Tek.no

Test

Californication

En blir fort vant til å se David Duchovny uten bukse på i "Californication"
8 Sept 2008 06:00

Ordet «californication» er sammenføying av de to ordene «California» og «fornication», som henholdsvis er den velkjente staten i USA og det engelske ordet for utukt – eller sex mellom ugifte. Premisset ligger dermed klart for denne serien, som ble en noe overraskende suksess på amerikansk TV ifjor høst.

Evigvarende midtlivskrise

Hank Moody er en kritikerrost forfatter, som dessverre har et lite problem i form av at han aldri helt ser ut til å komme igang med den vanskelige andreboken. Mannen befinner seg i noe som best kan beskrives som en evigvarende midtlivskrise, der omtrent alt som ser ut til å bety noe er sex, sex og enda mer sex.

Samtidig er han nært knyttet til sin ekskone, som han også har en 12 år gammel datter sammen med. Dette skaper selvsagt problemer i forhold til hennes nye forlovede og deres familieliv. Gjennom seriens 12 avsnitt følger vi den noe dysfunksjonelle familiesituasjonen og utfordringene de må gjennom.

Edgy

For å få det på papiret – eller i 1- og 0-tall om du vil – med en gang: Denne serien har spisse kanter. Det bannes og byttes kroppsvæsker med korte mellomrom, og den moralske pekefingeren holdes for det meste langt unna. Mest mulig sex og banning er selvsagt ikke et mål i seg selv, men når det utgjør basisen for en herlig lettonet humor, slik som her, så blir det hele en veldig fornøyelig opplevelse.

Samtidig har serien en dypere bunn i form av alvorlige problemer som hele tiden ligger og lurer under overflaten. Den kvier seg ikke for å ta opp situasjoner som mer feelgood-baserte komedier ville ha styrt langt unna. Serien unngår dermed å bli platt, men holder på interessen selv om man ser flere episoder på rappen.

Vekk med Mulder

David Duchovnys stjernestatus har ikke akkurat gått oppover siden X-Files -eventyret ble avsluttet, og nesten uansett hva han har foretatt seg så har rollefiguren Mulder hele tiden ligget over ham som et lite spøkelse. Dette kan være i ferd med å endre seg. For det skal nemlig ikke mange episodene av "Californication" til før vi glemmer den romvesenjagende agenten, og heller begynner å bli glad i forfatteren Hank Moody.

For Duchovny – som også privat skal ha slitt med sexavhengighet – inntar rollen som smånymfoman familiefar med stor overbevisning. Han er leken, morsom og ikke minst sjarmerende i sin rolletolkning av den brutalt ærlige Moody. For innsatsen fikk han en Golden Globe-pris under utdelingen i 2007.

Mannen befinner seg i noe som best kan beskrives som en evigvarende midtlivskrise, der omtrent alt som ser ut til å bety noe er sex, sex og enda mer sex.

Kjemien med motspiller Natascha McElhone ( "The Truman Show" , "Solaris") er også ypperlig, og forholdet deres fremstår som ekte og naturlig. Serien er generelt velspilt og har flere gode rolletolkninger.

Fortsettelse

Etter at denne første sesongen gjorde det bra på amerikansk TV har det blitt bestilt inn en ny sesong av serien, som har premiere denne måneden. Egentlig burde ikke dette være nødvendig, for "Californication" fungerer på mange måter ypperlig som en miniserie. Den siste episoden føles avsluttende, og skaper mer et punktum enn et begjær etter mer.

På denne DVD-utgaven følger det med intervjuer med skuespillerne og regissøren, og pilotepisoden til den populære TV-serien Dexter.

Konklusjon

"Californication" er en løssluppen og morsom komiserie, som også har nok av doser med alvor til at den får en nødvendig dybde. Serien, som var en av fjorårets store positive TV-overraskelser, har endelig kommet på DVD, og alle som ikke har et problem med sex- og nakenhetsbasert humor burde absolutt sjekke ut denne.

annonse

Les også