Til hovedinnhold
TestLenovo ThinkPad Edge E420s

Solid og spillvillig ThinkPad

Men entusiastene vil nok bli skuffet.

Vegar Jansen

Lenovo ThinkPad Edge E420s er en 14-tommer som posisjonerer seg et sted mellom forretnings- og privatmarkedet. Den velkjente ThinkPad-stilen er beholdt, men samtidig er den blitt rundere i kantene og fått pyntelister i sølv – kanskje for å gjøre den hakket mer "folkelig". Den blanke skjermen er også et element vi som regel finner på bærbare rettet mot privatpersoner.

Fast i fisken

Når det gjelder byggekvaliteten virker det som om Lenovo har det meste på stell. E420s føles solid og fast i fisken, og er en modell vi drar med oss uten å tenke for mye på om den får det litt trangt i sekken.

Av andre områder den utmerker seg på er tastaturet – Lenovo har lange tradisjoner med å gi oss ThinkPader med virkelig anvendelige tastaturer, og E420s er ikke noe unntak. Også pekeplaten gjør en anstendig jobb, og begynner dessuten å få grei størrelse. Ellers har maskinen det meste på plass av nødvendig utstyr. USB 3.0 hadde naturligvis vært en fordel, men mangelen på dette veies til en viss grad opp av eSATA-porten.

Helt OK ytelse

Med en Sandy Bridge Intel Core i5-prosessor og grafikkortet Radeon HD 6630M fra AMD er også ytelsen god nok til både arbeid og fritid. Støynivået har vi også sansen for. Selv ved tyngre belasting holder volumet seg på et relativt anstendig nivå.

Selv om vi har sansen for svitsjbar grafikk er dette likevel ikke helt uproblematisk på E420s. For det første måtte vi laste ned driverne til Radeon-kortet manuelt. I tillegg synes vi ikke den automatiske svitsjingen mellom den integrerte Intel-grafikken og AMD-løsningen fungerer så godt som den burde. Når vi ikke klarer å overstyre dette i programvaren skulle vi heller gjerne hatt en fysisk bryter som svitsjet.

En annen ting som trekker ned det gode inntrykket er skjermen. Den er verken spesielt lyssterk eller særlig god på noen andre måter.

Dårlig batteri

Batteritiden er likevel punktet der E420 virkelig taper kampen mot konkurrentene. Blant de bærbare vi har sammenlignet med i denne testen ligger den på en meget klar sisteplass. Faktisk holder modellen med nest dårligst batteritid dobbelt så lenge som ThinkPad Edge E420s. I våre øyne holder ikke dette på en portabel 14-tommer i denne prisklassen, spesielt ikke når du verken kan bytte batteri eller utvide kapasiteten.

Kvalitet og totalytelse til tross er det altså vanskelig for oss å anbefale Lenovo ThinkPad Edge E420s. Vi hadde snarere blunket oss ut Asus U46SV. Den største ulempen er at denne veier nærmere fire hekto mer enn E420s.

Vil du holde deg til ThinkPad-familien kan vi også anbefale den noe dyrere halvbroren T420, som du også kan få med bedre skjermoppløsning.

Kort oppsummert

+  Føles solid
+  Relativt stillegående
+  Yter både for arbeid og spill
+  Godt tastatur og anstendig pekeplate


-  Laber batteritid
-  Småtrøblete grafikksvitsjing
-  Litt klein skjerm

Vil du vite mer?
Les hele testen av Lenovo ThinkPad Edge E420s på Hardware.no.

annonse