TestMotorola Xoom2

Xoom 2 tåler en vannsprut

Men dette er nettbrettet som kan irritere deg grønn.

Design, skjerm og menyer

Xoom 2 x 2.Foto: Audun M. Solheim
Xoom 2 er kantete, men myk plast bak kantene gjør den forholdsvis god å holde.Foto: Audun M. Solheim

Motorolas to nyeste nettbrett, Xoom 2 og Xoom 2 Media Edition, har akkurat kommet i salg i Norge. Brettene er ikke helt rykende ferske, da de allerede har vært å finne på det amerikanske markedet i et snaut halvår.

Ikke overraskende er Xoom 2-brettene etterfølgere til Motorolas første Android Honeycomb-nettbrett, Motorola Xoom, som vi testet for et års tid siden.

Spørsmålet er om Motorola har gjort en bedre jobb denne gangen. Første utgave fikk nemlig tilnærmet slakt av oss da vi hadde det på testbenken.

Tvillingbrett

Motorola Xoom 2 og Motorola Xoom 2 Media Edition er to forskjellige nettbrett, men de er tilnærmet prikk like - med unntak av størrelsen. Vi har derfor testet brettene samlet.

Storebroren Xoom 2 har en 10,1 tommer stor skjerm, mens lillebror Media Edition har en 8,2 tommer stor skjerm og dermed er både lettere og mindre.

Og der stopper ulikhetene.

Allikevel bør du ikke ha noe problem med å finne en versjon som passer for deg. I tillegg til at brettet leveres i to størrelser, kan du velge om du vil ha med støtte for mobilnett i hver av de to utgavene. Du har dermed fire forskjellige Xoom 2-nettbrett å velge mellom.

Det skal også finnes en utgave med mer lagringsplass, men denne har vi ikke sett i norske nettbutikker.

Da vi testet forrige generesjon Xoom, kritiserte vi brettet for å være 100 gram for tungt. Motorola har hørt på oss. Den største versjonen er slanket i overkant av 100 gram, og ligger vektmessig dermed på nivå med flere av konkurrentene, i overkant av 600 gram.

Størrelsen er også på nivå med de mest aktuelle nettbrettene fra andre produsenter. Motorola har valgt å la rammen rundt skjermen være noe bredere på siden av skjermen ( i horisontal posisjon), noe som virker fornuftig.

Der den originale Xoom var rund i kantene slik at gjennomsnittlig nettbrett, har Motorola valgt å gjøre Xoom 2 til en kantete sak. Her er det vinkler i forskjellige retninger som gjelder.

Utseendet blir mest smak og behag, men vi har ikke noe spesielt å utsette på selve formen på brettene. Langs kanten på baksiden er det myk plast, noe som gjør at du får et godt grep om brettet.

Knapper fra helvete

Noen ting skulle man tro var svært enkle å få til. Et eksempel er de to fysiske knappene som disse nettbrettene er utstyrt med, nemlig av/på-tast og volumtast.

Dessverre har Motorola klart å gjøre disse to tastene tilnærmet komplett ubrukelige. Knappene er både vanskelige å finne og håpløse å trykke på. Hver gang du skal bruke brettet, starter du dermed med å irritere deg over de idiotiske tastene.

Siden alle vi lot tafse på brettet kommenterte de dårlige tastene, går vi ut i fra at det ikke er fingrene våre som er problemet.

Xoom 2 har tastene plassert på den ene kortsiden av brettet, mens på Media Edition sitter tastene øverst på den ene langsiden. Felles for dem begge er at plasseringen er klønete og tastene vanskelige å trykke på.

Når det gjelder fysisk utforming så er det normalt ikke så mye man kan bomme på når man lager et nettbrett, men det har altså Motorola klart. Disse tastene alene er med på å trekke ned inntrykket brettene gir.

God skjerm

Skjermen er et svært viktig punkt ved ethvert nettbrett, og her skuffer ikke Motorola. Skjermene har god oppløsning, og oppleves som skarpe. Oppløsningen er den samme på de to utgavene, noe som gjør at pikslene sitter tettere på den minste utgaven. I vanlig bruk vil du neppe legge merke til noe særlig forskjell mellom de to skjermene. Heldigvis glimrer det irriterende rutenettet som skjermen til forgjengeren var plaget av med sitt fravær.

Like høyoppløst og skarp som skjermen på for eksempel den nyeste iPad fra Apple, er skjermen på Xoom 2 dog ikke.

Fingermerker trives godt på Xoom 2. Dette kan sammen med at skjermen har forholdsvis mye reflekser være litt irriterende. Både fingermerker og reflekser vil du finne på enhver trykkskjerm i større eller mindre grad, så dette er ikke noe Xoom 2 er alene om, men vi synes det er i overkant mye av dette her.

En fordel er at Xoom 2 har lyssensor. Dette gjør at du kan stille inn automatisk lysstyrke på skjermen. Da justeres lysstyrken i skjermen opp når du har lyse omgivelser (og dermed mer reflekser), og gjør skjermen lettere å lese, samtidig som lysstyrken dempes i mørke omgivelser slik at du sparer strøm og skjermen blir mer behagelig å se på.

Snøen som falt i fjor

Menysystemet er selvsagt svært viktig for hvordan et nettbrett er å bruke. Her finnes det grovt sett to alternativer i dag, Apples iPad og Android-baserte nettbrett fra forskjellige leverandører. Motorola Xoom 2 er som du nok allerede har skjønt Android-basert.

Innen Android-verdenen kan man skille sitt produkt fra konkurrentene på flere måter. Den ene er tilpasninger i menyene i form av egne farger, endring av startskjerm og temaer. Her har Motorola funnet en fin balansegang og ikke latt seg friste til å overlesse grensesnittet unødvendig. Når det gjelder Android-versjon skiller Xoom 2 seg definitivt ut.

Dessverre for Motorola i negativ retning.

Xoom 2 kjører nemlig Android versjon 3.2.2, også kjent som Honeycomb. Dette virker rett og slett gammeldags når vi vet at andre produsenter allerede har sluppet 4.0 Ice Cream Sandwich-baserte nettbrett her i landet.

Det er riktignok ikke sikkert at du legger veldig godt merke til om nettbrettet ditt kjører Honeycomb eller Ice Cream Sanwich. Layouten i menyene er tilnærmet det samme, men med noen visuelle endringer. Ellers er forbedret låseskjerm, bruk av mapper og oppgavehåndtering de viktigste forskjellene.

Den kanskje viktigste forskjellen er at du gjerne opplever at Ice Cream Sandwich flyter bedre, noe som er viktig for brukeropplevelsen. Hvordan Xoom 2 henger med i svingene kommer vi tilbake til på neste side.

Xoom 2 tåler en regnværsdag.Foto: Audun M. Solheim
Motorola Xoom 2 salgspakke.Foto: Audun M. Solheim
Motorola Xoom 2 Media Edition salgspakke.Foto: Audun M. Solheim

Siden Ice Cream Sandwich er felles for mobiltelefoner og nettbrett, vil ICS også gi en mer uniform opplevelse om du bytter fra mobil til nettbrett og vice versa.

Når det gjelder forbedringen i låseskjermen på Ice Cream Sandwich, så gjør dette at du kan starte kameraet direkte fra låseskjermen. Denne funksjonaliteten var allerede på plass i det store Xoom 2-brettet vi testet. Personlig synes vi dette ikke er spesielt praktisk. Du ender nemlig ofte med å starte kameraet når du egentlig bare vil låse opp skjermen.

Sprutsikker

Motorola har i det siste levert telefoner som tåler en vannsprut. Dette konseptet har de tatt med til nettbrettene, og Xoom 2 tåler derfor en vannsprut. Praktisk om du skulle være uheldig og velte et glass med drikke utover stuebordet, eller om du blir overrasket av regnvær når du befinner deg utendørs med nettbrettet ditt. Denne beskyttelsen er absolutt noe vi har sans for. Fuktskadede telefoner har vi sett nok av, og vi venter vel egentlig bare på at andre produsenter skal komme etter på akkurat dette feltet.

I esken

Salgsforpakningen inneholder akkurat det du trenger for å komme i gang, nemlig lader og bruksanvisning. Motorola har til tider vartet opp med diverse spenstig tilbehør, men så er altså ikke tilfellet her.