Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S III Mini

Ikke la deg lure – dette er ikke en Galaxy S III

Vi er fristet til å kalle den Galaxy S III Minus ...

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 12,16 x 6,3 x 0,99 cm
Vekt: 111,5 gram
Skjerm: Super AMOLED (Pen Tile Matrix), 4 tommer, 800 x 480 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, inntil 64 GB
Menysystem: Android 4.1.1 Jelly Bean (
Pris: Fra 2700 kroner

Kort sagt:

Funksjonelle menyer

Ligger godt i hånden

Trege menyer

Lavoppløst skjerm

Fire galakser – fra venstre; Galaxy Note II, Galaxy S III 4G, Galaxy S III og Galaxy S III Mini. Sistnevnte hører egentlig ikke hjemme i dette selskapet.
Slik ser Galaxy S III Mini ut på baksiden.
Galaxy S III Mini er god å holde i, og en hendigere størrelse enn mange av de store kraftpluggene som regjerer mobilmarkedet i dag.
Navnet skjemmer ingen, men akkurat denne mobilen skjemmer muligens navnet.

Da Samsung annonserte Galaxy S III Mini, ville onde tunger ha det til at telefonen bare var laget for å melke suksessen til den vanlige Galaxy S III-modellen. Mini-utgaven har nemlig langt svakere spesifikasjoner enn storebror. Det vi lurer på når den nå har kommet inn til test, er derfor – lever den opp til navnet?

Det første vi stusser på er størrelsen. Galaxy S III Mini oppleves nemlig som uvanlig knøttete i utformingen, selv om den har en skjerm som tross alt er fire tommer stor.

Skjermstørrelsene presses oppover

Førsteinntrykket står i sterk kontrast til HTCs første telefon med 4,3 tommer stor skjerm – HTC HD2. For tre år siden opplevde vi HD2 som noe i nærheten av å ha en storskjerm i lomma. I 2012 kan vi bare konstatere at inntrykket av skjermstørrelser er i endring.

Sannsynligvis skyldes endringen flommen av telefoner med 4,5 til 4,8 tommers skjermstørrelse, i tillegg til monstermobilene med over 5 tommer store skjermer. Sistnevnte er det riktignok ikke så mange ulike modeller av ennå, men de få modellene som fins har gjort et greit innhugg i markedet.

Ser ut som storebror

Om Galaxy S III Mini ikke deler innmaten med storebror, så deler den iallfall eksteriøret. Den ser virkelig ut som en Galaxy S III som har krympet i vask. Også denne er bygget i en forholdsvis solid plastvariant, og det er ingen steder på telefonen som knirker eller føles slarkete.

Knapper og snarveier er omtrent likt plassert på de to telefonene. Det betyr låsetast på høyre side, volumtaster på venstre side, og en fysisk hjem-tast nederst, under skjermen. Berøringsfølsomme snarveisfelter som henter frem kontekstmenyer eller tar deg ett hakk tilbake, fins på hver sin side av hjem-tasten.

Foruten størrelsen, er de viktigste kosmetiske forskjellene mellom Galaxy S III og Galaxy S III Mini å finne rundt kameraet. Kameraet har samme plasseringen på de to telefonene, men LED-blitzen og den innebygde høyttaleren har skiftet plass på bakdekselet. I tillegg er Samsung-logoen bare lakkert på på Mini-utgaven – på den vanlige Galaxy S III-versjonen er Samsung-logoen stemplet på bakdekselet med krom over.

Det er altså veldig få, og relativt ubetydelige, kosmetiske forskjeller på Galaxy S III og Mini-versjonen. Forskjellen i størrelse er nok det eneste du virkelig vil legge merke til.

Svakere skjerm

Design er ikke alt – skjerm er også viktig. Her kommer Galaxy S III Mini helt greit ut. Den har en fargesterk AMOLED-skjerm som er fire tommer stor.

Skjermen er fin å se på, og som alle AMOLED-skjermer holder den fint på fargene samme hvilken kant du ser på den fra.

Det største problemet vi har med skjermen i Galaxy S III Mini er oppløsningen. Selv om en fire tommer stor skjerm ser liten ut i 2012, er 800 x 480 piksler fortsatt litt i minste laget for en skjerm av denne størrelsen.

Den relativt lave oppløsningen er godt synlig både når vi leser tekst, og når vi skal panorere mellom hjemmeskjermene. Samsungs menysystem, Touch Wiz, har nemlig en 3D-effekt som gjør at ikoner og widgeter blir skråstilte når du veksler mellom hjemmeskjermene. På Galaxy S III Mini blir skråstilte linjer svært synlig taggete når vi panorerer. Det merker vi knapt antydning til på langt mer høyoppløste Galaxy S III.

Visuelt er menyene i Galaxy S III Mini like de du finner i storebror. Brukeropplevelsen er imidlertid langt dårligere.

Irriterende tregheter

Touch Wiz-menyene som pryder skjermen på Galaxy S III Mini er fargerike og funksjonelle. Mesteparten av tiden er de også relativt raske, men vi merker oss at menyene innimellom har trøbbel med å henge med.

Det er spesielt når vi vekker telefonen fra låst skjerm og "dvale" at treghetene dukker opp, men innimellom virker det som om vi overrumpler den store minitelefonen litt. Det til tross for at S III Mini er utstyrt både med Android 4.1 og en forholdsvis kraftig tokjernet systembrikke.

Ellers dukker det opp noen sporadiske tregheter her og der, som gjør det litt vanskelig å bruke telefonen. En av tingene som gjør treghetene spesielt merkbare, er at telefonen samler opp trykkene dine – og bruker dem når den er ferdig med å tenke seg om.

Det betyr at trykket du gjorde i stad, ofte ikke gjør det samme lenger når telefonen er klar til å utføre handlingen. Vi har gått inn i mange mer eller mindre tilfeldige menyvalg i testperioden.

Galaxy S III Mini kommer med 8 GB innebygget minne, og i underkant av 5 GB du kan bruke. Heldigvis fungerer den helt fint med store minnekort som kan kjøpes utenom.

For det meste er menyene tilstrekkelig rask, men treghetene Galaxy S III Mini skilter med er betydelig verre enn noe vi har opplevd med den vanlige Galaxy S III-modellen – og vi har også et langt bedre inntrykk av forrige generasjon toppmodell, Galaxy S II.

Ellers ligger Touch Wiz-menyene såpass tett inntil de vante Android-menyene, at det er enkelt å kjenne seg igjen her hvis man kommer fra en annen Android-basert telefon.

Akkurat som i andre nylige Android-telefoner fra Samsung, får du muligheten til å aktivere en forenklet menyopplevelse første gang du setter opp Galaxy S III Mini. Det gjør telefonen vesentlig enklere å ha med å gjøre for deg som ikke har så lang erfaring med Android-telefoner, eller smarttelefoner generelt.

I esken

  • Galaxy S III Mini
  • Batteri (1500 mAh)
  • Lader m. fast kabel
  • USB til Micro-USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Dokumentasjon

Teknologi og funksjoner

Galaxy S III Mini har Micro-USB-porten på den vante plassen, men den mangler støtte for HDMI via overgang, eller USB-tilbehør. Slike løsninger har blitt stadig vanligere i det siste.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 900/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 14,4 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP + LE + EDR
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Inntil 14 timer og ti minutter samtale, 18 døgn og 18 timer hviletid, 1500 mAh batteri
Maskinvare: Dual Core 1 GHz Cortex-A9, ST Ericsson NovaThor U8420, Mali 400 GPU, 1 GB RAM
Lagringsplass: 8 GB (5 GB tilgjengelig)
Minnekort: Ja
Nettleser: Webkit, HTML5
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Lommebok, Energisparing, Office-støtte, nettleser, kart, navigasjon, konvertering.
Synkronisering: Exchange Activesync, Facebook

Kort sagt:

Presis navigasjon med GPS og Glonass

God navigasjonsapp

God e-postklient

Bra kalender

Veldig ujevn hastighet

Litt teknologisvak

Mangler kontorpakke

Galaxy S III Mini er greit utstyrt på teknologifronten. Det er neppe så fryktelig mye du vil føle at mangler med S III Mini. Likevel har toppmodellene sunket så mye i pris, at telefoner med absolutt alt du kan tenke deg av spesifikasjoner, nå koster fra omtrent det samme som denne.

Her får du hverken 4G-støtte eller de raskeste 3G-tilkoblingene – du får imidlertid laste ned med inntil 14,4 megabit per sekund i 3G-nettene, og telefonen støtter raskt trådløst nettverk.

Blant de andre viktige punktene er støtte for Bluetooth 4.0 med en egen lavenergimodus, for treningsutstyr og liknende. Støtten for dette i Android, er foreløpig ikke fullverdig. Samsung har løst dette ved å tilby sin egen støtte – men det er opp til treningsappene å bruke Samsungs løsning. Her er det altså fortsatt noe standardisering som gjenstår før alt fungerer som det skal.

Ved siden av GPS-støtte har Galaxy S III Mini også støtte for det russiske alternativet, Glonass. Det bør gi raskere lokalisering, og mer presis sporing på kart.

En ting S III Mini mangler, når vi sammenlikner direkte med toppmodellen, er mulighet til å koble til tilbehør via Micro-USB-porten. Teknologiene vi har lett etter, uten å finne, heter MHL og USB on the go. Førstnevnte gir HDMI-tilkobling via en overgang, mens sistnevnte lar deg koble til vanlig USB-tilbehør til telefonen.

Disse teknologiene er kanskje ikke så viktige på en telefon som er ment å være midt mellom de heftigste og de billigste modellene. Vi kommer tilbake til det innledende problemet – toppmodellene har sunket såpass mye i pris at Galaxy S III Mini nå befinner seg mye nærmere toppmodellene enn billigmodellene. Enkelte av toppmodellene begynner sogar på samme prispunkt som Galaxy S III Mini.

Googles egen navigasjonsprogramvare fungerer svært godt.
Du har alle valgmulighetene du trenger i e-postleseren.

Googles egen navigasjon har blitt betydelig bedre den siste tiden, og Galaxy S III Mini leveres med siste utgave av løsningen installert.

Appen er enkel å bruke, og stemmeguidingen fungerer godt. Her får du dessuten informasjon om trafikksituasjonen på ruten din, og når du nærmer deg målet viser den deg et bilde av adressen du har lagt inn som bestemmelsessted.

Den største ulempen med Googles navigasjonsløsning er at den i utgangspunktet henter kartene fortløpende via internett. Det kan bety høye kostnader hvis du er i utlandet. Det er også mulig å forhåndslaste kart, men det er en funksjon du må aktivere selv.

E-post

E-postleseren i Galaxy S III Mini fungerer godt, og har et par funksjoner vi setter virkelig pris på. Her kan du selv definere høy- og lavtrafikktider, og be kontoer om å ha forskjellig synkroniseringstempo basert på reglene du har satt opp.

Du kan for eksempel be jobbkontoen din om å synkronisere ofte på dagtid, og nesten ikke på kveldstid – mens din private e-postkonto har omvendt døgnrytme.

Når e-postmeldinger skal vises er det ikke alltid at du får zoomet ut nok til å se hele meldingen på skjermen. Det betyr at du må scrolle sidelengs i tillegg til opp og ned for å lese enkelte meldinger.

Ellers er visningen av meldinger rask og god. Meldinger med grafikk og tekstformatering tegnes opp akkurat slik de skal.

Automatikken som tar seg av å sette opp e-postkontoer for deg fungerer også godt. Vi måtte ikke legge inn noe annet enn adresse og passord for noen av adressene våre – klienten fikset alle de andre innstillingene.

Kontor

Det følger ikke med noen fullverdig Office-variant på Galaxy S III Mini. I stedet får du en lettversjon av Polaris Office. Det betyr at du kan åpne og vise de fleste filer som er aktuelle som vedlegg fra innboksen din.

Det du ikke kan gjøre er å opprette nye filer, eller redigere vedleggene du åpner. Dermed må du inn i applikasjonsbutikken Google Play hvis du ønsker deg en fullverdig Office-pakke.

Vi registrerer også at visning av vedlegg til tider foregår ekstremt tregt. Det kan ta flere sekunder fra du forsøker å zoome inn en PDF-fil til telefonen er ferdig med å jobbe. Etter en tids bruk blir det smertelig åpenbart at Galaxy S III Mini ikke har de samme kraftreservene som storebror.

Samsungs kalender-app er svært god, men den blir fort litt rotete hvis du har mange aktive kalendere samtidig. Heldigvis kan du velge hvilke, og hvor mange du vil vise om gangen.

Kalender

Samsung bruker heller ikke i denne telefonen Googles egen kalenderløsning. Det er en bra ting – fordi Samsungs S-planner er for det meste en langt bedre og mer oversiktlig kalenderløsning.

Kalenderen blir en del mindre oversiktlig når du begynner å få veldig mange avtaler og kalendere.

Heldigvis kan du synkronisere med, og vise det utvalget av kalendere du måtte ønske – enten det er Outlook-kalenderen din via Exchange, eller et antall Google-kalendere som er koblet til brukerkontoen din hos Google. Også Googles vanlige kalenderapplikasjon blir litt kronglete når den er helt fullastet. I de fleste tilfeller synes vi S-planner fungerer bedre.

Notater

Samsung har det med å inkludere svært velfungerende notatapplikasjoner på telefonene sine. Ofte er de også søkklastet med ekstra funksjonalitet uten at det går ut over de grunnleggende funksjonene. I Galaxy S III Mini er det imidlertid en helt enkel applikasjon som tar seg av notatene dine.

Notat, som appen enkelt og greit heter, gjør jobben på en enkel og rask måte – men den har ikke noen av de til dels nyskapende funksjonene som du får i S-Memo (Galaxy S III), eller S-Note (Galaxy Note-modellene).

Enkelt og velfungerende, altså, men lite ekstra å hente på denne fronten.

Multimedia

Galaxy S III Mini er en helt ålreit musikktelefon.

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister, musikkfirkant
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4 (Maksimal videooppløsning: 720p)
FM-Radio: Ja
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube
Kameraoppløsning: 5 megapiksler
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (720p, 30 fps)

Kort sagt:

Grei musikkspiller

Over snittet formatstøtte

Ingen støtte for HDMI

Formatstøtten langt fra så god som Samsung pleier å gi

Kjipt kamera

Sliter med de tyngste spillene

Samsung har pleid å være kongene av multimedia på mobiltelefonen. Produsenten var blant de første til å støtte DivX i telefoner, og har siden fått støtte for nær sagt alle utbredte videoformater i telefonene sine. Av en eller annen grunn tar de ett steg tilbake med Galaxy S III Mini.

Da vi testet den vanlige Galaxy S III for noen måneder siden, ble vi imponert av hvor allsidig den var. Den spiste så godt som alle testvideoene våre uten å mukke. Lydspor av varierende typer, og undertekster var ikke noe problem.

Galaxy S III Mini støter på problemer med svært mange av testfilene våre – enten det er fordi den sliter med lydsporet, eller fordi oppløsningen på videoen er for høy. Denne telefonen kan nemlig ikke spille av videofiler med høyere oppløsning enn 720p.

Så lenge oppløsningen er 720p eller lavere, har imidlertid ikke Galaxy S III Mini nevneverdige problemer med DivX eller WMV. Har du video i andre formater som du vil ta med, må du stort sett konvertere filene.

Du kan riktignok legge inn Netflix-appen hvis du vil se video på en enkel måte med telefonen, men vær forberedt på lange lastetider og treg navigering. Treghetene gjennomsyrer altså også disse delene av telefonen, til tross for at den på papiret har to raske prosessorkjerner og en rask grafikkdel i spesifikasjonslisten.

Musikkspilleren i Galaxy S III Mini er forholdsvis god, men lydkvaliteten fra telefonen kunne vært noe bedre.

Grei musikktelefon

Musikkspilleren som ligger i Galaxy S III Mini er den samme som du finner i storebror. Det betyr at du får en del funksjoner som ikke er å finne i alle mobile musikkspillere.

En av disse funksjonene er musikkfirkanten – en funksjon som sorterer musikken etter hastighet og stemning, slik at du for eksempel kan lage spillelister med rask musikk til treningsøkten din.

Her får du også en rekke lydinnstillinger, samt en fullfunksjons equalizer med trinnløs regulering. Det er også mulig å skru på effekter, så som 3D-lyd og ekko, for de som måtte ønske det.

Spilleren er enkel og god å bruke. Vi merket ikke noe særlig til treghetene vi har sett ellers i systemet da vi testet den.

Ørepluggene som følger med telefonen er av helt grei kvalitet, og noe av det bedre som følger med mobiler i dag. Fokuset er likevel på diskant og mellomtone, og de kan bli litt skarpe i lyden.

Et bedre sett hodetelefoner bør ikke koste veldig mye, og er absolutt å anbefale hvis du skal bruke telefonen aktivt som musikkspiller.

På de aller mest følsomme hodetelefonene merket vi at Galaxy S III Mini har en merkbar bruselyd i bakgrunnen. Ulyden er sterkere i høyre kanal. På noen få hodetelefoner eller ørepropper er dette merkbart, og til dels irriterende. På de fleste hodetelefonene vi har koblet til er det ikke merkbart.

Det er verdt å få med seg at ulyden ikke dukker opp på den vanlige utgaven av Galaxy S III.

Middels spillytelse

Ytelsestestene vi har kjørt på Galaxy S III Mini viser at dette på ingen måte er en like heftig telefon som toppmodellen den deler navn med. Den litt svake ytelsen er imidlertid ikke bare noe vi ser i såkalte syntetiske tester – vi opplever det også i praksis.

Vi får selv relativt heftige spill til å kjøre på telefonen, men for de heftigste spillene er ikke antall bilder i sekundet noe særlig å skryte av. Innimellom synker bildefrekvensen så lavt at det oppleves som om spillene lugger.

Luggingen opplevde vi kun på de heftigste spillene. Det betyr at Galaxy S III Mini er en telefon du kan spille de fleste av dagens spill på, men om den også vil kjøre morgendagens spill er et åpent spørsmål. For de virkelige toppmodellene er akkurat det en selvfølge.

Ytelsestester

Galaxy S III Mini gjør det svakt i alle ytelsestestene.
Galaxy S III Mini har samme kamera-app som de større Galaxy-modellene, men resultatet blir langt dårligere.

Dårlig kameratelefon

I sine beste øyeblikk tar Galaxy S III Mini helt greie bilder. For det meste er likevel ikke dette en kameratelefon å rope hurra for. De fleste av bildene vi tok med telefonen blir uskarpe.

Mini-Galaxy-en sliter også med å eksponere bilder. Å få noe fornuftig ut av kombinasjonen lys himmel og relativt mørke bygninger og gater er noe alle telefoner sliter med – men Galaxy S III og Galaxy Note II utmerker seg på å være relativt gode akkurat her.

Bildene vi har tatt av bygninger og lys himmel, har stort sett endt opp med helt utvasket himmel, der vi for eksempel knapt ser trikkelinjene som henger noen meter over bakken.

I tillegg til disse problemene er bildene ofte relativt kornete, selv om bildestøyen ikke er så tydelig i bildet. Telefonen ser ut til å vaske bort piksler som stikker seg ut på en god måte, slik at man bare ser uklarheten på litt nærmere hold.

Relativt lav oppløsning

Helt til sist kommer oppløsningen på selve kamerabrikken. De fleste toppmodeller har stabilisert seg på en oppløsning mellom 8 og 13 megapiksler i dag. Megapiksler og bildekvalitet trenger ikke å ha noe med hverandre å gjøre – men det du får med høyere oppløsning, er bedre muligheter til å beskjære et bilde.

Med oppløsning på fem megapiksler, og relativt kraftige bildestøy, er ikke bildene fra Galaxy S III Mini egnet for beskjæring. Kun i sjeldne tilfeller egner de seg for skriveren. Til skjerm, og raske bilder av matretter på Facebook bør det være helt greit.

Konklusjon

Galaxy S III Mini deler navn med det som er Samsungs mest suksessrike telefon noensinne. Lever den opp til navnet?

Størrelsen er kanskje det første mange vil henge seg opp i. Denne "mini"-telefonen har fire tommer stor skjerm – den er altså betydelig større enn de fleste andre små telefoner vi vet om, samtidig som den er mindre enn toppmodellen den deler navn med.

Utseendet minner om storebror

Utseendet og byggekvaliteten på Galaxy S III Mini er det som ligger nærmest opp til toppmodellen som telefonen deler navn med. Galaxy S III Mini ser ut som en Galaxy S III som har krympet i vask, men der stopper også likheten.

Skjermen, som bokstavelig talt er et stort høydepunkt i Galaxy S III, er slett ikke noe å rope hurra for i Galaxy S III Mini. Tatt størrelsen i betraktning er skjermen lavoppløst, med sine 800 x 480 piksler. Så fort telefonen skal forsøke å vise en skrå linje, for eksempel i enkelte av 3D-effektene i menyene, ser vi at linjene går fra å bli snorrette til å bli taggete. Det er også enkelt å se individuelle piksler i skjermen på relativt lang avstand.

Trege menyer

Galaxy S III Mini kjører Samsungs egne Touch Wiz-menyer oppå Android 4.1. Det betyr at du får mange ekstra funksjoner, og et litt mer fargerikt menysystem enn i helt standard Android. Vanligvis er dette en fordel.

Det er lenge siden vi har støtt på telefoner der produsentenes egne tilpasninger har føltes som en hemsko for brukeropplevelsen. Galaxy S III Mini har nemlig helt grei maskinvare. Selv om systembrikken i telefonen ikke er i nærheten av like kraftig som den som er i den vanlige Galaxy S III-modellen, burde den være mer enn kraftig nok til å drive Android uten de store problemene.

Denne minimobilen føles nemlig treg store deler av tiden, og innimellom går det voldsomt sakte. De mange stoppene virker å være tilfeldig fordelt, og kommer både når vi utfordrer mobilen med litt tunge oppgaver, og når vi bare blar rundt i menyene.

Dermed kan denne telefonen heller ikke skilte med den fantastiske flyten i menyene som storebror har.

Skral på multimedia

Vi hadde forhåpninger om at Galaxy S III Mini i det minste skulle gjøre det greit på multimediafronten. Utmerket spillstøtte, et supert kamera og en tilnærmet altetende videospiller er jo tross alt også en viktig del av det som hører til navnet Galaxy S III.

Også her svikter Galaxy S III Mini. Kameraet er skralt, og tar stort sett litt blasse og detaljfattige bilder. Oppløsningen er også relativt lav, slik at du har lite "plass" å beskjære på, hvis du skulle ønske det.

Spillstøtten er så som så – ytelsestestene viser at Galaxy S III Mini er betydelig svakere enn fjorårets toppmodell, Galaxy S II. Den kjører likevel de heftigste spillene, men ikke uten at det oppstår hakking her og der.

Av en eller annen grunn har Samsung også fjernet store deler av den omfattende videostøtten vi kjenner fra deres tidligere telefoner. Galaxy S III Mini nekter å spille av videofiler med oppløsning over 1280 x 720 piksler. I veldig mange tilfeller spiller den enten av bilde, eller lyd – og ikke begge deler samtidig.

Må ikke forveksles med Galaxy S III

Galaxy S III Mini er likevel ikke en katastrofe å bruke. På mange måter er det en helt ålreit telefon. Men den lever hverken opp til navnet eller prisen – på rundt 2700 kroner. Hadde telefonen enten oppført seg som en mindre Galaxy S III, eller vært betydelig billigere, hadde vi enkelt kunnet leve med dens svakheter.

Problemet til Galaxy S III Mini er enkelt og greit konkurransen – og en ikke ubetydelig del av den kommer fra Samsung selv. Fjorårets toppmodell, Galaxy S II, er betydelig raskere, og den har vesentlig bedre skjerm. Galaxy S II er litt større enn Galaxy S III Mini, men den er fortsatt mindre enn dagens toppmodeller fra Samsung.

Årets toppmodeller er billigere

Du kan slippe billigere og bedre unna også om du titter på dagens toppmodeller. LGs Optimus 4X HD er betydelig større enn Galaxy S III Mini, men koster mindre og har nesten alt som ikke Samsungs minimodell har – unntaket er at den også har et litt svakt kamera.

HTCs One S er også en telefon som nå er billigere enn Galaxy S III Mini. Her er både brukeropplevelse og kamerafunksjoner på stell, samtidig som skjermen er langt skarpere.

Ekte vare er større

Til slutt har vi selvsagt Samsungs egen toppmodell – Galaxy S III, som koster bare 900 kroner mer enn Mini-utgaven. Til gjengjeld får du da også ekte vare – en telefon som er bedre på alle punkter enn denne.

Vil du ha en ekte toppmodell med fire tommer stor skjerm, står vi egentlig igjen med Apples iPhone 5, men den koster hele 2000 kroner mer enn Galaxy S III Mini.

Mer om
annonse