Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition

Er dette markedets beste GeForce GTX 780?

Gigabyte treffer nemlig perfekt blink med GHz Edition.

Varg Aamo, Hardware.no

Introduksjon

Nvidias GeForce GTX 780 har vært på markedet en god stund, og har blitt forbigått som spill-flaggskip av GeForce GTX 780 Ti. Likevel er fortsatt skjermkortet et høyaktuelt alternativ for spillere, med sin kombinasjon av knallgod ytelse og en prislapp langt under storebrorens 5400 kroner per eksemplar.

I dag tester vi en ganske spesiell variant av GeForce GTX 780, levert av Gigabyte, med etternavnet «GHz Edition». På overflaten ser det ut som et nærmest hvilket som helst annet Gigabyte Windforce X3-skjermkort, dog med en kraftigere bakplate enn vi er vant med – men innvendig finnes det en del nytt.

Lurer du på hva «Windforce», «ACX» og «DirectCU» betyr?
Ekstra: Vi forklarer alle etternavnene på skjermkort »

Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Saftig overklokket

Som navnet tilsier er dette et fabrikkoverklokket skjermkort, med en klokkefrekvens som ved boost er dyttet opp fra 900 til 1071 MHz – en oppjustering på 19 prosent rett fra fabrikken.

Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det betyr at Gigabyte garanterer oss hastigheter nesten på høyde med det vi fikk ut av vårt Asus ROG Poseidon Platinum.

Det vann- og luftkjølte skjermkortet fra Asus lot seg nemlig dytte opp til 1097 MHz uten at vi trengte å gripe inn, takket være Nvidias GPU Boost 2.0, som kanskje også i dag vil slå til med høyere frekvenser enn angitt.

Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition har de samme tilkoblingene som alle kort i sin familie.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

De øvrige spesifikasjonene på dagens testmodell er for øvrig de samme som på referanseskjermkortet fra Nvidia, men prisen er en snau hundrelapp høyere. I billigste nettbutikk akkurat nå koster kortet rett i underkant av 4000 kroner.

Voksne fysiske mål

Dette er rent fysisk et velvoksent skjermkort, takket være Gigabytes Windforce 3X-kjøler. Med en lengde på hele 29 centimeter vil ikke dagens testmodell ha noen plass i små stue-PC-er eller andre minikabinetter, men med varmeutviklingen vi vet at slike kraftplugger byr på er det kanskje like greit – da små kabinetter som regel ikke har verdens beste ventilasjon.

Tykkelsen er litt mindre avskrekkende, og 35 mm tilsier at det bør gå greit å kjøre flere av disse røverne i SLI. Vi vet nå likevel ikke helt vet om det er så lurt, med tanke på at det vil bli vanskelig å få nok luft til alle viftene dersom skjermkortene pakkes for tett.

Vekten er på sin side ikke så ille, så bakplaten Gigabyte har montert på dette skjermkortet – noe uvant fra dette selskapet – er nok mer til pynt og kjølehjelp enn for å holde skjermkortet stabilt.

Men hvordan duger så Gigabyte sitt GHz Edition av GeForce GTX 780? Det er det store spørsmålet i dag.

På neste side starter vi den første ytelsestesten »

ModellAMD Radeon R9 290Nvidia GeForce GTX 780Gigabyte GeForce GTX 780 GHz EditionNvidia GeForce GTX 780 Ti
GrafikkprosessorHawaiiGK110GK110GK110
Kjernefrekvens-863 MHz1019 MHz875 MHz
Boost-frekvens947 MHz900 MHz1071 MHz928 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)5000 MHz6008 MHz6008 MHz7000 MHz
Minnemengde4096 MB DDR53072 MB GDDR53072 MB GDDR53072 MB GDDR5
Minnebusbredde512-bit384-bit384-bit384-bit
Streamprosessorer2560230423042880
Transistorer6,2 mrd.7,1 mrd.7,1 mrd.7,1 mrd.
TMU160192192240
ROP64484848
Typisk forbruk-250 W-250 W

Ytelse, syntetisk

3DMark

F i r e S t r i k e

Vår aller første ytelsestest er 3DMark Fire Strike. Dette er en bred og stabil test, som gang på gang reproduserer målinger med svært små avvik. Programmet går løs på datamaskinen med en rekke forskjellige verktøy, og de forskjellige spesifikke testresultatene gis til slutt uttrykk for i en poengsum.

Gigabyte starter med et friskt fraspark, og lander i denne syntetiske testen på en knallsterk tredjeplass. 9566 poeng er et høyst respektabelt resultat for vårt Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition, og faktisk i samme liga som de to toppkortene fra henholdsvis AMD og Nvidia – Radeon R9 290X og GeForce GTX 780 Ti.

Oppover til disse to kraftpluggene er det faktisk bare rundt 250 poeng, mens det ned til referansemodellen av GeForce GTX 780 er et fire ganger så stort gap. Selv Asus ROG Poseidon Platinum, den heftigste GeForce GTX 780-modellen vi har testet til nå, må se seg slått med hele 428 poeng.

Ytelse, spill - del 1

Battlefield 3

@ U l t r a , D X 1 1

Vi starter spilltestene med gode, gamle Battlefield 3. Spillet ble lansert allerede mot slutten av 2011, men benytter en hel del av DirectX 11-funksjonene. Det er likevel ikke så fryktelig krevende for maskinvaren, og på de nyeste skjermkortene måler vi stort sett høye FPS-verdier.

Selv om Battlefield 4 byr på enda lekrere grafikk med riktig maskin, tar vi ikke dette inn i testrutinene med det første. Ettersom det stadig kommer endringer og oppdateringer som kan påvirke ytelsen, ville nemlig ikke resultatene hatt særlig lang holdbarhet.

Hvis vi ble positivt overrasket over ytelsen i 3DMark-testen vår på forrige side, blir vi desto mer imponerte når vi starter opp Battlefield 3 på 1920 x 1080 pikslers oppløsning, og med alle grafikkinnstillinger på høyeste nivå.

Dagens testmodell klarer nemlig å hanke inn en suveren andreplass, 0,02 FPS bak GeForce GTX 780 Ti. Det er også noe sterkere enn AMD Radeon R9 290X, til tross for en noe lavere registrert minsteverdi – og 13 prosent bedre enn hva Nvidias referansemodell klarer å dra i land.

Også i oppløsningen 2560 x 1600 piksler briljerer vårt Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition. 68,32 FPS er ikke like tett innpå storebroren fra Nvidia, og bare såvidt noe kjappere enn gjennomsnittsverdien fra AMDs aller heftigste – men fremdeles bunnsolid.

Ekstra imponerende blir det også hvis vi ser på de andre GeForce GTX 780-modellene i utvalget, som alle blir liggende tydelig svakere an.

Metro 2033

@ V e r y H i g h , D X 1 1 , 1 6 x A F , 4 x M S A A , P h y s X , D O F

Det andre spillet vi tester er Metro 2033. Spillet kom ut så tidlig som første kvartal 2010, og har nå rukket å få seg en oppfølger, men er like fullt fremdeles et spill hvor selv de aller råeste skjermkortene som slippes sliter overraskende mye.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig, og i denne testen har vi dratt innstillingene ut til det fulle. 16 x AF, 4 x MSAA og PhysX aktivert bør virkelig sette skjermkortene vi tester på prøve – selv i Full HD.

Med spillet durende i vei på Full HD ser vi på ny at dagens testmodell fra Gigabyte puster storebror GeForce GTX 780 Ti i nakken, med atter en råsterk andreplass. Denne gangen er selv minsteverdiene høyere, mens marginene ned til resten av utvalget vært er vel så store som før.

Selv på høyeste oppløsning ender Gigabyte-kortet vårt opp med en høyst respektabel bildeflyt på 26,09 FPS i gjennomsnitt. Det holder bare til en fjerdeplass, men med de ørsmå marginene vi ser mellom alle de kraftigste skjermkortene våre på akkurat denne testen, begynner vi faktisk å lure på om vi kan ha en annen flaskehals i systemet.

Sniper Elite V2

@ U l t r a , D X 1 1 , C o m p u t e S h a d e r s , H i g h A d v a n c e d S h a d o w s

Vår tredje test er en smule ferskere enn Metro 2033, og kom ut i 2012. Sniper Elite V2 er navnet, og spillet er tidvis ekstremt krevende for skjermkortene. Dette er akkurat hva vi ønsker oss, og for å understreke dette har vi også her kjørt alt av innstillinger til maks.

Her blir vårt Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition det andre skjermkortet vårt som klarer mer enn 50 FPS i gjennomsnitt på 1920 x 1080 pikslers oppløsning, sammen med GeForce GTX 780 Ti. 53,12 FPS er slett ikke verst, og avstanden opp til toppmodellen er omtrent den samme som ned til Asus' overklokkede ROG Poseidon Platinum.

«Etter to sider med testresultater like bak GeForce GTX 780 Ti kan vi vel ikke slutte nå», tenkte tydeligvis skjermkortet vi går løs på i dag. Selv med aller høyeste oppløsning som skjermen vår takler går det nemlig unna så det suser i Sniper Elite V2, og 27,38 FPS i snitt holder til en svært trygg andreplass – på ny kun slått av det beste spillkortet i Nvidias sortiment.

Alle disse spillene begynner dog å bli litt gamle, så vi lurer på hvordan vår testmodell fra Gigabyte vil klare seg i nyere spill.

Ytelse, spill - del 2

Hitman: Absolution

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A

Hitman: Absolution var et av de mest krevende spillene som kom ut i 2012, og det byr på komplett implementering av alt DirectX 11 har å by på. Dette gir mulighet til å skru detaljnivåene opp til nær sagt uante høyder – noe vi selvfølgelig har gjort.

Her braker det først løs med Full HD-oppløsning, og vårt Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition synes åpenbart det er helt greit. Blanke 52 bilder i sekundet ender vi opp med som gjennomsnittsverdi, og det holder til å overgå selv GeForce GTX 780 Ti – og dermed til å rappe med seg en bronsemedalje i denne testen.

Når vi skrur opp oppløsningen til 2560 x 1600 piksler viser det seg at AMD-kort får uttelling for sine mange ROP-enheter, siden dette ser ut til å gjøre dem noe bedre rustet til svært høye oppløsninger. 29,82 FPS i snitt holder bare til en femteplass, og Nvidias råeste spillmodell kommer seg på nytt foran dagens Gigabyte-skjermkort.

Det skal likevel påpekes: Heller ikke i denne testen er det noen andre GeForce GTX 780 uten «Ti» som etternavn som kan hamle opp med Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition.

Far Cry 3

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A , S S A O : H D A O , E n h a n c e d A t c M S

Far Cry-serien er kjent for vakre strender, svaiende palmetrær, flammer og eksplosjoner. Med slike omgivelser, sammen med en rekke spektakulære effekter, burde spillet kreve sitt av maskinvaren, og for å være sikre på dét har vi skrudd alle innstillinger til topps også i vårt nest siste testspill.

Med Far Cry 3 i Full HD får vi dagens første gullplassering til Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition – og dét er faktisk rent imponerende. Alt vi har testet fra både AMD og Nvidia, uansett prislapp, blir liggende bak dette «nest-beste» skjermkortet fra Gigabyte.

51,57 FPS i gjennomsnitt er riktig nok bare såvidt litt kjappere enn GeForce GTX 780 Ti sine 51,33 FPS, men med en prisforskjell på omtrent 1400 kroner mellom disse to kortene – i favør av dagens testmodell – kan vi ikke gjøre annet enn å applaudere.

Selv ved 2560 x 1600 piksler går det glatt og fint for vår testmodell i dag, som blir det tredje kortet vi har sett til å karre seg over 30 FPS i gjennomsnitt – med alt av kvalitetsinnstillinger altså på høyeste nivå. Det holder til en fin-fin tredjeplass, kun slått av GeForce GTX 780 Ti og Radeon R9 290X.

Company of Heroes 2

@ M a x , A A : H i g h , T e x : H i g h e r , S n o w : H i g h , P h y s : H i g h

Siste spilltest er Company of Heroes 2, som vi i vår ytelsestest av spillet fant ut at slurper i seg maskinkraft for å kunne tegne opp et vell av teksturer, eksplosjoner, flammer og røyk, samtidig som det stadig er en fryktelig snøstorm på ferde. En meget god kandidat til å seigpine alle grafikkort som finner veien inn i testbenken vår, altså.

Normalt gjør AMD sine skjermkort det sterkere enn Nvidia-baserte modeller i denne testen, og når vi kjører i gang med 1920 x 1080 pikslers oppløsning ender vi opp med en ny tredjeplass til dagens testmodell – en hårsbredd foran GeForce GTX 780 Ti, og like bak Asus Radeon R9 290 DirectCU II OC.

Når vi skrur oppløsningen opp til 2560 x 1600 piksler gjør imidlertid AMD-fordelen ved et høyt antall piksler på skjermen seg på ny gjeldende, og vårt Gigabyte-kort må nøye seg med en fjerdeplass. Nvidias referansemodell av GeForce GTX 780 Ti kommer seg på nytt opp foran dette, med en margin på litt under en femtedels bilde per sekund.

Dermed er ytelsestestene avsluttet, men før vi konkluderer skal vi se på hvordan effektforbruket og temperaturene har vært underveis »

Effektforbruk og temperatur

Ytelsestestene er nå avsluttet, men før vi kan si oss helt ferdige må vi måle et par andre viktige variabler. Først ut er strømforbruket, og da ser vi på hvor mange watt hele datamaskinen trekker fra stikkontakten når den kjører for fulle mugger, samt når maskinen slapper av.

Gigabyte-kortet vårt krever en del strøm, og må kobles til med to 8-pins strømkontakter.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Siden vårt Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition ble oppgitt til å skulle kjøre en boost-frekvens på 1071 MHz kunne vi forventet et effektforbruk akkurat som det vi så på Asus ROG Poseidon Platinum – med en kjerne som oppnådde 1097 MHz.

Under testingen viste deg seg dog at testmodellen vår klarte å kjøre hele 1162 MHz uten vanskeligheter, som også forklarer at vi har et effektforbruk på 352 watt ved belastning.

Det er likevel en god del mindre enn de 379 watt vi målte fra GeForce GTX 780 Ti, som vi observerte at leverte ytelse som lå på mer eller mindre samme nivå som dagens testmodell i alle våre ytelsestester.

Vårt Gigabyte-kort kommer utstyrt med selskapets egenutviklede Windforce X3-kjøler, og denne vet vi av erfaring at gjør en god jobb. Likevel, å klare å holde temperaturen helt nede på 61°C ved belastning selv med høyere klokkefrekvens og effektforbruk på kjernen enn normalt, er svært imponerende.

Støynivået på kjølerens tre vifter, som stort sett holdt seg på 1700 omdreininger per minutt ved belasning, er dessuten veldig trygt innenfor hva som er komfortabelt å høre på. Selv under de aller mest intensive partiene av testingen, da de spant opp til omkring 2200 RPM på vår åpne testbenk, merket vi særdeles lite til viftestøy.

Med dét er vi ferdige med alle våre tester og målinger.

Konklusjon

Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition har gått gjennom testene våre i dag, og har kommet ut på andre siden som det desidert beste GeForce GTX 780-modellen vi noen gang har sett.

Vel er det ikke mulig å vannkjøle det rett ut av esken, sånn som på Asus ROG Poseidon Platinum, og det ser kanskje litt anonymt ut med Gigabyte sin ordinære – om enn knallgode – Windforce X3-kjøler, men ikke la deg lure:

En solid bakplate forteller oss hva det er slags GTX 780 vi har med å gjøre.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Dette skjermkortet leverer nemlig spillytelse som i de fleste sammenhenger er på nivå med et GeForce GTX 780 Ti, men til en betydelig lavere pris.

Gigabytes Windforce-kjøler er solide saker.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Dagens testmodell er likevel ikke på noen måte et billig kort. I skrivende stund er laveste pris for Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition rett under 4000 kroner, og mange nettbutikker har valgt å legge på en hundrelapp eller fem på dette. Likevel, hvis du kjøper kortet fra den billigste butikken vil vi si at du gjør et kupp.

Det mest naturlige skjermkortet å sammenlikne dagens testmodell med er Nvidias toppmodell for spillere, og de forskjellige variantene av GeForce GTX 780 Ti starter på rundt 5400 kroner.

Ellevill ytelse til en relativt lav pris? Ja takk, veldig gjerne.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Fra AMD sin side er Radeon R9 290X omtrent sammenliknbart, men i butikkene som har dette kortet på lager er beste pris fortsatt på godt over 4000 kroner.

Med helt suveren ytelse på plass, en pris som i entusiastklassen er helt overkommelig, og attpåtil en kjølig og stillegående vifteanordning, er dermed vår anbefaling soleklar:

Trenger du et nytt skjermkort til å drive hva som helst av spill, og prisklassen du leter i er rundt 4000 kroner, er det dette skjermkortet du skal ha.

+ Overlegen ytelse per krone i toppklassen
+ Svært god og stillegående kjøleløsning
+ Godt med rom for overklokking

- Ingen spesielle

Et litt billigere og svakere alternativ kan være Asus Radeon R9 290 DirectCU OC:
Finn laveste pris eller les testen av vårt forrige anbefalte skjermkort »

Trenger du enda mer kraft skal det nevnes at Gigabyte også har et GeForce GTX 780 Ti GHz Edition på lur – om enn med en prislapp på godt og vel 6000 kroner. Det skal vi også få kjørt gjennom våre testrutiner i nærmeste fremtid.

Mer om
annonse