Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S III Mini

Ikke la deg lure – dette er ikke en Galaxy S III

Vi er fristet til å kalle den Galaxy S III Minus ...

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 12,16 x 6,3 x 0,99 cm
Vekt: 111,5 gram
Skjerm: Super AMOLED (Pen Tile Matrix), 4 tommer, 800 x 480 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, inntil 64 GB
Menysystem: Android 4.1.1 Jelly Bean (
Pris: Fra 2700 kroner

Kort sagt:

Funksjonelle menyer

Ligger godt i hånden

Trege menyer

Lavoppløst skjerm

Fire galakser – fra venstre; Galaxy Note II, Galaxy S III 4G, Galaxy S III og Galaxy S III Mini. Sistnevnte hører egentlig ikke hjemme i dette selskapet.
Slik ser Galaxy S III Mini ut på baksiden.
Galaxy S III Mini er god å holde i, og en hendigere størrelse enn mange av de store kraftpluggene som regjerer mobilmarkedet i dag.
Navnet skjemmer ingen, men akkurat denne mobilen skjemmer muligens navnet.

Da Samsung annonserte Galaxy S III Mini, ville onde tunger ha det til at telefonen bare var laget for å melke suksessen til den vanlige Galaxy S III-modellen. Mini-utgaven har nemlig langt svakere spesifikasjoner enn storebror. Det vi lurer på når den nå har kommet inn til test, er derfor – lever den opp til navnet?

Det første vi stusser på er størrelsen. Galaxy S III Mini oppleves nemlig som uvanlig knøttete i utformingen, selv om den har en skjerm som tross alt er fire tommer stor.

Skjermstørrelsene presses oppover

Førsteinntrykket står i sterk kontrast til HTCs første telefon med 4,3 tommer stor skjerm – HTC HD2. For tre år siden opplevde vi HD2 som noe i nærheten av å ha en storskjerm i lomma. I 2012 kan vi bare konstatere at inntrykket av skjermstørrelser er i endring.

Sannsynligvis skyldes endringen flommen av telefoner med 4,5 til 4,8 tommers skjermstørrelse, i tillegg til monstermobilene med over 5 tommer store skjermer. Sistnevnte er det riktignok ikke så mange ulike modeller av ennå, men de få modellene som fins har gjort et greit innhugg i markedet.

Ser ut som storebror

Om Galaxy S III Mini ikke deler innmaten med storebror, så deler den iallfall eksteriøret. Den ser virkelig ut som en Galaxy S III som har krympet i vask. Også denne er bygget i en forholdsvis solid plastvariant, og det er ingen steder på telefonen som knirker eller føles slarkete.

Knapper og snarveier er omtrent likt plassert på de to telefonene. Det betyr låsetast på høyre side, volumtaster på venstre side, og en fysisk hjem-tast nederst, under skjermen. Berøringsfølsomme snarveisfelter som henter frem kontekstmenyer eller tar deg ett hakk tilbake, fins på hver sin side av hjem-tasten.

Foruten størrelsen, er de viktigste kosmetiske forskjellene mellom Galaxy S III og Galaxy S III Mini å finne rundt kameraet. Kameraet har samme plasseringen på de to telefonene, men LED-blitzen og den innebygde høyttaleren har skiftet plass på bakdekselet. I tillegg er Samsung-logoen bare lakkert på på Mini-utgaven – på den vanlige Galaxy S III-versjonen er Samsung-logoen stemplet på bakdekselet med krom over.

Det er altså veldig få, og relativt ubetydelige, kosmetiske forskjeller på Galaxy S III og Mini-versjonen. Forskjellen i størrelse er nok det eneste du virkelig vil legge merke til.

Svakere skjerm

Design er ikke alt – skjerm er også viktig. Her kommer Galaxy S III Mini helt greit ut. Den har en fargesterk AMOLED-skjerm som er fire tommer stor.

Skjermen er fin å se på, og som alle AMOLED-skjermer holder den fint på fargene samme hvilken kant du ser på den fra.

Det største problemet vi har med skjermen i Galaxy S III Mini er oppløsningen. Selv om en fire tommer stor skjerm ser liten ut i 2012, er 800 x 480 piksler fortsatt litt i minste laget for en skjerm av denne størrelsen.

Den relativt lave oppløsningen er godt synlig både når vi leser tekst, og når vi skal panorere mellom hjemmeskjermene. Samsungs menysystem, Touch Wiz, har nemlig en 3D-effekt som gjør at ikoner og widgeter blir skråstilte når du veksler mellom hjemmeskjermene. På Galaxy S III Mini blir skråstilte linjer svært synlig taggete når vi panorerer. Det merker vi knapt antydning til på langt mer høyoppløste Galaxy S III.

Visuelt er menyene i Galaxy S III Mini like de du finner i storebror. Brukeropplevelsen er imidlertid langt dårligere.

Irriterende tregheter

Touch Wiz-menyene som pryder skjermen på Galaxy S III Mini er fargerike og funksjonelle. Mesteparten av tiden er de også relativt raske, men vi merker oss at menyene innimellom har trøbbel med å henge med.

Det er spesielt når vi vekker telefonen fra låst skjerm og "dvale" at treghetene dukker opp, men innimellom virker det som om vi overrumpler den store minitelefonen litt. Det til tross for at S III Mini er utstyrt både med Android 4.1 og en forholdsvis kraftig tokjernet systembrikke.

Ellers dukker det opp noen sporadiske tregheter her og der, som gjør det litt vanskelig å bruke telefonen. En av tingene som gjør treghetene spesielt merkbare, er at telefonen samler opp trykkene dine – og bruker dem når den er ferdig med å tenke seg om.

Det betyr at trykket du gjorde i stad, ofte ikke gjør det samme lenger når telefonen er klar til å utføre handlingen. Vi har gått inn i mange mer eller mindre tilfeldige menyvalg i testperioden.

Galaxy S III Mini kommer med 8 GB innebygget minne, og i underkant av 5 GB du kan bruke. Heldigvis fungerer den helt fint med store minnekort som kan kjøpes utenom.

Navnebroren er langt bedre

For det meste er menyene tilstrekkelig rask, men treghetene Galaxy S III Mini skilter med er betydelig verre enn noe vi har opplevd med den vanlige Galaxy S III-modellen – og vi har også et langt bedre inntrykk av forrige generasjon toppmodell, Galaxy S II.

Ellers ligger Touch Wiz-menyene såpass tett inntil de vante Android-menyene, at det er enkelt å kjenne seg igjen her hvis man kommer fra en annen Android-basert telefon.

Akkurat som i andre nylige Android-telefoner fra Samsung, får du muligheten til å aktivere en forenklet menyopplevelse første gang du setter opp Galaxy S III Mini. Det gjør telefonen vesentlig enklere å ha med å gjøre for deg som ikke har så lang erfaring med Android-telefoner, eller smarttelefoner generelt.

I esken

  • Galaxy S III Mini
  • Batteri (1500 mAh)
  • Lader m. fast kabel
  • USB til Micro-USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Dokumentasjon