Tek.no

Test

Sony Ericsson Xperia X8

Espen Irwing Swang
6 Okt 2010 13:54

Sony Ericsson Xperia X8

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Sony Ericsson Xperia X8 er mindre enn X10 og større enn X10 mini. Funksjonsmessig minner den mest om sin lillebror. Men den har større skjerm, større batteri og svakere kamera enn X10 Mini. Så enkelt kan vi oppsummere Sony Ericsson Xperia X 8. Vi merker oss at Sony Ericsson lanserer X8 med det utdaterte operativsystemet Android 1.6, samtidig som konkurrentene er i ferd med å oppgradere sine modeller fra versjon 2.1 til versjon 2.2.

Design

Chassiset på Xperia X8 er 16 mm høyere, 4 mm bredere og 1 mm tynnere enn på Kperia X10 Mini. Skjermen har vokst fra 2,55 til 3 tommer, mens oppløsningen er økt fra 240 x 320 punkter, til 32 x 480 punkter.

Fronten har de samme tre tastene som Xperia X10 og X10 mini. Tasten til venstre åpner ulike menyer avhengig av hvilket program som er aktivt. Tasten i midten tar deg direkte til startskjermen. Er du allerede på startskjermen, så åpnes programmenyene. Den samme programmenyen kan du åpne ved å trekke startskjermen oppover.

Trekker vi skjermen ned fra toppen, så får vi opp statusinformasjon. Den midterste tasten har også en ekstra funksjon. Holder du den inne et par sekunder, så kommer det opp en oversikt over alle applikasjoner som kjører på telefonen.

Høyre tast sender oss ett trinn tilbake fra der vi befinner oss i menystrukturen.

Venstre side av mobiltelefonen er fri for taster, mens det på høyre side finnes volumkontroll og kameratast.

På toppen av X8 er det en 3,5 mm kontakt med plass for tilkobling av hodesett med fjernkontroll. Det betyr at du kan bruke vanlige øreplugger, eller du kan bruke Sony Ericssons spesialplugger med musikkontroller på ledningen. Av/på-tasten er også plassert på toppen, i tillegg til at det er her du finner MicroUSB-kontakten gjemt under et lite plastdeksel.

Baksiden av X8 er like hvit som resten av mobilen. En smal spalte slipper ut lyd, et grønt lite merke viser at det er en Sony Ericsson-mobil, og et sort hull avslører at telefonen har kamera. Her er ikke fotolys av noe slag, og glasset som beskytter kameraet sitter ikke på selve bakdekselet. Det betyr at du finner kameraet i en grop som samler skitt, og at det ikke holder å bytte bakdeksel om det skulle bli riper på glasset. Til gjengjeld skal det noe til å ripe opp kameraglasset når det er plassert på denne måten.

Menyer

Grensesnittet på de to telefonene er likt. Begge modellene har Sony Ericssons løsning med snarveier i hjørnene på startskjermen. Her finnes også funksjonen Timescape, som viser Twitter-meldinger, statusoppdateringer fra venner på Facebook, innkommende SMS og e-post og andre begivenheter i en samlet oversikt.

Når vi nevner e-post her, så må vi legge til at det dreier seg om POP- og IMAP-kontoer. Bruker du Exchange Server må du hente posten og avtalene i et eget program. Løsningen for Exchange-synkronisering er RoadSync. Om vi ser bort fra at meldinger til denne applikasjonen ikke vises i TimeScape, så fungerer løsningen godt.

I esken vi fikk sammen med Xperia X8 ligger flere deksler med forskjellige farger på. Disse er alle hvite øverst, men får gradvis mer farge nedover dekselet. Ingen av dekslene vi har mottatt får telefonen til å se videre eksklusiv ut.

Skjerm

Skjermen på X8 er kapasitiv, men den støtter ikke bruk av flere fingre samtidig. Dermed er det ikke mulig å zoome ved å knipe eller sperre med to fingre på skjermen. I stedet trykker du på bildet som skal zoomes til det dukker opp et zoomfelt. Så trekker du fingeren opp for å forstørre, eller ned for å krympe bildet på skjermen.

Løsningen er nokså enkel å bruke, men kan komme i konflikt med andre ting du ønsker å gjøre. Skal du flytte på skjermbildet må du ikke holde for lenge på skjermen før du stryker over glasset.

I nettleseren er det en helt annen og langt mindre elegant måte å zoome på.

Taster

Experia X8 har qwerty-tastatur også når skjermen er i stående format. Det betyr at det blir svært liten plass til hver enkelt tast. Det gjør også at det ikke er plass til æøå, som må hentes frem som alternativer på A og O-tastene.

Men selv om det er trangt på tastaturet, så er det godt mulig å skrive meldinger på det. Når du trykker på en tast lyser det opp et felt med bokstaven du trykker på. Er det feil tast, så er det bare å skyve fingeren over til riktig tast. Bokstaven registreres når du slipper tasten.

Kamera

Kameraet på Sony Ericsson Xperia X8 er ikke noe å skryte av. Her mangler autofokus, og oppløsningen er på beskjedne 3 megapiksler. Under ideelle forhold kan du ta gode bilder, men det er få muligheter for den som ønsker å eksperimentere med manuelle innstillinger.

Du kan velge forhåndssettinger for skumring, sport eller strand/snø, og det er det hele.

Video

I videomodus kan du velge om du vil filme med en oppoløsning som egner seg for MMS, eller om du vil filme med full oppløsning. Men selv med full oppløsning blir resultatet nokså dårlig. Under er et eksempelklipp filmet i våre redaksjonslokaler og lastet direkte til YouTube fra telefonen:

Det er mulig å legge geomerker til bildene, så du senere kan lokalisere dem på karttjenester som Google Maps.

Treg

I bruk opplever vi Xperia X8 som litt treg. Enkelte prosesser, som å starte nye programmer, kan ta litt tid. Når vi plukker opp telefonen for å ringe noen kan det ta flere sekunder før tastaturet dukker opp. Men om prosessen allerede kjører i bakgrunnen dukker tastene opp nesten med det samme.

Musikk

Musikkspilleren i telefonen er heller ikke veldig imponerende. Lyden er ikke ille, og det er enkelt å manøvrere i musikkmenyene. Men vi savner en mulighet til å kunne endre lydbildet ved hjelp av en equalizer.

De medfølgende ørepluggene er simple greier, og bidrar ikke til å løfte lydopplevelsen. På settet vi har mottat er det heller ikke noen mulighet for å styre musikkspilleren fra kabelen, slik Sony Ericsson legger opp til at vi skal kunne gjøre.

For musikkinteresserte er det også verdt å merke seg at minnekortet som følger telefonen bare er på 2 GB. Du må med andre ord investere i mer minne og bedre øreplugger/hodetelefoner for å ha glede av Xperia X8 som MP3-spiller.

Navigasjon

Telefonen leveres med navigasjon fra Wisepilot. Denne kan du bruke gratis i 30 dager. Wisepilot er en tjeneste som forutsetter at du er online, og dermed kan den bli svært kostbar i bruk dersom du bruker den i utlandet.

Telefonen kommer også med navigasjon fra Google, men tjenesten er enn så lenge ikke aktivert for bruk i Norge.

Nettleseren er nokså standard. Den mangler støtte for Flash, men fikser ellers det meste. Å surfe på en 3-tommers skjerm gir uansett noen begrensninger i forhold til brukeropplevelsen.

Batterikapasiteten på X8 er langt bedre enn på lillebror X10 mini, mens vi ikke merker noen forskjell på samtalekvaliteten. Lyden er god, men det er mulig å høre en svak suselyd.

Programvare

Xperia X8 har et operativsystem som åpner for at vi kan legge til en rekke applikasjoner fra Android Market. Men mange av de beste applikasjonene for Android vil ikke dukke opp i listen over programmer du kan installere. Årsaken er at telefonen har den gamle Android-versjonen 1.6..

Sony Ericsson har lenge lovet å komme med en oppdatering til Android 2.1, men denne glimrer fremdeles med sitt fravær.

Når vi pakker opp Sony Ericsson Xperia X8 ligger det flere programmer forhåndsinstallert. Flere av disse er spill, noe som sier sitt om hvilken målgruppe Sony Ericsson her retter seg mot. Enkelte av spillene er riktig nok bare prøveversjoner som du må betale for om du vil fortsette å bruke dem.


Er du ute etter en rimelig Android-mobil er dette et godt alternativ. Men du bør også vurdere HTC Wildfire, som bare er litt dyrere. Da får du større skjerm, sprekere design og et bedre kamerea. Den er dessuten kommet i versjon 2.1 allerede, og kan derfor by på litt ekstra funksjonalitet.
Et annet alternativ er Samsung Galaxy 3. Også denne har nyere operativsystem og litt større skjerm enn Xperia X8.
Om kamera er viktig bør du også vurdere Sony Ericsson Xperia X10 Mini, som er samme mobil som X8, men i en mer kompakt variant med mye bedre kamera.
Her kan du sjekke prisen på Sony Ericsson Xperia X8
Her kan du sjekke prisen på HTC Wildfire
Her kan du sjekke prisen på Samsung Galaxy 3
Her kan du sjekke prisen på Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Les også