Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

RIM Blackberry 9000 Bold

Design og brukervennlighet

Det er nå godt over to år siden den kanadiske smarttelefonprodusenten RIM gjorde inntog på det norske markedet med sine Blackberry-telefoner. Kombinasjonen med fullt tastatur, bred skjerm og ubeskjeden fråtsing i nyttefunksjoner var en frisk mobiloppskrift. Fra 8700g går nå stafettpinnen til Blackberry Bold, som skal friste proffbrukere med behov for avanserte e-postløsninger og nytte med stor N.

Men siden RIMs inntog i 2006 har Nokia og resten kommet tilbake med sterke konkurrenter. Nye Nokia E71 for eksempel, går rett i strupen på RIM ved å gjøre alt det Blackberry kan, bare i mindre format og med velkjente Nokia-løsninger.

Slik gjør du klar din Bold på 1-2-3 >>

Lekkert!

Kameraet har ikke autofokus.
Volumtastene og høyttaler.
USB-utgang, 3,5 mm minijack og minnekortport.

RIM har fått med seg at proffbrukere vil ha sexy telefoner, og nye Bold er en av de lekreste smarttelefonene vi har sett til nå. Her er det topp kvalitetsfølelse, god byggekvalitet og stil som gjelder.

Mens tidligere Blackberry-telefoner gjerne har bestått ene og alene av billig hardplast, kombinerer Bold pianolakk med imitert lær og metall på sidene. Alle taster er glanset og helhetsinntrykket er særdeles positivt. Endelig har Blackberry et utseende som står til prisen.

Designen forøvrig er svært lik den vi har sett på tidligere Blackberry-telefoner, med fullt qwerty-tastatur, styrekule, bredskjerm og en blinkende statuslys til høyre over skjermen.

Bold er ganske stor. Dette er ikke telefonen du kjøper fordi den smyger seg lett ned i jakkelommen, tvert i mot. Til det er Bold både for bred og for tykk.

Gode taster

Tastene er svært gode, og til tross for at det er en stor utfordring å presse inn et qwerty-tastatur på en så liten flate, mener vi RIM har truffet godt. Greit nok, tastene er små og du skal være noenlunde presis når du trykker. Men til gjengjeld har RIM gjort svært mye for å la skriving bli en så smertefri opplevelse som mulig. Uthevede taster og relativt stor avstand dem i mellom sørger for at du som oftest treffer rett.

Å skrive lange tekststykker på Bold er en utfordring. Det går tregere enn på et normalt PC-tastatur, og det å svare på lengre e-poster er fortsatt noe som gjøres best på PC-en. Men etter litt tilvenning ble vi mer og mer komfortable med å la den bærbare PC-en bli igjen hjemme.

Den største utfordringen på tastaturet er imidlertid styrekulen, som Blackberry sverger til på sine telefoner. Denne er upresis og ikke helt responsiv i menyer, spill og programmer. Men den kommer til sin rett når du skal bla deg gjennom hundrevis av e-post og gjennom nettsider, og er svært hendig å ha i kalenderen. Vårt tips er å prøve dette ut før du bestemmer deg for Blackberry for godt.

Den beste skjermen i sin størrelse

Som de fleste andre Blackberry-telefoner kommer Bold med skjerm i bredformat. De fleste mobilskjermer er i dag lengre enn de er brede, for å spare telefonen for størrelse. Med Bold er det motsatt, av hensyn til e-post, surfing og annen proffbruk. Skjermen er på 2,65 tommer og har en oppløsning på 480 x 320 punkter. Skjermen er ikke trykkfølsom.

Selv om det skjer mye på skjermfronten for tiden og både Apple og HTC har levert noen fantastiske skjermer i det siste, overgår RIM dem begge. Skjermen i Bold er så suveren at en begynner å lure på når utviklingen skal stoppe. Punktene i skjermen synes knapt, bildene er jevne og fargegjengivelsen ganske imponerende. Så selv om ikke proffunksjonalitet skulle friste er Bold verdt prisen nesten bare på grunn av skjermen.

I stedet for å hive seg på etablerte operativsystem som Symbian og Windows Mobile, har RIM valgt å utvikle et eget system kalt Blackberry OS. Dette er ikke å ulikt Symbian og Windows Mobile ved at det kan kjøre flere program samtidig og har en rekke endringsmuligheter. Men er du kjent med disse to systemene fra før vil overgangen til Blackberry merkes - likere er de nemlig ikke.

Menyene på Bold har gjennomgått en stilmessig ansiktsløftning. Mens menyene før fort kunne minne litt om menyene på et avansert leketøy, er menyene i Bold veldig lekre med enkle, ensfargede ikoner på svart og blå bakgrunn. Den samme endringen går igjen på snarveismenyen på skrivebordet, der du kan legge inn seks snarveier etter eget ønske.

Det fine med Blackberry-menyene er at du kan justere de rimelig fritt etter eget ønske. Skrifttype, størrelse og stil kan endres, det kan også utseende på hovedmenyen. Menyene er også særdeles enkelt lagt opp. De fleste funksjoner kan nås direkte fra hovedmenyen, som består av i alt 24 ikoner.

Satser på snarveier

Slik ser menyen ut.
Her kan du endre skriftstørrelse og skrifttype i menyene, samt en rekke andre ting.

Det sier seg selv at det da fort kan bli mye blaing frem og tilbake. For å kompensere for dette, bør du lære deg de mange snarveiene som finnes i Blackberry. De fleste tastene kan brukes som snarveier, og når du behersker dette, går ting atskillig kjappere. Du kan også stable om alle valgene i menyen, slik at de funksjonene du bruker mest ligger øverst.

Om det er noe du lurer på, har Bold også et uslåelig hjelpesystem som forklarer deg alt fra hvordan du skriver e-post til hvordan du bruker Bluetooth.

Ellers er menyene kjappe og responsive, og selv med flere programmer kjørende samtidig opplevde vi at telefonen holder tempoet.

Slik unngår du at smarttelefonen din blir treg >>

Ikke æ,ø eller å

Det er en ting som irriterer oss ganske mye med Bold, og det er at telefonen ikke har de skandinaviske særtastene æ, ø og å. Dette har for eksempel Nokia E90, som garantert gir Nokia et forsprang blant mange e-postbrukere. For å kompensere har RIM lagt inn noe som kalles Autotext i norske telefoner, som automatisk bytter inn ord du skriver med noe annet med de riktige kombinasjonene. Skriver du "loepe" blir dette endret til "løpe", og "gaard" blir til "gård". Men det er fortsatt tungvint.

Det skal også sies at du ikke kan få norske menyer på Blackberry ennå, og at du derfor må bruke engelsk språk. Vi har ikke fått bekreftet om Bold vil komme med norske menyer eller ikke.

Salgspakken er rimelig standard og inneholder ikke noe spesielt:

  • Bold
  • Batteri
  • USB kabel
  • Reiselader
  • BlackBerry User Tool (brukerguide med CD)
  • Headset 3,5mm stereo