Tek.no

Test

Ubuntu 11.04

Robin Heggelund Hansen
12 Mai 2011 21:15

Introduksjon og installasjon

Etter seks måneder i utvikling er endelig Ubuntu 11.04 klar for nedlasting. I motsetting til tidligere Ubuntu-utgivelser hvor det stort sett var nyere programvare vi hadde å se frem til, har Canonical denne gangen klart å inkludere ett helt eget brukergrensesnitt som lover å skille Ubuntu ut fra mengden av eksisterende Linux-distribusjoner.

Hvor godt Unity – navnet på det nye brukergrensesnittet – fungerer i praksis blir spennende å se, spesielt siden det har gått på bekostning av Gnome 3-integrasjon.

Installasjon

For de som allerede har lest om eller installert Ubuntu selv, er ikke selve installasjonsprosessen noe annerledes enn i tidligere utgaver.

Om du ikke har installert Ubuntu tidligere kan du godt prøve Ubuntu uten en installasjon. Ubuntu, samt de fleste andre Linux-distribusjoner, har nemlig muligheten til å kjøre rett fra CD/DVD eller USB. .ISO filen du laster ned fra Ubuntus hjemmesider kan du med andre ord brenne på en CD/DVD og bruke for å teste distribusjonen UTEN å installere det.

Skulle du ønske å bruke en minnepenn, eller en annen form for USB-basert lagring, kan du laste ned verktøyet unetbootin som kan laste ned Ubuntu, og en drøss med andre Linux-distribusjoner, for deg og legge dette inn på en USB-enhet for deg. Dette krever selvfølgelig at PC-en din støtter oppstart fra USB-enheter.

Skulle du likevel bestemme deg for å installere Ubuntu, er dette også lekende lett. Ubuntu har en veldig god veiviser som leder deg gjennom innstillingene som må settes. Spesielt partisjoneringsverktøyet må dras frem her som ett utrolig godt verktøy. Du trenger ikke lenger å være data-nerd for å kunne installere Ubuntu ved siden av Windows, da verktøyet gjør det så lett som å dra på en slider for å bestemme lagringskapasiteten Ubuntu og Windows skal ta på harddisken.

Flere av valgene du må gjøre under installasjonen gjør du også mens systemet i seg selv blir installert slik at du sparer tid. Ikke det at det er så fryktelig mye tid å spare da en Ubuntu-installasjon gjerne tar mindre enn ti minutter å gjennomføre.

Les også