Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung C6625

Design og brukervennlighet

Windows-telefoner er som regel av den kostbare sorten. Samsung C6625 er på sin side ingen ren budsjettelefon, men den er definitivt billig til å være en Windows-basert mobiltelefon med fulltastatur.

Samsungs standard-startskjerm.

Billigst i klassen

Faktisk er C6625 den billigste profftelefonen med fulltastatur som du finner i prisguiden vår akkurat nå. Da den ble lansert og vi hadde en sniktitt på telefonen, ble vi riktignok forespeilet en enda lavere pris, faktisk skulle den koste under 2000 kroner uten abonnement. Foreløpig får du ikke tak i C6625 så billig, selv uten GPS-programvare, men utover høsten er det ikke umulig at det blir en realitet.

Det hjelper imidlertid lite om telefonen er billig hvis den ikke lever opp til forventningene. Med fulltastatur og Windows-menyer er dette en telefon for proffbrukerne, og de er ofte mer opptatt av funksjonalitet enn prisen.

Førsteinntrykket C6625 gir er absolutt lovende. Fulltastaturet gjør naturligvis at telefonen blir bredere enn en vanlig telefon, men den er allikevel nokså hendig, noe den moderate tykkelsen og de avrundede kantene bidrar til.

Alle tastene havnet foran

Det første du legger merke til er at C6625 har usedvanlig få snarveistaster. Det kan virke som Samsung brukte alle pengene på fulltastaturet, for den eneste snarveistasten er faktisk volumtasten.

Fulltastaturet fungerer til gjengjeld bra. Aller viktigst er kanskje at du har dedikerte taster for æ, ø og å. Videre er tastene godt opphøyd og litt adskilt, slik at du kan skrive e-post, meldinger eller hva det måtte være i et respektabelt tempo.

Tastene er selvsagt små, noe som er uunngåelig på en telefon med fulltastatur i denne størrelsen, men med litt tilvenning lærer du deg til å skrive kjappere på denne enn på en telefon med vanlig tastatur.

Den største ulempen med fulltastatur som dette er faktisk at nummertastene blir litt kronglete å bruke. Hvis du skal slå et telefonnummer i farten må du konsentrere deg litt for å peile deg inn på rett tall.

Menytastene skal også nevnes, de har en fornuftig størrelse og fungerer slik du forventer.

Egen startskjerm

I likhet med de fleste produsenter av Windows-telefoner, har Samsung laget sitt eget startskjermbilde, faktisk har du et lite knippe å velge mellom. Startskjemen som er valgt som standard er praktisk og oversiktlig å bruke - med ett viktig unntak. Kalenderoppføringer vises nemlig ikke på forsiden, noe som nærmest er et krav på en profftelefon.

Heldigvis kan du bytte til et av Windows' standardtemaer som har kalenderen på forsiden.

Litt småplukk

En liten detalj med startskjermen til Samsung er at den har èn snarvei for e-post. Hvis du bruker flere e-postkontoer og får beskjed om ny e-post vet du ikke hvilken e-postkasse som har fått ny post, og når du trykker på ikonet som viser at du har ny e-post, havner du ikke nødvendigvis i rett postkasse.

Generelt så krever Windows-telefoner noe tilvenning dersom du ikke har brukt tilsvarende telefoner før, og dersom du ikke er ute etter en profftelefon, er det andre menysystemer som er å foretrekke. Når det er sagt så har det skjedd store forbedringer også med Windows Mobile de siste årene, så de fleste bør få til å bruke C6625 uten større problemer.

En og annen pussighet la vi allikevel merke til. Ordboken fungerte greit, men med fulltastatur til disposisjon gikk det like kjapt å skrive på gamlemåten. Av en eller annen merkelig grunn kommer det da kun automatisk stor bokstav først i en setning når du svarer på en tekstmelding, og ikke når du skriver en ny melding. Som de fleste Windows-telefoner har C6625 forøvrig trådet sms.

Et lite irritasjonsmoment kan måten du veksler mellom programmer på være. Trykker du på C-tasten for å veksle mellom forskjellige aktive programmer får du en liten overraskelse dersom nettleseren er et av programmene som kjører. Når du kommer til nettleseren går du bare til forrige side og ikke til forrige program slik du hadde forventet.

Noen ganger fikk vi litt for tydelige assosiasjoner med PC-verdenen. Blant annet så krasjet tekstmeldingsprogrammet et par ganger. I god Microsofttradisjon har du da mulighet til å sende inn feilrapport til Microsoft, og så er det bare å krysse fingene og håpe at feilen blir rettet en gang.

Bredskjerm

Formen på C6625 gjør at skjermen blir i bredskjerm-format. Dette fungerer ypperlig på en profftelefon. Kalender og e-post gjør seg mye bedre på en bred skjerm hvor du får en helt annen oversikt enn på en vanlig mobilskjerm.

Skjermen i seg selv er skarp og fin uten å utmerke seg spesielt i hverken den ene eller andre retningen. Samsung er generelt gode på skjermer, og prisen tatt i betraktning får du en god skjerm for pengene.

Når skjermen har skrudd seg av, noe den som standard gjør etter noen sekunder, må du trykke på tre forskjellige taster for å åpne tastelåsen hvis du har aktivert denne. Litt i overkant spør du oss.

Tilbehør

C6625 har dessverre en egen Samsung-kontakt for lading og datakabel. I rettferdighetens navn skal det sies at Samsung begynner å gå over til Micro USB som standardkontakt, men dette har ikke rukket å komme på plass på C6625.

Tilbehøret som følger med er ganske tradisjonelt, nærmere bestemt dette:

  • C6625
  • Batteri
  • Lader
  • Hodesett
  • Datakabel
  • Minnekort på 1 GB
  • Adapter for minnekort
  • Bruksanvisning
  • CD-er med programvare

Teknologi og funksjoner

Samsung C6625 i godt selskap.

Når sjette generasjon av Windows Mobile ble lansert, fikk endelig også Windows-telefoner god lyd. Dessverre er C6625 et unntak. Du hører forsåvidt godt selv, men motparten har til tider store problemer med å høre hva som blir sagt.

Bruker du håndfrien hjelper det litt, men det er uansett ikke holdbart med dårlig lyd i en mobiltelefon. Vi sammenlignet naturligvis med andre telefoner, blant annet satte vi samme SIM-kort i en HTC Touch HD og fikk en helt annen lydkvalitet.

Bedre batteri

Vi hadde nok ikke de største forventningene til batterilevetiden når vi begynte å teste C6625. Kombinasjonen Samsung og profftelefon gjorde at vi hadde laderen parat.

Heldigvis tok vi grundig feil, C6625 klarer seg et par døgn med normal bruk mellom hver lading, som absolutt er akseptabelt for en profftelefon.

Office i lommeformat

Når du kjøper en telefon med Windows-logoen utenpå esken, vet du at her har du det trenger for å bruke telefonen i jobbsammenheng.

C6625 har blant annet Office Mobile, slik at du kan lese vanlige dokumentformater som Word-dokumenter og Excel-regneark.

Selvsagt kan du også synkronisere mot Exchange, slik at du har e-post og kalenderoppføringer oppdatert uansett hvor du befinner deg.

Noen proffbrukere vil nok savne muligheten for å koble seg på trådløse nettverk, men gjennomsnittsbrukeren vil nok uansett primært bruke mobilnettet for å overføre data. C6625 støtter ikke alt som finnes av frekvenser og hastigheter, men Super-3G med en hastighet på inntil 3,6 Mbps holder i massevis for vanlig surfing og synkronisering.

Surfing gjør du forøvrig med Internet Explorer, som fungerer helt greit. Er du hekta på nett, bør du kanskje vurdere å installere Opera Mobile 9.7.

Nettopp muligheten for å installere ekstra programmer er en av de store fordelene ved en telefon med et smart operativsystem. En annen fordel er naturligvis at du har en drøss med innstillinger og kan konfigurere telefonen omtrent akkurat som du vil, bare du har tid og kunnskap nok.

GPS

Samsung C6625 har innebygget GPS. Du får kjøpt telefonen i to utgaver, med og uten programvare for navigering. Programvaren heter Route66, og er kjent fra andre Samsung-telefoner.

Vi ble ikke helt overbevist over Route66 denne gangen. For det første virker det som programmet er litt tungt å drive for telefonen, slik at det går tregt når du skal bruke det. Det er ikke uten grunn at du får beskjed om at du bør lukke alle andre åpne programmer når du skal starte Route66.

I tillegg sitter vi igjen med inntrykk av at grensesnittet til Route66 egner seg bedre for telefoner med trykkskjerm, programmet kan nemlig til tider bli litt uoversiktlig å bruke.

Selve navigeringen fungerer imidlertid som den skal, du finner posisjonen raskt og telefonen viser vei dit du skal.

Ser vi bort fra bruk av Route66-programmet, har telefonen god respons. Dette gjenspeiler seg også i Javatestene våre, under MIDP 1.0-testen disket C6625 opp med en poengsum på intet mindre enn 25566.

Multimedia

Dette er ikke rett telefon for deg som er ute etter et adrenalinkick.
Windows Media Player 10.

Samsung C6625 ser kanskje litt tørr og kjedelig ut. Her oser det grå funksjonalitet heller enn fargesprakende spill og festlige funksjoner.

Spillene som følger med må sies å være ganske tradisjonelle. Vi har sett Kabal og Bubble Breaker utallige ganger før på diverse Windows-telefoner.

En aldri så liten fargeklatt er programmet Midomi. Dette tilsvarer Sony Ericssons TrackID, og er altså et program for å finne navnet på sanger du hører.

Interessant nok har den en egen nynne-funksjon, som du bruker hvis du ikke husker navnet på en sang, men husker melodien. Hvis du overvinner hvor utrolig flaut det kan være å synge eller nynne inn i mobilen din, kan C6625 kanskje gi deg navnet på sangen du har fått på hjernen.

Vi er dessverre ikke utstyrt med en sangstemme som egner seg for offentlig bruk, men etter lett rødmende å ha forsøkt oss med en halv strofe fra diverse sanger, klarte telefonen å kjenne igjen Beatles' Yesterday.

Windows Media Player

Som seg hør og bør for en Windows-telefon, bruker du Windows Media Player for å spille musikk, Her finner du det du trenger for vanlig musikkavspilling forholdsvis lett tilgjengelig.

Går du lei av musikken du har lagret på minnekortet, kan du alltids bruke den innebygde FM-radioen.

Ingen megapiksel-racer

Selv om antallet megapiksler på langt nær er alt som teller i forhold til bildekvalitet, er det et tegn på at kameraet ikke er spesielt høyt prioritert når oppløsningen er på meget moderate to megapiksler.

Alt tatt i betraktning er vi derfor positivt overrasket over bildene som C6625 tar. Uten å kunne skryte av masse megapiksler, og blottet for fotolys og autofokus, kan du ta helt greie bilder med denne telefonen.

Er du opptatt av å ta gode bilder med mobilen, må du heller kikke på mer dedikerte kameratelefoner. Her er bildekvaliteten slik vi opplevde den:

C6625 er ingen lidenskapelig kameratelefon.

(Klikk for større bilder)

Konklusjon

Samsung C6625 gir et ganske traust førstinntrykk, noe som er vanskelig å unngå da sort og grått er en presis oppsummering av fargevalget. Heldigvis er utformingen i høyeste grad funksjonell, og du får fullt tastatur og bred skjerm i en praktisk innpakning.

Mange taster

Med et fulltastatur som dekker halve fronten av telefonen, er det liten tvil om at dette er en telefon for deg som bruker e-post og kalender mye. Er du ivrig på SMS er det selvsagt heller ingen ulempe med et skikkelig tastatur med æ, ø og å inkludert.

Med mindre fingrene er av den grove sorten fungerer tastaturet bra, på tross av at tastene naturligvis blir nokså små på en telefon av denne typen.

Bred skjerm

Det du skriver ser du på en bred skjerm, et format som er svært praktisk for kalender og e-post. Selv om skjermen ikke har de råeste spesifikajsonene, gir den absolutt valuta for pengene.

Mercedes til Lada-pris?

For C6625 er nemlig en billig profftelefon, faktisk den billigste telefonen med fulltastatur som er tilgjengelig i prisguiden vår.

På tross av den lave prisen, er C6625 utstyrt med de viktigste funksjonene. Noen kompromisser har riktignok Samsung måttet inngå, blant annet har den ikke Wi-Fi, som snart er å regne som standard på Windows-telefoner.

C6625 er altså Windows-basert. Med Windows Mobile 6.1 har du masse muligheter i menyene, og du kan installere programmer etter eget ønske. Selv om menyene er overkommelige å betjene, er medaljens bakside at med en avansert meny blir også telefonen mer komplisert å bruke.

Batteritiden er godkjent, slik at du kan bla i menyene i et par døgn før laderen må frem.

Litt moro

Selv om C6625 ikke er noen underholdningsmaskin, kan du spille både mp3 og høre på radio for å få tiden til å gå. Kameraet er av den enkle sorten, men tar øyeblikksbilder i akseptabel kvalitet. Skulle du ha gått deg vill mens du lekte med telefonen, har den innebygget GPS, som selv om den er litt treg, kan hjelpe deg å finne veien hjem.

Bommert

Dessverre skjemmes C6625 av en vesentlig feil. Lyden er nemlig skikkelig dårlig. Det gikk knapt en samtale uten at motparten klagde over lyden. Uansett pris er dette et vesentlig ankepunkt, så vi håper dette er noe Samsung får rettet opp i.

C6625 er nemlig uten konkurranse i prisklassen. Allikevel ville vi vurdert å gå for den mer gjennomførte Nokia E71 hvis en ekstra 500-lapp kan legges i potten. Bortsett fra dette er det ikke mange alternativer, hvis vi ser bort fra svinedyre Blackberry-telefoner.

Les også
Samsung S5600
Les også
Tastetrio fra Samsung
Les også
Samsung I8910 Omnia HD
Les også
Samsung Ultra Touch
Les også
HTC Touch Pro 2
Les også
Nokia N97
annonse