Test

Nemi - Skumle damen

"Nemi" tar det meste på kornet.

Den samfunnskritiske fantasy-elskende gotheren Nemi Montoya har mange preferanser og hatobjekter; barn, heavy metal, Ringenes Herre, blondiner, rødvin, Cola, kjøtt og jobb. Lykke til med å sortere hva som hører til i de respektive kategoriene.

Nemi Montoya lever!

Det er spesielt en ting man kan trekke frem som er utelukkende positivt ved serieskaper Lise Myhres stil og særegenhet. Hun gir liv til karakterene sine på en måte få andre kunne gjort etter henne. Nemi og hennes bestevenninne og, utseendemessig rake motsetning, Cyan beskrives så godt gjennom Lises strek at man allerede etter noen få ruter føler at "Nemi" er en tegneserie om levende personer. Noen man kan møte på toget på vei til jobben eller krangle med i køen på butikken.

En direkte konsekvens av dette er at man får et forhold til serien. Nemi er sprudlende og karakteristisk, akkurat som en god tegneseriefigur skal være. Man blir glad i henne og kjenner seg igjen i henne. Selv de som ikke har mye til overs for goth-stilen kan like den rødvinsdrikkende sprudlende damen med svart hår og likblek hud. Fan-brevene Lise Myhre har mottatt indikerer at "Nemi" tiltaler alle.

Fantasifullt og alternativt med en kritisk pekefinger

En annen av serieskaper Myhres mange kvaliteter er at hun har klart å skape en serie som er fantasifull og variert, samtidig som hun stiller viktige politiske spørsmål gjennom stripene. Hun legger sine ord og meninger ned i stripene og trekker frem viktige poeng. Temaene hun tar opp er mange og dagsaktuelle, og vi nevner i fleng; mishandling og forsømmelse av barn og unge, homofiles rettigheter, krig og konflikter, utrydningstruede dyr og radmagre catwalk-modeller.

Et spesifikt eksempel på dette hentet fra "Nemi - Skumle damen" er stripen hvor Nemi ser på nyhetene sammen med en liten jente. Den lille jenta spør med store dådyrøyne hvorfor land som er i krig skyter raketter på hverandre istedenfor fyrverkeri. Lise legger sine ord i Nemis tegnede munn; «om du stiller til presidentvalg kommer jeg og alle vennene mine til å stemme på deg.» Stripa er et prakteksempel på at en god tegneserie ikke trenger å være morsom hele tiden – det fins andre former for underholdning også.

Det er lett å kjenne seg igjen i tegneseriefigurene til Lise Myhre.

André Bjerke hipt som aldri før

"Nemi"-bladene er kjent for å ha et litt annerledes innhold enn de fleste andre humorbladene. Der de fleste andre går for flotte, humoristiske intervjuer og beretninger har "Nemi" et illustrert dikt av André Bjerke. Hvorvidt dette trekker helheten opp eller ned avgjøres nok av hver enkelts egenskap til å se skjønnheten i gode dikt.

Konklusjon

Sett deg godt til rette, åpne boka, les, le og bli mer og mer kjent med Nemi Montoya og vennene hennes for hver side du blar om. "Nemi" setter samfunnets svakheter på spissen, introduserer deg for herlige dikt og serverer tåpeligheter om hverandre i en herlig sursøt blanding. Elsk det eller hat det!

annonse