Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Nexus

Her er verdens første Android 4-mobil

Vi har testet Googles nye flaggskip.

Design, skjerm og menyer

Samsung Galaxy Nexus er utviklet som et samarbeidsprosjekt mellom Samsung og Google. Men siden dette skal være Googles utstillingsvindu er telefonen renset for tilleggsløsninger fra Samsung. For noen føles det befriende med et rent Android-grensesnitt uten såkalte skall, som kjører på toppen og bruker av telefonens ressurser. Etter å ha brukt Galaxy Nexus en stund er vi imidlertid av en annen oppfatning. Vi savner en del av de smarte løsningene produsentene har utviklet for sine Android-mobiler.

Eksklusiv look

Designen på Samsung galaxy Nexus er ikke ulik den vi kjenner fra Samsung Galaxy S II. Særlig er baksiden lik, med et rillet plastlokk som trykkes fast på baksiden av telefonen. Dette dekselet har imidlertid en overflatebehandling du ikke finner på galaxy S II. Denne behandlingen gir telefonen ekstra friksjon, og hindrer at telefonen glipper ut mellom fingrene på deg.

Sett fra siden er det litt forskjell på Nexus og S II. Begge modellene er litt tykkere i bunnen enn de er i resten av chassiset. Men mens S II ellers er like tykk hele veien, smalner Nexus mot toppen. I tillegg er den en anelse krum.

Nexus er svakt buet.
Lydutgang og ladekontakt (Micro-USB) sitter under telefonen.
Baksiden er dekket av en gummi som gir god friksjon.
Det er ikke noen plass for minnekort i Samsung Galaxy Nexus.
Modulene ligger som en forlengelse av applikasjonsmenyen, og kan enkelt plasseres på en av startskjermene.

Selv om det er mye plast i Samsung Galaxy Nexus, så ser dette på ingen måte ut som noen billigtelefon. Rammen er i metall, og den store svakt buede fronten er uten en eneste fysisk tast. Skjermen når likevel ikke helt til bunnen av fronten på telefonen. Her har Samsung satt av et felt på halvannen centimeter. I dette feltet skjuler det seg en liten diodelampe som lyser pulserende når du har fått et varsel på telefonen. Varsellyset kan du skru av, om du ikke liker at mobilen leker fyrtårn i soverommet om natten, eller om du vil spare strøm.

Fantastisk skjerm

Galaxy Nexus har en skjerm som er hele 4,65 tommer diagonalt, noe som gjør den en del større enn skjermen på Samsung Galaxy S II, som måler 4,3 tommer. Men selv om Galaxy Nexus har større skjerm, så opplever vi den ikke som mindre lommevennlig enn S II. En av grunnene kan være at telefonene er omtrent like store fysisk, i tillegg til at Nexus er mer avrundet i hjørnene.

En annen sak er oppløsningen, som på Samsung Galaxy Nexus er på hele 720 x 1280 punkter. Den eneste mobiltelefonen som kan matche dette er Samsung Galaxy Note, som har en oppløsning på 800 x 1280 punkter. Men denne modellen har til gjengjeld større skjerm (5,3 tommer), slik at tettheten mellom pikslene ikke blir like høy som på Nexus.

Galaxy Nexus har i likhet med S II og Note en Super Amoled-skjerm. Om dette er verdens beste mobilskjermer avhenger av øyet som ser og hvordan en måler. Vi våger å påstå at dette er de beste skjermene du kan få i dag, selv om det finnes enkelte skjermer som har høyere målt kontrast og andre som har litt bedre lysstyrke.

Den høye oppløsningen på skjermen og det faktum at Galaxy Nexus har et kraftig oppdatert operativsystem, gjør at du kan få problemer med å kjøre enkelte apper på Galaxy Nexus. I noen tilfeller gir det seg utslag i at deler av skjermen ikke reagerer riktig på berøring. Problemet gjelder nedre høyre hjørne på skjermen. I andre tilfeller virker ikke appen slik den er ment å gjøre.

En app som vi ikke får til å oppføre seg skikkelig på Galaxy Nexus er Facebook for Android. Denne appen er heller ikke på telefonen når du pakker den opp av esken. Vi har satt pris på at kontaktlisten i Android-mobiler har kunnet vise bilder som er synkronisert med Facebook, men det virker foreløpig ikke på Galaxy Nexus. Årsaken er at vi rett og slett ikke kan sette telefonen til å synkronisere med Facebook, selv om alternativet dukker opp under innstillingene for synkronisering av kontoer.

Nye menyer

Menyene er ellers ikke så veldig annerledes enn det du er vant til fra andre Android-mobiler. Flere av funksjonene som er nye i Android 4 er allerede lagt til av produsentene som tilleggsfunksjoner i Android 2.3. det gjelder for eksempel muligheten til å legge applikasjoner på låseskjermen, for å kunne gå direkte til applikasjonen når telefonen låses opp. På Nexus kan du velge mellom å låse opp som vanlig (går til samme sted som du var de telefonen ble låst), eller du kan stryke låsen mot venstre der det er et kameraikon. Da åpner du samtidig kamerafunksjonen.

Det er mulig å samle applikasjoner i mapper på startskjermen, og det er også mulig å skjule ikoner du ikke bruker. Begge disse funksjonene er nye.

Face Unlock

Du kan også velge at telefonen skal låse seg opp automatisk når du ser på skjermen. For å få dette til må du først sette opp funksjonen ”face unlock” i telefoninnstillingene. Når dette er gjort trenger du bare å trykke på knappen som tenner skjermen. Om kameraet på fronten av telefonen får øye på deg, så låser den øyeblikkelig opp telefonen. Det gjør den også om den får se et bilde av deg, eller om den som forsøker å åpne telefonen likner på deg. Dette er med andre ord ikke en lås du kan stole på. Vi hadde ingen problemer med å låse den opp med et nytt foto, mens vi ikke fikk det til med bildene vi skrev ut fra Facebook.

Når du bruker Face Unlock virker ikke snarveien fra låseskjerm til kamera.

Dette finner du i esken.

Menyene i Galaxy Nexus er ellers enkle å finne frem i. Nytt er det at du kan bla deg forbi applikasjonene og til sider som er merket Moduler. Her finner du ikke apper, men moduler du kan legge til på startskjermene. En modul er i denne sammenheng det samme som en Widget eller applikasjon som du kan legge på startskjermen. Men vi har ikke funnet en enkel måte å få oversikt over hva som er plassert hvor på startskjermene, slik vi kan på andre modeller med miniatyrvisning.

Nytt i Android 4.0 er at du kan skalere objektene du legger på startskjermen. Du kan også se rullemenyer i widgetene, ny funksjon i Android 4.0 som også finnes i tilpassede versjoner av Android 2.3.

Alt i alt er Samsung Galaxy Nexus en mobiltelefon som lyser eksklusivitet, har en skjerm som er uovertruffen, og et brukergrensesnitt som vi synes fungerer svært bra. Men noen kanskje vil trenge litt tid til å bli vant med at den fysiske tilbaketasten er borte.