Det lyser kvalitet av Corsairs råeste kjøler
Corsair Hydro H100i koster ikke skjorta og er som oftest nesten lydløs.
Innhold
Introduksjon
Forrige uke skrev vi en ikke spesielt flatterende test av Corsair Hydro H55, en av Corsairs relanserte alt-i-ett vannkjølingssett. Med denne friskt i hu, men vel vitende om at Corsair tidligere stort sett har levert meget gode produkter på denne fronten, var det med blandede følelser vi denne uke tok for oss storebroren.
Corsair Hydro H100i hører til i en litt annen kategori enn den lette og kompakte H55. Med etternavnet «Extreme Performance CPU Cooler», samt temmelig drøye påstander om hvor mye bedre den er enn standardkjølere, legger Corsair listen meget høyt for seg selv. På den annen side markedsfører de den heller ikke mot mannen i gata – men det er egentlig ganske rart, noe vi skal komme tilbake til litt senere.
Oppsettet til H100i er ikke nytt, og for et års tid siden testet vi forgjengeren, H100 (uten «i»). Det var en test Corsair kom meget godt ut av; med vår anbefaling støttet opp av strålende resultater, lavt støynivå, enkel montering og en hyggelig pris. I dag skal vi se om Corsairs nye toppmodell kan gjenta denne bragden, eller om markedsføringen er store ord og lite substans.
Litt om vannkjøling
En del av konseptet bak Corsair sin Hydro-serie er at vannkjøling skal være mer tilgjengelig for vanlige folk enn hva var tilfelle for noen år siden. I stedet for en masse slanger, blokker, kjemikalier og vannsøl kommer hele systemet klart til bruk fra fabrikken.
Dette er en løsning vi nesten må applaudere, ettersom vannkjøling – som nevnt i innledningen til testen av H55 – på mange måter er overlegent det du får fra den vanlige luftbaserte kjøleren. Mer effektiv og samtidig mer stillegående kjøling er absolutt et gode.
Men da er det på tide å gå i gang med testingen – og blir du med på neste side, skal vi starte med å se på hva du får i pakken.
Takk til Corsair som sendte kjøleren til test.
Komponenter
- Dimensjoner, kjøleblokk: 63 x 63 x 33 mm
- Dimensjoner, radiator: 120 x 275 x 27 mm
- Dimensjoner, vifter: 120 x 120 x 25 mm
- Sokler: LGA 1155, LGA 1156, LGA 1366, LGA 2011, AM2, AM3, FM1, FM2
- Materiale: Aluminium/kobber
- Vekt, kjøleblokk: 250 g
- Vekt, radiator med vifter: 780 g
- Vannslanger: 8 mm diameter, gummi
Hydro H100i er den drøyeste modellen i Corsair sin Hydro-serie, og det merker man. Radiatoren er omtrent så stor den kan være uten å måtte slenges utenpå kabinettet, og skal monteres sammen med to vifter på 120 millimeter hver. Kjøleelementet består av en kombinert prosessorblokk og pumpe, og skal både kobles til en vanlig viftekontakt og en SATA-strømkabel. De to viftene skal også plugges inn i kjøleelementet via egne kabler.
Komponentene fremstår som temmelig solide. Gummislangene som forbinder kjøleblokk og radiator er av samme type som på H55 og alle andre produkter i den relanserte serien; mye kraftigere enn på den gamle H100, men likevel fleksible.
Kjøleblokken inneholder en del mer enn den vi testet på H55, og har dermed lagt på seg litt i forhold til denne. I tillegg til kobbersåle og integrert vannpumpe sitter det litt elektronikk på innsiden – men i forhold til luftkjølere er 250 gram på prosessoren ikke rare greiene. Radiatoren med vifter veier på sin side nesten 800 gram, og kommer med åtte skruer for å feste den til kabinettet. Vårt kabinett hadde kun skruefester nok til å montere de fire ytterste, uten at dette var noe problem.
USB-inngangen på kjøleelementet er et interessant tillegg. Denne kan kobles til en ledig USB-tilkobling på hovedkortet via en medfølgende kabel. Dette gir mulighet til å styre hele systemet fra programmet Corsair Link; et lite stykke programvare som tidligere bare har vært tilgjengelig om man kjøpte et separat kontrollpanel ved siden av. Nå kan man bare plugge kjøleren rett i hovedkortet – og selv om dette betyr færre ledige porter på utsiden av kabinettet er vi spente på å finne ut hva denne programvaren nå har å by på av funksjoner.
I motsetning til hva som var tilfelle med H55 presenterer Corsair – forståelig nok – ingen påstander om at H100i sikkert får plass i datamaskinen din. Den omfangsrike radiatoren er ment for å monteres i taket på kabinettet, som betyr at du er avhengig av å ha plass og skruehull til to vifter i topplokket.
En annen forskjell fra H55 er at alle festebrakettene og smådelene nå er i betryggende solid metall. Brakettene er dessuten basert på en fiffig magnetløsning som skal gjøre det enklere å montere kjøleblokken, og attpåtil uten verktøy. Om dette er så enkelt som det kan høres ut er en annen ting vi er meget spente på.
I pakken
Corsair Hydro H100i leveres i en solid pappeske, som forresten åpnes på en litt snodig måte – lokket åpnes ved å dra ut den ene kortsiden, og deretter brette fronten av esken over til motsatt side. Innvendig er delene er lagt ut i en fasongtilpasset pappform, og alt er stablet på en måte som gjør det lett å finne frem.
De nødvendige smådelene for montering ligger i en egen plastpose, mens selve sokkelfestene har fått hver sin beskyttende lomme. Slangen til radiatoren samt kjøleblokken er av en eller annen grunn tyllet inn i plast, og det samme er de to viftene.
- Kombinert pumpe og kjøleblokk festet til radiator
- To vifter på 120 mm hver
- Monteringsbraketter, skruer og tilbehør
- Overgangskabler for å koble vifter til kjøleblokken
- USB-kabel fra kjøleblokk til hovedkortet
- Monteringsanvisning
Med alt sammen pakket ut er det tid for å bla om til neste side, hvor vi skal montere kjøleren i kabinettet.
Montering
Mens lillebroren ble omtalt som barnemat å få på plass får vi ingen slike lovnader om Hydro H100i. Det er på en måte litt betryggende, etter hva som ble fasit etter å ha prøvd «barnematen».
På nettsidene til produktet forteller Corsair litt om at dagens testobjekt benytter magnetiske braketter for enkel montering, som jo kan høres lovende ut. Når vi tar disse i nærmere øyesyn får vi et mye bedre førsteinntrykk enn hva H55 klarte å gi, så vi skrider optimistiske til verks.
Først av alt skal det nevnes at instruksjonsboken til Corsair Hydro H100i ser ut til å komme fra en helt annen klode enn den som fulgte med Hydro H55. De få, grovkornede fotografiene har veket plass for mange skarpe og deskriptive illustrasjoner. Alle delene i settet er navngitt og beskrevet, og hva du trenger å gjøre er forklart i nesten pinlig detalj.
At det ikke er så mange smådeler, at alle er lette å skille fra hverandre, og at det hele dessuten virker veldig solid gjør forberedelsene til monteringen til en lettelse for vår del. Dette virker mer i tråd med hva vi er vant til fra Corsair.
1: Start på begynnelsen
En del kabinetter har en åpning i bakplaten som hovedkortet sitter på, som gjør at du får tilgang til området bak prosessoren uten å skru ut hovedkortet. Mange mangler dog dette, så vi tar utgangspunkt i at hovedkortet må ut av kabinettet for å montere bakstykket til kjøleren.
Med mindre du har en AMD-prosessor eller LGA 2011-sokkel må derfor hovedkortet først tømmes for komponenter. Skjermkort, kabler og minnebrikker må vekk, og den gamle kjøleren må demonteres. Til slutt er det bare noen skruer som står mellom deg og et frigjort hovedkort.
Når du har fått dette ut av kabinettet, og du har brukt et passende rensemiddel for å fjerne gammel kjølepasta fra prosessoren, er det bare å smekke inn festene til kjølesystemet. Først skal bakstykket på plass, og dette har glidende skruefester som skal tres gjennom monteringshullene.
I vår testbenk har vi Intel-sokkelen LGA 1156. Skruefestene på bakstykket smatt enkelt på plass, og deretter var det bare å tvinne inn noen mellomskruer for hånd fra fremsiden.
2: Festemekanismen
Med dette gjort satt bakstykket som støpt, og neste skritt var å putte en magnetisk brikke utenpå selve kjøleblokken. Den klikket enda mer elegant på plass enn bakstykket gjorde – og vi begynner å ane hvordan Corsair mener dette skal henge sammen når det er ferdig.
Neste skritt ifølge bruksanvisningen var å montere radiatoren og viftene inne i toppen av kabinettet, som vi også gjorde. For de fleste kan det likevel være en idé å vente med dette til hovedkortet er på plass, siden denne anordningen tar en del plass når den først er montert – og dermed kan gjøre det litt vanskelig å få hovedkortet festet.
Selve monteringen av vifter og radiator er en ganske rett frem affære. Fjern eventuelle deksler fra toppen av kabinettet, og skru radiatoren fast med noen korte skruer og stoppskiver. Viftene festes så i denne nedenfra, og skal ifølge bruksanvisningen settes til å trekke luft inn i kabinettet gjennom radiatoren.
Her fortjener Corsair ris for å ikke ha merket viftene med blåseretning, men heldigvis for oss hadde vi enkelt mulighet til å finne ut av dette ved å plugge dem i en annen datamaskin.
Med radiator, vifter og hovedkort trygt festet skal kjøleblokken monteres oppå prosessoren. Fremgangsmåten var enkel nok – du setter kjøleblokken ned oppå prosessoren, slik at de tidligere monterte mellomskruene stikker opp gjennom hullene på magnetbrikken. Så fester du det hele med noen tommelskruer.
Med kjøleren trygt festet til hovedkort og prosessor gjensto bare ledningekrøll. Siden hastigheten på de to radiatorviftene styres av systemet skal de ikke hente strøm fra hovedkortet, men plugges inn i selve kjøleblokken via en egen ledning som følger med. Kjøleblokken skal på sin side kobles til én standard viftekontakt på hovedkortet, så vel som til en SATA strømkontakt.
Helt til slutt plugger du en USB-kabel inn i kjøleblokken. Det bør kunne gå an å legge en vanlig mini-USB fra utsiden av kabinettet og inn, men vi valgte å sette kabelen som fulgte med fra en USB-tilkobling på hovedkortet og inn i kjøleren.
Hele monteringen, inkludert noen turer med maskinvaren inn og ut av fotorommet, tok en knapp halvtime. Den delen av monteringen som tok lengst tid for seg selv, var å fjerne plastdekselet som sto på toppen av kabinettet. Dessuten gikk selve kjøleblokken, inkludert festene, på plass uten så mye som et skrujern – akkurat som lovet.
3: I drift
Entusiastmodellen Corsair Hydro H100i var, i motsetning til juniorutgaven H55, en ren drøm å få montert fysisk i kabinettet. Vi slår på maskinen, og viftene spinner til liv – noe høyere enn forventet, men det bråker fortsatt ikke alt for mye, og de roer seg snart nok ned.
Vel inne i Windows besøker vi produsentens nettside og laster ned programmet Corsair Link. Som nevnt har dette tidligere kun vært tilgjengelig hvis du kjøpte et eget frontpanel til datamaskinen, plugget dette i hovedkortet, og så koblet sammen kjøleren og frontpanelet.
Dagens løsning er mye enklere å ta i bruk. Vi laster i samme slengen ned en fastvareoppdatering, som vi installerer gjennom Corsair Link-programmet.
Fra innsiden av programmet kan du styre... vel, det meste. Det er rett og slett for mange muligheter til at vi kan gå gjennom alt i detalj, men noen av godsakene kan vi nevne – som at du blant annet kan overvåke temperaturen på både skjermkort og prosessor.
Du får også mulighet til å skifte ut fargen på lyset fra kjøleblokken; enten til én fast farge, til flere rullerende farger, eller – den praktiske biten – til å fortelle deg hva temperaturen på prosessoren er til enhver tid via egendefinerte fargekoder. I tillegg får du mulighet til å veksle mellom en drøss forskjellige viftestyringsprofiler.
Med programvaren på plass, fastvaren oppdatert og maskinen etter alt å dømme i fin form, skal vi teste hvordan den måler seg mot konkurransen på neste side.
Testresultater
Testoppsett
Testriggen vi prøver ut vannkjølere på er identisk med den som vi bruker til testing av skjermkort. Denne har vi montert i et eget kabinett for akkurat dette formålet. Prosessoren i maskinen er en Intel Core i7 2600K, og denne får virkelig gjennomgå når vi belaster den med programmet Prime95.
Støymålingene blir gjort i vår testlab for støymålinger, med mikrofon plassert langt nok unna til å unngå at luftstrømmene slår ut på mikrofonen. Støymålingene våre vil derfor ikke samsvare helt med verdiene som produsentene oppgir. Siden vi kalibrerer utstyret etter kjølere vi allerede har testet gir det derimot oss et presist sammenlikningsgrunnlag.
Under hele testperioden holdt vi romtemperaturen på 24°C. I testene uten oppgitt RPM kjører vi vanligvis 12 volt på vifter, som gir deres høyeste turtall. For Hydro H100i sin del regner vi programmet Corsair Link som en integrert del av systemet, og bruker dette til å styre viftehastigheten ved temperaturtester.
Temperatur
Samtidig som vi setter prosessoren til å belastes maksimalt, instruerer vi Corsair Link til å kjøre viftene som er koblet rett i kjøleblokken på innstillingen «maximum» – som i dette tilfellet innebærer omlag to og et halvt tusen omdreininger i minuttet. Alle illusjoner om at vannkjøling skal være et stillegående alternativ brister idet vi hører et mellomstort jetfly ta av inni kabinettet, og vi forlater rommet for å la testen gå sin gang.
En halvtime senere kommer vi tilbake, og måler temperaturen til å ligge jevnt på 45,3°C. Dette er et av de aller beste resultatene vi har sett, magre 0,7°C høyere enn rekordholderen.
Med dette er H100i det nest beste du kan få kjøpt, hva våre tester angår, ettersom MIST LL 2x140-settet har gått ut av produksjon. Siden forgjengeren H100 fikk kjørt seg hos oss har Corsair altså klart å forbedre en allerede knallgod kjøler.
Temperaturen etter at prosessoren fikk hvile seg en halvtime, fortsatt med viftene durende på høyeste fart, er også ekstremt god. 26,7°C er den kaldeste hviletemperaturen vi har målt. Marginene mellom modeller er mikroskopiske på hviletemperatur, men Corsair Hydro H100i dyppet faktisk helt ned i 25 grader nå og da – den registrerte temperaturen er en jevnt målt verdi.
Når vi mer enn halverer viftehastigheten er vi klar for en kanskje mer rettferdig sammenlikning – og definitivt en mer behagelig en. Vi starter opp Prime95 på nytt, og lar dette slite på prosessoren i en ny halvtime før vi tar temperaturen.
Denne gangen blir det noe varmere på sokkelen, men vi måler ikke temperaturen til å ligge på mer enn 48 grader stabilt. Dette er et meget godt resultat, nesten to grader kjøligere enn det den gamle versjonen av Hydro H100 presterte med viftene kjørende på de samme 1000 RPM, og tilsvarer det Corsair Hydro H55 klarte å levere med sin éne vifte kjørende på full fart.
Hviletemperaturen er overraskende nok marginalt høyere enn på de øvrige kjølerne, men vel innenfor hva som kan regnes som normalt. 27,2°C stabilt ved 1000 RPM er ikke langt over romtemperatur, og også på denne innstillingen duppet den ned i 25°C nå og da. Vi mistenker at den høyere stabile temperaturen kan henge sammen med at Corsair Link faktisk belaster prosessoren opp til 12-13 prosent mens vinduet er aktivt, og at prosessoren dermed ikke fikk hvile seg skikkelig.
Støynivå
Som nevnt høres de to viftene litt ut som turbinmotorer når de kjører på full guffe. Dermed er det meget betryggende at de ikke gjør mer enn et par-tre grader Celsius forskjell ved full belastning.
Det er verdt å merke seg at støyen likevel er noe redusert sammenliknet med den forrige utgaven av H100 vi hadde inne til test – men 39,8 desibel er fremdeles svært merkbart.
Ved 1000 RPM er disse nye viftene fra Corsair ekstremt stillegående, og lyden vil bare såvidt kunne skilnes fra bakgrunnsstøy. Vi målte 22,3 dBA, som er det beste vi har vært borti til nå. Enda bedre er at Corsair Link kjører «smart» viftestyring som standard, som hos oss betød en enda roligere viftehastighet – kun litt over 800 RPM ved normal bruk av datamaskinen.
Selv om det er et godt stykke igjen før H100i kan konkurrere med temperaturene vi så i vår test av EK-KIT H30 240 HFX leverer den altså svært gode resultater over det hele.
Men er dette godt nok? På neste side konkluderer vi ut fra det vi har sett »
Konklusjon
Corsair Hydro H100i er en prosessorkjøler som rettes mot entusiasten. Corsair lover enkel, verktøyfri installasjon av kjøleblokken, og innfrir så det suser. Dette er en av de kjølerne vi har sett som har klikket på plass med minst innsats, og kunne nok absolutt blitt montert problemfritt av mannen i gata.
Temperaturene den presenterer er meget gode under alle forhold, også når viftene snurrer på bedagelige 1000 RPM. Kun 2-3 grader lavere temperaturer ved maks hastighet forteller oss at pumpe og radiator gjør en meget god jobb, samtidig som den nye serien vifter Corsair bruker i dette settet er svært effektive.
De øvrige komponentene er dessuten solide og lett å skille fra hverandre, og bruksanvisningen er oversiktlig og godt illustrert. Alt i alt er det lite vi kan kritisere Corsair Hydro H100i for, bortsett fra at man må finne ut hvilken vei viftene blåser før montering.
Den nye versjonen av programmet Corsair Link som følger med er også et positivt tillegg. Det gir enkel tilgang til oppdatering av fastvare, og man kan lage egne vifteprofiler for enhver smak.
At man kan sette kjøleblokken til å rapportere temperaturendringer ved å skifte farge vil nok også bli godt mottatt av alle som har innsyn i kabinettet sitt under drift. En overraskende ulempe var dog at programmet trakk en del prosessorkraft mens det var åpent, men vi så ingen tendenser til dette etter at vi lukket det.
I tillegg er prisen absolutt overkommelig. Det er bare noen hundrelapper som skiller Hydro H100i fra H55, og om du først skal punge ut hundrevis av kroner for et fiks ferdig kjølesett er det strengt tatt ingen vits i å gå for lillebroren.
I skrivende stund må du ut med rundt 800 kroner for Hydro H100i hos billigste leverandør. Dette er under halvparten av hva for eksempel EK-KIT H3O 240 HFX koster, og flere hundre kroner billigere enn Larkooler KU3-241. Førstnevnte er det eneste produktet vi har testet som presterer bedre enn H100i når viftene går for fullt, og sistnevnte går inn i samme kategori ved nedsatt hastighet.
For meget ivrige overklokkere kan det hende at andre kjølesett er et bedre valg, siden man med H100i risikerer et par litt overivrige vifter hvis temperaturen fra prosessoren øker drastisk. Dyrere, modulære kjølesett lar deg også kjøle skjermkortet med vann, og skjermkortkjølere kan ofte lage en hel del bråk.
På den annen side vil de samme modulære settene ha mange av utfordringene som tidligere gjorde vannkjøling til en litt esoterisk greie for spesielt innvidde – som etterfylling av væske, luftkjøring gjennom systemet, og fare for lekkasje hvis man kløner til monteringen.
I sum må vi anbefale Corsair Hydro H100i for alle som har plass til det i kabinettet. Prisen er grei, kjøleevnen er svært god, og installasjonen går som fot i hose. I tillegg er det så godt som lydløst – så lenge du ikke aktivt ber om bråk.
+ Meget gode kjøleegenskaper
+ Svært stillegående ved normal bruk
+ Overkommelig pris
+ Gode styingsmuligheter med Corsair Link
+ Svært enkelt å montere
- Passer ikke alle kabinetter
- Bråkete ved svært høye temperaturer