Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Lexmark Genesis S815

Det er tydeligvis en trend om dagen at skrivere nå tar steget mot å bli designelementer sammen med resten av datamarkedet. Det holder ikke lenger å ha god funksjonalitet, det skal også se pent ut.

Vi har sett flere modeller både fra HP og Canon som er i ferd med å ta steget inn i dette segmentet. Det var vel egentlig bare et spørsmål om tid før Lexmark gjorde det samme. Med Genesis S815 har selskapet definitivt gjort noe annerledes.

Utseendet

La oss ta utseendet først. Her er S815 virkelig noe nytt. Jeg tror ikke jeg har sett en liknende multifunksjonsenhet noen gang. Jeg skal innrømme at skepsisen var ganske stor da jeg så den første gang.

Den tar i flate ikke noe større plass enn en vanlig multifunksjonsskriver. Den er imidlertid veldig høy og man tenker rent intuitivt at dette må ta stor plass. Når man har fått tenkt seg om er det jo slik at man ikke kan sette noe som helt på toppen av en tradisjonell skriver av denne typen så det spiller egentlig ingen rolle hvor høy den er.

Med unntak av selve utseendet er det veldig tradisjonelt materialvalg med pianolakkliknende plast og selvfarge. Dette er materialvalg som går igjen på dagens skrivere som er ment for privatmarkedet. Ingenting nytt her med andre ord.

Skanning

Skriveren kan selvfølgelig alt det en multifunksjonsskriver skal kunne. den skriver, kopierer, skanner og den fakser. Dette siste skal vi glemme i og med at dette er en mer eller mindre unyttig funksjon i Norge, men den er nå der.

Vi skal konsentrere oss om skanningen i første omgang. Her byr nemlig Lexmark på en helt ny teknologi, i alle fall i hjemmemarkedet. Denne skriveren benytter et 10 megapiksels kamera til denne oppgaven. For å bli litt mer spesifikk er det snakk om en monokrom CMOS-sensor som er koblet sammen med to RGB LED-enheter som er plasser på hver si side av CMOS-en.

Når du legger det som skal skannes i enheten tas et bilde som presenteres på bare tre sekunder. Fra dette utgangspunktet kan du selv velge om det skal skannes til en annen datamaskin i nettverket eller som e-post. I og med at S815 også benytter små applikasjoner som kan lastes ned fra Lexmark kan du for eksempel skanne direkte til Evernote-kontoen din, for å ta et løsrevet eksempel. Det finnes en rekke applikasjoner til programmer som Facebook, Picasea og en rekke andre.

Du kan også bearbeide det skannede bildet på flere måter. De kan beskjæres fargejusteres, roteres og en del andre nyttige justeringer. Det som imponerer er at hele prosessen med å legge inn bilde som skal skannes til den dukker opp på datamaskinen din i nettverket tar rundt seks sekunder. Dette er betydelig mindre enn ved bruk av en normal skanner som gjerne bruker opp mot ett minutt på denne prosessen. Kvaliteten er også meget god. Skanneren gir en maksimal oppløsning på 300 ppi så det er et produkt ment for hjemmebruk.

Du kan skanne flere bilder på en gang og S815 har lister i toppen som kan brukes for å feste bilder eller andre ting som skal skannes. Dette hindrer dem i å falle ned. Du kan også skanne flere bilder på en gang og få dette ut som ett ark eller flere. Skanninger som består av flere ark er heller ikke noe problem.

Resten av funksjonaliteten

Bortsett fra skannerfunksjonaliteten har S815 en papirskuff på baksiden som ta 100 normale ark. Oppsamleren som tar de ferdige utskriftene klarer 50 ark før du må fjerne utskriftene. Skriveren benytter fire blekkpatroner i den normale kombinasjonen av sort, magenta, gul og rød. Den sorte patronen er større enn de tre andre for å gi større kapasitet til normale sort/hvitt utskrifter. Både utskriftskvaliteten og hastigheten er helt sammenliknbar med andre skrivere i samme prisklasse. Fotoutskriftene er gode, men ikke eksepsjonelle. Vi skulle gjerne sett at både kontrasten og fargene hadde vært noe bedre.

Som kopimaskin fungerer S815 glimrende og drar nytte av skannerteknologien som gjør den meget rask og effektiv.

Nettverk

Skriveren er ment å være en trådløs skriver i et nettverksoppsett. Da vi satt den opp kom i over noen små problemer som gjorde at dette ikke fungerte helt etter planen. Hjelpefunksjonen ga oss imidlertid god hjelp og ved å koble den mot en av de andre datamaskinene i nettverket med en USB-kabel ordnet den resten av oppsettet selv. Dermed var det bare å ta USB-kabelen bort og den bar oppe på det trådløse nettet. Den støtter 802.11n.

Den har egne lesere for både SD, MMC, xD og Memory Stick. Det er også en egen plass til USB-minne. I tillegg styres hele enheten fra et kontrollpanel i enhetens front. Dette er meget logisk og godt bygd opp og sammen med SmartSolutions som gir det alle applikasjonene beskrevet tidligere. Det er litt for mange av dem til å komme inn på hver enkelt.

Konklusjon

Vi liker S815 meget godt. Vi skulle gjerne sett at fotoutskriftene var av noe høyere kvalitet, men som en multifunksjonsenhet for et hjemmekontor er den meget god. Skannerfunksjonaliteten er den beste vi har sett i en slik enhet. Vi får bare håpe at flere plukker opp denne teknologien. Her er det mye å hente. Skriveren støtter selvfølgelig både Windows og Mac.

Skal vi nevne noe negativt med S815 må det være prisen. 3 000 kroner er stivt, men dette er en enhet det definitivt er verdt å ta en nærmere kikke på.

annonse