Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Nexus

Her er verdens første Android 4-mobil

Vi har testet Googles nye flaggskip.

Design, skjerm og menyer

Samsung Galaxy Nexus er utviklet som et samarbeidsprosjekt mellom Samsung og Google. Men siden dette skal være Googles utstillingsvindu er telefonen renset for tilleggsløsninger fra Samsung. For noen føles det befriende med et rent Android-grensesnitt uten såkalte skall, som kjører på toppen og bruker av telefonens ressurser. Etter å ha brukt Galaxy Nexus en stund er vi imidlertid av en annen oppfatning. Vi savner en del av de smarte løsningene produsentene har utviklet for sine Android-mobiler.

Eksklusiv look

Designen på Samsung galaxy Nexus er ikke ulik den vi kjenner fra Samsung Galaxy S II. Særlig er baksiden lik, med et rillet plastlokk som trykkes fast på baksiden av telefonen. Dette dekselet har imidlertid en overflatebehandling du ikke finner på galaxy S II. Denne behandlingen gir telefonen ekstra friksjon, og hindrer at telefonen glipper ut mellom fingrene på deg.

Sett fra siden er det litt forskjell på Nexus og S II. Begge modellene er litt tykkere i bunnen enn de er i resten av chassiset. Men mens S II ellers er like tykk hele veien, smalner Nexus mot toppen. I tillegg er den en anelse krum.

Nexus er svakt buet.
Lydutgang og ladekontakt (Micro-USB) sitter under telefonen.
Baksiden er dekket av en gummi som gir god friksjon.
Det er ikke noen plass for minnekort i Samsung Galaxy Nexus.
Modulene ligger som en forlengelse av applikasjonsmenyen, og kan enkelt plasseres på en av startskjermene.

Selv om det er mye plast i Samsung Galaxy Nexus, så ser dette på ingen måte ut som noen billigtelefon. Rammen er i metall, og den store svakt buede fronten er uten en eneste fysisk tast. Skjermen når likevel ikke helt til bunnen av fronten på telefonen. Her har Samsung satt av et felt på halvannen centimeter. I dette feltet skjuler det seg en liten diodelampe som lyser pulserende når du har fått et varsel på telefonen. Varsellyset kan du skru av, om du ikke liker at mobilen leker fyrtårn i soverommet om natten, eller om du vil spare strøm.

Fantastisk skjerm

Galaxy Nexus har en skjerm som er hele 4,65 tommer diagonalt, noe som gjør den en del større enn skjermen på Samsung Galaxy S II, som måler 4,3 tommer. Men selv om Galaxy Nexus har større skjerm, så opplever vi den ikke som mindre lommevennlig enn S II. En av grunnene kan være at telefonene er omtrent like store fysisk, i tillegg til at Nexus er mer avrundet i hjørnene.

En annen sak er oppløsningen, som på Samsung Galaxy Nexus er på hele 720 x 1280 punkter. Den eneste mobiltelefonen som kan matche dette er Samsung Galaxy Note, som har en oppløsning på 800 x 1280 punkter. Men denne modellen har til gjengjeld større skjerm (5,3 tommer), slik at tettheten mellom pikslene ikke blir like høy som på Nexus.

Galaxy Nexus har i likhet med S II og Note en Super Amoled-skjerm. Om dette er verdens beste mobilskjermer avhenger av øyet som ser og hvordan en måler. Vi våger å påstå at dette er de beste skjermene du kan få i dag, selv om det finnes enkelte skjermer som har høyere målt kontrast og andre som har litt bedre lysstyrke.

Den høye oppløsningen på skjermen og det faktum at Galaxy Nexus har et kraftig oppdatert operativsystem, gjør at du kan få problemer med å kjøre enkelte apper på Galaxy Nexus. I noen tilfeller gir det seg utslag i at deler av skjermen ikke reagerer riktig på berøring. Problemet gjelder nedre høyre hjørne på skjermen. I andre tilfeller virker ikke appen slik den er ment å gjøre.

En app som vi ikke får til å oppføre seg skikkelig på Galaxy Nexus er Facebook for Android. Denne appen er heller ikke på telefonen når du pakker den opp av esken. Vi har satt pris på at kontaktlisten i Android-mobiler har kunnet vise bilder som er synkronisert med Facebook, men det virker foreløpig ikke på Galaxy Nexus. Årsaken er at vi rett og slett ikke kan sette telefonen til å synkronisere med Facebook, selv om alternativet dukker opp under innstillingene for synkronisering av kontoer.

Nye menyer

Menyene er ellers ikke så veldig annerledes enn det du er vant til fra andre Android-mobiler. Flere av funksjonene som er nye i Android 4 er allerede lagt til av produsentene som tilleggsfunksjoner i Android 2.3. det gjelder for eksempel muligheten til å legge applikasjoner på låseskjermen, for å kunne gå direkte til applikasjonen når telefonen låses opp. På Nexus kan du velge mellom å låse opp som vanlig (går til samme sted som du var de telefonen ble låst), eller du kan stryke låsen mot venstre der det er et kameraikon. Da åpner du samtidig kamerafunksjonen.

Det er mulig å samle applikasjoner i mapper på startskjermen, og det er også mulig å skjule ikoner du ikke bruker. Begge disse funksjonene er nye.

Face Unlock

Du kan også velge at telefonen skal låse seg opp automatisk når du ser på skjermen. For å få dette til må du først sette opp funksjonen ”face unlock” i telefoninnstillingene. Når dette er gjort trenger du bare å trykke på knappen som tenner skjermen. Om kameraet på fronten av telefonen får øye på deg, så låser den øyeblikkelig opp telefonen. Det gjør den også om den får se et bilde av deg, eller om den som forsøker å åpne telefonen likner på deg. Dette er med andre ord ikke en lås du kan stole på. Vi hadde ingen problemer med å låse den opp med et nytt foto, mens vi ikke fikk det til med bildene vi skrev ut fra Facebook.

Når du bruker Face Unlock virker ikke snarveien fra låseskjerm til kamera.

Dette finner du i esken.

Menyene i Galaxy Nexus er ellers enkle å finne frem i. Nytt er det at du kan bla deg forbi applikasjonene og til sider som er merket Moduler. Her finner du ikke apper, men moduler du kan legge til på startskjermene. En modul er i denne sammenheng det samme som en Widget eller applikasjon som du kan legge på startskjermen. Men vi har ikke funnet en enkel måte å få oversikt over hva som er plassert hvor på startskjermene, slik vi kan på andre modeller med miniatyrvisning.

Nytt i Android 4.0 er at du kan skalere objektene du legger på startskjermen. Du kan også se rullemenyer i widgetene, ny funksjon i Android 4.0 som også finnes i tilpassede versjoner av Android 2.3.

Alt i alt er Samsung Galaxy Nexus en mobiltelefon som lyser eksklusivitet, har en skjerm som er uovertruffen, og et brukergrensesnitt som vi synes fungerer svært bra. Men noen kanskje vil trenge litt tid til å bli vant med at den fysiske tilbaketasten er borte.

Teknologi og funksjoner

Galaxy Nexus imponerer ikke i ytelsestesten Quadrant.
Nettleseren opplever vi som lynrask, noe Browsermark bekrefter.
Nettleseren fungerer fint på sider i full bredde.
Kalenderoversikten er god.
ÆØÅ er på plass, men Galaxy Nexus har ikke T9-tastatur.

Den teknologiinteresserte vil bite seg merke i at prosessoren i Galaxy Nexus kun kjører på 1,2 GHz hastighet, som er et stykke under de raskeste telefonene på markedet. Grafikkbrikken er riktignok god, og Galaxy Nexus skal ha en forbedret maskinvareakselerert grafikk. I praksis er det imidlertid vanskelig å se at telefonen yter bedre enn Samsung Galaxy S II, og enkelte ganger synes vi sågar at Nexus går litt tregere enn sin forgjenger.

rask nettleser

Nettleseren er god, men også her oppdager vi at telefonen enkelte ganger tar en liten ventepause før den starter nedlastingen av innhold. En bivirkning av den høye skjermoppløsningen er at ikke alle sider klarer å skalere seg så det ser pent ut. Om du ser på mobilversjonen av Dagbladet, så vil du se at sidene genererer noe som må være verdensrekord i orddeling. Her finner vi både to og tre bindestreker i ett og samme ord, og selv korte egennavn som Norge blir til Nor-ge i enkelte overskrifter.

En fin funksjon i nettleseren er at du kan gå inn i innstillingene og sette opp nettleseren slik at den ber om skrivebordsversjonen av nettsidene (vanlig Web-utgave). Enda finere hadde denne funksjonen vært om ikke enkelte nettsteder hadde overstyrt våre ønsker.

Det er også blitt enklere å dele nettsider, i tillegg til at du kan lagre sidene og lese dem uten å være online.

Om du vil laste ned større filer, så kan du glede deg over at du her har en av de raskeste 3G-telefonene som finnes. Telefonen finnes også i en LTE-versjon for bruk i amerikanske 4G-nett, men denne selges ikke her i landet.

Sparsomt med nyttefunksjoner

Vi synes ellers det er litt snaut med nyttefunksjoner i Samsung Galaxy Nexus. Her er ikke noen applikasjon for behandling av Office-filer. Det er ikke noen filutforsker som lar oss finne igjen filer vi har lastet inn, det er ikke noen FM-radio, og vi kan ikke velge T9-tastatur som gjør det enklere å skrive raskt med en hånd.

Alt dette kan legges til i form av applikasjoner fra Android Market. Vi foretrekker likevel en løsning der slike applikasjoner er integrert i brukergrensesnittet. Det gir vanligvis bedre integrering mellom filer og funksjoner, samtidig som disse applikasjonene er prøvet ut så vi vet at de fungerer slik de er ment.

Galaxy Nexus mangler for eksempel så enkle funksjoner som stoppeklokke, nedtellingsklokke, Facebook og Twitter. Å kjøpe en Galaxy Nexus er omtrent som å kjøpe halvfabrikata. Skal du ha fullt utbytte av den er du nødt til å laste ned mange apper. Det må du nok også med operatør- eller produsenttilpassede mobiler, men ikke i samme grad som her.

Du kan riktignok gå inn på Facebook via nettleseren eller en app, men du får for eksempel ikke Facebook-meldinger i innboksen sammen med e-post og SMS, eller Facebook-venner i telefonens adressebok.

En annen funksjon du ikke finner i Galaxy Nexus er tyverisikringen som lar deg spore, låse eller slette telefonen om den blir borte. En liten trøst er det at du kan kryptere mobiltelefonen så ingen uvedkommende kan bruke innholdet på mobilen din. En forutsetning er at du har lås på telefonen, og at du har aktivert denne før telefonen blir borte.

Når vi er inne på dette med lås, så må vi igjen advare mot å stole på løsningen Face Unlock, som nokså enkelt kan lures ved hjelp av et bilde.

Android Market

Samsung Galaxy Nexus mangler altså en del, og selv om det er mulig å finne løsninger på de fleste utfordringer med å laste apper fra Android Market, så er det også enkelte vi ikke finner løsninger på. Vi kan for eksempel ikke laste ned noen app som får få tjenesten ”BankID på mobil” til å fungere.

Ellers er Google Nexus naturligvis utstyrt med alle Google-funksjoner, som Gmail, kart med navigasjon, Google+, Google Chat, Google+ snakkeboble, YouTube, Picasa, Google kalender og Market. De fleste av disse er samlet i en felles mappe som du finner på telefonens startskjerm.

Stort batteri - kort batteritid

Batteriet i Samsung Galaxy Nexus er på 1750 mAh. Det er mer enn du finner i de aller fleste smartmobiler, og batterikapasiteten på Galaxy Nexus er også relativt god. Vi velger å si det på denne måten, for selv om batterikapasiteten er økt, så sliter vi med å få batteriet til å holde gjennom to hele arbeidsdager. Bruker du mobilen mye, for eksempel som modem for en PC eller til streaming av musikk, så er det fremdeles en utfordring å få telefonen til å vare en hel dag.

Kalenderen i Samsung Galaxy Nexus har de samme funksjonene som på tidligere versjoner, men den grafiske fremstillingen er forandret. Det gjør at det ikke lenger ser like kaotisk ut om du kombinerer flere kalendere med mange avtaler i.

E-postkassen kan samle all post på ett sted, og kontaktapplikasjonen er byttet ut med en applikasjon som heter Personer. Her får du oversikt over kontaktene du har på ulike tjenester som Exchange, Google og Google+, og du kan enkelt redigere kontaktene dine. Åpner du en kontakt, så finner du et stort bilde av kontakten, samt ikoner som raskt lar deg ringe, sende e-post, vise adresse i kart, se Google+-profil, osv.

Men Facebook-status får du ikke. Om dette er en svakhet i Facebook-appen eller telefonen vet vi ikke. Vi håper Google ikke forsøker å tvinge oss over på deres Facebook-konkurrent, Google +.

En annen pussighet er at telefonen kapper hodet av de fleste av kontaktene våre, i alle fall dersom de har et profilbilde med et format tilsvarende et passfoto. Det er sikkert noen som synes der er fint å se bare munnen og haken til den som ringer, men personlig foretrekker vi å se folk i øynene.

Telefonen kapper hodet av kontaktene våre.

Selv om Google Nexus er skapt for rask og effektiv bruk på nettbaserte tjenester, så skal vi ikke glemme at dette er en mobiltelefon. Radiofølsomheten er god, og det er også svært god lyd i telefonen. En ekstra mikrofon sørger for å redusere bakgrunnsstøy, så det også blir lettere for samtalepartneren din å høre hva du sier.

Telefonen har Bluetooth 3.0, som gjør det mulig å overføre data raskere. Du kan koble til en hvilken som helst Bluetooth-enhet som støtter filpverføring, men for å få full hastighet må begge enhetene støtte versjon 3.0. Du kan ikke overføre filer via Bluetooth til iPhone eller iPad, men dette skyldes begrensinger i Bluetooth-støtten på Apple-produktene.

Barnesykdommer

Alt i alt er Samsung Galaxy Nexus en avansert mobiltelefon når det kommer til funksjoner og teknologi. Men før barnesykdommene er helbredet vil vi ikke anbefale Galaxy Nexus til den som vil bruke bankID på mobilen, eller som vil ha en god integrering av Facebook i mobilen.

Samsung Galaxy Nexus er en ny mobiltelefon med et operativsystem som har gjenomgått store endringer. Det betyr også at du må forvente noen barnesykdommer. Vi velger å tro at det ikke vil gå lang tid før du kan kjøre Facebook og BankID også på Samsung Galaxy Nexus. Den første oppdateringen av Android 4.0 skal være klar, men i skrivende stund er denne ikke tilgjengelig for mobiltelefoner med norsk programvare. Vi vet heller ikke om oppdateringen vil løse noen av de problemene vi har nevnt.

Multimedia

Android-mobiler er tradisjonelt underholdningsmobiler, og Galaxy Nexus er ikke noe unntak.

Film

Den store skjermen og den svært høye pikseltettheten gjør telefonen til et lite festfyrverkeri. Å se film på denne mobiltelefonen er en fryd, i alle fall dersom du har valgt et filformat som telefonen støtter. Når det gjelder formatstøtte må Galaxy Nexus se seg grundig slått av Samsung Galaxy S II, som er mer eller mindre altetende.

Her er det selvsagt bare å laste ned en app fra Android market, og vips, så kan du spille det meste av filmer på galaxy Nexus. Maskinvare-akselerert grafikk gjør at filmene stort sett glir pent på skjermen, men de aller tyngste HD-videoene vil hakke litt.

Musikkspilleren har de funksjonene du kan forvente.

Musikk

Musikkspilleren i Samsung Galaxy Nexus byr ikke på noe nytt, selv om det er snakk om en helt ny versjon av Android. Galaxy Nexus spiller bra, og vi finner de funksjonene vi trenger. Ørepluggene som følger med er slett ikke de verste vi har hørt, men er du litt kresen, så har du antakelig bedre øreklokker du heller vil bruke.

Det vi ikke finner i musikkspilleren er en integrert tjeneste for nedlasting av musikk, men bruker du Spotify eller Wimp, så vil du heller ikke trenge en egen platebutikk i musikk-appen.

Musikkspilleren kan betjenes fra låseskjermen, forutsatt at du har startet avspillingen før telefonen låses. I andre applikasjoner kommer du til kontrollene ved å trekke ned statuslinjen fra toppen av skjermen. På de medfølgende ørepluggene er det ogs en knapp som lar deg starte og stoppe avspillingen.

Kameraet på 5 megapiksler er enklere enn på Galaxy S II.

Kamera

Kameraet på Samsung Galaxy Nexus skiller seg fra alle andre mobilkamedraer ved at det tar bilde i samme øyeblikk som du berører utløseren. Det betyr at du har en brukbar mulighet for å få knipset bildet akkurat i det øyeblikket du ønsker. Kameraet har kontinuerlig autofokus, men noen ganger opplever vi likevel at kameraet tar bilde før fokus er helt på plass. Dermed tar vi flere uskarpe bilder med galaxy Nexus enn med de fleste andre mobiler.

Om du vil være på den sikre siden, så kan du fokusere manuelt ved å ta på skjermen i det området du vil ha i fokus. Når kameraet er klart (det går fort) så kan du knipse bildet på vanlig måte. Du kan også velge å ta panoramabilder ved bare ett klikk, slik du tidligere har kunnet gjøre på Apples iPhone 4 ved hjelp av programvare fra Microsoft (!).

Kameraet fungerer bra i svakt lys, men vi synes ikke det er helt på høyde med de beste mobilkameraene. Oppløsningen er på 5 megapiksler.

Video

Videokameraet filmer i HD med oppløsning på hele 1080p og 30 bilder per sekund. Kameraet fungerer bra med bred belysning og få bevegelser i bildet. Blir bevegelsene store flyter ikke bildet like bra. Kameraet er likevel blant de bedre.

Her er et opptak vi har filmet med oppløsningen 720p og lastet opp til Youtube direkte fra telefonen:

Du kan redigere både bilder og film i kameraet. Siden det er begrenset hvilke innstillinger du kan gjøre når du filmer eller fotograferer, så kan muligheten for etterbehandling av bildene eller filmen vise seg å komme godt med.

Spill

Samsung Galaxy Nexus leveres uten spill, men med Google Market om bord er tilgangen til spill likevel godt ivaretatt. Sensorene i telefonen er nøyaktige og fungere bra som spillkontroller i de spillene som støtter dette. Men ikke alle spill er tilpasset skjermstørrelsen på Galaxy Nexus, og dermed kan det lønne seg å laste ned prøveversjoner før du går til innkjøp av dyrere spilltitler.

Her er noen bilder vi har tatt med Samsung galaxy Nexus:

Konklusjon

Samsung Galaxy Nexus er Googles skrytemobil. Den skal vise hva det er mulig å få til med den nye versjonen av Android, kjent som versjon 4.0, eller Ice Cream Sandwich.

På Samsung Galaxy Nexus er det ikke en eneste synlig tast, men i stedet er det tre ikoner nederst i skjermbildet som har overtatt navigeringsfunksjonene. Dette er samme løsning som på nettbrett med Android 3.0, og vi synes det fungerer greit.

Startskjermer

Telefonen har i alt fem forskjellige startskjermer, og du kan veksle mellom dem ved å sveipe med fingeren over skjermen. Den nederste rekken med snarveier vil bli stående, samme hvilken startskjerm du går til.

Telefonen er enkel å lære og enkel å bruke, men vær klar over at den mangler de tilleggene som produsentene legger på toppen av Android-grensesnittet.

Galaxy Nexus er ikke like tett integrert mot Facebook som andre smartmobiler. Du kan gå inn på tjenesten via nettleseren eller en app, men du får for eksempel ikke Facebook-meldinger i innboksen sammen med e-post og SMS, eller Facebook-venner i telefonens adressebok.

Lekker telefon

Selve mobiltelefonen er lekker, og en svak bue i hele telefonen gjør at den skiller seg fra mengden av flate, sorte smartmobiler. Bakdekselet er i plast, men telefonen virker likevel eksklusiv.

Skjermen måler hele 4,65 tommer, men telefonen er likevel såpass kompakt at den ikke oppleves som noe stort monster. Den svake buen og de runde formene gjør at telefonen ligger greit i en vanlig bukselomme.

Skjermen er rett og slett fantastisk. Oppløsningen er på 720 x 1280 punkter, og med det er dette den skarpeste AMOLED-skjermen som finnes på en mobiltelefon. Den fine skjermen gjør seg godt om du skal se film på mobiltelefonen din, men du har også nytte av den når du surfer på nett, eller ser på dokumenter med mye informasjon.

Musikkspilleren byr ikke på noe nytt, men lyden er god, og ørepluggene som følger med er av akseptabel kvalitet.

De viktigste ankepunktene mot Samsung Galaxy Nexus er at den ikke virker med BankID på mobilen, prisen er høy, og telefonen mangler en del funksjonalitet som vi er vant til fra tidligere Android-telefoner.

Ikke for alle

Vi tror den viktigste målgruppen for Samsung Galaxy Nexus er såkalte early adopters, unge menn som liker å tilpasse mobiltelefonene selv, og som synes det er viktigere med heftige spesifikasjoner enn at alt skal virke rett ut av esken.

Er du ute etter en rask businessmobil med stor skjerm og bra kamera, så må Samsung Galaxy Nexus se seg slått av Samsung Galaxy Note, som har enda litt større skjerm og i tillegg er raskere og har bedre batteri. Ulempen er at den kan bli litt i største laget, men ellers synes vi den er både mer funksjonell og raskere enn Galaxy Nexus.

Om valget står mellom den etter hvert noe aldrende Samsung Galaxy S II og Galaxy Nexus, så vil vi faktisk anbefale Samsung Galaxy S II. Galaxy Nexus har nok bedre skjerm og nytt operativsystem, men det er ikke nok til å forsvare at den koster ganske mye mer. Vi opplever Galaxy S II som en billigere og mer brukervennlig mobiltelefon, og med tiden vil også denne modellen kunne oppdateres med Androids Ice Cream Sandwich. Denne utgaven vil imidlertid få Samsungs egne tilpasninger på toppen av Google-grensesnittet.

HTC har tre alternativer du også bør ta med i betraktningen. Sensation XE er både rask og funksjonell, mens Sensation XL i tillegg har like stor skjerm som Galaxy Nexus. Begge disse har lydbrikke fra Beats Audio og leveres med gode øreplugger.

HTC Titan er også en stor mobiltelefon. Denne kjører ikke Android, men er helt klart den heftigste Windows Phone 7-mobilen på markedet nå.

annonse