Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSpillmus på budsjett

Du trenger ikke dyrt utstyr for å eie den digitale slagmarken

Vi tester fire billige spillmus.

Test - Billige spillmus

Mange av oss som jobber her i Tek.no er aktive spillere, men siden jobb og familieliv krever sitt, forsøker vi med ujevne mellomrom å finne på unnskyldninger for å spille i arbeidstia. Som for eksempel da vi tok en nærmere titt på Asus' nye, kolossale monitor, eller denne kompakte kraftpluggen fra MSI. Men hva gjør vi når vi har lyst til å spille litt ekstra? Jo, da kjører vi en samletest. Denne gangen falt valget på spillmus.

Enten du svinger sverdet eller løper rundt med maskingevær, er det spillmusen som er ditt egentlige våpen. Den er linken mellom deg og det vi liker å kalle den digitale slagmarken, og da sier det seg selv at det er viktig å ha riktig verktøy for jobben. En dårlig spillmus kan rett og slett koste deg livet. I spillet, altså. Men hvor dyrt trenger det egentlig å være? Trenger du å bruke 1500 kroner på den litt spinnville, men svært tilpasningsbare spillmusen fra Mad Catz? Ikke nødvendigvis; vi har funnet fire fine spillmus til under 500-lappen.

Cooler Master Xornet II

Xornet II har en veldig god, ergonomisk utforming.

Xornet II er en relativt kompakt spillmus utformet spesielt for det såkalte «klo-grepet». Den ligger godt i hånden, med konkave musetaster slik at pekefingeren og langefingeren kan ligge klar for skudd. Ringfingeren har en egen hvilehylle for optimal ergonomi, og tommelen og lillefingeren ligger fint på de gummierte områdene på utsiden av musen. Grepet er behagelig, og det gode festet for tommel og lillefinger gjør at musen vil egne seg godt for spillere som spiller med lav sensitivitet og derfor flytter og løfter mye på musen under spilling.

I tillegg til det vanlige, altså høyre og venstre museknapp og rullehjul, er musen utstyrt med fire ekstraknapper. To av dem sitter ved tommelen og to sitter bak rullehjulet. De to ved rullehjulet er ikke like lett å nå uten å fjerne en finger fra avtrekkeren (og slikt kan ta livet av deg i en del spill), så det er like greit at disse i utgangspunktet brukes til å veksle mellom sensitivitetsinnstillingene. De to ved tommelen er veldig greie å ha i førstepersonsskytere, der undertegnede har kniven på den fremste og en sjokkgranat eller annet gøyalt ekstrautstyr på den andre.

Appen er enkel, men har de viktigste innstillingene.

Via spillets programvare kan du også endre på knappoppsettet, og velge følsomheten ved å endre på DPI-innstillingene. Vi kan også velge ulike farger for de ulike DPI-ene, som vi har gjort og valgt grønn for vår «standard»-innstilling, rød for lav sensitivitet og hele fargespekteret (mest for gøy) for den høyeste. Sensitiviteten strekker seg fra 250 til 3500 DPI, som vil være nok for de aller fleste.

Takket være den ergonomiske utfordringen, er Xornet II overraskende behagelig å spille med. Den er presis, og det er fin motstand i knappene slik at vi unngår vådeskudd (fint hvis friendly fire er på), og de to knappene på siden sitter slik at tommelen kan hvile under dem, slik at vi ikke kaster noen sjokkgranater eller lignende når vi løfter den. Det eneste vi ikke liker, er at rullehjulet har litt for mye motstand for nedtrykk. Det er en vanesak, men denne knappen bruker vi ofte til å kaste håndgranater på FPS-spill, og vi skulle ønske den var lettere.

SteelSeries Rival 100

Rival 100 har en utforming som er ganske lik de andre spillmusene fra SteelSeries, men er noe mindre enn for eksempel Sensei Wireless.

SteelSeries Rival 100 er selskapets billigste spillemus, og er i det store og det hele ganske «standard». Seks programmerbare knapper, RGB-farger i logoen og bak rullehjulet, knapp for DPI-skift... Det vanlige, med andre ord. Ifølge SteelSeries sine hjemmesider er Rival 100 «ergonomisk utformet», men det kan ikke være mye. Formen er nemlig slik at den skal fungere like fint for begge hender, problemet er at den rett og slett er for liten for at et slikt design skal fungere fint. Det kommer selvsagt an på hvor store hender du har, men i undertegnedes gjennomsnittlig store herrehender blir den i det minste laget for «allround»-designet selskapet ser ut til å ha gått for.

Knappene er gode, med passelig motstand. Det skal godt gjøres å trekke av uten å mene det, selv når du løfter musa; samtidig som nedtrykket er lett nok til at vi er rakst klare når motstanderen er i sikte. Siden musa er utformet uten noen særlig helning for å passe spesielt for høyre- eller venstrehendte, kunne den kanskje passet høyre- og venstrehendte spillere like godt. Men siden den har tommelknapper på bare den ene siden, må venstrehendte spillere i så fall bruke lillefingeren eller ringfingeren til disse. Kan være det går fint, undertegnede er ikke venstrehendt, så det har lite hensikt å teste ut.

Programvaren er enkel, og har de viktigste funksjonene.

Programvaren til SteelSeries er enkel og brukervennlig. Her kan du endre på knappenes funksjoner, sette opp egne makroer, endre fargen på lyseffektene og/eller DPI-innstillingene (250 til 4000 i 8 trinn). Disse innstillingene kan du sette sammen i flere ulike oppsett, som programmet automatisk kan skifte til når du starter bestemte spill (hvis du legger dem til). Dette kan være kjekt hvis du for eksempel vil bruke ulike DPI-oppsett i ulike spill. Vi kan bare veksle mellom to DPI-innstillinger, som i praksis vil si at du kan ha én «normal», og en DPI som er høyere eller lavere, men ikke begge deler. Rival 100 viser heller ikke med farge hvis du har skiftet, slik som Xornet II. Undertegnede endrer svært sjeldent DPI underveis i spill, men hvis det er en viktig funksjon for deg, er kanskje ikke Rival 100 den beste spillemusa.

Logitech G300s

G300s har et slankt design med dype felter på sidene.

Logitech G300s har et enda slankere design enn Sensei Rival 100, men dypere felter på sidene gjør likevel ergonomien enda bedre. G300s er utstyrt med hele 9 knapper, og fire av dem er plassert på hver side av høyre og venstre museknapp. Disse fungerer slik som knappene som ofte er til tommelen, men med dette oppsettet egner musen seg akkurat like godt for høyre- som venstrehendte.

Det fine med et par ekstra knapper, er at vi kan bruke Logitechs programvare til å legge til mer avanserte makroer; en type forhåndsprogramert sekvens av flere tastetrykk som utløses av en enkel knapp. Hvis vi holder oss til Battlefield 4 som eksempel, kan dette for eksempel være å hoppe ut av helikopteret, utløse fallskjermen og bytte til rakettkaster; eller hoppe til pasasjersetet på vannskuteren og finne frem rakettkasteren der. Det blir kanskje litt mye rakettkaster, men det er et godt eksempel, siden det er en manøver der sekundene teller.

Både SteelSeries og Exibel (nedenfor) lar oss lage lignende makroer, det er bare det at de ekstra knappene vi får hos Logitech gir oss bedre muligheter til å faktisk ta dem i bruk. Programvaren til Logitech er også både den enkleste, og mest funksjonsrike av testmusene. Den har slipp-og-dra-funksjon for å tildele de ulike knappene andre funksjoner, og programvaren finner selv spill på maskinen din, og gir deg forslag til funksjoner ut fra det. I GTA 5 får vi for eksempel mulighet til å sette opp en hurtigtast for å velge Trevor (eller de andre to), direkte i Logitechs programvare.

Logitech tar det et sted lengre, og i tillegg til profiler for hvert enkelt spill, kan musa veksle mellom tre ulike modus innenfor disse profilene.

Som med SteelSeries' programvare, kan vi sette opp ulike profiler som automatisk til ulike spill, men Logitech tar det ett steg lengre og lar oss sette opp flere modus til hver profil, slik at vi kan veksle mens vi spiller. Vi kan ikke velge at DPI-skifte skal endre fargen på lyset direkte, men hvis vi endrer modus, kan vi velge at musa skal endre farge etter det. Vi satte det opp slik at vi har to modus for Battlefield 4: ett fotsoldatmodus, og ett kjøretøymodus; hver med sine makroer. Slikt kan gi et fortrinn på slagmarken.

Selv om den kanskje ser litt rar og spinkel ut, herjet vi godt med G300s. For undertegnedes del er den litt i det minste laget til at vi vil kalle den direkte komfortabel, men med tanke på størrelsen ligger den overraskende greit i hånden. Sensoren er det heller ikke noe å si på; den er presis, og peker der vi peker. Den lar oss velge sensitivet fra 200 til 2500 DPI, og vi kan ha opp til fem ulike innstillinger som vi kan veksle mellom mens vi spiller.

Exibel GMX-5

Exibel GMX-5 er testens største, og billigste spillemus; og den eneste med flettet kabel.

Exibel GMX-5 er en spillmus fra Clas Ohslon, og er både testens billigste, og største. Rent designmessig står den ikke tilbake for noen av de andre konkurrentene, og selv om det forholdsvis store, elektriske mønsteret kanskje ikke er for alle, må vi innrømme at det får den til å se dyrere ut enn de omtrent to hundre kronene den koster. Og til tross for den lave prisen, er det også den eneste spillemusa i testen med flettet kabel. Det vil si at ledningen er trukket i stoff, slik at den ikke har så lett for å hekte seg opp, noe som kan være fryktelig irriterende, og ødelegge for siktet ditt.

Størrelsen gjør at GMX-5 er en av de mer ergonomiske i testen, og vi har ingen problemer med å finne plass til alle fem fingrene. Selv om den ikke kurver mot en bestemt side, for å passe bedre til høyre eller venstre hånd, har den likevel bare tommelknapper på vestresiden, slik at den er bedre tilpasset høyrehendte enn venstrehendte.

GMX-5s programvare følger med på CD(!).

Programvaren er helt klart av det enkle slaget, og den eneste vi har sett på noen år som følger med på CD! Vi sjekket Clas Ohslons nettsider, men fant ingen nedlastningslenke. Dette er dumt, for CD-ROM er langt fra like vanlig i en moderne PC som det var for bare fire-fem år siden. Dessuten, CD-er har en tendens til å bli borte. Uansett, når du nå først har fått inn programvaren er den enkel nok i bruk, og gir oss helt grunnleggende innstillingsmuligheter, som for eksempel å endre farge, DPI og de vanlige knappefunksjonene.

På slagmarken yter den akkurat like godt som de andre. Ikke noe hopping eller plutselig svinging; våpnet går der vi vil, og undertegnede hadde noen av sine beste runder med denne. Vi merker litt mer friksjon fra GMX-5 enn de andre spillmusene i testen, men det har ikke noe å si for undertegnede, som først og fremst spiller førstepersonsskytere når det kommer til PVP-spill (spiller mot spiller). Det kan kanskje ha litt mer å si for RTS- og MOBA-spillere.

SteelSeries Rival 100
6
Helt greit

SteelSeries Rival 100

Cooler Master Xornet II
7
Bra

Cooler Master Xornet II

Logitech G300S Gaming Mouse
7
Bra

Logitech G300S Gaming Mouse

annonse
SteelSeries Rival 100I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager