetelefonene på markedet. Telefonen måler drøyt 10 cm i sammenslått tilstand. Åpner du den, viser målene 14,9 cm fra topp til tå.

At telefonen er nokså smal, bidrar etter vår mening til at den virker enda høyere enn den er. Høyden skyldes selvfølgelig at Aino har en tre tommer stor skjerm, som vi skal komme tilbake til.

Aino er heller ingen lettvekter, og veier hele 134 gram. Men dette er ingen ulempe med tanke på den nevnte lengden. En lettere telefon ville fort gitt deg følelsen av å miste grepet mens du skrev SMS, siden du kun holder helt nederst på telefonen.

Solide saker

Byggekvaliteten er helt på topp. Til tross for deksler i matt plastikk, er Aino solid sammensatt. Her finner du ikke en eneste knirkelyd. Skyvemekanismen sklir godt og gir akkurat passe med motstand.

Telefonens runde former gjør den også god å holde i. Det oppleves heller ikke som noe problem å ha den i lommen, med mindre du er veldig var på vekten.

Skjulte menytaster

Når telefonen er sammenslått, ser du ikke en eneste menytast på Aino. På høyre side sitter det volumtaster og kameraknapp. På toppen av telefonen finner du en tast som lar deg aktivere skjermen mens telefonen er sammenslått.

Tall- og menytastene er forholdsvis flate, men har god respons og er gode å trykke på.

Skjermen til Aino er som nevnt tre tommer stor, og kler telefonen godt. Den er skarp og klar, og viser bilder og videosnutter veldig godt. Menyene er av den enkle sorten, og er enkle å navigere i. Dette er en telefon både nybegynnere og viderekomne kan like raskt.

Snever berøringsfunksjon

I spesifikasjonene til Aino kan vi lese at skjermen er av typen kapasativ trykkskjerm, altså at den er berøringsfølsom. Denne funksjonaliteten er etter vår mening altfor begrenset hos Aino.

Du kan nemlig bare bruke skjermens berøringsfunksjoner når telefonen er slått sammen. Og da kan du atpåtil kun bruke telefonens mediefunksjoner.

Får du en SMS, får du beskjed på skjermen. Men du kan ikke lese SMS-en uten å slå opp telefonen. Det eneste du kan gjøre er å trykke den bort.

Snever navigering

Du kan heller ikke navigere i menyene ved å trykke på skjermen. Når telefonen er sammenslått, har du rett og slett ikke tilgang på annet enn mediefunksjonene. Unntaket er når telefonen ringer. Ved å dra tommelen over skjermen, kan du ta telefonen eller avvise samtalen.

Vi synes dette er unødvendig snevert. Skjermen er såpass stor at du fint kunne navigert i menyene ved å bruke tommelen. På den annen side har ikke Sony Ericsson lovet noe mer enn det vi får.

Les også