Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestB&O Beoplay E8

Gjør det aller meste riktig

Den tredje generasjonen av B&O Beoplay E8 er noe av det bedre innen trådløse ørepropper.

B&O Beoplay E8 3.0
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Helt trådløse ørepropper er en praktisk følgesvenn når du vil høre musikk eller se film på farten. I et mylder av ulike modeller har B&O sine Beoplay E8-propper vært blant dem som har peket seg ut som et godt alternativ i lang tid.

Selskapet har nå sin tredje generasjon av E8 klar, og disse har funnet veien til vår testlabb.

Endringene på den nye generasjonen er kort oppsummert:

  • Mer kompakt utforming på proppene.
  • Bedre batterilevetid. Produsenten oppgir rundt syv timers brukstid før de må lades. Totalt skal proppene kunne brukes 35 timer om du lader de i etuiet.
  • Bedre samtalekvalitet. Antallet mikrofoner i proppene er doblet.
  • Støtte for Bluetooth 5.1.

B&O Beoplay E8 har vært blant de dyrere modellene du kan kjøpe, og i skrivende stund må du ut med nesten 3500 kroner for et eksemplar av den tredje generasjonen.

Bang & Olufsen Beoplay E8 3.0

Bang & Olufsen Beoplay E8 3.0

Endret fysisk

Om vi starter med det fysiske, så er de nye proppene altså noe mindre på enkelte områder enn forrige generasjonen av E8. Men ikke mye. Diameteren på 3.0 er mindre enn 2.0, men den er til gjengjeld marginalt dypere. Så volumet totalt sett er nok ikke langt unna det samme, men vi liker tanken på at proppene tar mindre plass på tvers i øret, enn at de stikker bitte litt lenger ut fra øret ditt.

Den samme trenden gjelder for etuiet som følger med. Etuiet er mindre når du ser et rett ovenfra, hvor det er mer avrundet i endene, samtidig som det er noe smalere i bredden. Mens det er bitte litt lengre enn det gamle.

Legger du begge på bordet, vil du dessuten se at den nye etuiet er minimalt høyere enn det gamle. Trolig fordi det nye etuiet kan lades trådløst, og at teknologien sitter plassert i bunnen av enheten.

Likevel så oppleves det nye etuiet som mer kompakt takket være det nye designet.

En liten diode på etuiet skifter farger til grønn når proppene er ferdig ladet opp.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

God batteritid

Da de første helt trådløse øreproppene kom på markedet var batteritid et reelt problem for de fleste av dem. Hadde du en solid times tid hjem etter jobb, var det ikke helt sikkert at proppene holdt det gående helt til du var hjemme.

Nå er imidlertid dette problemet borte. Med E8 3.0 får du solid med batteritid, og du kan fint holde det gående i minst syv timer på normalt volum mellom besøkene i etuiet. Vi klarte å redusere tiden ned til fem og en halv time, men det var på maks volum.

Skulle proppene gå tom for strøm, vil du kunne lade proppene flere ganger i etuiet før også dette må lades. Totalt klarte vi fint å bruke proppene gjennom en arbeidsuke, altså er det rimelig å forvente rundt 35 timers bruk totalt.

Både den gamle og den nye utgaven av E8 betjenes ved å trykke på flatene som stikker ut fra øret.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Grei betjening

B&O Beoplay E8 benytter fortsatt berøring på den flate delen av proppene som stikker ut fra hodet til å betjene enkle funksjoner.

Og disse fungerer greit nok. Du har en flate å forholde deg til, og vi har ingen store problemer med å bruke berøringsfunksjonen. B&O har hatt en vane av å gjøre dette litt vel komplekst og innviklet for sine hodetelefoner, men på proppene er det etter vår mening hakket enklere.

Trykker du på den ene proppen vil du kunne mute det du hører på og slippe inn lyden fra omgivelsene. En hendig funksjon vi til stadighet brukte i ulike sammenhenger. Samtidig så er lyden som slippes inn naturlig og god.

Beoplay E8 3.0 er bedre å bruke til samtaler enn før.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Bedre på samtaler

Et punkt som ikke var spesielt bra for generasjon to av E8, var samtalekvaliteten. Dette har B&O gjort noe med i sin nyeste versjon av proppene.

Forskjellen er at de nå har lagt til en ekstra mikrofon, slik at du har dobbelt så mange kilder til å fange opp stemmen din.

Tilbakemeldingene fra våre tester er at samtalekvaliteten er blitt ganske så ok. De vi snakket med hadde ingen problemer med å høre hva vi sa, men fortalte samtidig at kvaliteten ikke var mer enn normal.

Med andre ord kan du fint ringe og bruke disse proppene i nødens stund, men ringer du mye med lyd på ørene, så ville vi valgt noe annet. Som for eksempel Apple sin nye Airpods Pro.

Proppene kobler seg automatisk opp til telefonen din når du ta de ut av etuiet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Slutt på synkroniseringsproblemer

Et annet problem vi ofte har opplevd med tidligere utgaver av helt trådløse propper, så også E8 2.0, er problemer med synkronisering av lyden. Enten det er å kommunisere med selve mobilen, eller mellom de to proppene.

Dette er ikke lenger noe problem med E8 3.0. I alle fall har vi ikke merket noe form for tull under vår testperiode, hverken mellom proppene og telefonen, eller internt mellom proppene.

Musikk har i så måte ingen problemer med forsinkelse når du lytter, mens video kan være mer krevende. Her testet vi proppene mot både YouTube og Netflix, og på sistnevnte var det en bitte liten forsinkelse, men ikke mer enn at vi virkelig måtte fokusere på leppene til de involverte for å merke forskjellen.

Det kan også være verdt å merke seg at proppene har lang rekkevidde, hvor du fint kan bevege deg 20–30 meter i fri sikt for å hente deg en kaffe uten å ta med mobilen på slep.

Du får med en rekke propper.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Låter fortsatt meget bra

B&O sine E8-propper har siden den første generasjonen forført oss med meget god lydkvalitet. Denne tredje utgaven skuffer heller ikke, hvor lyden fortsatt er overbevisende på mange områder.

Noe av det som gjør at vi liker lyden som kommer fra E8-proppene, er hvor god dynamikk og åpenhet du får. Hører du på Eva Cassidy kan du drømme deg bort til late sommerdager selv midt på vinteren. Og det er fort gjort å glemme at det faktisk er ørepropper du hører musikken via.

Bassen er heller ikke for dominant, men like vel fullt til stede som en halvbrautende hane i hønseflokken. Hører du på musikk hvor bassrytmer er en essensiell aktør så vil du med andre ord like E8 3.0.

Samtidig så har proppene en mellomtone som byr på mye engasjerende lytterglede. Stemmer fremheves på en naturlig måte, uten at de blir for plasskrevende.

Fortsatt vil vi si at diskanten er helt på kanten til å være for skarp til tider. Du kan temme denne noe via appen til B&O, men fortsatt balanserer den helt på grensen mot å være for skarp. Et lite knepp ned i intensitet her hadde gjort susen etter vår mening.

Øreproppene har ikke fått aktiv støydemping slik øreklokkene har.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ingen aktiv støydemping

B&O har aktiv støydemping blant annet sine H9-øreklokker, men i proppene uteblir funksjonen.

Det er på en side litt rart når flere av de argeste konkurrentene til E8, som Sony XM3 og Airpod Pro, har denne funksjonen på plass. En velfungerende støydemping gjør som regel turen på bussen hjem mer behagelig.

Samtidig så følger det med en rekke ørepropper som gjøre det mulig for de aller fleste å finne et sett som passer godt. Og med dette på plass er det ikke mye støy som slipper igjennom – spesielt ikke med litt musikk på.

Likevel er muligheten for støydemping noe vi ønsker oss i en eventuell neste generasjon.

Konklusjon

B&O E8 3.0 har gjennomgått en del forandringer hvor flere problemer og irritasjoner fra forrige generasjon er luket vekk.

Spesielt gjelder dette problemer med synkronisering mot mobilen. Hvor det før har vært trøbbel med at proppene mistet synk mellom hverandre, er denne generasjonen av E8 oppført seg helt eksemplarisk.

Samtidig så er samtalekvaliteten bedret noe. Fortsatt er det et stykke igjen til disse klarer å danke ut de aller beste. Men likevel kan du i alle fall nå bruke proppene til å snakke i telefonen uten at de i motsatt ende sliter med å høre hva du sier.

Prisen på proppene er fortsatt stiv, og legger seg et stykke over både Sony og Apple sine konkurrerende alternativer. Og da får du ikke aktiv støydemping med på kjøpet, noe de to ovennevnte alternativene har.

Til gjengjeld får du en lydkvalitet som er helt i toppklasse. Lyden er både åpen og fylt med detaljer, og dynamikken er helt upåklagelig. Hadde diskanten i tillegg vært temmet noe, ville lyden tendert til en ren innertier for vår del.

Vi ga forrige generasjon av E8 en solid 8-er på terningen, uten at vi kunne anbefale den grunnen problemer med samtalekvalitet og synkronisering. Denne generasjonen har kvittet seg med mye av dette, men har samtidig blitt enda dyrere enn før.

Bang & Olufsen Beoplay E8 3.0
8
Meget bra

Bang & Olufsen Beoplay E8 3.0

8
Meget bra
sitatDen beste generasjonen av Beoplay E8.

Fordeler

  • +
    Meget god lydkvalitet
  • +
    God batterilevetid
  • +
    Sitter godt i ørene – demper støy utenfra godt
  • +
    Ingen problemer med synk
  • +
    Grei samtalekvalitet
  • +
    Meget god dynamikk og åpenhet i lyden

Ting å tenke på

  • Dyre
  • Ingen støykansellering
  • Fortsatt litt skarp diskant

Alternativer:

Apple AirPods Pro
Beste løsnigen for deg med iPhone

Apple AirPods Pro

fra 2725:-

Har du en iPhone og vil ha de beste trådløse øreproppene til denne, vil vi anbefale deg Apple Airpods Pro. Disse har en meget god støykansellering, og er i tillegg knallgode til samtaler. Riktignok koster de en solid slump penger, men likevel er de billigere enn alternativene fra B&O.

Sony WF-1000XM3
Billigere med støydempinger

Sony WF-1000XM3

fra 1177:-

Jakter du ørepropper med støydemping så er disse proppene fra Sony noe av det best du får etter vår mening. Spesielt om du har en Android-telefon å bruke disse på. Samtidig så er prisen langt mindre avskrekkende, og lyden du får er meget god til prisen.

annonse