Til hovedinnhold

De beste touchmobilene i toppklassen

Antallet mobiltelefoner med berøringsskjermer har eksplodert i år. Og mens det tidligere bare var de dyreste proffmodellene som kunne tilby dette brukergrensesnittet, så er det i dag kommet berøringsskjermer også på mobiltelefoner i lavere prisklasser.
For å skille klinten fra hveten har vi valgt å dele kategorien touch-mobiler i tre.
1. Proff-mobiler: Touch-modeller med fokus på businessbruk
2. Mediemobiler: Modeller med fokus på underholdning
3. Standardmodeller: Modeller med fokus på pris og brukervennlighet
I denne klassen finner vi mobiltelefoner med spesiell fokus på underholdningsfunksjoner. Flere av disse telefonene har egenskaper som gjør at de kan brukes også som businessmobiler, men her har vi valgt å vektlegge andre funksjoner.
I denne kategorien er skjermstørrelse, berøringssensitivitet, kamera, bilde- og videofunksjoner, musikkspiller, øreplugger og formatstøtte blant de viktigste kriteriene. I tillegg vurderer vi hvilke tilleggsfunksjoner telefonene har, og tilgangen til applikasjoner som kan gi merverdi for brukeren. Vi har også sett på hvordan telefonen takler spill, nedlasting av musikk, tjenester for sosiale nettverk og deling av innhold. 
 
Batterikapasitet, brukervennlighet, størrelse, vekt og byggekvalitet vurderes i alle klasser.
Vi satte testresultatene inn i vårt regneark, og endte med denne rangeringen:

Mediemobiler med touch:

1. Samsung Omnia HD


Dette er rett og slett den råeste mobiltelefonen du får kjøpt for penger. Ingen mobiltelefon i verden kan skilte med en like stor OLED-skjerm. Den gjør filmopptak i HD-oppløsning, spiller DivX-filmer og alt annet vi kaster på den, og den inneholder gratis Route66 GPS-navigasjon.
Pluss:Stor og klar skjerm, enkelt brukergrensesnitt, Active Sync, bra batterikapasitet, GPS med navigasjon, bra kamera, video ut, WLAN med DLNA, HD-opptaker, Turbo-3G, FM-radio. Mye programvare tilgjengelig. 16 GB minne. Herdet skjerm.

Minus:

Stor og tung
Hele testen her.

2. HTC Hero

HTC har brukt enorme ressurser på å forbedre mobilopplevelsen. Fokuset er på deg som bruker og den lar deg spesialtilpasse telefonen til ethvert behov og humør. Best av alt, den gjør det på en enkel måte. Meget fingervennlig brukergrensesnitt.

Pluss:

HTC Sense er knall, kjører applikasjoner i bakgrunn, lekker, multitouch, alt av funksjonalitet

Minus:

Høy pris, svak på videoopptak, til tider litt treg
Les hele testen her.
3. Apple iPhone 3GS

To år eter at Apple revolusjonerte mobilmarkedet med sin iPhone, kom modellen 3GS. Av utseende er den identisk med modellen som kom for ett år siden, men siste modell er raskere og har fått nye funksjoner som kompass, stemmestyring og videoopptak. Men selv om ingen mobiltelefon er enklere å bruke, så klarer ikke iPhone å klatre helt til topps i vår test.

Pluss:

Ekstremt rask, suveren brukervennlighet, bra video, imponerende stemmestyring, støtter Nike+, morsom å bruke

Minus:

Fremdeles er den veldig dyr (selges med dyre abonnement), designet begynner å bli utdatert, ingen applikasjoner kjører i bakgrunnen
Les hele testen her. 
4. HTC Touch HD

En stor skjerm og et spennende brukergrensesnitt kombinert med avansert teknologi og mange spennende programmer gjør Touch HD til en imponerende mobiltelefon. Med touch-grensesnittet er ikke like elegant som på iPhone, og vi opplever at enkelte ting går litt tregt.

Pluss:

Enorm skjerm, 7,2 Mbps turbo-3G, 2 Mbps uplink, GPS, WLAN, 3,5 mm audio ut

Minus:

En kostbar mobiltelefon. Ikke fotolys, lav kvalitet på videoklipp.
Les hele testen her. 

5. LG BL40

Ved første øyekast ser dette ut som en ren designmobil, men når vi tar den i bruk oppdager vi at den har flere gode kvaliteter. Skjermen er den første med 9:21-format, noe som gjør denne telefonen særlig godt egnet for den som vil se film på mobiltelefonen. Den støtter også DivX, og har et suverent skjermtastatur. Ulempen er at du ikke kan legge til og trekke fra programmer, slik du kan på andre smartmobiler.

Pluss:

Lekker design, enkel å bruke, 4-tommer skjerm med svært god kontrast. Wlan, GPS og FM-radio. 3,5mm utgang for lyd og bilde. Spiller det meste av digitale mediefiler. Bra kamera.

Minus:

De som ikke synes den er lekker synes den er stygg. Ikke mulighet for å installere programvare utover et begrenset antall Widgets. Batteriet tappes raskt.
Hele testen:
Publiseres fredag
6. Samsung Pixon 12

Samsung Pixon har klassens suverent beste kamera, med en oppløsning på hele 12 megapiksler. Ellers er telefonen utstyrt med Samsungs eget operativsystem med fingervennlige touch-menyer og Widgets. Skjermen er stor og krystallklar.

Pluss:

Meget bra kamera, WLAN, GPS, TouchWiz-grensesnitt, AMOLED-skjerm, FM-radio, TV ut.

Minus:

Høy pris, ikke egne taster for æ, ø og å. Begrensninger i minnet for e-post. Mangler 3,5mm a/v-utgang.
Les hele testen her.

7. HTC Diamond 2

Blank, lekker og med bedre skjermrespons enn på tidligere HTC-modeller fremstår HTC Diamond 2 som en svært avansert mobiltelefon. Den har det meste av teknologi om bord, men kan fremstå som litt krevende å bruke. Kameraet er heller ikke det beste vi har testet.

Pluss:

Raskt og fingervennlig touch-grensesnitt. Wlan, GPS, Turbo-3G, full støtte for Office, klar for WinMo 6.5. WVGA-skjerm. Brukersentrisk.

Minus:

Ikke fotolys. Ingen TV-utgang. Ikke kontakt for 3,5mm hodesett.
Les hele testen her. 

8. Samsung Jet

En liten og kjapp touch-mobil med en egen prosessor for tilleggsprogrammene. Den har AMOLED-skjerm som gir meget god kontrast i skjermen. Skjermen er mindre, men har faktisk flere bildepunkter, enn på testvinneren Omnia HD. Minnehåndteringen og et lukket operativsystem er to av telefonens få svake punkter.

Pluss:

Meget god skjerm. Liten og brukervennlig, DivX, Wlan, FM-radio, GPS med navigasjon. Rask.
Minus: Netleser må lukkes før kamera kan startes. Ingen fysiske musikk-kontroller. Litt for lite dynamisk minne til e-post.
Les hele testen her. 
9. LG Arena


Denne mobiltelefonen har et svært enkelt og lekkert brukergrensesnitt. Det er også en av de rimeligste mobiltelefonene i denne klassen. Skjermen reagerer presist, og her er mulig å zoome inn og ut med to fingre på glasset. Bra musikkspiller og støtte for DivX. Svak e-postleser og lukket operativsystem trekker noe ned.
Plus: Lav pris. ”Alt” av funksjoner, kanskje mobilverdenens enkleste brukergrensesnitt
Minus: Lukket OS. Begrensninger i størrelsen på e-post.
Les hele testen her.

10. LG Crystal


Designutgaven av LG Arena har fått et gjennomsiktig tastaturfelt som kan trekkes frem ved behov. I dette feltet ligger usynlige taster som lyser opp når vi tar dem i bruk. Platen fungerer også som touch-pad når vi surfer på Internett.
Pluss:
Meget gode menyer, stor skjerm, WIFI, multitouch. Spesiell design med gjennomsiktig tastatur.

Minus:

Dyr. Plastekselet bak får lett riper. Skjermen er vanskelig i direkte sollys. E-postleseren støtter ikke meldinger over 1MB.
Les hele testen her. 
11. Samsung Ultra Touch

Klassens minste skjerm og svakeste batterilevetid, samt manglende støtte for Active Sync sender Samsung Ultra Touch til bunns i denne klassen. Men om skjermen er liten, så er den på ingen måte dårlig. Telefonen har 8 megapiksler kamera, og vår testmodell er levert med GPS og navigasjonsprogrammet Route 66. Dessuten har den FM-radio med opptak.

Pluss:

OLED-skjerm, DivX-støtte, GPS med Route66 navigasjon, TouchWiz-grensesnitt, Turbo3G.
Minus:Ingen navigasjonstast. Støtter ikke Exchange Active Sync. Mangler WLAN. Eneste i testen uten virtuelt qwerty-tastatur.
Les hele testen her.

Mer om
annonse